Results 1 to 33 of 33

Thread: Likeri od limuna i mandarine

  1. #1
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default Likeri od limuna i mandarine

    Ako netko ima provjereno dobre recepte za likere od ova dva voća (odvojeno), nek napiše. Lani sam radila limoncello i bio je super ali za moj gušt previše se osjetila rakija. Pa ću ga ove godine probati napraviti s votkom. Našla sam puno recepata po netu ali ja bi baš provjereno dobar (i da ne moram čekati sto godina da se pije).

    Pa mi je, budući da imamo viška domaćih mandarina, palo napamet da bi se i od njih mogao možda napraviti liker? Po netu nalazim na nekakve recepte samo s korom, a to mi nekako bezveze zvuči. Jel netko radio?

  2. #2
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Pridružujem se tvom pitanju s tim da mene zanima limončelo s medom, ne šećerom.

  3. #3
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    moj tata je radio od naranče, ali njena kora je drugačija od mandarinine, ja nikako ne bih koru mandarine unutra. Ona je gorka, i nisu mi fini ni oni kolači di se smiksa odgorčena kora

    pratim svakako

  4. #4
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Nemam recept, samo sam se došla prijaviti za degustiranje.

  5. #5
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Svi bi lokali. Imam sad još bolju ideju-kad se javi ona koja zna, neka napravi i pošalje svima na degustiranje

  6. #6
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    mislim da u limuncello moz cisti alkohol, ne vodka. ali se ipak razrijedi tako da se šećer prokuha u vodi i zajedno doda alkoholu u kojem je bio limun

  7. #7
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Po ovim receptima na koje sam naišla se spominje ili čisti alkohol (koji se razrijedi s vodom) ili votka. Pa i votka je dosta neutralna, bar nema ona gadan miris i okus ko rakija (ali i na to sam se brzo navikla)
    Ja imam taj jedan recept po kojem sam radila, brzo je gotovo sve, ne mora se čekati 40 dana ili sto mjeseci, pa ću onda na kraju probati po istom receptu ali staviti votku, možda bude ok. Ako koga zanima, mogu recept napisati. I ako ko napiše nešto drugačije, probat ću i tako, jer ove godine imamo dosta limuna.

  8. #8
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Napiši provjereni recept.
    Ionako nemam ideje za božićne darove za familiju... pa svakom po 2 dcl likera... i ajla bajla...

  9. #9
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    -6 limuna
    -1 l rakije
    -800 g šećera
    -1/2 l vode

    Limune narezati i istisnuti. Tjedan dana držati u rakiji (promućkati ili promiješati svaki dan). Nakon tjedan dana, ukuhati šećer u vodi, pustiti da se ohladi. Procijediti rakiju s limunom i dodati šećernu vodu. Preliti u staklene boce i ne uliti do kraja, ostaviti jedan dio prazan (malo manje od trećine) boce praznu. To mi je netko rekao da je pravilo, zbog aroma....

    E sad, ja sam pola limuna ostavila s korom, pola bez. Kad se skida kora, bitno je da se i onaj bijeli dio makne jer on daje gorčinu. Drugi put ću ostaviti možda dva limuna s korom jer mi je bilo pregorko

  10. #10
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hvala.
    A koja rakija?
    Imam bar deset litara rakije doma koja stoji i stoji...

  11. #11

    Default

    obično ide loza
    šljiva ima prejaki miris

  12. #12
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    ne znam imam li lozu... mislim da je trava...

  13. #13

    Default

    10 litri travarice
    pa to imaš blago u kući
    ne može s travaricom
    preuzela bi okus
    a i šteta je, travarica se pije sama, ne miješa se s voćem
    Last edited by aleksandra70vanja; 06.11.2015 at 17:17.

  14. #14
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Nitko ništa. Ja sam evo smućkala i od limuna i od mandarine. Našla sam neke recepte na netu ali sam iskombinirala ono što mi se činilo najbolje. Za liker od limuna ubrala sam 10 limuna ali naši su skroz sitni, inače bi ih manje išlo. Sa nožićem za guljenje sam svima na tanko izgulila koru, s limuna skroz skinula onaj bijeli dio. Onda sam ih narezala i dobro zgnječila. U to sam ulila 7,5 dl votke i vodu sa šećerom koju sam prethodno pripremila (dvi šalice šećera i šalica vode, prokuhala i ostavila da se skroz ohladi). Sve stavila u plastičnu posudu, koja će tako stajati 3 tj, uz miješanje svaki dan. Mandarina sam stavila 8, izrezala i zgnječila, isti postupak s vodom i šećerom, i votkom, ali sam imala 6 dl votke pa sam stavila 1,5 šalicu šećera i vode. Pa ćemo vidjeti za 3 tj kako je ispalo. Meni je već sad dobro Ovaj s mandarinama će biti dosta blaži jer ima dosta soka a i zeznula sam jer sam stavila istu količinu vode kao i šećera.

  15. #15
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    MM je pravio i od limuna,naranče i mandarina prije 3god...limoncello je ispo savršen,nije skidao bijeli dio limuna...
    najlošiji je bio od mandarina,preblago je ispalo...od naranče tako-tako..
    treba imat dobru jaku rakiju....
    ako nađem recept po kojem je radio nakeljit ću....
    i mi smo kupili ukrasne bočice pa dijelili za BING ko poklon...

  16. #16
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Tko god je pokušao praviti liker od mandarine, kaže da nije ispalo dobro. Baš me interesira

  17. #17
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Ovaj od limuna mi je zasad savršen, a treba stajati još skoro dva tjedna. Idealan omjer svega, skroz sam zadovoljna. Tako da slobodno pravite po tom receptu. Zadovoljna sam i s mandarinom, samo što je preblag

  18. #18
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    molim pomoć!
    dio limuna stavlja se s korom, a dio bez kore.
    ovaj dio bez kore guli se od bijelog dijela i gnječi.
    dakle, odmah ide loza i prokuhani šećer, ne šećer kasnije?
    može li se limun izvagati ili to mora komadno?
    neki su mi dosta veliki, a neki puno manji, pa mi je teško odrediti koliko bih stavila limuna na litru loze.
    zapravo, je li mi mjera rakije 7,5 dl?

    pojma nemam, ali volje imam

  19. #19
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Nikada nisam radila jer nemam domaće limune, ali kada god radim neki liker sa lozovačom mi ne ispadne fino, uvijek na lozu vuče. Ana Ugarković je baš jučer u nekoj reprizi radila limoncello, evo recepta, ako ti nešto pomaže:

    0,75 l votke
    21 dkg šećera
    2,1 dcl vode
    5 neprskanih limuna

    1) Prokuhati vodu i šećer – tek toliko da se šećer otopi, nikako da se karamelizira. Pustite da se ohladi.
    2) Limunu odstranite koru i to tako da zahvatite što manje bijeloga (najbolje guljačem za krumpir).
    3) U plastičnu bocu stavite kore, sirup od šećera i votku pa zatvorite i promućkajte.
    4) Držati 10 dana na hladnom i tamnom mjestui svaki dan po jednom promućkati.
    5) Procijediti kroz gazu i zatim čuvati u hladnjaku.

  20. #20
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    thanks, ali, jao! nemam vodku nego lozu, misliš li da sve drugo mogu raditi isto ovako, samo s lozom, a ne vodkom?

  21. #21
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    je li sad to dobro razumijem da ne ide limun nego samo kora od limuna?

  22. #22

    Default

    imaš recepte samo s korom
    i one kora i sok i meso
    mi smo radili ovu drugu varijantu
    s lozom

  23. #23
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    moj limončelo je gotov. stavila sam 6 veeelikih i isto toliko manjih limuna na 2,5 litre loze. zasladila sam teglicom meda, pa šta bude. svakako, radujemo mu se.

  24. #24
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Moje osibni misljenje - nadam se da si stavila beki blagi ned. Med zna jako povuci na svoju stranu. Preuzme glavni ciljani okus. Barem meni. Bolje mi je sa secerom

  25. #25

    Default

    ja isto tako nekako mislim, takve stvari uvijek radim sa šećerom
    mada nisam nikad probala s medom, možda je samo predrasuda
    kora limuna je dovoljno aromatična i jaka pa možda prevlada

  26. #26
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    aleks, znaš mm, da sam stavila šećer on ne bi ni probao, a da ga nije bilo doma, ja bih stavila šećer.
    tvoj limončelo mu je bio gust i sirupast pa je on zaključio da je unutra med i bio je oduševljen, a ja ga nisam razuvjeravala.

    nano, stavila sam bagrem. ma čak nemam ništa protiv medice s okusom limuna, samo da to ispadne dobro.

    gdje ću sad s tom teglom? na hladno, na toplo, svejedno? je li 40 dana mora stajati?

  27. #27

    Default

    mislim da smo mi držali u kuhinjskom plakaru
    ti možeš u podrum

  28. #28
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Bit ce dobro. Svejedno gdje stavis. Spajza, balkon...

  29. #29
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Prošle godine sam radila s votkom, a ove godine s ginom. Od limuna.

    Okusom je dobar (ovogodišnji), jedino mi se čini rijedak, ali dajem mu još vremena. Mislite li da ima šanse da zagusti stajanjem?
    Šećera ne bih dodavala, dovoljno je sladak.
    Last edited by Jurana; 18.12.2018 at 14:52.

  30. #30
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Pratim temu. Nemam recepata, sve što sam radila uvijek je bilo odoka, s domaćom ali kvalitetnom lozom, kojoj se ne osjeti intenzivan miris, i bilo je ok.
    Nisam dugo radila, jer ili sam bila trudna ili dojila ali baš sam raspoložena da smutim nešto.

  31. #31
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Imam perfektnu varijantu limončela s medom i đumbirom

    1 kg limuna - ako je neprskan onda s korom
    1 kg đumbira
    1 tegla blažeg meda
    2 do 3 litre rakije (a može i više)

    Limun narezan na komade i očišćen đumbir provrtim u multipraktiku da se jako usitni.
    U veliki lonac to istresem i umiješam med. Lagano poklopim, ostavim na hladnome, jednom dnevno promiješam kuhačom.
    Nakon 7 dana dodam rakiju, promiješam i opet ostavim nekoliko dana.
    Procijedim na prešu tako da dobro istisnem sok iz kaše, pretočim u staklene boce.

    To zovemo antigripin

  32. #32
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    anchi to zvuci predobro :D imam limuna u dvoristu, mozda probam ako stignem dok smo na raspustu.

  33. #33
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Ovo zvuči super, obavezno ću probati.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •