Stranica 8 od 13 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 640

Tema: Napad na Pariz

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

O, hvala, lijepo od tebe.
    Ali dodala bih još da se sa mišljenjima zuteminute skoro nikad ne slažem, sa mišljenjima Zare još i manje, ali ne bi im radi toga oduzimala slobodu izražavanja mišljenja i govora, pogotovo ne zbog pravila koja su napisana možda još prije nekih desetak godina otkada postoji ovaj forum. Osim toga pravila su tu da se propituju, a i mjenjaju, da bi se društvo moglo razvijati, ići korak dalje. U jednom demokratskom društvu. U suprotnom imamo smjernice i pravila ponašanja koja diktira samoizabrana manjima.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni se tu radi prije svega o pristojnosti i kulturi komunikacije kakva se ne moze sresti na drugim forumima kod nas. Nema sanse da bih citala, a kamoli sudjelovala ovdje da moram citati postove pisane stilom kakav ima zaramia ( i sigurna sam da nisam jedina).I zato mi je "demokracija" tu manje vazna.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se tu radi prije svega o pristojnosti i kulturi komunikacije kakva se ne moze sresti na drugim forumima kod nas. Nema sanse da bih citala, a kamoli sudjelovala ovdje da moram citati postove pisane stilom kakav ima zaramia ( i sigurna sam da nisam jedina).I zato mi je "demokracija" tu manje vazna.
    veliki potpis

i da, meni je drago da je osoblje foruma onako reagiralo
    to nije nacin na koji inace komuniciraju, ali akcija izaziva reakciju

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro, i? To je samo njen primjer, a što se tiče novinara i političara samo jedna strana priče. Ne misliš valjda da će biti progonjeni radi toga? U Njemačkoj je mainstream demokracija i liberalizam, još uvijek za sada, a ljudi su podijeljeni i oko ove situacije, naravno, pa to je valjda jasno i dozvoljeno, zato i imamo toliko političkih stranaka i opcija.
    Drago mi je da shvaćaš da ljudi mogu imati različita stajališta, što nikako nije znak da se nekoga proganja. E sad, što sam htjela reći ovim primjerom, jest da smjeti slobodno izraziti svoje mišljenje ne znači da će svi jedni drugima samo kimati glavama, nego također i to da zbog izrečenog stava možeš nazad dobiti i oštru kritiku (kao u slučaju moje prijateljice, nije baš mala stvar da ti se pripisuje tamna Njemačka).

Na ovaj drugi dio, vezan za ispravljanje gramatike po forumu i slično, smatram da se nikako ne radi o suštini demokracije i da si tu potpuno pobrkala lončiće.
    Mogu zamislit konferenciju iz mog područja, recimo, gdje govornici iskorištavaju svoje demokratsko pravo da jedni drugima korigiraju engleski. Baš bi bilo plodonosno.
    Posljednje uređivanje od vertex : 18.11.2015. at 07:13

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

šafran, bio je to tvoj post, al bih ispravila u tom momentu i da je bilo čiji, ništa osobno. A to jesi li zaboravila jezik. Vjerojatno nisi, ili ako jesi onda ih je i mnogo ovdje koji nikad nisu otišli van zaboravilo. Druga stvar je da ne vidim kakvog smisla ima usporediti govor mržnje s javnim (a kako drugačije) ispravljanjem gramatike. Ako dopustiš govor mržnje postoji mogućnost da će sve veći broj uistinu mrziti; ako opet dopustiš ispravljanje gramatike postoji mogućnost (al slaba) da će ljudi ispravno govoriti i pisati. Tragedija.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Potpis na ovo.
    Zato sam na ovom forumu godinama.
    Jer nema psovki, vrijeđanja i sl.
    Ali je istina da klanovi postoje.
    I samo je njihova istina ispravna.
    I zato šutim.
    Jer mi se ne da vodit unaprijed izgubljene "bitke"
    Jer znam unaprijed šta će tko napisati i udružiti se i obrušiti na neistomišljenike.
    I onda nastavit rasprave na fejsu i kavicama.
    Nit sam na fejsu, nit imam vremena.
    Dapače, oporavljam se od bolesti i usput pratim kaj ima na Rodi.
    Apri jako poštujem, ali se javila nakon poduže šutnje s postom u kojem se prijeti i to mi nije ok.
    Iako se u suštini slažem s njom, ali mislim da je pretjerala.
    Postoje sankcije za kršenje forumskih pravila i trebalo ih je upotrijebit, a ne moljakat @ žutuminutu uvijek iznova, da prestane.
    Da su sankcije odmah primjenjene, ne bi došlo do prepucavanja i inata.
    A i ostale korisnice bi shvatile poruku.
    Ovako stvarno ispada da neki mogu kaj god hoće bez obzira jesu li nove ovdje, osoblje ili nešto treće.
    Ispričavam se na offu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa njemacka je htjela facebook cenzurirati. Ne znam kako je to zavrsilo na kraju al tvojoj kancelarki i ne samo njoj, nije se svidjela sloboda govora na fejsu. Ne znam linkati s moba al bio je neki apel upucen fejsu da suzbije govor mrznje koji se rasplamsao u ovoj krizi.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Tanči, samo što nema predviđenih bodova i opomena za offtopic. To spada pod opće preporuke.

Vertex, možda bi bilo plodonosno da ljudi ne skaču na sve četiri čim ih netko ispravi.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Forum je online razgovor, a ne znanstvena rasprava. Lijepo bi bilo kada bismo svi nekim automatizmom bili pismeni, ali nismo.
    Sigurna sam da ti ne bi palo na pamet u živom razgovoru svako malo nekome uskakati u riječ i ispravljati ga - čuj, daj pripazi na taj futur prvi, nije ti tu Č, nego Ć, nije JEL, nego JER itd. - eventualno bi registrirala narječje, slabije izražavanje i sl.
    Isprika na offu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Forum je online razgovor, a ne znanstvena rasprava. Lijepo bi bilo kada bismo svi nekim automatizmom bili pismeni, ali nismo.
    Sigurna sam da ti ne bi palo na pamet u živom razgovoru svako malo nekome uskakati u riječ i ispravljati ga - čuj, daj pripazi na taj futur prvi, nije ti tu Č, nego Ć, nije JEL, nego JER itd. - eventualno bi registrirala narječje, slabije izražavanje i sl.
    Isprika na offu.
    Nisi off, imaš point.

(Btw. evo, ovaj odgovor je napisan stilom forumske komunikacije, a ne hrvatskog jezičnog standarda, a tako i treba biti).
    Over and out.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono što je apri napisala možda nije bilo u skladu s pravilima, ali je, fala bogu, bilo djelotvorno

a sada, ovo nikada nisam napravila, ali sada hoću

kopiram dio posta zuteminute
    " Dok sam prije god dana čitala u NG da mob u zemljama Trećeg svijeta život znači (jer ljudi dog trg, posao, i sl) nije mi ni na kraj pameti palo da će mob značiti i ovo..."

čitala sam ovo nekoliko puta i da me ubijete, ne razumijem što piše.

I šta sad, ne znamo gramatiku, pišemo tipfelere, imamo debele prste a tipkamo na mobitelu - i kud bi došli da ispravljamo jedni druge.
    tako da zuta, kreni prvo od sebe preije nego druge ispravljas. Neću više o temi , ali fakat me opet povukla za prste
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 18.11.2015. at 08:43

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Vertex, možda bi bilo plodonosno da ljudi ne skaču na sve četiri čim ih netko ispravi.
    Skaču zato što si nepristojna. Jednostavno nije pristojno ispravljati nekoga ako to nije službeno pismo ili razgovor. Neformalna komunikacija ne podliježe standardu. Završila sam hrvatski i lektor sam u javnoj ustanovi, ali mi ne pada na pamet ispravljati niti šefa koji iako ima bezbroj titula, nepismeniji je od 99% forumske populacije, a niti ljude koji nisu obrazovani - jer imaju pravo govoriti kako žele. Službeni su dokumenti druga stvar.
    Ako si to htjela učiniti s dobrom namjerom, mogla si je upozoriti na pp. No ne vidim svrhu kad ima još masu pravopisnih pogrešaka na koje bi mogla upozoriti, i to ne samo jednu forumašicu, gdje bi bio kraj

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam je li tko već linkao ovaj članak, čini mi se da nije jer se zadnje tri stranice bavimo pravopisom:
    http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...m-skolama.html

vrlo je zanimljiv, pročitajte.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa njemacka je htjela facebook cenzurirati. Ne znam kako je to zavrsilo na kraju al tvojoj kancelarki i ne samo njoj, nije se svidjela sloboda govora na fejsu. Ne znam linkati s moba al bio je neki apel upucen fejsu da suzbije govor mrznje koji se rasplamsao u ovoj krizi.
    Nije to htjela Njemačka, već Merkel i Maas.
    O da, je tražila je, pitala direktno Zuckerberga za stolom što misli napraviti po tom pitanju, on joj je odogovorio da ima još dosta toga za učini, ali obećaje borbu protiv hejterskih parola, kako, nije definirao. Problme je delikatan i javnost se pita zašto Merkel, odnosno Maas zahtjeva kao sredstvo borbe upravo cenzuru koja sliči zabrtvljenim vratima koja kada se jednom otvore granice se zamagele između toga što je "prikladno" a što zabranjeno. Kada jedno demokratsko društvo jednom dopusti cenzuru socijalnih medija, vrlo lako se mogu slijedom događaja dogoditi zahtjevi i pokušaji za ograničavanjem slobode mišljenja i na mnogim drugim poljima i razinama. Da li doista želimo ponovno otvoriti ta vrata, ne znam baš. Vidjet ćemo što će biti. A cenzru mrziteljskih parola od Facebooka je zapravo tražio minstar pravosuđa Njemačke Maas.

Problem je također razlučivanje između protuzakonitih unosa na javnim internet platformama i legitimnog prava na slobodu mišljenja. Prečesto dolazi do mješanja krušaka i jabuka tj. nepoželjnih, ali legalnih sadržaja i ileglanih aktivnosti.
    S druge strane Facebook je već mnogo puta cenzurirao sadržaj kao u slučaju npr. LGBT zajednica gdje se nije radilo o golotinji i eksplicitnim scenama sexa, već profesionalnom fotografu i slikama muškaraca koji se grle i ljube ili su pred tim da se poljube ili umjetnički aktevi nekoliko mladića ratnih invalida. Mislim da su te slike bile negdje i u našim medijima.
    Cenzura nosi sa sobom kontroverzu u svakom slučaju za početak, a ako se jednom dopusti i ozakoni, donijet će i mnogo više sa sobom.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pokušala bi vam približiti ono o čemu Šafran priča, jer vjerujem da je možda teško onome tko nije živio Njemačku demokraciju razumjeti kako ona točno funkcionira.

Razlog je ovaj:

Ako dopustiš govor mržnje postoji mogućnost da će sve veći broj uistinu mrziti; .
    Prvi dio ove tvrdnje je skrivanje cenzurom zbog straha od drugačijeg. To ne implicira da li je to drugačije ispravno, samo kažem je drugačije. Kao i uvodni post od ZareMie, tu nema razlike.
    Ono što čini Njemačku demokraciju je upravo tolerancija u kojoj nema mjesta za strah od šačice ekstremista. Kao što su donijeli odluku da će se nogometne utakmice ipak dalje odvijati da se ne poklekne namjeri širenju straha, tako se toleriraju (ali pomno prate) skupine koje smatraju da imaju pravo izlaziti u javnost sa tvrdnjama koje su za razumno društvo izvan svake pameti. Ali oni su u manjini. Time da ih se pusti da govore, umanjuje se njihova snaga, postaju nebitni. Što nas opet dovodi do gore citirane teze. Po zakonima logike – gore citirana tvrdnja je identična ovakvoj tvrdnji : ako govorimo o homoseksualnosti, ljudi će postati homoseksualci. Nema logike, nije li tako?
    Ali slažem se i sa moderatorima da forumsku komunikaciju treba uređivati i usmjeravati. To ne smatram cenzurom. Ako jedni drugima popujemo, smisao teme se gubi. I tezama kao što ih iznosi ZaraMia nije mjesto ovdje- jer nisu u skladu sa pravilima foruma. Koji su određeni da ovo ne bi bilo mjesto komunikacije one prije spomenute skupine koju Njemačka tolerira i promatra.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    ono što je apri napisala možda nije bilo u skladu s pravilima, ali je, fala bogu, bilo djelotvorno
    Zatvorili su temu pa se nije dalo ništa više napisati. Neš ti djelotvornosti.
    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    čitala sam ovo nekoliko puta i da me ubijete, ne razumijem što piše.
    Vidiš li sada da je ljepše kada pišemo ispravno?
    Skaču zato što si nepristojna. Jednostavno nije pristojno ispravljati nekoga ako to nije službeno pismo ili razgovor. Neformalna komunikacija ne podliježe standardu. Završila sam hrvatski i lektor sam u javnoj ustanovi, ali mi ne pada na pamet ispravljati niti šefa koji iako ima bezbroj titula, nepismeniji je od 99% forumske populacije, a niti ljude koji nisu obrazovani - jer imaju pravo govoriti kako žele. Službeni su dokumenti druga stvar.
    Ako si to htjela učiniti s dobrom namjerom, mogla si je upozoriti na pp. No ne vidim svrhu kad ima još masu pravopisnih pogrešaka na koje bi mogla upozoriti, i to ne samo jednu forumašicu, gdje bi bio kraj
    Zbog toga što je šef pred kojim se moraš povinuti.
    Ako svi imamo pravo govoriti kako želimo koja je svrha tvoje struke?
    Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam je li tko već linkao ovaj članak,
    Što je to sekularni islam? Islam koji dozvoljava druge religije?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Konkretno, ovo mi je interesantno (to je ono što sam prije bila pitala - jel se mogu radikalni islamisti/imami privesti na osnovu svojih govora ili se mora čekati da bude mrtvih):

