Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 102

Tema: Bris grla- uziman u vrtiću

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Bris grla- uziman u vrtiću

Ako sam dobro shvatila tetu, zbog nekoliko slučaja šarlaha u grupi, svoj djeci će se doći u grupu uzimati bris grla. Kao prvo, zanima me jel to uobičajena praksa da netko dolazi u vrtić uzimati bris, ja bi radije odvela dijete k ped. nego da mu netko dolazi to raditi u vrtić, a kao drugo ako mi može netko pojasniti što će se stim postići,ako je moje dijete zdravo i nema nikakvih simptoma, jel može imati streptokok unatoč tome i zar će trebati piti antibiotik ?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Može bit kliconoša, da.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ali kliconostvo u kolektivu se NE tretira antibioticima tako da nikome nista.
    http://www.zzjz-ck.hr/?task=group&gid=16&aid=47

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

to ti je dobro da hoće doći, kod nas nije tako. Ped mora prijaviti, a oni ako dođu. Došli su prije 2 godine, kad su roditelji napravili strku, jer je 2 dijce završilo u klaićevoj (jedanom dečku je otišlo na kukove, a drugom na srce). Moj stariji je imao prije 3 tj, mala prije njega je dobila 3 put u 2 mjeseca.
    Ti nećeš znati koje je dijete kliconoša, jer su to tajni podatci.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja si mislim da će za dijete to biti previše stresno, da mu to rade u vrtiću, brinem se da mu se ne pojavi strah da će mu to raditi stalno u vrtiću pa da počne protestirati protiv vrtića općenito, zato sam mislila da bi to radije obavila kod dr. ali ne znam jel to moguće, ono zar vrtić ne treba nekakvu dozvolu da može djeci uzimati briseve. Oprostite ali i dalje ne kužim koja je onda poanta svega toga...

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Pa ti uvijek možeš tražiti, inzistirati da se tvom djetetu to ( i bilo što drugo) ne radi. U mojim grupama su bili nekoliko puta. Meni je jedino bilo bezveze to što doktorica nije svima uzimala bris vec samo onima koji su njoj bili 'sumnjivi'.. A uvijek je bilo jedno ili dvoje djece koji nisu htjeli 'ni zinuti'-njih bi samo preskočila.
    Jednom prilikom se tako ispostavilo nakon mjeseci streptokoka u grupi ( ja sam ga imala 3x u 2 mj) da je kliconosa bio jedan djecak koji je ustvari bio bez ikakvih simptoma ( ni šmrkav nos, ni kašalj, kihanje..) , on je tada dobio antib. i stvar riješena ( to je bilo pred 7-8g).
    Ne znam jedino da li u slucaju da ne zelis da ti djete pogleda dr u vrticu zdravstvena voditeljica vrtica moze traziti da ga vodis svom pedijatru...ali kazes da bi ti to ionak vise odgovaralo..

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moje dijete je bio kliconosa, slucajno smo otkrili, dobio je antibiotik i to je to.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Dakle, netko tvrdi da antibiotik kliconoši, netko ne, tako da, nisam puno pametnija. Usput kaže jedna mama da su njoj rekli da će bris uzimati djeci kojima se utvrdi crveno grlo ( jel to znači da kliconoša ima upaljeno grlo ali ne i druge simptome ?)...To da se neka djeca preskaču u uzimanju brisa meni izgleda kao nedovršen posao, no vidjet ćemo ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj CAPPY prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, netko tvrdi da antibiotik kliconoši, netko ne, tako da, nisam puno pametnija. Usput kaže jedna mama da su njoj rekli da će bris uzimati djeci kojima se utvrdi crveno grlo ( jel to znači da kliconoša ima upaljeno grlo ali ne i druge simptome ?)...To da se neka djeca preskaču u uzimanju brisa meni izgleda kao nedovršen posao, no vidjet ćemo ...
    Ne znam kako je sada,ali postoje neke regule Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Koliko se sjećam, ako se ustanovi streptokok kod troje djece u grupi, uzima se bris svima i to dođe osoblje hzjz i zdravstveni voditelj i svima uzmu bris. Tako je bilo dok su moji dječaci išli u vrtić. Vjerojatno se nije puno promijenilo. Svakako je u interesu svima da se ustanovi kliconoša ili više njih i da se stvar riješi.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.10.2015. at 12:22

