Isti princip koristimo - kad se kuha štajaznam repa, ričet ili grah - to je za dva dana (sad više ne ide to tako, imam teenagere koji bi vola pojeli, ali tako je išlo dok su bili mali).

Dok su bili sasvim mali i na dohrani, kao sada cure koje ima ZaraMia - OGADIO nam se filet oslića jer to je bilo svaki petak. E, to sam imala zamrznuto, ali sirovo - hrpu ribetina. Djeca su to obožavala. Moj stariji je vikao gibiii (ribe) i to je jedna od prvih riječi koju je naučio. Uz to lešade vrsta raznih (kelj+krumpir+mrkva, kupus+krumpir, brokula+krumpir, karfiol "bez ničega" ili pod prezle...), oslić i bakalar smrznuti isto na lešo ili pirjano u malo vode sa kaparima... Janjetina na lešo, teletina, junetina, piletina - sve zdravo i brzo gotovo.

Uz kuhano meso iz juhe drugi dan serviraš gotove njoke iz dućana i neki brzinski sos (npr. od paradajza iz kutije), pečenje je uvijek za dva dana, a dok su klinci bili na dohrani, bome smo jeli isto što i oni, samo je na stolu stajala sol, papar, crvena paprika i drugi začini, da mm ne mora jesti bljutav ručak.

I danas kuham brzinski, jer sam naučila ne trošiti puno vremena na to. Osim ekspres lonca bitan mi je dobar alat za sjeckanje (noževi za guljenje, za sjeckanje i ribež - da ne trošim puno vremena na to) i štapni mikser za krem juhe i slične jestvine.

Od suhih mahunarki najmilija mi je leća jer ju ne treba namakati, a od svježih grašak jer je super brzo gotov. Grah i slanutak - dok nemaš vremena namakati i kuhati suhi, konzerve posluže. Isto tako konzervirani kukuruz u zrnu ili mini klipići.

Zimnica - kad se domognem paradajza, skuham doma jer mi je odličan za šalšu (klasičan brzi ručak je piletina na naglo + gotovi njoki sa šalšom i neka svježa salata).

Za malu djecu zakon povrće je špinat, tikvice, brokula, mrkva, karfiol, krumpir - sve je to brzo gotovo na pari, a fino je i za odrasle (dodaš pesto od češnjaka, peršina i maslinovog ulja i udri...)

MM je u vrijeme dok su klinci bili mali pojeo tonu kranjskih kobasica (nije ljubitelj kuhanog mesa). Ja sam očekivala da će mu se kranjske ogaditi, ali figa - voli ih i danas. To je bio njegov način da preživi period u kojem je zbog djece prevladavalo kuhano meso. Za psihoterapiju sam mu povremeno skuhala špek fileke ili slasni gulaš u ekspres loncu.