Nakon napada u Parizu francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve najavio je mogućnost zatvaranja najradikalnijih džamija u kojima se propovijeda mržnja te naložio jači nadzor u kulturnim centrima i zatvorima koji su žarišta radikalizacije.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Odnosno, ovo:
    'Kao što je krivo reći da je to isključivo stvar islama kao takvog, jednako je pogrešno tvrditi da to nema ništa s islamom. Treba prepoznati način na koji se islam politizira i interpretira kako bi se opravdala moderna teokracija... Ja bih podržao govor Baracka Obame u kojem je on rekao da se suzdržimo od osvete golemih razmjera. No zabrinjava me to što nije pravim imenom imenovao izazov s kojim smo suočeni. Mi smo suočeni s islamskim ekstremizmom i ekstremističkom ideologijom. Šest tisuća ljudi u Europi ne ustaje tek tako iz vakuuma da bi se borilo na strani ISIS-a. Tih 6000 ljudi zapravo nije radikalizirao ISIS, koliko god to zvučalo kontraintuitivno. Oni su već bili radikalizirani. ISIS je potom došao i pitao ih: 'Želite li kalifat?' Oni su ga željeli jer već desetljećima islamističke skupine jure Europom bez kontrole i vrbuju ljude u muslimanskim zajednicama uvjeravajući ih da im treba kalifat', rekao je Nawaz.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Dajte, molim vas, produžite vrijeme editiranja. Dok napišem jedno netko napiše drugo. Onda ga poželim citirati, ali ne mogu, pa moram u dva posta.
    Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Time da ih se pusti da govore, umanjuje se njihova snaga, postaju nebitni. Što nas opet dovodi do gore citirane teze. Po zakonima logike – gore citirana tvrdnja je identična ovakvoj tvrdnji : ako govorimo o homoseksualnosti, ljudi će postati homoseksualci. Nema logike, nije li tako?
    Ali slažem se i sa moderatorima da forumsku komunikaciju treba uređivati i usmjeravati. To ne smatram cenzurom. Ako jedni drugima popujemo, smisao teme se gubi. I tezama kao što ih iznosi ZaraMia nije mjesto ovdje- jer nisu u skladu sa pravilima foruma. Koji su određeni da ovo ne bi bilo mjesto komunikacije one prije spomenute skupine koju Njemačka tolerira i promatra.
    Ne. Teza ide u ovom smjeru: ako govoriš da je homoseksualnost poremećaj, a ne orijentacija, sve više ljudi bi moglo napadati i diskriminirati homoseksualce. Zbog toga se takve tvrdnje brišu, sankcioniraju, cenzuriraju. Tako da zapravo "tezama nije mjesto ovdje", ako su te teze govor mržnje, je vid sprječavanja govora mržnje.

No, hoće li netko prvo jasno definirati govor mržnje?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 18.11.2015. at 09:27

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To je dobro pitanje. Mogu li ih privesti na osnovu govora. Malo ću popraviti pitanje. Mogu li ih privesti na osnovu citiranja Kurana?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Quran_and_violence

"But when the forbidden months are past, then fight and slay the Pagans wherever ye find them, and seize them, beleaguer them, and lie in wait for them in every stratagem (of war); but if they repent, and establish regular prayers and practise regular charity, then open the way for them: for Allah is Oft-forgiving, Most Merciful."

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ako svi imamo pravo govoriti kako želimo koja je svrha tvoje struke?
    Miješaš kruške i jabuke. Pročitaj ovo pa će ti biti jasnije: https://bib.irb.hr/datoteka/503036.K...i_je_jezik.pdf

Svrha standardnog jezika nije da svi govorimo jednako, pobogu, pa kako bi to izgledalo. Jezik je raslojen, vremenski, prostorno, funkcionalno... Bi li ukinula dijalekte, urbane, profesionalne i dr. žargone? No ovo je stvarno previše, postoji tema za to, kako već rekoše cure.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pokušala bi vam približiti ono o čemu Šafran priča, jer vjerujem da je možda teško onome tko nije živio Njemačku demokraciju razumjeti kako ona točno funkcionira.

Razlog je ovaj:

Prvi dio ove tvrdnje je skrivanje cenzurom zbog straha od drugačijeg. To ne implicira da li je to drugačije ispravno, samo kažem je drugačije. Kao i uvodni post od ZareMie, tu nema razlike.
    Ono što čini Njemačku demokraciju je upravo tolerancija u kojoj nema mjesta za strah od šačice ekstremista. Kao što su donijeli odluku da će se nogometne utakmice ipak dalje odvijati da se ne poklekne namjeri širenju straha, tako se toleriraju (ali pomno prate) skupine koje smatraju da imaju pravo izlaziti u javnost sa tvrdnjama koje su za razumno društvo izvan svake pameti. Ali oni su u manjini. Time da ih se pusti da govore, umanjuje se njihova snaga, postaju nebitni. Što nas opet dovodi do gore citirane teze. Po zakonima logike – gore citirana tvrdnja je identična ovakvoj tvrdnji : ako govorimo o homoseksualnosti, ljudi će postati homoseksualci. Nema logike, nije li tako?
    alga, uopće nije teško to razumjeti.
    Ne znam zašto se misli da je takav koncept nešto za što smo na ovim prostorima prvi put čuli evo baš sad na forumu, to mi je jedino malo zbunjujuće. Ali čak i tome razumijem razlog :D
    Ovo zadnje za homoseksualnost - ne bih se složila da je identično. Ideje se šire među ljudima, seksualna orijentacija - ne bih rekla.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da, postoji tema hrvstki jezik i ta tema mi je super.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Miješaš kruške i jabuke. Pročitaj ovo pa će ti biti jasnije: https://bib.irb.hr/datoteka/503036.K...i_je_jezik.pdf

Svrha standardnog jezika nije da svi govorimo jednako, pobogu, pa kako bi to izgledalo. Jezik je raslojen, vremenski, prostorno, funkcionalno... Bi li ukinula dijalekte, urbane, profesionalne i dr. žargone? No ovo je stvarno previše, postoji tema za to, kako već rekoše cure.
    Neispravne riječi nisu dijalekt.
    Ili ćete mi tolerirati da pišem ovako "nepravi reč nijet dilekt". Ono, mogu izmisliti što me volja i to prolazi?
    Temu su zaključali.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 18.11.2015. at 09:47

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa naravno da ćemo ti tolerirati. Hoćemo li te razumjeti i biti sposobni s tobom komunicirati, to je druga stvar.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis na ovo.
    Zato sam na ovom forumu godinama.
    Jer nema psovki, vrijeđanja i sl.
    Ali je istina da klanovi postoje.
    I samo je njihova istina ispravna.

I zato šutim.
    Jer mi se ne da vodit unaprijed izgubljene "bitke"
    Jer znam unaprijed šta će tko napisati i udružiti se i obrušiti na neistomišljenike.
    I onda nastavit rasprave na fejsu i kavicama.
    Nit sam na fejsu, nit imam vremena.
    Dapače, oporavljam se od bolesti i usput pratim kaj ima na Rodi.
    Apri jako poštujem, ali se javila nakon poduže šutnje s postom u kojem se prijeti i to mi nije ok.
    Iako se u suštini slažem s njom, ali mislim da je pretjerala.
    Postoje sankcije za kršenje forumskih pravila i trebalo ih je upotrijebit, a ne moljakat @ žutuminutu uvijek iznova, da prestane.
    Da su sankcije odmah primjenjene, ne bi došlo do prepucavanja i inata.
    A i ostale korisnice bi shvatile poruku.
    Ovako stvarno ispada da neki mogu kaj god hoće bez obzira jesu li nove ovdje, osoblje ili nešto treće.

Ispričavam se na offu.
    X na Tanci, da i ja sam se bas sokirala kad sam vidjela sto je apri napisala, da nisam vidjela avatar mislila bih da netko glumi/podmece apri. To mi nije ona.

Ne znam sto se dogadja na forumu ovih dana, zene se raspstoljile, smao neka prepucavanja po svim temama, zatvorilo se vise tema u par dana nego u par mjeseci (malo karikiram) zato ja odoh na svoju najbolju temu Vjezbacice tamo vlada sklad , veselje i mir medju forumasicama.

Ove druge teme ni ne pratim vise.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zuta zasto ne pises na temu Hrvatski jezik tamo se javljamo mi koji smo zainteresirani za sve te jezicne nijanse. i ja primjetim svasta (profesionalan deformacija) al mi ne pada na pamet ispravljat ljude.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ja sam izdrilana za lektoriranje, svašta primjećujem, ali mi isto nije palo na pamet ispravljati. I ne mogu vjerovati da se ne možemo maknuti od toga nakon svega

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

na temI...mi kojE smo...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne, ne bi ni tad bilo plodonosno jer to nije konferencija jezičara. Bilo bi zagušujuće i potpuno promašeno.
    Što ne znači da ne cijenim dobro poznavanje jezika - naravno da cijenim.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ideje se šire među ljudima, seksualna orijentacija - ne bih rekla.
    Vidi, probaj stvari postaviti ovako: da li bi ti počela mrziti zato što čuješ govor mržnje? Ako ne, misliš li da možeš i drugim ljudima dati to isto povjerenje? Oni koji mrze- njima nije presudan govor mržnje da bi mrzili, nego je samo odraz.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Neispravne riječi nisu dijalekt.
    Ili ćete mi tolerirati da pišem ovako "nepravi reč nijet dilekt". Ono, mogu izmisliti što me volja i to prolazi?
    Temu su zaključali.
    Možeš reći, ali te (možda) nećemo razumjeti, a jezik služi tomu da se razumijemo. N
    o kad šafran kaže dobijaju umjesto dobivaju, svi smo je razumjeli. I ona ima pravo tako pisati, bilo da ne zna standardni oblik tog glagola bilo da dolazi sa srpskoga govornog područja pa to njoj jest standardni oblik. Zašto bi ti (ili bilo tko od nas) uopće ulazila u to?

I evo tema: http://forum.roda.hr/threads/63547-Hrvatski-jezik
    Posljednje uređivanje od vikki : 18.11.2015. at 10:04

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vidi, probaj stvari postaviti ovako: da li bi ti počela mrziti zato što čuješ govor mržnje?
    Pa nisu stvari baš tako jednostavne.
    Evo, govor mržnje i djelovanje mržnje se pred drugi svjetski rat vrlo efikasno proširio cijelim nacijama. Potencijal za mržnju se nalazi vjerojatno u svakome.
    Kako se najefikasnije boriti protiv toga - sigurno ima različitih načina i modela, više, manje ili jednako efikasnih. Ako se u Njemačkoj procjenjuje da im je aktualni model efikasan - ja nemam ništa protiv. Daleko od toga da sam stručnjak za tu problematiku.
    Posljednje uređivanje od vertex : 18.11.2015. at 10:10

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hajde ne terorizirajte temu o terotizmu pravopisom.
    Sigurno pretraznik nudi neku temu na kojoj bi mogli o tome.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ako ti se ne da čitati sve, pročitaj samo poglavlje "Treba li govoriti pravilno" (37. - 54. str.), a ja ću citirati: "Kao zaključak, u jeziku ne postoji "pravilno" i "nepravilno". Sve što se govori je također i pravilno. Pojedini jezični oblici mogu u standardni jezik pripadati ili ne pripadati, no ako mu i ne pripadaju, to ne znači da su takvi oblici zato manje vrijedni ili "neispravni". Iako je jezična standardizacija potrebna iz praktičnih razloga, ne treba smetnuti s uma da se standardnojezični izbor često vrši na posve proizvoljnoj osnovi te ga stoga ne treba fetišizirati, pretvarati u ono što nije i tako zamagliti njegov odnos s cjelinom jezika koje je on samo malen dio."

Trebalo bi preseliti ove postove na temu o jeziku, isprike na offu
    Posljednje uređivanje od vikki : 18.11.2015. at 10:18

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

U Njemačkoj je također oglašen teroralarm. De Maiziere je na presici najavio da za sada neće navoditi razloge i detalje otkazivanja sinoćnje utakmice u Hannoveru niti je htio reći išta o razmjerima opasnosti, osim da je opasnos od terora u Europi i Njemačkoj ocijenjen kao visok, situacija ozbiljna . Također je izjavio da su se indicije prije samog početka utakmice jučer toliko sabile što je dovelo do odluke radije otkazati utakmicu, nego ugroziti stanovništvo. Otkazivanje je došlo kasnije iz razloga što zbog sagledavanja indicija koje su se sabile u zadnjem trenutku, odluka nije bila donijeta ranije.
    Treba biti pripremeljen i na neka moguća buduća otkazivanja velikih događaja, koje će se naravno i dalje održavati ali pod lupom, što znači pojačana pristunost policije, također i na festovima i sada uskoro na božićnim sajmovima. Upozorava također da svaka indicija, a koja bi se mogla ticai terorizma treba biti uzeta kao pravi novčić. Temeljno je istražiti i protrresti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Time da ih se pusti da govore, umanjuje se njihova snaga, postaju nebitni. .
    to je svakako zanimljiva teza. već sam napisala, zaslužuje poseban topik.
    gdje su granice tolerancije, kako pojedine države definiraju govor mržnje, jel kazneno ili prekršajno goniti itd.
    ja se s tom tezom u svakom slučaju ne bih složila.
    vi kažete da u njemačkoj ne postoji hate speech, govor mržnje.
    U Njemačkoj ne postoji hate speech ili hate crime, odnosno kazneni zakon za tako nešto.
    postoji, no kao što kaže safran, zakoni su jedno, a njihova primjena, sudska praksa, druga stvar. njemačka ustavom zabranjuje nacionalsocijalističke stranke, ne misli baš - ma pusti ih neka pričaju, nema veze. jednom su ih pustili da pričaju, nema veze, pa znamo što se desilo. naravno, uz ostale povijesne okolnosti.
    U kontekstu sankcioniranja govora mržnje u Njemačkoj naročito, međutim, valja istaknuti članak 130. Kaznenog zakonika, naslovljen “Uznemiravanje (agitacija protiv)
    ljudi”. Stavak 1. tog članka, ponajprije, utvrđuje kažnjavanje (od tri mjeseca do pet godina) svakog tko, na način podoban uznemiriti javni red i mir, “potiče na mržnju
    prema dijelovima populacije ili poziva na arbitrarne mjere protiv njih”, i svakog tko “napada ljudsko dostojanstvo drugih vrijeđanjem, zlonamjernim klevetanjem ili difamiranjem dijelova populacije”. Dodatno se, stavkom 2., sankcionira i širenje audio-vizualnih ili pisanih sadržaja/materijala, ilustracija ili drugih slikovnih prikaza “koji potiču na mržnju prema dijelovima populacije, ili prema nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj grupi, ili grupi koja se razlikuje po svojim narodnim običajima”, ili kojima se “napada ljudsko dostojanstvo drugih vrijeđanjem, zlonamjernim klevetanjem ili difamiranjem dijelova populacije ili prethodno navedenih grupa”. Propisano je, naime, kažnjavanje zatvorom do tri godine ili novčanom kaznom svakog tko takve materijale “širi, javno izlaže, otprema poštom, predstavlja ili ih na drugi način čini dostupnim, ili ih nudi, daje ili na drugi način čini dostupnim osobama mlađim od osamnaest godina, ili ih u tome cilju proizvodi, dobavlja, opskrbljuje druge, pohranjuje, nudi, oglašava, preporučuje, ili hoće uvesti ili izvesti”. I najzad, članak 130., stavak 3., kao kazneno djelo utvrđuje i svako “javno ili na skupu, i na način podoban uznemiriti javni red i mir, podržavanje, negiranje ili trivijaliziranje/omalovažavanje bilo kojeg djela počinjenog pod vlašću Nacional socijalista poput onog utvrđenog u članku 220a stavku 1. (genocid)”. Važno je, međutim, upozoriti na sljedeće: prvo, da se za kažnjavanje djela opisanih
    stavcima 1. i 3. članka 130. zahtijeva da ona budu počinjena na način koji je podoban uzrokovati remećenje javnoga reda i mira, dok se za djela opisana stavkom 2. takav
    uvjet ne predviđa; i drugo, da Kazneni zakon utvrđuje i određene iznimke, tj. propisuje da se odredbe članaka 86., 86a, te 130. (stavci 2. i 3.) neće primjenjivati
    “ako promidžbena sredstva ili akti služe unaprjeđivanju građanskog prosvjećivanja, sprječavanju (ostvarenja) neustavnih ciljeva, istraživanju ili obrazovanju, izvještavanju o tekućim povijesnim događanjima ili u slične svrhe”. U ovome kontekstu valja, također, napomenuti da je člankom 189. Kaznenog zakonika posebnim kaznenim djelom, za koje je zaprijećena kazna zatvora do dvije godine ili novčana kazna, utvrđeno i “vrijeđanje sjećanja na mrtve”, što se primjenjuje i na slučajeve negiranja Holokausta. Navedene zakonske odredbe prilično su široka osnova za mogući kazneni progon pojedinaca i organizacija koje šire rasnu, etničku, vjersku etc. mržnju i netrpeljivost.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

naravno, problem terorizma je puno veći i ne može se rješiti samo tako da zatvoriš džamije gdje pune glave ovim mladima.
    neće se riješiti ni bombama, bojim se ja.
    kako kaže u ovom tekstu, šta, pa tuku već koliko po ciljevima isila, najmoćnije vojne svjetske sile, i rezultat - nula bodova. ko da namjerno u pustinju bacaju bombe.
    rješiti će se za stolom.
    http://www.novilist.hr/Komentari/Kol...jediti-oruzjem

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

inače, I have a confession to make

ja napad na Pariz nisam doživjela emotivno toliko drugačije nego napad na Beirut ili neki drugi teroristički napad
    dakle na emotivnoj, ne racionalnoj razini, i doživljaju moje vlastite ugroženosti, meni je i jedno i drugo "daleko"
    pa doživljavam na razini empatije sa nedužnim žrtvama, naravno, ali ne i "potresen je moj način života"

iznenadio me moj susjed koji je izrazio zabrinutost da bi moglo tako nešto kod nas bit za Novu Godinu, u St ili Dubrovniku. Čovjek ozbiljno potresen i prestrašen. Pa se ja pitam ko začetnica teme jesam li ja luda ili on
    Kako vi to doživljavate, je li Hrvatska neka realna meta terorizma po vama?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne mislim da smo prvi na listi, ali ne mislim ni da smo sasvim sigurni. Za advent idemo u Budimpeštu, vjerujem da neće biti nikakvih problema, ali ne mogu reći da mi nije palo na pamet da bi se i tamo na božićnom sajmu moglo nešto dogoditi

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja kao i ti, Tang.
    Potpisujem ti cijeli post.
    Ali zato ljudi misle da živim u oblacima.
    I općenito me proglašavaju naivnom.
    Ne znam imaš li i ti taj problem.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    I općenito me proglašavaju naivnom.
    Ne znam imaš li i ti taj problem.
    a od te bolesti bolujem odavno

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Napad na Pariz uopće nisam doživjela. Potresla me vijest dan ranije o obitelji koja je svojih osam mrtvih beba držala u nekoj kutiji i to se slučajno otkrilo. U Njemačkoj. Postajem desenzibilizirana na užase iz svijeta. Teroristički napad je mačji kašalj u odnosu na stvari zbog kojih plačem i ne mogu mirno spavati.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 18.11.2015. at 14:18

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma i ja sam think pink person. Ali jednostavno ne mogu isključiti mogućnost da se nešto dogodi, jer se ne događa uvijek drugima.
    Naravno, od svog putovanja neću odustati i tjeram crne misli, iako bi mm najradije ne mrdao od doma odsada pa nadalje i ubuduće.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    a od te bolesti bolujem odavno
    Ima nas, znači, još?

Kad sam bila klinka imala sam u sobi poster s palestinskim djetetom i natpisom "they murdered my daddy". Pokupila sam ga na izložbi o palestinskom pitanju koju su Palestinci postavili u tadašnjem Muzeju revolucije u Splitu. 1985-ta... cca.
    Mislim da je moja senzibiliziranost tad počela i nije nikad prestala.

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Baš sam danas pročitala kako je Hrvatska spremna otvoriti zračni prostor, dati na raspolaganje 250 vojnika, uglavnom aktivno se uključiti u borb protiv terorizma. Eh, da, kažu i da će slati svoje ljude u BIH... Odrubili su glavu Tomislavu Salopeku i rekli da je to zbog našeg angažmana u Siriji. Tješim se da neće baš nas, baš sada, baš ovih dana. Ali u budućnosti, zašto ne? Uostalom, naši su ljudi već ugroženi, putujući u susjedne zemlje, koristeći avione stranih avio prijevoznika, odlaskom na rad u strane zemlje... Tko zna kada će opet krenuti napad i gdje. Eto, priznajem iskreno, mene je strah...
    Posljednje uređivanje od LEIRmam : 18.11.2015. at 15:29

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam u juznom dijelu Pariza. Ljudi piju kavu i dzogiraju. Velik grad, pucnjava u jednom kvartu ne reflektira se na drugi.

Meni je dosta sto me strah putovati, a posao kaze putuj.
    Dosta mi je sto mi dijete ne moze na natjecanje u Pariz ili Berlin jer je mene strah.
    Tako da vec smo meta, nije Europa bas toliko velika.
    Slijedeće godine je Euro u Parizu.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Zakasnila sam na cijeli intervju sa nekim njemcem koji je konvertirao na islam i pridruzio se ISIS-u, pa sam cula samo dio. Njegove rijeci je komentirao neki expert za bliski istok.
    Tip je rekao puno gadnih stvari koje nema smisla ovdje pisati, ali, da odgovorim tangerini, rekao je da je francuska pocetak teroristicke kampanje, da ce biti jos napada. Ovaj expert je kometirao da kad IS kaze da ce nesto biti, onda ce to tako i biti. Ne znam, Hrvatska mi se cini nekako neinteresantna za IS, al to je samo moj subjektivni dojam. Ima puno politicki vaznijih ciljeva....da sad mogu biti u Hrvatskoj, osjecala bi se sigurnije.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

uredi firme su nam u saint denisu. javio mi se kolega da je užasna situacija u tom dijelu

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kolegica s posla sljedeci tjedan putuje uskoro sluzbeno u Pariz (organizatori potvrdili da ne otkazuju). Ne boji se napada, nego prica kako joj je bed ici zbog atmosfere koja vjerojatno nece biti ugodna.

Sto se tice napada u HR, ja ih se bojim onoliko puno ili malo koliko i bilo kojeg drugog nemilog dogadaja koji moze zadesiti mene ili moju obitelj, a o cijoj vjerojatnosti nemam pojma i ne mogu na nju utjecati. Tako da... Mozda se teroristickog napada bojim manje nego svakodnevnih nezgoda (promet, zdravlje i sl.).

Iako me moram osupnuo komentar frendice koja ima djecu oko 18 god. kad je rekla "Zlo mi je od svega ovoga, ne zelim da mi i djeca idu rat (kad su vec muz, brat, tata...). To mi moram priznati do sada nije nikad palo na pamet, da bi zbilja moglo doci do rata (ne ovog sto se terorizam i svi drugi ratovi vec u nekim teorijama nazivaju 3.svj. ratom.

Inace, moram priznat da me clanak koji je linkala Angie osupnuo - moguce je da bivsi islamist postane nesto sasvim suprotno? Znaci da se mozak ne moze samo tako isprati? Ako je njemu bilo dovoljno 5 godina citanja knjiga u zatvoru, dakle knjigom je ipak moguc i obrnut proces? Hm... Kad je netko spremam raznijeti se bombom, mislis da nema toga sto bi razuvjerilo u njegova uvjerenja.

Stranica 8 od 13 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •