Na ovom topicu se paralelno povlači previše različitih tema, ne bih ga zaključala no neće dugo ni ovako.
ZaraMia, da, ovo je doslovce seoba naroda koji ide tamo gdje će im biti bolje. Kako će im biti ovdje, ovisi isključivo o nama.
Na ovom topicu se paralelno povlači previše različitih tema, ne bih ga zaključala no neće dugo ni ovako.
ZaraMia, da, ovo je doslovce seoba naroda koji ide tamo gdje će im biti bolje. Kako će im biti ovdje, ovisi isključivo o nama.
Zara se boji promjene. Shakespeare je davno rekao svoje na tu temu![]()
a zaramia, očito ne gledamo svi na takav način na to
ja ne mislim da Evropa treba biti kulturološki i vjerski isključiva i po tom kriteriju odbijat ljude
i ona to ne radi, već godinama u nju dolaze ljudi vrlo različitih kultura i porijekla, samo smo mi sa strane u tom procesu i takve su nam razlike jako strane
naš pojam različitosti su Hrvati-Srbi, a koliko je to različito vidiš čim dođeš vani, Hrvati i Srbi se odmah skompaju jre se prepoznaju kao kulturološki slični
mislim da ovo što se događa nije posljedica toga što u Evropi žive različtii ljudi različitih vjera, nego toga što ljudi žive u različitim uvjetima, i duboko vjerujem da u svijetu u kojem ljudi imaju jednake šanse za uspjeh i dostojanstven život, ovakvog nasilja ne bi bilo, tj ono bi se svodilo na sporadične naprosto lude ljude. Ali ovako organizirano, to je sistemski problem. Koji nije ništa novo, i Amerika ima taj problem, ma svi ga imaju na ovaj ili onaj način. Negdje su marginalizirani crnci, negdje pripadnici neke vjere ili nacionalnosti, negdje jednostavno siromašni sloj, i onda se dio njih pobuni nasiljem.
To zamišljeno zaustavljanje izbjeglica, koje ne znam kako bi se izvelo, uvjerena sam da bi nam stvorilo ogromne probleme kao društvu za 20 godina.
možda bi trebalo i tebi nešto doći iz "dupeta u glavu" kako si se lijepo izrazila
citiram:
"Često se u vezi s izbjeglicama potegne i (legitimno) pitanje zašto ne idu u bogate zemlje Zaljeva (iako se i na to pitanje može relativno lako odgovoriti poznavanjem ponešto zemljopisa, ali više geopolitike), ali se onda redovito stvar upropasti tvrdnjom kako "su to ipak zemlje njihove vjere". Da, većina stanovnika Sirije su suniti. No postoji i velik broj šijitskih alavita, da ne spominjem kršćane i Druze. S druge strane, od zaljevskih monarhija Saudijska Arabija je vahabistička i ne podnosi šijite, a umjereni suniti se gnušaju vahabizma. Oman je ibadistički, i premda oni nemaju problem s drugim islamskim denominacijama, pitanje je bi li došlo do razilaženja nakon masovne promjene vjersko-demografske spike. Bahrein je sâm unutar sebe podijeljen (većinski šijitska zemlja sa sunitskom vladajućom dinastijom). Samo su Kuvajt, Katar i Emirati većinski sunitske zemlje u Zaljevu.
Tragično je da kod nas nitko neće reći da su Hrvati i Srbi pripadnici iste vjere (kršćanstva), jer su tu katoličko-pravoslavne razlike krucijalne - ali kad je u pitanju islam onda nema veze, trpaj ih sve na kup. "
I slažem se s Peterlin - odi na temu o kašlju, ili selidbi u Ameriku
Hvala Nanoibeba, tražila sma baš ovaj post ali nisam našla.Ja osobno o njihovoj vjeri znam jako malo, ali kad vidim koliko podjeljenosti ima unutar naše vjere-zašto bi kod njih bilo drugačije?
da kažem ja svoje viđenje i vizualiziranje izraza "izbjeglica"...
moj sin trenira taekwondo i trener mu je upravo sirijac. Mladić koji je ovdje došao kao dijete, njegovi roditelji su otišli od tamo upravo zbog nestabilnosti i nesigurnosti koja je godinama već tamo.Roditelji su mu obrazovani ljudi, on je obrazovan i po svemu osim po boji kože on je Hrvat. O tom mladiću imam samo lijepe riječi, nikad nisam ulazila u neku priču sa njim niti o njegovoj naciji niti vjeri ali znam da on zajedno sa nama oblikuje moje dijete, uči ga kroz sport da bude bolji čovjek. Meni ponekad, baš iz straha,prođu upravo takve misli glavom , da trebaju ići negdje drugdje.. no onda se trgnem, pred oči mi dođe lik našeg trenera pa mi dođe kao da sam uprla prstom u njega i kažem mu nek ide negdje drugdje i bude me sram. To su sekunde moje svijesti kad strah preume kontrolu i kada bi instiktivno sve što je neposznato uklonio. zato sam sigurna da iz većine ljudi koji imaju takav stav progovara upravo strah.
Ti ljudi su očajni, ostavili su sve, doslovno sve i krenuli u nepoznato. Zamisli na trenutak da si ti u takvoj situaciji jer nisu po ničemu drugačiji od tebe ili mene zaramia želeći zaštiti svoju djecu-pružiti im sigurnost u odrastanju. Zamisli kako je živjeti u strahu da će ti se vojnik pojaviti na vratima i uzeti ti muža , dijete da bude njihov vojnik? Tko odbije, zna se šta slijedi....Ti ljudi se nemaju gdje vratiti jer ako se vrate-oni su mrtvi.
Ja ću se svakako na ovo potpisati, baš si to lijepo sročila, Vertex.
Nego, čitam da je NATO objavio da se pridružuje borbi protiv ISILa, a kako smo i mi dio tog saveza, vjerujem da će i naši dečki, muškarci, momci odlaziti na Sirijska bojišta i da će to ipak nekako postati i naš rat. Ili se varam?
I dajte, zaboga, ne tjerajte jedni druge sa topica... Znate, postoji onaj topic "Ireligiozni", tako nekako... Probala sam pročitati par postova i pobjegla glavom bez obzira, jer ne vidim razloga upuštati se u rasprave ili dijeliti mišljenja o temama sa ljudima koji očigledno imaju dijametralno suprotna mišljenja od moga. Naravno da ja njihove stavove neću promijeniti, naravno da neće niti oni moje, pa čemu onda? Meni ako neka tema ne "leži" zaobiđem i riješen problem... Ili držim jezik za zubima. Znate, živim u istom kućanstvu sa svekrvom, provodimo 24 sata na dan zajedno jer mi je i posao blizu kuće... Ja sam naučila prešutjeti neke stvari![]()
Ma ne da idem na temu o kašlju , nego idem što dalje odavde , jer tu te pojedinci natjeraju da se zapitaš jesi luda samo ti ili i većina ljudi koja misli kao i ja. Pročitajte komentare po portalima , moje mišljenje prema ovoj invaziji muslimana dijeli većina ljudi. Ali dobro , ne da mi se više uopće natezati po ovoj temi. Lijep pozdrav
Poslano sa mog C6603 koristeći Tapatalk
Veseli me sto ne djelim misljenje svekolikog hrvatskog pucanstva sa raznih portala.
Vecina na ovom forumu ga nikad nije niti djelila ( na dobrom broju tema).
E, sad , jesmo li : glupi , slijepi pored zdravih ociju, ludi ,vizionari ili ne volimo zapadati u masovne histerije bez promisljanja... tko ce ga znati...ali tako je kako je.
Eto, ja imam susjeda iz Jordana... živi tu već 30 godina, ima ženu, predivnu djecu, kajka, jede šunkicu za uskrs, farbana jaja... cijenjen na poslu, pristojan, fin, drag...
Može mi netko objasniti po čemu je on musliman? Što ga čini muslimanom?
Jer, znam da ne klanja, ne ide u džamiju... a i da klanja, da ide u džamiju to je njegova intimna stvar.
Ne moramo ići do Jordana
Najveći udio u ukupnom broju muslimana koji žive u Hrvatskoj imaju oni koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.
Točno.
Ali, mislila sam da su oni "naši". Zato sam ih "preskočila".
Posljednje uređivanje od Mojca : 16.11.2015. at 16:45
Ma meni uopće nije bila namjera svađati se s nekim ili prepucavati , ali kad nam se mišljenja jako razilaze , ovakve prepirke su neizbježne. A ako sam nekog uvrijedila , ispričavam se i nadam se da to neće utjecati na naše buduće razgovore na drugim temama, ako će ih biti. Jer kako je netko napisao , ako nam se mišljenja razlikuju na ovoj temi , ne znači da se nećemo složiti na nekoj drugoj.
A ti se našla u ulozi forumske policajke, ha? Provociraš gramatikom i dijeliš packe.
Izrazito konstruktivno i s tvoje strane, nema što.
Zara, ne dijeli to mišljenje većina. Varaš se, a hr portali i nisu reprezentativni uzorak hr populacije.
Što se Roda tiče one su koliko vidim humanisti, a oni njeguju vrijednosti koje ipak svi želimo kad se sve zbroji.
Ignoriraj komentare u kojima te tjeraju, ostani, podruži se i pročitaj i tuđe viđenje svega.
Ne Svimb. Ja sam takva neugodna gdje god dođem. Kaj misliš kak mi je.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 16.11.2015. at 17:15
"Većina ljudi", tj. reći ću zapravo ipak "mnogi ljudi" u ovoj zemlji su nacionalisti, mrze pedere i bili su ZA na referendumu o obitelji.
Ne mogu ti reći koliko sam sretna što na internetu postoji barem jedno mjesto gdje takvi nisu većina.
I uopće se ne pitam tko je lud, nego duboko u sebi znam da ja nisam. Tko se ovdje pita "tko je lud" mora sam u sebi naći odgovor na to pitanje.
I što bi uopće značilo "invazija muslimana"? Samo to vidiš? Invaziju muslimana? Ono zbilja? Invazija? Muslimana? Invazija Muslimana? Halo?!! Mislim, meni od takvih izjava tlak skoči na 800.
To je diskurs i terminologija kojoj nema mjesta u raspravi, i nema apsolutno nikakve veze s "razlikujemo se u mišljenjima - poštujemo jedni druge". NEMA.
On topic... teroristički napadi... U Parizu ili drugdje. Već je netko nešto slično napisao... ja bih to nazvala nekako "treći svijet uzvraća udarac". Imigranti (ne mislim na ove imigrante "ljeto 2015."), nego svi koji su došli u zapadne zemlje u posljednjih nekoliko desetljeća... svih tih desetljeća nisu integrirani. Šafran je pisala puno o integraciji. No, ja ne bih išla od premise "oni se ne žele intergirati". Ja bih krivca tražila u društvu/državi koje ih nije integriralo.
Ako ti imaš već treću generaciju u Europi (drugu rođenu u Europi) i svi još žive izolirano, i većina ih još radi poslove na dnu društva... onda si ti kao društvo tu fulao. Pustio si ih da dođu i rade slabo plaćene poslove koje domaći ne žele, a niti tu drugu i treću generaciju nisu "digao gore" na društvenoj ljestvici. Dodaj tome velikobrojne obitelji, čitav splet predrasuda i stavova prema njima (da su ovakvi i onakvi, a nikad im nisi pružio priliku da budu drugačiji), dodaj tome malo da danas svi znaju čitati i pisati i mogu na internet, znaju povijest (pljačka, eksploatacija, kolonijalizam bijelaca...), dodaj malo oružja i vjerskog ekstremizma (većina terorista su rođeni u Europi, Londonu...) i naravno da imaš društveni problem.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 16.11.2015. at 17:39
Slažem se sa opomenama za rasprave o pravopisu. Ubijate temu.
Eto ekipa, udri brigu na veselje, imamo temu o pravopisu!
http://forum.roda.hr/threads/89156-G...opis-na-forumu
Ja sam takva , volim da je svatko na svom , da se bori za svoje a ne da kukavički bježi ( žene i djecu naravno ne računam ). Da je njih par milijuna koji su došli tu ostalo u Siriji , već bi odavno izbrisali ISIL sa lica zemlje, jer njih je neznatan broj naspram svih ovih muškaraca koji su pobjegli u Europu. Umjesto da su oslobodili svoju zemlju , da svojim obiteljima osiguraju da žive u sigurnosti svoje zemlje ( koja je prije rata bila jako bogata ) a ne da moraju ići u tuđinu tražiti i živjeti na socijali , jer realno , posla nema ni za nas europljane a kamoli još i za njih. Nadalje, već peti put pišem da oni tu ne pripadaju. Dolaskom u Njemačku , Švedsku imaju svakave nerealne zahtjeve , a kad im se ti zahtjevi ne ispune, postaju revoltirani i događaju se ovakve stvari. Čitam razne europske medije što pišu, od Bilda, Daily Maila do Guardiana. Dajte skinite te ružičaste naočale i vidjet ćete da nije sve tako sjajno.
ja te ne poznajem zaramia,
nisam često na forumu pa nisam skužila ni temu o romima,
niti o kašlju,
ali kad pročitam ovo boldano, baš me nekako zazebe... svuda.
jer takvim stavom što mi zapravo radimo drugačije od onih s "druge strane",
mržnja i netrepeljivost.
imam tako dobrih prijatelja muslimana i iskreno bi me bilo sram da oni ovo pročitaju,
mene koja niti je luk jela, niti mirisala.
tko zna što će biti, nitko nije ravnodušan prema svemu ovome što se događa,
možda je od tih 400 000 izbjeglica koji su prošli kroz hr prošao samo taj jedan terorist,
možda 100 000 njih, vrijeme će pokazati,
ali trenutno mislim da nema razloga biti tako zatvoren i oštar.
i to su samo ljudi, većina njih bježi upravo od onoga što se dogodilo u francuskoj.
I Peterlin- ako već ja moram na temu o kašlju , ti bi mogla na recepte.
ZaraMia, ovo sto si napisala u svom zadnjem postu naprosto ne stoji. U Siriji i Iraku npr. ne postoje 2 strane, ISIL i "oni dobri". Postoji puno "strana" koje se bore za vlastite ciljeve. U velikim gradovima prakticki svaki kvart ima svoju miliciju/vojne snage. Sirija je u rasulu i ne funkcionira kao normalna zemlja prema europskim shvacanjima. Situacija na Bliskom istoku ne moze se usporedjivati sa situacijom koju smo mi imali u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Zato nije realisticno reci "sta se oni tamo ne bore za svoju zemlju nego bjeze u Europu". Nemaju se za koga boriti, jedino im je da izvuku zivu glavu iz pakla u kojem su se nasli. Tko moze. Tko ne moze... njihovu sudbinu si mi ovdje tesko mozemo i zamisliti.
Znam laumi, bore se Assadovi pristaše sa nepristašama , pa su tu Kurdi i na kraju ISIL. Ali mislim da je svima njima prvenstveni cilj uništiti ISIL , i da su se svi udružili , postigli bi taj cilj. Još onda ostaje rat između pristaša, nepristaša i Kurda. Ali to ne bi bio ni blizu tako veliki rat kada bi ISIL maknuli sa puta , onda bi se to već nekako riješilo. A ovako , bijeg nije rješenje, nikad bilo niti će ikada biti.
Ona najgrublja podijela muslimana je prije svega na sunite i shiite do koje je došlo ubrzo nakon smrti Muhameda u svađi oko njegovih nasljednika. Čnjenica jeste da su suniti sa 85% svakako najveća grupacija unutar Islama. Ali i među samim sunitima postoje razlike odnosno grupacije, njih 4 glavne koje su se počele izgrađivati još između 8 i 10 stoljeća i još niz ostalih prema kojima se orijentiraju građani, ili čitave države. U Sirji, Egiptu, južnoistočnoj aziji, kemenu dominantna je npr. Schafiiyya škola. Itd...
Ne, nije im svima cilj unistiti ISIL, nazalost. Problem je puno kompleksniji. Koliko sam skuzila, citajuci njihove vijesti, nisu tu samo Kurdi, Aasadovci, Isilovci.. Tu je prisutno mnogo podskupina, grupacija, manjih teroristickih organizacija i slicno, doslovno se bori svatko protiv svakoga. Dosta tih skupina priseze vjernost Islamskoj drzavi, kao npr.ona skupina iz Sinajskog vilajeta koja je ubila Tomislava Salopeka. Gledala sam jednu reportazu o Sirijcu koji vec godinama zivi s obitelji u jednom izbjeglickom kampu. Starije dijete mu je tu provelo djetinjstvo, a mladje se rodilo. On nema za koga da se bori i ja ga razumijem. Kako se pridruziti jednoj strani, a protiv tebe je desetke drugih skupina, koje se jos uz to i same medju sobom bore. Shvati da se tamo ne odvija klasican rat. Shvati da su oni nekada tamo mirno zivjeli, imali svoje domove, obitelji, prijatelje, poslove, zivote, a sada svaki dan prozivljavaju ono sto je Pariz dozivio neki dan. Ja ne bih htjela zivjeti u takvoj zemlji, niti to zelim svome muzu i svojoj djeci. Ma ne bih htjela zivjeti cak niti u susjedstvu takve zemlje.
Bas tako, rehab. Niti je tu rijec o nekakvom klasicnom ratu niti postoje jasno definirane strane s jasno definiranim ciljevima niti je rjesenje te situacije jednostavno.
Smatram porazom da se tek sada svijet ujedinio (čak i s Rusijom) oko toga da pobijedi IS.
Sav onaj genocid nad Jezidima i odvođenje djece za seksualne robove, priče toliko monstruozne da čovjek požali što postoji, nisu bile dovoljne svjetskim velesilama da nešto poduzmu. Sada kada se neprijatelj drznuo doći na Stari kontinent njih dvadeset će pokazati svoju moć. Ujedinjuje se čak s prezrenim Putinom da se pokaže kako su svi zajedno kad treba. Neprijatelj je jasno zna se tko. Radikali islamisti iz Sirije. Ljudi od 16, 20, 25 godina. Većina koji su i moji vršnjaci. Oni su proteklih 20 godina bili gdje? Odgajao ih je tko? Je li društvo bilo briga u što će se pretvoriti djeca koja žive teror i rat svaki dan? Ignoriralo ih se i njihove tragedije jer su daleko tamo. S tim se ne treba opterećivati jer samo budemo zlovoljni, a imamo i svojih problema. Danas ti ljudi, do jučer djeca, su konačno na skroz poludjeli i dižu se u zrak. Mi ih zovemo monstrumima. Pritom ne gledamo monstruozne uvjete u kojima su rasli.
I ne. Neću zapaliti svijeću za Francuze. Da, to su nevine žrtve.
Neću ni za Ruse koji su poginuli u avionu. Isto nevine žrtve. Zapalit ću je za teroriste; nijeme i nevidljive žrtve za koje nitko nije mario dok su bili živi, a kada su umrli onda ih se prekrižilo kao monstrume, izrod ljudski. A oni su zapravo posljedica ignorancije društva 20. i 21. vijeka. Društva koje je povlačilo političke poteze, bombardiralo i pričalo nonšalantno o kolateralnim žrtvama. Koje su kroz odrastanje bile žrtve raznih propaganda i religijskog fundamentalizma.
Žrtve koje će biti i mnogi nedužni ljudi koji sada prolaze balkanskom rutom, posebno ako nacionalisti pobijede u svojoj galami.
Gledam sliku djeteta koje sam nasumično izvukla s tražilice i što mu mogu kao pesimist u mislima poručiti?
"Domaći će te vrijeđati, tvoji će ti puniti glavu dogmama i besmislicama, u školi i na ulici ćeš biti marginaliziran. Prijeko će te gledati. Ali ne daj se. Odluči čvrsto da nećeš nikada poželjeti osvetiti se na ulicama, u gomili. Ono što moraš je - pokazati da si jednako dobar, vrijedan, da znaš i možeš. Upiši školu. Uči. Budi netko."
Almuhamed je prije 16 godina bio dijete. Moglo se. Društvo je moglo pomoći mu da izraste u dobrog čovjeka. Jedina razlika između njega i mene je ta što sam ja imala bolje uvjete.
I ja se slažem da je point tu.
O tome smo i pričali stalno na onoj drugoj temi, ako nekoga guraš na margine društva, u dijelove grada gdje je najmanje vjerojatno da ćeš ga sresti, i otpočetka ga učiš da su on i njegovi manje vrijedni, nužno zlo, koje eto trpiš u svojoj zemlji zbog nelagode u želucu kad se dosjetiš kako je uopće došao tu, onda čemu se čuditi u što izraste...
ZaraMia je pisala o "invaziji muslimana".
Nije pisala o šiitima, sunitima i frakcijama unutar sunita.
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...c0&oe=56B4F392
Nikada mi nije palo na pamet izjednačavati muslimane (mnogi su mi prijatelji) sa ovim zlom ISIL-om i njima sličnima. Pa oni ubijaju i "svoje" muslimane, ako nisu dovoljno radikalni i spremni prihvatiti njihove teze... Ali da treba poduzeti radikalnije mjere u borbi protiv zla koje je kročilo i među nas, svakako treba.
Ma dobro neću više pisati niš , nema tu svrhe nikakve. Laku noć
a zašto brisati post za koji se dobio ban?
zašto da svi ne vide dijete s rukom u staklenki pekmeza?
eto ti ga na,morala sam zaspat na kauču kad je najnapetije
što se tiče ovih 2gih generacija po EU, mislim da sam već na onoj temi/anketi o izbjeglicama pisala u koliko sam navrata doživjela da mi Francuzi samoinicijativno ničim izazvani krenu pričat kako imaju problema s "njima" (oni su nam iskrivili jezik,to nije Fr što pričaju, ne žele radit itd itd), u 3god bliskog rada i priče sa puno njih doživjela sam ih ko' velike nacionaliste...u Parizu kad izađeš iz metroa u neke rubne arondismane/predgrađa kao da si u drugoj državi,to su baš doslovno geta...i onda naravno kao što je rekao onaj stručnjak za terorizam (netko je linkao članak), takve su sredine plodno tlo za ispiranje mozga i regrutiranje ekstremista...
Točno, ja pišem o njima, jer mislim da neke stvari nisu posve jasne.
Ova slika i poruka koju si linkala samo je mali fragment stvarnog problema kako to obično biva sa populističkim porukama i parolama kojih ima i sa jedne i sa druge strane.
Na žalost mnogi misle i za prvu sliku da su to pravi predstavnici kršćana i da se bore za pravu stvar. Mnogi od njih nisu u klanu, ali su njegovi simpatizeri tzv. spavači dok ne postane gusto i ne dođe vrijeme za oprijedljenje, kao što to obično biva u ratovima, prosvjedima, demonstrancijama i slično. Jedanko je i sa nacističkim i hejterskim organizacijama od kojih samo njih 15tak je na pravosudnoj crnoj listi, plus još svi oni sa doktrinama na granici. KuKluxKlan kao "američki partner" u USA egzistira aktivno unazad 150 godina, čija aktivnost pobjedom Obame bilježi svoje buđenje i modernizirano ruho.
Zbog čega bi taj više manje poznati i prirodni tok i sa stanjem na Bliskom istoku i među muslimanskom vjerskom populacijom bio sad najednom drugačiji. S time da u usporedbu onoga što piše u Bbliji i onoga u Kuranu ne bi ovdje uopće ulazila.
Drugim riječima, u velikoj slici, nema razlike. Stvar je samo percepcije, tko ne vidi šumu od drveta, ili drvo od šume.
Osim toga u Siriji se službeno vodi građanski rat, a neslužbeno i vjerski. Pored stanovništva koje se dijeli na Alavite, Shiite, Kršćane i Kurde, učesnici u ratu Asadova vlada, Hisbolah, nekoliko opozicija, alQaida i ISIS. Situacija je daleko složenija nego što su ikad bili recimo Balkanski ratovi, a koji su bili priprema terena i za prvi sv. rat, i već sada se prelijeva izvan svojih granica.
S time naravno ne tvrdim da postoje osnove za treći sv. rat, mislim da je situacija treutno još miljama daleko od toga, a opet dovoljno sazrela da i Obama i Putin oko ove stvari spuste konačno svoje osobno bazirane tenzije.
Ta slika poručuje da nisu svi muslimani isti, točno ovo što i ti raspisuješ, ako dobro razumijem tvoje postove.
Neovisno o tome, iz iskustva života na Balkanu i sama znam da nisu. I smatram da je post u kojem je ZaraMia koristila izraz "invazija muslimana" trebao upravo takvu sliku kao odgovor. Doduše, istina je da to nije doprlo do nje, kao što smo vidjeli iz daljnjeg tijeka rasprave.
Nisam vidjela što je napisala i zbog čega je točno banirana, nije me bilo čitav dan za kompom.
Stvar je kompleksna, i da prelila se i do nas, pa su mi stoga donekle jasni strahovi ljudi. Stvar je u tome što nitko ne može predvijedti daljnji razvoj događaja.
Suniti su recimo većinska vjeroispovijest u Siriji, i za njih Alviti vrijede kao heretici. Asad je Alavit, tj. pripadnik jednog od četiri vjerskih plemena unutar Alavita. Alalviti prema procijenam čine nekih 6% ukupnog stanovništa u Sriji, zajedno sa shiitima oko 13%. Isis je ekstremistička teroristička grupacija koja dolazi iz redova Sunita.
Etnički stanovništvo se unutar Sirije dijeli na sirijske Arape, Palestince, Asirce, Turkemene koji su opet razdijeljeni na različite religijske zajednice među kojima su najbrojniji u Siriji Suniti, oko 70%. Prema svojoj vjeroispovijesti Kršćani, Drusi, Alaviti i Šiiti su u manjini. I pored toga su to još i etnička skupina Kurdi čija priča je opet izolirano promatrano specifikus sam po sebi.O Njima čak i ne postoje precizni podaci koliki im je broj u svijetu, radi se tek o grubim procijenama, oko 30 miliona. Kurdi nemaju svoju državu, ali imaju velike pretenzije osnovati jednu unazad jednog stoljeća. Kurdi su u Sriji najveća manjima.