Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Dijete ne 'uziva' u spolu!?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Dijete ne 'uziva' u spolu!?

Neznam kako da ovo nazovem. Pitam posto poznam jednu malenu. Dijete misli da je decko. Izrazava se kao jedan: bio sam, sjedio sam, itd. Ima 4,5 god. Nevoli haljine, spangice...kada ima rodjendan obavezno dobije kamione, autice, figure spidermana. Nju ne zanimaju lutke, barbike, igranje kuce, mame. Kada joj se kaze: E. ti si curica, ona poludi.

Dobila je brata skoro mozda skuzi razliku?!

Poznam i jednog deckica koji je uzivao u lutkama i sl. Cak je sjedio kraj mame dok je dojila bracu pa i on svoju lutku. Ali kod njega je bila faza. Bar mislimo posto vise neje 'privezan' za lutku, a jos se igra kuhinje.

Mene zanima ovo za gore navedenu curicu. Mislite li da ce njeno ponasanje utjecati ili ima li veze sa sexualnom orijentiranosti?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moze, a i nemora. 8) Mislim da je prerano za definisanje bilo kakve sexualne orijentacije.
    Znam hrpu tzv. cura koje su oduvijek bile "muskobanjaste"; igrale nogomet, druzile se iskljucivo sa muskarcima, oblacile se kao muskarci... a danas su majke, ili su u hetero vezi.

S druge strane moze biti svasta, ali je zaista prerano bilo kakve zakljucke donosit . Najbolje je pustit dijete nek bude ono sto jeste.

A moguce je da je to sve i zvog brata? Jel bila takva i prije bratovog rodjenja :?

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja rodica i rođak su bili identični kao u tvojoj priči
    ali kako su ušli u pubertet sve se promijenilo
    on je upisao medicinu i sad je druga godina
    ona je na pravu druga godina

ona je bila najbolji balunjer kojeg su dječaci mogli naći, svi su je htjeli u ekipu, a on je imao najljepše haljinice za svoje barbice
    sve je prošlo

ona je bila On a On je bio ONA
    kao što rekoh, došao pubertet i sve se promijenilo

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Eh, da ispricam kako je to izgledalo kod mene ...
    Mozda drugi razred osnovne skole, uciteljica me pitala da li mi tata pomaze oko domace zadace, na sta sam ja odgovorila zacudjeno NE.
    Na to ona.... pa s obzirom da sve pises u muskom rodu pomislila sam da ti tata pomaze kod zadace..
    Ja uopce nisam primjetila do tada da pricam u muskom rodu..
    Moja rodica je isto tako dugo se igrala sa auticima i ratova...
    Prosla je i ta faza

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U mom susjedstvu ima cura od 20 godina.
    Cijeli život je izgledala ko muško i tako se ponašala .
    Roditelji su je prisiljavali da nosi dugu kosu , koju je ošišala kad
    je pošla u srednju školu . I sad se oblači isključivo u mušku robu.
    Koliko znam , oduvijek je govorila u ženskom rodu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene malkice cudi, sto takve stvari nekog cudi.

djeca se radjaju bez svijesti o ulogama.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    A moguce je da je to sve i zvog brata? Jel bila takva i prije bratovog rodjenja :?

Jeste to je bilo oduvijek, a brata je dobila prije tri sedmice.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    mene malkice cudi, sto takve stvari nekog cude.

totalno potpisujem

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nije baš sve naučeno. Sjećam se kako su mene čudili M. "muški" izbori kad je bio sasvim mali i nitko ga nije tome učio. Držala sam ga kao malu bebu pored prozora i on je padao u trans kad bi prolazio neki bager ili građevinsko vozilo. Bagi, bagi. Tome ga nitko nije učio, jer to ni mene ni tatu baš i nije zanimalo, a nismo ni očekivali takav interes tako rano. Mojoj nećakinji bi bager mogao prijeći i preko noge, a ona ga ne bi primijetila. Što se tiče igranja s bebama, to kod njega isto nije naučeno. On naprosto u sebi nema ni trunčice interesa za to.

Što se tiče ove djevojčice, može biti svašta i ništa, mislim da to treba prepustiti vremenu i njoj samoj. Mislim da bi svako uplitanje sa strane u ovom trenutku moglo samo pogoršati stvar.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Nije baš sve naučeno. Sjećam se kako su mene čudili M. "muški" izbori kad je bio sasvim mali i nitko ga nije tome učio. Držala sam ga kao malu bebu pored prozora i on je padao u trans kad bi prolazio neki bager ili građevinsko vozilo. Bagi, bagi. Tome ga nitko nije učio, jer to ni mene ni tatu baš i nije zanimalo, a nismo ni očekivali takav interes tako rano. Mojoj nećakinji bi bager mogao prijeći i preko noge, a ona ga ne bi primijetila. Što se tiče igranja s bebama, to kod njega isto nije naučeno. On naprosto u sebi nema ni trunčice interesa za to.

Što se tiče ove djevojčice, može biti svašta i ništa, mislim da to treba prepustiti vremenu i njoj samoj. Mislim da bi svako uplitanje sa strane u ovom trenutku moglo samo pogoršati stvar.
    A jel tvoj muž muško kad ga ne zanimaju bageri?
    Djeca upijaju, a na svakom ih se koraku podučava o njihovim spolnim ulogama da toga najčešće nismo ni svjesni. Kad je Jana u obučena u plavo, svi misle da je dječak pa kad prolazimo u kolicima padaju komentari "pa ti si pravi vozač" i sl., a i držanje i ton kojim joj se obraćaju je potpuno drugačiji, nego kad je u rozom pa je "ljepotica" i sl.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

buduci da imam djecu razlicitog spola, mogu reci da se cure i decki definitivno razlikuju od najranije dobi. sigurno da i okolina utjece, kao i mi roditelji, ali postoji ono "nesto" sto cure tjera da se brinu o bebama, a decke da luduju za autima i bagerima (vecina)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj berlinka prvotno napisa
    Djeca upijaju, a na svakom ih se koraku podučava o njihovim spolnim ulogama da toga najčešće nismo ni svjesni. Kad je Jana u obučena u plavo, svi misle da je dječak pa kad prolazimo u kolicima padaju komentari "pa ti si pravi vozač" i sl., a i držanje i ton kojim joj se obraćaju je potpuno drugačiji, nego kad je u rozom pa je "ljepotica" i sl.
    potpisujem...

i puno 'onog neceg' je u tome...

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

noa je jednom prilikom u gostima uzeo onu veliku ćelavu bebu i tako lijepo se s njom igrao da je to bila milina gledati
    ustvari, mislim da igranje s lutkama ne bi trebalo biti "rezervirano" za curice, jer ako nam je normalno da se svi igraju medvjedićima i ostalim životinjskim vrstama, zašto ne i "svojom vrstom" ? mislim da se igračke ne bi trebale dijeliti na muške i ženske
    ne voze samo muškarci aute
    najeminentniji kuhari su ugl. muškarci
    najpoznatiji stilisti su opet muškarci

..............

mi sami namećemo djeci uloge koje njima ništa ne znače, ali na kraju ih na žalost ukalupimo :/

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    mi sami namećemo djeci uloge koje njima ništa ne znače, ali na kraju ih na žalost ukalupimo :/
    Ne namecem nista. Obracam se Mejri kao curici posto jeste jedna. Ona se igra sa dva brata. Totalno je opsjednuta bila njihovim auticima i kamionima. Ljetos sam joj kupila kamioncic ali ju nije interesovao kod nase kuce. Valjda je uzivala u kamionima i autima posto nisu bili njeni.

Mene cudi sto se ta curica izrazava kao deckic, i kao sto rekoh poludi kada joj se spomene da je curica. A to sto voli 'muske' igracke je bio samo primjer. Da je do dobi nije, ona je davno trebala skuzit' da je 'ona'

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

marko je htio lutku,dobio je lutku
    htio je nalakirat nokte,ok itd

al mu ne kupujem suknje i ne vežem mašne

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    al mu ne kupujem suknje i ne vežem mašne

Upravo to hocu reci, nije to 'nenametanje' muskih rabota.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma znam, sve smo mi tu super mame 8)
    al govorim općenito, kolko puta ste čule "nemoj to, nisi ti cura da se igraš s lutkom" i slične bisere
    ja na žalost i previše puta

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Nije baš sve naučeno.
    Istina. Mi smo Fionu opskrbljivali igračkama koje se smatraju i ženskima i muškima, a u vrtiću ih također potiču da se igraju zajedno, na sve načine. Dečki koji presvlače lutke jednako su normalni prizor kao i curice koje voze bagere po gradilištu punom kockica.

Međutim, Fiona svejedno pokazuje puno veće zanimanje za tzv. "ženske" nego muške stvari. Obožava odjeću i presvlačenje, uživa u trgovinama s oblekom, najradije bi se igrala mojom šminkom (iako ponekad uhvati i mm-ov alat ), itd.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj berlinka prvotno napisa

A jel tvoj muž muško kad ga ne zanimaju bageri?
    Moj muž je svoje muške interese davno pomaknuo s bagera na neke druge stvari.

A moj sin je uvijek izgledao prava muška beba i da sam ga u roza volane obukla svi bi vidjeli da je dečko.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    mene malkice cudi, sto takve stvari nekog cude.

totalno potpisujem
    i ja.
    s tim da mene ne samo cudi, nego i ljuti da bi bager, zeleznice i slicno trebali biti samo muski, a bebe samo zenski predmeti interesa.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ako ih to brine, nek se posavjetuju s psihologom. Stručna osoba će najbolje vidjet je li dijete u nekoj svojoj brijačini, ili možda ima kakav obiteljski problem.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Luka i ja smo se jučer igrali pepeljuge i princa - on je izabrao da bude pepeljuga i uredno govorio u ženskom licu. Prije par dana me pilao da mu kupim Baby born. Ima kolekciju od desetak labella.
    A jutros (i svako jutro) juri iz kreveta do televizora nadajući se da se probudio dovoljno rano za ninja kornjače (uvijek ih prespava, ali to mi je dobar argument navečer za potjerat ga u krevet). Spiderman i batman su mu svakodnevni ljubimci. I neki dan me popljuvao za nešto u stilu "pa kaj je tebi, ja sam dečko".
    A ja si mislim da sam i tako htjela da mi drugo dijete bude curica...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Postoje ljudi koji se rode u pogrešnom spolu - tijelo jedno, duša drugo. Vrlo ih je malo, no to su oni koji kad odrastu žele promijeniti spol i kažu "od djetinjstva sam znao/znala da sam cura/dečko". Dakle, ne mora imati veze s homoseksualnošću, već rodnim identitetom.
    Za više informacija ukucaj "transgender" (definicija s wikipedie: "People who were assigned a gender, usually at birth and based on their genitals, but who feel that this is a false or incomplete description of themselves." ) Imaš i knjigu "Bez nje", istinita priča Jennifer Boylan Format, , u izdanju Biovege.
    Nadam se da nije i ne mora biti ništa od toga, mislim da se u ovoj dobi još ništa ne može reći. No i takvi ljudi postoje. Čini mi se važno ne siliti dijete da "prihvati" svoj rod/spol, jer mu time samo odmažu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •