Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Trudnice i epilepsija

Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno Trudnice i epilepsija

Nisam našla ništa o tome na forumu i ispričavam se ako sam predvidjela. Ja imam parcijalno kompleksnu epilepsiju i sad sam u 24. tjednu trudnoće. Trudnoća je planirana, pila sam folne kiselinu 6 mjeseci prije nego sam ostala trudna. Imala sam sreću da sam zanijela od prve. Trudnoća teče ok, svi nalazi su dobri. Zasad nema problema. Osim, malih parcijalnih napada bez gubitka svijesti (niti ranije nisam gubila svijest, napade imam po noći ili pred jutro). Podignuta mi je doza lijeka (pijem Lamictal, sada 2x150) ali s dobitkom na težini i hormonima koji luduju, imam napade cca 5X mjesečno. Traju cca 20 sekundi. Neurolog mi je rekao da pijem dodatno Normabel po potrebi, nije mi povisio Lamictal zasad, jer sam od njega dobila osip. Kaže da ti mali parcijalni napadi ne štete bebi.

Zanima me da li netko ima slična iskustva. Hvala unaprijed!

juhica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Pozdrav. Imam epi grand mal (znaci totalni pad kad me uhvati). Th lamictal 2x50 mg, depakine 1x300 mg.
    Ostala trudna bez pripreme tj. bez pijenja folne prije trudnoće. U trudnoći sam dobila skoro 20 kg, terapija ostala ista... Sve dabl, tripl i ostale testove odbila... Rodila 8 dana nakon termina potpuno prirodno... U pola 1 došla otvorena u radaonu 7,5 cm rodila u 6,25 zdravog dječaka 3900 gr, apgar 10/10 ... Uskoro punimo godinicu i jako smo sretni i veseli... Ginekolog mi je tijekom trudnoće govorio da se ništa ne brinem da ce biti sve u redu i tako je bilo. Sto manje stresa sretnija bebica...
    Napade nisam imala tijekom trudnoće niti poslije... Mislite pozitivno, sto manje čitanja po netu i sve ce dobro biti...
    Ps. Jedino sto nisam mogla dojiti zbog lijekova... ..
    Posljednje uređivanje od juhica : 02.01.2016. at 12:02

Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno

Hvala Juhica, najljepše se zahvaljujem na odgovoru. Jako mi je drago da je sve prošlo okei i da je mali dečko dobro i da nemate napada. Hvala na savjetima!
    Sve najbolje!

p.s. Sad sam u 33. tjednu, sve ide u redu. Imala sam jedan veliki napad doduše, ali bila na pregledu i sve je okei.
    Samo pozitivno!

Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno

Draga Juhica, najljepše se zahvaljujem na odgovoru. Drago mi je da je sve prošlo u redu.
    Valjda se sad malo više brinem kako se bliži termin. Vjerujem da je to normalno.

Niste uopće dojili? Meni je neurolog rekao da se odmah poslije poroda trebam vratiti na dozu lamictala od prije poroda i da smijem dojiti tri mjeseca. Nažalost nisam puno o tome našla na netu.

juhica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Citiraj Francoise prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Juhica, najljepše se zahvaljujem na odgovoru. Drago mi je da je sve prošlo u redu.
    Valjda se sad malo više brinem kako se bliži termin. Vjerujem da je to normalno.

Niste uopće dojili? Meni je neurolog rekao da se odmah poslije poroda trebam vratiti na dozu lamictala od prije poroda i da smijem dojiti tri mjeseca. Nažalost nisam puno o tome našla na netu.
    Nažalost nismo... Upravo zbog lamictala.. Neurolog mi je rekao da uz moju terapiju smijem dojiti, ali su mi pedijatri (nakon dva dana ludnice i neizvjesnosti) rekli da ipak nesmijem.. ... A grudi pune mlijeka ... Gdje GOD dođemo osuđujući pogledi... No preživjeli smo... Samo hrabro!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Držim fige da sve s trudnoćom i porodom završi u najboljem redu.

Što se dojenja tiče, mozda bi bilo dobro provjeriti s njima: http://www.kbc-zagreb.hr/klinike_i_z...+farmakologiju
    Naime, liječnici ponekad ne znaju koji lijekovi smiju uz dojenje, odnosno često misle da ne mogu i kad mogu.
    Posljednje uređivanje od marta : 07.01.2016. at 11:39

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Juhica, cim dodjem do kompjutera, stavit cu ti informacije o lijeku i kompatibilnost s dojenjem, prema Dr. Hale i InfantRisku (americkoj bibliji za dojenje i trudnocu). Ne da mi kopirati na telefonu, a ne mogu ni screenshotove stavljati u post.

Nije zabranjeno dojenje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kolegica ima epilepsiju (ne znam točnu dijagnozu) i rodila je troje djece, dojila duuuuuggggo (cca 2,5-3 god) svo troje. ali, čak i da ne možeš dojiti (svakako treba točno provjeriti za koji lijek vrijedi zabrana), nije kraj svijeta. znam da je dojenje prekrasan dio roditeljstva, ali zaista, samo jedan njegov dio.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo tu sam ti stavila screenshotove, nikako mi ne da prekopirati tekst s mobitela, a na mobu mi je aplikacija: http://imgur.com/a/zJ9aM

Skrolaj do kraja, dvije su slike.

Prema ovome, ovdje bi ti dozvolili dojenje bez problema, u svih 12 mjeseci bebina zivota (dakle i dalje). Trudnoca je diskutabilna, to ne bi islo bez dodatnih kontrola. Naravno, odluka je na tebi, ali nikako ne bi trebala biti da ne smijes. Za razliku od puno drugih lijekova koji se u HR prepisuju u trudnoci i dojenju, ovaj je u dozvoljenom rangu. InfantRisk ovdje koriste pedijatri, ginekolozi i opcenito medicinsko osoblje koje zeli tocne i najnovije informacije o kompatibilnosti lijekova, pripravaka i nadomjestaka s dojenjem i trudnocom, a koristimo je i u La Leche League kod pruzanja informacija i savjetovanja o dojenju.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Drugi lijek, aktivnog sastojka valproic acid (Depakin, Depacon... itd.), taj je kontraindiciran i ne smije se koristiti niti za vrijeme dojenja niti u trudnoci, prema ovoj istoj aplikaciji.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Evo tu sam ti stavila screenshotove, nikako mi ne da prekopirati tekst s mobitela, a na mobu mi je aplikacija: http://imgur.com/a/zJ9aM

Skrolaj do kraja, dvije su slike.

Prema ovome, ovdje bi ti dozvolili dojenje bez problema, u svih 12 mjeseci bebina zivota (dakle i dalje). Trudnoca je diskutabilna, to ne bi islo bez dodatnih kontrola. Naravno, odluka je na tebi, ali nikako ne bi trebala biti da ne smijes. Za razliku od puno drugih lijekova koji se u HR prepisuju u trudnoci i dojenju, ovaj je u dozvoljenom rangu. InfantRisk ovdje koriste pedijatri, ginekolozi i opcenito medicinsko osoblje koje zeli tocne i najnovije informacije o kompatibilnosti lijekova, pripravaka i nadomjestaka s dojenjem i trudnocom, a koristimo je i u La Leche League kod pruzanja informacija i savjetovanja o dojenju.
    Pa nije baš bez problema
    Potreban je pojačan nadzor nad bebom i praćenje mogućih nuspojava (koje nisu bezazlene) jer lijek prolazi u mlijeko i mogu se naći farmakološke konc. u plazmi djeteta.
    Dakle, ovisi i koju dozu majka uzima.

Dapekine se primjenjuje u trudnoći ako majka ne podnosi ili nije učinkovita druga terapija.
    Kod dojenja je zabranjen, u dogovoru s dr možda se može pronaći drugo riješenje barem na 2-3 mjeseca. Naravno, to ovisi o puno toga..

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovo sa screenshota se odnosi na doze od 100 - 400 mg dnevno, za lamotrigine. L2 je dovoljno sigurna kategorija da bi, svakako u dogovoru s lijecnikom i slucaju kad je majci stvarno potrebna terapija, lijecnik propisao lamotrigine u ovoj dozi bez vece/drugacije skrbi za novorodjence (od pracenja eventualnih simptoma koji su navedeni). U trudnoci bi propisivali samo i ako nema nikakvog drugog izlaza (kategorija P3). Na ovom prvom screenshotu su navedeni simptomi za majku. Drugi screenshot objasnjava detaljnije relativne doze pronadjene kod beba, a prema napisanom, odnose se na vece dnevne doze lijeka koje uzima majka.

Ova informacija svakako nije dovoljna nama, ili onome tko uzima lijek, ali trebala bi posluziti lijecniku kod odabira terapije ili potrebne doze.

juhica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Drugi lijek, aktivnog sastojka valproic acid (Depakin, Depacon... itd.), taj je kontraindiciran i ne smije se koristiti niti za vrijeme dojenja niti u trudnoci, prema ovoj istoj aplikaciji.
    Tako je u trudnoći se ne bi smio koristiti,ali ako vam on drži zdravlje pod kontrolom nemate bas izbora, jer napadi jos vise ugrožavaju bebicu... Da nas bebač nije iznenadio, trudnoću bi bas zbog lijekova odgađala... Tko zna bi li ikad bila majka... Tako da mi je problem dojenja najmanje bitan.. Iako sam bila sretna kad mi je neurolog rekao da smijem... I nema knjige i net stranice o dojenju da nisam proučila.. I pedijatri kažu veliko NE ... Gledajući majke u sobi kako doje bilo mi je grozno, jer su samo moju bebicu odvozili na hranjenje... No preživili to živi i zdravi... I jako ohrabreni za dalje

Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno

Citiraj juhica prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je u trudnoći se ne bi smio koristiti,ali ako vam on drži zdravlje pod kontrolom nemate bas izbora, jer napadi jos vise ugrožavaju bebicu... Da nas bebač nije iznenadio, trudnoću bi bas zbog lijekova odgađala... Tko zna bi li ikad bila majka... Tako da mi je problem dojenja najmanje bitan.. Iako sam bila sretna kad mi je neurolog rekao da smijem... I nema knjige i net stranice o dojenju da nisam proučila.. I pedijatri kažu veliko NE ... Gledajući majke u sobi kako doje bilo mi je grozno, jer su samo moju bebicu odvozili na hranjenje... No preživili to živi i zdravi... I jako ohrabreni za dalje
    Ma jasno! Glavno da je trudnoća prošla okei i da je sada sve u redu. Naravno da bi bilo bolje kad bi sve majke dojile, ali iz više razloga neke ne mogu.

Ja bi isto rado dojila, zato sam i potaknula ovu temu. Pokazala sam svom neurologu screenshotove i poslala mu studiju koju sam našla na netu prema kojoj se dojenje ohrabruje, ali je rekao da je follow up studija pokazala promjene naspram početne i da je njegova sugestija na Lamictalu dojiti tri mjeseca. Kod njega sam godinama i potpuno mu vjerujem, znam da mi ne bi govorio napamet. Vidjet ću da li će se pedijatar/trica složiti s tim (moglo bi se dogoditi da bude i protiv tri mjeseca). Čitala sam da štetnost ovisi i o dozi lijeka kod majke i da ona može umanjiti uzimanjem terapije netom prije dojenja s obzirom da još barem pola sata lijek neće ući u mlijeko i sl.

Kako god bilo, neću oko toga raditi dramu. Glavno da je beba u redu. Neće biti niti prva niti zadnja koja ne bude dojena.

Javit ću kako je bilo... možda bude nekome od koristi. Pozdrav svima i hvala na postovima.

snelly85 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Pozdrav cure,i ja imam epi.Pijem Keppru i Lamictal.Samo nazalost mi moramo na potpomognutu oplodnju.Neurolog kaze da epi nje kontraindikacija ni za trudnocu ni potpomognutu.Jedino zbog dg hydrocefalus indciran je carski rez.
    Voljela bih da mi se jave trudnice koje su uspjesno prosle trudnocu i sa bebacima je sve ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •