Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Nedobivena porodiljna naknada

Banned
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno Nedobivena porodiljna naknada

Ovaj slučaj je malo kompliciran. Šogorica je rodila prije godinu i pol. U trenutku rođenja djeteta nije bila zdravstveno osigurana , ali u zakonu lijepo piše da ukoliko žena nije bila zdravstveno osigurana za vrijeme rođenja djeteta , a isto nabavi u roku 30 dana od rođenja djeteta , da će normalno dobivati porodiljnu naknadu od 1663 kn mjesečno i jednokratnu pomoć. Ona je zdravstveno nabavila već nakon par dana od rođenja bebe , no gospoda iz HZZO a su je odbili jer NIJE IMALA ZDRAVSTVENO. I nije dobila ni kune. Sad , šta vi mislite , da li se tu da šta napraviti ili ne , možda kod odvjetnika otići ili nešto , ali znam da ja to tako ne bi ostavila , ako tako piše u zakonu onda se oni toga moraju pridržavati. Ja bi ih tužila za to što su odbili a bogami i za duševnu bol ( nije dobila nešto na što ima pravo , a drugih primanja nije imala , osim pomoći roditelja. ). Što se tiče zdravstvenog , nije ni znala da ga nema , imala je onu plavu knjižicu ( tata poginuli branitelj ) i uvijek ju je normalno koristila i nitko joj nikad nije prigovorio da nema zdravstveno osiguranje , čak ni u bolnici gdje je rodila. Po HZZO u , njoj je zdravstveno isteklo kad je prestala sa školovanjem , cca sa 20g. Imate vi kakav savjet u vezi toga ? Ali ja znam , da je to moj slučaj, da ne bi to pustila tak lako.

zola avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

ZaraMia ja bih svakako tražila pojašnjenje od hzzo-a ili od odvjetnika. Da li misliš na ovaj dio zakona:

''(2) Nezaposleni roditelj iz stavka 1. ovoga članka može ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:
    1. da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,
    2. da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3 godine,
    3. da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju,
    4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ...

(4) Korisnici iz stavka 1. ovoga članka koji izgube status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a nisu u roku od 30 dana stekli novi status osigurane osobe kod Zavoda, gube pravo na korištenje prava prema ovom Zakonu.

Ako da, kad ja čitam zakon (možda krivo tumačim) meni se čini da nakon što joj je isteklo osiguranje koje je imala dok se školovala - od tog datuma imala je rok od 30 dana da stekne novi status osigurane osobe, znači ne od rođenja djeteta 30 dana. Ali svakako bi provjerila da li se išta može učiniti da ipak dobije naknadu.

Banned
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

Kad joj je odbijen zahtjev , otišla je sa tim papirom u općinu kod žene koja se bavi s takvim stvarima i ona joj je rekla da ima rok od 30 dana da ponovno dobije zdravsrveno. I dobila ga je , a ovi su svejedno odbili. Ništa , budem ju ja nagovorila da ode kod odvjetnika pa nek vidi jel se da šta napraviti. A tebi zola , hvala na savjetu !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •