Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Vec 2 mjeseca bolesni

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Vec 2 mjeseca bolesni

Drage moje,molim vas za savjet i nesto slicno iz vaseg iskustva. Curica od 7 god.od pocetka septembra vuce kasalj koji je ili nadrazajni ili produktivni,u zavisnosti od dana. Davali su joj inhalacije,dexu inekciju,antibiotik,pluca su uvijek cista,samo je jednom u septembru bila upala grla.Prije 10 dana kasalj od kojeg se kocene,zacrveni,ne moze predahnuti i doci do daha,nagon na povracanje,ali ne povrati sluz vec samo pljuvacku. Sinoc nismo citavu noc spavale,jer je opet dobila napade kaslja. Dr.kaze da joj dajem sirup za iskasljavanje.Sta da radim?Nos je aktivan svo vrijeme

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne znam odakle si...imate li mogucnost otici u slanu sobu? Vjerojatno joj je grlo toliko nadrazeno ako to toliko dugo vec traje, da ju i mali podrazaj zasmeta...Mozda to pokusati sprijeciti medom i cescim uzimanjem tekucine, tj. da sto vise vlazi grlo. Nisam ljubitelj slatkisa al ja sam svojoj znala dati kiki bonbon samo da joj se napravi sto vise sline i to joj je pomagalo da ju grlo ne iritira.
    Nadam se da ce se javiti netko pametniji

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Možda bi u vašem slučaju trebalo isključiti veliki kašalj, tj. pertusis, kao uzrok?
    Moja ćerka ga je imala prošle jeseni. Da, uredno je vakcinisana.
    Alarm mi se uključio kada sam dobila dijagnozu od ped. da dete ima virusni laringitis- za koji je dobila tri dana Hemomycin (to je mislim, vaš Summamed...).
    Malo sam razmislila o antibiotiku za virusni laringitis, sela za internet, ukucala detetove simptome koji su bili slični vašima- i našla ovakve tekstove:
    http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Veliki-kasalj-se-vratio-u-Srbiju.lt.html

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pulinka, je li pertusis potvrđen ili je to samo tvoja gugl dijagnoza?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lamy, s kojim obrazloženjem je data dexa, ako su pluća uvijek bila čista?
    dexa se daje ako je prisutan bronhospazam

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jeste li isključili alergiju?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da dodam, i mi smo prošli sve slično kao i vi, antibiotik, inhalacije fiziološkim, Pulmicort, Berodual, pluća čista, nije kašljala po danu uopšte, ali je imala polusatne napade kašljanja ujutru, uveče i jednom u toku noći, često sa povraćanjem, a uvek sa zacenjivanjem, plaženjem jezika dok kašlje, crvenilom u licu i karakterističnim visokim tonom pri udisanju, tj, borbi za vazduh..
    Nos joj je bio začepljen samo dok traju napadi kašlja i pomagalo je da kad napad kašlja počne, držimo nos prohodnim.
    Oko dve-tri nedelje je bilo stvarno jezivo, i dete iscrpljeno, nakon toga su se napadi kašlja proređivali, ali kašljala je skoro 3 meseca ukupno, a ja sam rekla pedijatarki (koja je btw. i sama pokupila od pacijenata isto to), da stvarno ne razumem potrebu da se činjenice prikrivaju, jer je kod nas prošle jeseni pola vrtića imalo iste simptome, nažalost, kod nekih su nakon toga dugo ostali simptomi nalik astmi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kašalj noću može biti simptom alergijske astme
    ali i ne mora
    moje dijete je nekoliko godina, od prve jesenske viroze, pa skoro do proljeća kašljala

kašalj nije bio uvijek istog intenziteta, ja sam ga povezivala sa virozama i sa sekretom koji se cijedi niz grlo
    isto smo znali po pola noći provesti sjedeći jer se davila od kašlja
    moj dragi kolega, dječji alergolog, je zbog tog noćnog kašlja posumnjao, ma bio skoro siguran da se radi o astmi
    mada ona nije nikad imala auskultatorni nalaz na plućima
    i na kraju smo napravili alergološko testiranje i spirometriju, bilo je uredno
    i nekako je to samo prošlo nakon 1. razreda
    kao da je "prerasla" kašalj

ja bih prepručila pregled dječjeg pulmologa/alergologa
    i orl

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    pulinka, je li pertusis potvrđen ili je to samo tvoja gugl dijagnoza?
    Pa, koliko mi dr gugl reče, nije baš jednostavno potvrditi pertusis.
    Ne, pertusis mi nije potvrđen, to je samo moja gugl dijagnoza, a vidim i šta je opšti stav doktora.
    Moj post je bio sa dobrom namerom.
    Ali dobro, imali smo zapravo virusni laringitis, za koji smo dobili antibiotik, koji btw. nije ništa pomogao, i tok bolesti identičan onom koji opisuju medicinski udžbenici, koji su valjda još uvek neki reper.
    No, dobro, kašljala je 2,5 meseca sa zacenjivanjem od virusnog laringitisa.
    I da napomenem, ona je dete koje ne kašlje NIKAD. to joj je bilo prvi i poslednji put da joj je kašalj trajao duže od 2 dana.
    Nema nikakvu istoriju koja bi ukazivala na bilo kakve probleme sa plućima ili astmu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može se napraviti serologija i otići na pregled kod iskusnog infektologa
    i ne bih rekla da se išta skriva
    ne vjerujem u te teorije zavjere
    ni jedno cjepivo nije 100% učinkovito i ne daje trajan imunitet
    i može se dobiti hripavac unatoč cijepljenju

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne znam zašto uopšte nastavljam, ali zapravo se nadam da ću nekome pomoći.
    Ja znam kako zvuči laringitični kašalj, čula sam ga kod svog mlađeg deteta jednom, kod druge dece dok sam bila sa njim hospitalizovana, i mogu odgovorno da tvrdim da ono što je moja ćerka imala nije bilo ni blizu laringitisa.
    I ja bih pomislila da je kod nje alergija u pitanju da nije trećina vrtićke grupe (i naša pedijatarka) razvilo iste simptome i dobilo isti antibiotik, koji se, gle koincidencije, pokazao kao relativno najefikasniji za pertusis, iako za pertusis nema potpuno adekvatnog leka.
    Svi su imali vrlo sličan tok bolesti, mahom su to bila deca koja ni pre ni posle nisu imala simptome alergija, a kod nekih, retkih i verovatno predisponiranih, se to kasnije nastavilo u vidu astme.
    I moram reći da ništa ne izgleda i ne zvuči ni nalik na napad velikog kašlja, ja sam videla i decu sa astmatičnim napadima, ali niko od njih nije proizvodio taj karakteristističan visoki zvuk pri udahu -ne zove se džabe magareći kašalj...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

može se napraviti serologija i otići na pregled kod iskusnog infektologa
    i ne bih rekla da se išta skriva
    ne vjerujem u te teorije zavjere
    ni jedno cjepivo nije 100% učinkovito i ne daje trajan imunitet
    i može se dobiti hripavac unatoč cijepljenju
    Pišemo u isto vreme, pa izgleda zbrčkano.
    Ti si sigurno u pravu, ali moram da napomenem dve stvari, prvo, da sam u to vreme hospitalizovana sa mlađim detetom zbog izuzetno jake gnojne upale uha, tako da sam ostavila muža da "pliva" sa inhalacijama i bolesnim detetom, i nisam mogla da budem na dva mesta u isto vreme.
    I druga stvar, MOŽE se uraditi sve to ako je ped. voljan da ti kaže da postoji mogućnost.
    A ako se pravimo blesavi i šopamo dete inhalacijama dve nedelje, onda roditelj, ma koliko možda bio obrazovan i željan da pomogne svom detetu, možda ni ne zna da mogućnost uopšte postoji.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

antibiotik, azitromicin, kod kod hripavca ne utječe na tijek bolesti
    ali se daje da bi se spriječilo širenje
    sama činjenica da je više djece u isto vrijeme bilo jednako bolesno, meni ne bi bila neka potvrda za hirpavac
    dapače
    nije on baš tako čest
    ima izoliranih slučajeva
    ali nisam čula da se više djece u istom kolektivu razboljelo
    što ne znači da to vaše nije bilo to
    ali trebalo je napraviti obradu
    i u pravu si, ne možeš to sama
    ali ja i dalje vjerujem da je kod pedice bilo sumnje da bi vas poslala dalje

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa, gle, dr gugl tvrdi da je hripavac izuzetno zarazan, valjda bar neki od tih podataka ima neki kredibilitet, taj podatak iznose naši i svetski imunolozi, ne neki tamo nadrilekari, nije valjda baš svaki članak sa interneta čista laž?
    Umem ja i da protumačim i po koji abstrakt sa PubMeda, ne čitam baš samo šum ...

Složiću se sa tobom da sam pogrešila što sam napisala za svoje dete da je sigurno imala veliki kašalj, jer zapravo nemam potvrdu osim samog toka bolesti, terapije koju je dobilo i nelogičnog objašnjenja koje sam JA dobila (zapravo, da nisam dobila dijagnozu viroze i ATB možda mi ništa ne bi ni bilo neobično ). I naravno, kašlja kakvog nisam ni pre ni posle čula kod svog deteta.

Verujem da nas ped. nije slala nigde dalje jer je moje dete zapravo imalo ralativno blage simptome, tj. samo tri napada kašlja dnevno, a između je delovala savršeno zdravo, osim neispavanosti zbog noćnog napada kašlja i iscrpljenosti nakon samog napada.

Ali, mislim da to ne menja činjenicu da bi svaki upadljivo jak napad kašlja sa zacenjivanjem koji traje preko 10 dana trebalo proveriti, niti činjenicu da hripavac i dalje postoji kao bolest.

U svakom slučaju, ako se slično ponovi sa mlađim detetom, reagovaću drugačije u svetlu onoga što sad znam. A prvi put nisam odreagovala baš zato što imam izuzetno poverenje u svoju ped., koje je bilo poljuljano nakon tog iskustva sa "laringitisom".
    Na kraju krajeva, dete se jeste potpuno oporavilo. Ali bi meni bilo puno lakše da znam ZAŠTO se do tad sasvim zdravo dete naglo guši od kašlja svake noći bez nekog određenog razloga, jer sve to izgleda vrlo dramatično, šta god da je bilo.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 29.10.2015. at 11:27

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Jeste li isključili alergiju?
    Pa ne bih rekla, dobila je dexa injekciju - to se daje i kod alergijskih reakcija ako je jako otežano disanje.

Vjerojatno će je poslati na alergološku obradu.

Sad vidim da je alex puno toga objasnila. Ona to svakako zna bolje.

Lamy nije napisala što dalje, vjerojatno treba s djetetom na kontrolu, pa će pedijatar odlučiti što još treba.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.10.2015. at 12:19

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Moj je imao hripavac-dokazan serologijom na Zaraznoj.Dok nismo dosli nasoj pulmologici/infektologici svi su me uvjeravali da je alergija.Pedijatar,na hitnoj vise puta,krv,pluca sve je bilo ok.Ona cim ga je cula rekla je hripavac.Zarazna-vadenje krvi.Sumamed,inhalacije.Redovno cijepljen.Specifican zvuk kaslja s nagonom na povracanje u napadu.To sam ja stalno tupila,da je to zvuk koji nikada nisam cula do tada.....

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Što bi moglo biti kad dijete kašlje samo po noći, bez prestanka oko pola sata, kašalj je produktivan i toliko jak da izaziva nagon za povraćanjem?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Odite da pedijatar pogleda/ posluša pa ćete znati više.
    Nadam se da vam nije pertussis i da nije stvarno epidemija pa valjda bi ipak nešto objavili zbog malenih ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kašalj noću može biti simptom alergijske astme
    ali i ne mora
    moje dijete je nekoliko godina, od prve jesenske viroze, pa skoro do proljeća kašljala

kašalj nije bio uvijek istog intenziteta, ja sam ga povezivala sa virozama i sa sekretom koji se cijedi niz grlo
    isto smo znali po pola noći provesti sjedeći jer se davila od kašlja
    moj dragi kolega, dječji alergolog, je zbog tog noćnog kašlja posumnjao, ma bio skoro siguran da se radi o astmi
    mada ona nije nikad imala auskultatorni nalaz na plućima
    i na kraju smo napravili alergološko testiranje i spirometriju, bilo je uredno
    i nekako je to samo prošlo nakon 1. razreda
    kao da je "prerasla" kašalj

ja bih prepručila pregled dječjeg pulmologa/alergologa
    i orl
    identično je bilo kod moje! nama je pedica oko treće godine rekla da je u pitanju nezreo nešto i da će proći oko šeste godine. tako je i bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nadam se i ja da nije hripavac. Cijepljena je protiv toga i inače je dobro, bez temperature, normalno jede, ništa je ne boli, pa vjerujem da je alergija, ali pitala sam da vidim ima li sličnih slučajeva i koja je bila dijagnoza kod pregleda pedijatra.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja velika je kašljala cijeli rujan kao alergija, dobila virozu koju nije preležala kako treba i dobila bronhitis i antibiotik, kašalj je trajao još dva, tri tjedna. Nije povraćala, plavila ni zviždala, da je išli bi doktorici ovako sam joj tu i tamo dala njezin claritin i od tog je lakse odspavala. I meni je pao hripavac na pamet jer je preskocila neka cijepljenja za njega kad je bila mala, ali proslo je prije nego sam se uspanicila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Diana72 prvotno napisa Vidi poruku
    Što bi moglo biti kad dijete kašlje samo po noći, bez prestanka oko pola sata, kašalj je produktivan i toliko jak da izaziva nagon za povraćanjem?
    Po noći je tijelo u drugačijem položaju nego po danu, pa se sluz i iz nosa i iz bronhija slijeva niže (gravitacija). Čak i kad je nos slobodan i čist, ponekad se sa stražnje strane iz nosa/sinusa cijedi sluz direktno u grlo i izaziva kašalj i povraćanje.

Btw. ovo ti je odlično - povraćanje sluzi je dobar način da se to makne iz dišnih puteva. To znači da sluz MOŽE van.

Moji su oba imali s tim problema, stariji bronhitise, mlađi ima alergijsku astmu. Do treće godine (a ponekad i kasnije) znala sam ih lupkati po leđima da im se oslobodi sluz. Mlađi je relativno često znao povratiti nakon toga (iako sam pazila da ne lupkam leđa nakon jela) i nakon toga mu je redovito bilo bolje.

Za olakšavanje disanja znala sam im navečer u vodu za kupanje kapnuti lavandu, kamilicu i druga eterična ulja (malo, par kapi) da im se nos očisti dok su u kadi, ali ipak nismo svaki put izbjegli noćni kašalj. Tijekom dana daj djetetu puno tekućine, juhu (u kojoj skuhaš cijeli luk) i sirup bijelog sljeza da se ta sluz razrijedi.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Po noći je tijelo u drugačijem položaju nego po danu, pa se sluz i iz nosa i iz bronhija slijeva niže (gravitacija). Čak i kad je nos slobodan i čist, ponekad se sa stražnje strane iz nosa/sinusa cijedi sluz direktno u grlo i izaziva kašalj i povraćanje.

Btw. ovo ti je odlično - povraćanje sluzi je dobar način da se to makne iz dišnih puteva. To znači da sluz MOŽE van.

Moji su oba imali s tim problema, stariji bronhitise, mlađi ima alergijsku astmu. Do treće godine (a ponekad i kasnije) znala sam ih lupkati po leđima da im se oslobodi sluz. Mlađi je relativno često znao povratiti nakon toga (iako sam pazila da ne lupkam leđa nakon jela) i nakon toga mu je redovito bilo bolje.

Za olakšavanje disanja znala sam im navečer u vodu za kupanje kapnuti lavandu, kamilicu i druga eterična ulja (malo, par kapi) da im se nos očisti dok su u kadi, ali ipak nismo svaki put izbjegli noćni kašalj. Tijekom dana daj djetetu puno tekućine, juhu (u kojoj skuhaš cijeli luk) i sirup bijelog sljeza da se ta sluz razrijedi.
    Vedrana ne povraća, bar ne doslovno, nego samo iskašlja sluz i to prilično obilno. Obavezno pazim da ispuše nos, jer je osjetljiva na uho, i ako joj je nos začepljen, vrlo brzo joj se pojavi i upala uha. Svaku večer joj dajem toplo mlijeko sa medom, pa je kašalj malo ublažen i ne traje više po pola sata, kao prije. Inače, pije dosta tekućine, pogotovo čaj, juhu baš ne voli, pogotovo ako je luk unutra, ali natjeram je nekako da pojede.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •