Peterlin prvotno napisa
Po noći je tijelo u drugačijem položaju nego po danu, pa se sluz i iz nosa i iz bronhija slijeva niže (gravitacija). Čak i kad je nos slobodan i čist, ponekad se sa stražnje strane iz nosa/sinusa cijedi sluz direktno u grlo i izaziva kašalj i povraćanje.
Btw. ovo ti je odlično - povraćanje sluzi je dobar način da se to makne iz dišnih puteva. To znači da sluz MOŽE van.
Moji su oba imali s tim problema, stariji bronhitise, mlađi ima alergijsku astmu. Do treće godine (a ponekad i kasnije) znala sam ih lupkati po leđima da im se oslobodi sluz. Mlađi je relativno često znao povratiti nakon toga (iako sam pazila da ne lupkam leđa nakon jela) i nakon toga mu je redovito bilo bolje.
Za olakšavanje disanja znala sam im navečer u vodu za kupanje kapnuti lavandu, kamilicu i druga eterična ulja (malo, par kapi) da im se nos očisti dok su u kadi, ali ipak nismo svaki put izbjegli noćni kašalj. Tijekom dana daj djetetu puno tekućine, juhu (u kojoj skuhaš cijeli luk) i sirup bijelog sljeza da se ta sluz razrijedi.