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kod nas su prošli tjedan na roditeljskom naglasili (zdravstveni voditelj) da se kliconošama ne daje antibiotik.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas su prošli tjedan na roditeljskom naglasili (zdravstveni voditelj) da se kliconošama ne daje antibiotik.
    Nego što se poduzima, ne smije u vrtić i doma čeka da to prođe ? Koliko dugo ?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne poduzima se ništa, koliko sam shvatila, dijete ide u vrtić. Jer nema potrebe liječiti ga ako nije bolestan, nema temperaturu, upalu grla ni druge simptome.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kliconostvo se NE tretira.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kliconostvo se NE tretira.
    I kliconoša nema simptome, bris se dakle uzima da se vidi ko je zaražen i treba antibiotik, pa zar neće svaki roditelj kad uoći simptome kod djeteta sam odvesti dijete k dr. i uzeti antibiotik, čemu intervencija vrtića? Oprostite na mom tolikom ispitivanju, nekako baš to ne mogu pokopčati.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

To nije intervencija vrića... Vrtić je dužan prijaviti hzjz-u ako u grupi ima više slučajeva neke zarazne bolesti, a onda oni tj ta liječnica koja je zadužena za koji kvart odlučuje jel dolazi u vrtić i kome uzima bris ili šta već treba... Znači vrtić je dužan ( mora ) prijaviti hzjzu i poduzeti mjere dezinfekcije sobe, posteljine, igračaka...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj CAPPY prvotno napisa Vidi poruku
    I kliconoša nema simptome, bris se dakle uzima da se vidi ko je zaražen i treba antibiotik, pa zar neće svaki roditelj kad uoći simptome kod djeteta sam odvesti dijete k dr. i uzeti antibiotik, čemu intervencija vrtića? Oprostite na mom tolikom ispitivanju, nekako baš to ne mogu pokopčati.
    Onda jedno dijete ozdravi, a drugo (kliconoša) ga opet zarazi. I tako u krug. A antibiotici iscrpljuju.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj angel 1 prvotno napisa Vidi poruku
    To nije intervencija vrića... Vrtić je dužan prijaviti hzjz-u ako u grupi ima više slučajeva neke zarazne bolesti, a onda oni tj ta liječnica koja je zadužena za koji kvart odlučuje jel dolazi u vrtić i kome uzima bris ili šta već treba... Znači vrtić je dužan ( mora ) prijaviti hzjzu i poduzeti mjere dezinfekcije sobe, posteljine, igračaka...
    Pedijatrica prijavljuje vrtić i dijete. Mora biti 4-5 zaražene dijece da bi se uzeo bris grla (kod nas je bilo 5 djece i nitko nije došao). Dolazi dokt iz hzjza. Pregleda dijete i odluči kome uzeti bris, a kome ne.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moje dijete je bilo kliconosa, nije imao simptome i dobio je atb

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

A znam da je kod nas u vrtiću i zdravstv. voditeljica zvala i prijavljivala hzjz-u kad je bilo vise slučajeva streptokoka ili sl.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vlatka100 prvotno napisa Vidi poruku
    Pedijatrica prijavljuje vrtić i dijete. Mora biti 4-5 zaražene dijece da bi se uzeo bris grla (kod nas je bilo 5 djece i nitko nije došao). Dolazi dokt iz hzjza. Pregleda dijete i odluči kome uzeti bris, a kome ne.
    Najmanje tri. Iskusili smo to.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    moje dijete je bilo kliconosa, nije imao simptome i dobio je atb
    Svasta. To se ne radi.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

[QUOTE=Cubana;2816934]Svasta. To se ne radi.

A možda je negdje to uvjet da ti dijete i dalje ide u vrtić.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

[QUOTE=CAPPY;2816946]
    Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Svasta. To se ne radi.

A možda je negdje to uvjet da ti dijete i dalje ide u vrtić.
    Ne bi smjelo biti. To je protivno pravilima medicinske struke.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kako se onda rješava problem kliconoštva? Dijete ostaje kod kuće? U vrtiću bude odvojeno od grupe? Pitam iz znatiželje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se onda rješava problem kliconoštva? Dijete ostaje kod kuće? U vrtiću bude odvojeno od grupe? Pitam iz znatiželje.
    Ne znam za streptokok, ali kad je moj L. imao salmonelu, oporavio se za tjedan dana ali ja sam s njim sjedila doma duuugo (bio je predškolac u to vrijeme) sve dok nalaz stolice nije bio potpuno čist.

Valjda 2 mjeseca je još morao biti doma, bez simptoma, dok se salmonela nije izlučila iz organizma.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.10.2015. at 09:01

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa nikako. Dijete ide u vrtic i to je to.
    Masa djece je "kliconosa" za razne bakterije i viruse , te posve normalno idu u kolektiv.
    Posljednje uređivanje od sirius : 30.10.2015. at 09:02

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Salmonela je drugo.
    Svaka bakterija se promatra drugacije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što ako se u tom kolektivu djeca stalno razboljevaju od streptokoknih angina, na primjer, i ako se jedno ili više djece više puta razboli?
    Čisto sumnjam da u toj situaciji kliconoša ne bi dobio antibiotik.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nikako. Dijete ide u vrtic i to je to.
    Masa djece je "kliconosa" za razne bakterije i viruse , te posve normalno idu u kolektiv.
    X!

Peterlin, zar si mogla dobiti bolovanje dva mjeseca za dijete koje zapravo nije bolesno?

U našem su vrtiću npr. svi u rujnu imali hand, foot, mouth disease gdje se virus, nakon preboljenja, još tjednima izlučuje sa stolicom. Djeca su bila doma dok su imala simptome, a onda u vrtić. Mislim da bi vrtići bili potpuno prazni da se kliconoštvo tretira micanjem djece iz vrtića. A ne bih pristala na to da dijete uzima antibiotik, a nema nikakvih simptoma, dosta je antb. popio zbog bolesti, samo fali da ga uzima i kad nije bolestan.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

da, to i mene zanima.
    kad je dr cula da u obitelji imamo streptokok odmah nas je sve slala na bris. kod jednog djeteta je bio pozitivan, kod drugog ne. onaj koji je bio pozitivan dobio je atb.
    ne kuzim cemu smisao brisa i trazenja kliconose, ako se ga nece tretirati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, mi smo isto imali taj problem u obitelji; ja sam imala tri angine za redom (i još jednu ranije), dijete je bilo pozitivno na streptokok, nakon što je i ona popila antibiotik ja sam prestala dobivati angine.
    Nije mi jasno zašto bi se u obitelji kliconoštvo tako tretiralo, a u vrtiću ne.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Svasta. To se ne radi.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
    to je po pravilima struke

ali moram priznati da ni ja ondo ne shvaćam čemu uzimanje brisa u vrtiću
    dijete koje ima simptomatskog streptokoka
    neće ni bit u vrtiću

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    dijete koje ima simptomatskog streptokoka
    neće ni bit u vrtiću
    Tako bi trebalo biti, no da vidiš kakvu sve djecu dovode roditelji u vrtić (očito bolesnu) i prave se da je sve OK....

Daju djeci sirup za temperaturu taman prije vrtića, ako teta izmjeri tada nema povišenu, pa za 3,4h kada temperatura naraste i teta zove roditelje, onda se čude i kažu da dolaze, pa dođu taman oko 16h....

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A o kojoj vrsti streptokoka govorite? Meni mala od kad je krenula u vrtic ima streptokok pneumoniae ali nikad zbog njega nije pila antibiotik jer je bio skoro bez simptoma. Kaze pedijatar da to nema smisla jer ga sigurno ima pola djece u grupi u vrticu i da bi ga ionako opet pokupila. Složio se i otorinac.
    Kao sve dok nema simptoma- ne treba ga se tretirati

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gabi govorimo o BHS, beta hemolitičkom streptokoku

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Aha, ok

hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj vlatka100 prvotno napisa Vidi poruku
    to ti je dobro da hoće doći, kod nas nije tako. Ped mora prijaviti, a oni ako dođu. Došli su prije 2 godine, kad su roditelji napravili strku, jer je 2 dijce završilo u klaićevoj (jedanom dečku je otišlo na kukove, a drugom na srce). Moj stariji je imao prije 3 tj, mala prije njega je dobila 3 put u 2 mjeseca.
    Ti nećeš znati koje je dijete kliconoša, jer su to tajni podatci.
    vlatka100, zar ti je mala imala bas sarlah tri puta u dva mjeseca? Mislila sam da se on moze dobiti samo jednom? A OT, meni je stariji dijagnosticiran nekidan, odmah sam javila naravno u vrtic, a i mladjeg sam izvadila iz vrtica dok ne vidimo oce li pokupit. Bas ga danas na preporuku peda vodimo na bris da prije vikenda znamo na cemu smo. Jel taj bris neugodan?

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja sam bila sa obadvoje. nista posebno i traje sekundu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    da, to i mene zanima.
    kad je dr cula da u obitelji imamo streptokok odmah nas je sve slala na bris. kod jednog djeteta je bio pozitivan, kod drugog ne. onaj koji je bio pozitivan dobio je atb.
    ne kuzim cemu smisao brisa i trazenja kliconose, ako se ga nece tretirati.
    Ni ja.

ALi valjda takvog pozitivnog pošalju pedijatru pa pedijatar treba odlučiti što dalje.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ni ja.

ALi valjda takvog pozitivnog pošalju pedijatru pa pedijatar treba odlučiti što dalje.
    Kako ce pedijatar odlučiti ako je problem epidemiološki. Ako lijecimo zbog kolektiva, a on pred sobom ima samo to zdravo dijete.
    Ja svom djetetu ne bih dala atb zbog kliconostva streptokoka.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Niti da dobijete ti ili muž 4 angine za redom?

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    x

uz to, ne bih se bas osjecala ugodno da druga djeca budu bolesna zbog mog djeteta.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Vrlo vjerojatno da ne. Ali da, ne mogu sto posto tvrditi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam imala sličnu situaciju
    majka je stalno imala angine, s visokom temperaturom, izrazito otežanim i bolnim gutanjem, povišeni upalni parametri
    suprug je imao nekakve nedifinirane grlobolje, bez temperature, malo ga boli, malo ne boli, laboratorij miran
    baka isto grlobolje s laganom temperaturom, više neka klinička slika viroze, curkavi nos, kašljucanje
    dijete , tada vrtićko, bez ikakvih simptoma
    svi su imali streptokoka
    svi su dobili antibiotik, i dijete, po pedijatru
    nakon toga mir

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Već sam rekla da sam ja imala takvu situaciju, imala sam jednu anginu u proljeće u onda u ljeto/jesen tri za redom, svaki puta antibiotik i onda kad prestanem piti sve se opet vrati u roku dan-dva.
    Sve je to trajalo dok me doktor nije poslao na Zaraznu da mi daju injekcije penicilina (jer da ih on nema). Na Zaraznoj su se tome smijali i rekli mi da svi doma napravimo bris.
    Muž ništa, ja streptokok (već sam i ranije radila bris), dijete streptokok. Dijete popilo antibiotik (pedijatrica je bila protiv) - i sve je prestalo.
    Evo vidim i na nekom linku koji je gore linkan da se preporuča antibiotik za kliconošu kad se radi o obitelji, pa mi nije jasno kako se tako kategorički može ne preporučati ako se radi o vrtiću (koja je tu razlika od obitelji, ista stvar).
    Ne znam što je drugo trebalo biti rješenje za moju situaciju, da dobijem dvadeset angina, ili što je rješenje za vrtićku grupu u kojoj bi se tako zavrtio streptokok pa da neka djeca stalno budu bolesna.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To strašno slabi imunitet ljudi moji.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obrnuto, zbog loseg imuniteta djeca (i odrasli) oboljevaju kad se sretnu sa streptokokom. Treba raditi na imunitetu svog djeteta jer u vrticu uvijek ima kliconosa. Tako je i moj najstariji stalno stradavao od streptokoka, a istovremeno je kliconosio moraxellu. Nema tu jednostavnog rjesenja, daj svima atb i stvar rijesena. Jer nije. Jer ovi s losijim imuniteto opet to nekako fasuju...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Da, naravno, ali toliki antibiotici i tolike opetovane upale oslabe ga naknadno. Znam, imala sam okršaja s time.

hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Evo svjeza situacija od danas; stariji ima sarlah od srijede, mladji danas napravio bris i pozitivan na streptokok, iako zasad nema nikakve simptome (kaslje, ne znam jel se to racuna). Dala mu je isto antibiotik. Bit ce van vrtica taman dok popiju antibiotik.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je starija dva puta bila na antibiotiku. Mladjm nije bilo nista. I jednom obrnuto. Ne vidim cemu vaditi preventivno zdravo dijete iz vrtica, da bude doma stalno s bolesnim bratom/sestrom. I ne bih preventivno davala djetetu bez simptoma ista samo zbog brisa. Uostalom, da je streptokok tako lako iskorijeniti iz organizma jednom turom antibiotika ne bi ga toliko bilo oko nas.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 30.10.2015. at 19:54

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •