Stranica 9 od 13 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 640

Tema: Napad na Pariz

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

uredi firme su nam u saint denisu. javio mi se kolega da je užasna situacija u tom dijelu

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kolegica s posla sljedeci tjedan putuje uskoro sluzbeno u Pariz (organizatori potvrdili da ne otkazuju). Ne boji se napada, nego prica kako joj je bed ici zbog atmosfere koja vjerojatno nece biti ugodna.

Sto se tice napada u HR, ja ih se bojim onoliko puno ili malo koliko i bilo kojeg drugog nemilog dogadaja koji moze zadesiti mene ili moju obitelj, a o cijoj vjerojatnosti nemam pojma i ne mogu na nju utjecati. Tako da... Mozda se teroristickog napada bojim manje nego svakodnevnih nezgoda (promet, zdravlje i sl.).

Iako me moram osupnuo komentar frendice koja ima djecu oko 18 god. kad je rekla "Zlo mi je od svega ovoga, ne zelim da mi i djeca idu rat (kad su vec muz, brat, tata...). To mi moram priznati do sada nije nikad palo na pamet, da bi zbilja moglo doci do rata (ne ovog sto se terorizam i svi drugi ratovi vec u nekim teorijama nazivaju 3.svj. ratom.

Inace, moram priznat da me clanak koji je linkala Angie osupnuo - moguce je da bivsi islamist postane nesto sasvim suprotno? Znaci da se mozak ne moze samo tako isprati? Ako je njemu bilo dovoljno 5 godina citanja knjiga u zatvoru, dakle knjigom je ipak moguc i obrnut proces? Hm... Kad je netko spremam raznijeti se bombom, mislis da nema toga sto bi razuvjerilo u njegova uvjerenja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja pukim slucajem ne idem na put u Pariz iduci tjedan nego moj kolega.
    i mogu reci da mi je to cisto ok

vjerujem u bolje sutra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mm je trenutno u Parizu, kaze da je situacija grozna

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Drugim riječima ako dopustiš slobodu izbora, to znači sloboda izbora i na vjeroispovijest. Onda treba računati i sa kršćanskim fundamentalistima, radikalistima, ekstremistima, pošto je ta vjeroispovijest dominanta u zapadnoj hemisferi. Iisto tako ako dospustiš nasljevanje ljudi dominante islamske vjeroispovijesti, onda treba računati i sa islasmskim fundametalistima ,radikalistima, ekstremistima. Kako ozakoniti, tj. pitanje provedbe zakona protiv vjerskog radikalizma, esktremizma, fanatizma je opet drugi par opanaka.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I tu bi se vratila još malo na ono što je Alga napisala. Što je bolje, dopustiti pa otprilike znati brojnost i lokaciju, okupljališta onih koji naginju ekstremizmu, ili zabraniti kao što je bilo za vrijeme komunizma te ih satjerati u ilegalu, pa ne znam. A ima nešto i u onome, zabranjeno voće je slađe. Osim toga ograničena sloboda prava na mišljenje i izbor u određenim poljima, na određenim razinama, pa cenzura kao sredstvo ograničavanja, vrlo lako se mogu oteti kontroli i skliznuti iz jednog vrlo otvorenog i demokratskog društva u nešto sasvim drugo. Posljedice komunizma i socijalističkih sistema diljem planeta također su nam poznate.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I danas novinarka Ines Sabalić (koju cijenim) u reportaži iz Molenbeeka kaže: Radikali i teroristi regrutiraju se tek iz treće generacije arapskih useljenika. Ali mržnju nisu stekli u obitelji, nego u školi, na vjeronauku.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Što je i logično

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Taj konkretan podatak da se radi o trećoj generaciji imigranata mi nije bio poznat. Ovo mi je dobra usporedba (a i razgovarali smo već o tome):
    'Tko bi tolerirao društvo nenasilnog rasizma? Zašto onda prihvaćamo ovu kulturu mržnje?', pita britanski aktivist.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja jedino nemam baš dojam da se nešto zazire reći da je to islamski ekstremizam, dakle očigledno povezan s islamom?

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Ne znam, ja bas i nemam opravdanja za teroriste, u smislu da su u ratu i losem okruzenju od rodenja. Koliko je njih rodeno i odraslo na zapadu pa na koncu ubijaju nevine ljude. Nije tu nista jednostavno ali.... I u HR je bio rat, ljudi su dozivjeli i zivjeli u strahotama, pa nitko od njih nije postao ubojica i ubijao nevine ljude. A sto se integracije tice....ja zivim u Austriji, i po onome sto ovdje vidim, oni (muslimani) se ne zele Integrirati u drustvo. Slazem se da bi se i drustvo i drzava mogli vise angazirati na tome podrucju, ali mogli bi i trebali i oni sami. Oni su vjecito u svojim klanovima i u gettu, niti se ne pokusavaju uklopiti ni na koji nacin. Npr.Austrija strancima koji to zele placa tecaj njemackog, no ni na jednom tecaju necete njih vidjeti. Oni jezik jednostavno ne zele naruciti, njih to ne zanima, imaju svoj jezik. A nauciti jezik je pocetak i osnova za Integrirati se u drustvo. Njihova djeca ne idu u jaslice i vrtice. Iako svi imaju tu mogucnost, vrtica ima zaista puno i svatko si ga moze priustit (placa se prema primanjima). Ne bi li to bio pocetak integracije te djece u drustvo? Ali ne oni djecu drze doma, ne znam gdje ce naucit jezik, kako ce u skolu, kako ce naucit nesto o kulturi i obicajima zemlje gdje zive!? Zene ne rade, imaju tu mogucnost, ali ne zele, jer zena ima da rada i sjedi Doma. Pa katastrofa. Kako ce se i ta zena Integrirati u drustvo? Jednostavno ne razumijem, dosao si zivjet u neku XY zemlju, tu ti je sada podrucje svih zivotnih interesa, ali tebe apsolutno nista ne zanima, ne zelis nauciti jezik, ne zelis upoznat ljude, njihovu kulturu i obicaje i prilagodit se, jer to bi bio red itekako jer ti sada tu zivis. I onda se sve svodi na onu staru- sjede kuci, radaju djecu ali uredno beru socijalu. Dodete recimo u Park s klincima, oni se iskljucivo drze samo svojih, necete dozivjeti neobavezno cavrljanje u parku dok se klinci igraju. Nece vam se obratit ni u ludilu. I to ne zato jer ih ljudi mrze ili cudno gledaju, vec jednostavno jer ne zele. I ne mogu jer ne znaju ni rijec njemackog, engkeskog, jer ne zele znati. Svaka cast iznimkama, ali ja ih nisam puno vidjela. I ovdje je vecina muslimana iz Bosne i Turske. Ali ima ih i iz svih djelova svijeta. Zaista ne mrzim nikog i apsolutno prihvacam razlike, nije mi bitno da li je netko crnac, Rom, gay, ovakav ili onakav....ako si normalen covjek meni si OK....Ali zbog svega sto se dogodilo i desava se, ne mogu reci da mi je svejedno kad mi se tamnoputi muskarac priblizi.....pitam se ima li bombu u gacama....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i ja bih trebala krajem mjeseca na put u Njemačku i Francusku, i danima se sama sa sobom svađam, ne ide mi se nikako. ne da mislim da će nam se nešto konkretno loše desiti, ali da provedem tjedan dana u grču i nelagodi, da izgubim sate na aerodromima jer će, naravno, biti stroge kontrole, da se desi neka dojava ili slično... baš se lomim. i sama mislim da je odustanak znak slabosti i da upravo to i žele teroristi postići, ali opet, jedno je teoretizirati a drugo ostaviti troje djece i otići u zemlju gdje je izvanredno stanje (a nije baš da je nužno, što zapravo daje prostor strahu da se razmaše).
    Posljednje uređivanje od Riječanka : 19.11.2015. at 12:09

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Na aerodromima nije nista stroze nego inace.
    Jedino u hoteu traze neke podatke koje do sada nisu.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ne znam, svatko mora odučiti sam za sebe. Ja vam mogu samo sa moje strane napisati ono o čemu se izvještava iz minute u minutu u Njemačkoj.
    Izvanredna situacija u Parizu biti će izgleda produljena (razgovara se upravo) na narednih 3 mjeseca zbog jakih indicija na daljenje napade, također keimijskim i biloškim oružjem, pored ove razbijene čelije jučer. u St. Deniseu. U Njemačkoj je situacija također kritična na što upozorava ministar unutarnjih poslova. Navodno je u Hannoveru kao i u Francuskoj bilo planiran čitav niz napada. Trenutno taj podatak još nije potvrđen, ali niti ni opovrgnut. Dogodio se feler u izjavi jer je De Maiziere izjavio da jedan ministar unutarnjih poslova ne smije građanima reći baš sve što zna, da ne bi uznemirio građane, nisam čitala, viejdle asam i čula što je govorio. To je naravno izazvalo još veću nesigurnost. No to je bio njegov odgovor na to, za sada. No to sigurno nije sve, iz sata u sat dolaze nove informacije. Utakmice će se održavati i dalje za sada, ali pod posebnim uvijetima.
    Provedena je anketa među Francuzima da li su se spremni odreći svojih određenih građanskih prava u svrhu bolje sigurnosti. Više od 80% anktetiranih Francuza odgovorilo je potvrdno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja jedino nemam baš dojam da se nešto zazire reći da je to islamski ekstremizam, dakle očigledno povezan s islamom?
    ne znam, moguće je da se islamska zajednica nedovoljno angažira u sprječavanju širenja tih radikalnih skupina. no, iako nije nebitna ta vjerska podloga i ideologija, uzrok terorizma je negdje drugdje. u katastrofama od politika koje se provode na bliskom istoku.

isis je trenutno najmoćnija teroristička skupina, najbogatija, moš mislit što bi mogli regrutirati nove članove da to nije tako. a zašto je to tako, evo jednog od odgovora, pretpostavljam da ste vidjeli film koji se dosta vrti fejsom:
    https://www.youtube.com/watch?v=SK7jbxBQATw
    pa do kad brate mili tako? mislim, ono, kad bi im mogli dat ban :D kao ovdje na forumu. lijepo UN da ban americi. nema više. banirani ste. imali ste opomenu na primjeru iraka, pa na primjeru gadafija, pa na primjeru al kaide, pa sad sirija, sve ste zas*ali što se moglo zas*at, prihvatite da nemate pojma o pojmu i sad je dosta. slijedi ban.
    je rajt.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam, moguće je da se islamska zajednica nedovoljno angažira u sprječavanju širenja tih radikalnih skupina.
    Nije moguće, nego je to činjenica, jako dobro poznata.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

n. no, iako nije nebitna ta vjerska podloga i ideologija, uzrok terorizma je negdje drugdje. u katastrofama od politika koje se provode na bliskom istoku.

isis je trenutno najmoćnija teroristička skupina, najbogatija, moš mislit što bi mogli regrutirati nove članove da to nije tako. a zašto je to tako, evo jednog od odgovora, pretpostavljam da ste vidjeli film koji se dosta vrti fejsom:
    pa do kad brate mili tako? mislim, ono, kad bi im mogli dat ban :D kao ovdje na forumu. lijepo UN da ban americi. nema više. banirani ste. imali ste opomenu na primjeru iraka, pa na primjeru gadafija, pa na primjeru al kaide, pa sad sirija, sve ste zas*ali što se moglo zas*at, prihvatite da nemate pojma o pojmu i sad je dosta. slijedi ban.
    je rajt.
    Ovo nije baš sasvim točno, odnosno jeste, ukoliko sve ostale činjenice ignoriramo i izdvojimo samo jedan jedini fragment. Ovo što navodiš je samo jedan dijelić, jedan fragment uzroka.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A zašto je to tako? Glavni prihodi ISISa osim iz pljački i otimačine koje se broje u milijunskim iznosima, dolaze iz najbogatijih država svijeta Saudijske Arabije i Katra.
    Osim toga, jedna od tradicionalnih sunitskih škola unutar Islama, a koja je dominanta u Saudijskoj Arabiji je upravo ona kojoj se priklanja ISIS, henbelijat čiji temelji su u vehabizmu.

A ovaj linke je samo jedan od ponuđenih odgovora, koji se isto tako može promatrati ne samo kao jedan od uzroka, već i kao akcelerator događaja na Bliskom i srednjem istoku i Golfskom zaljevu, odnosno njihovoj unutarnjoj i vanjskoj politici koja je isljučivo povezana sa Islamom i svoje djelovanje bazira na njegovim školama.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a žižek mi je odličan, evo što kaže:

Kao idući tabu koji valja odbaciti Žižek navodi onaj da je bilo koja kritika islamske desnice primjer 'islamofobije'. Dosta više s tim patološkim strahom mnogih zapadnih liberalnih ljevičara koji se boje da će ih se proglasiti krivim za islamofobiju. Primjerice Salman Rushdie bio je optužen za nepotrebno provociranje muslimana i stoga proglašen (u najmanju ruku djelomično) odgovornim za fatvu kojom je osuđen na smrt. Rezultat je očekivan: što se zapadni liberalni ljevičari više koprcaju u svojoj krivnji, muslimanski fundamentalisti više ih optužuju da su licemjeri koji pokušavaju zatajiti svoju mržnju prema islamu.

Paradoks superega

Takva konstelacija savršeno reproducira paradoks superega: što više ispunjavaš pseudomoralne zahtjeve sadističkog i primitivnog superega, sve si više kriv za moralni mazohizam i identifikaciju s agresorom. Što više tolerirate islamistički fundamentalizam, jačat će njegov pritisak na vas.
    Možete biti sigurni da se isto odnosi i na priljev izbjeglica: što se zapadna Europa više otvori, time će se osjećati krivljom jer ih nije prihvatila još više. Nikad ih neće biti dosta. A s onima koji su već tu, što se više tolerancije pokazuje prema njihovom načinu života, to će krivnja biti jača jer se ne prakticira dovoljno tolerancije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam čitala onu žižekovu knjigu - o nasilju. priznajem, jedva, čitam ja nju, čita ona mene lol, al potrudila sam se i svakako je zanimljiva i fora mi je kako on to povezuje i nudi zaključke.
    no, nisam baš spremna moram priznati, i prihvatiti njegov put rješenja, a koji je prilično revolucionaran, u najmanju ruku kontroverzan, a u svakom slučaju, bojim se ne baš nenasilan.

Ne treba imati iluzija: liberalni komunisti su neprijatelji svake progresivne borbe u današnjem svijetu. Svi ostali neprijatelji - religijski fundamentalisti i teroristi, korumpirani i neučinkoviti državni birokrati - pojedinačne su figure čiji uspon i pad ovisi o slučajnom spletu lokalnih okolnosti. Upravo zato što žele riješiti sve sekundarne manjkavosti globalnog sistema, liberalni komunisti predstavljaju istinsko utjelovljenje svega onog što ne valja u sustavu kao takvom. Tu činjenicu treba stalno imati na umu u središtu različitih taktičkih savezništava i kompromisa na koje je potrebno pristati s liberalnim komunistima kad se radi o borbi protiv rasizma, seksizma i religijskog mračnjaštva.

Što bi dakle trebalo učiniti s liberalnim komunistom koji je nedvojbeno dobra osoba, iskreno zabrinuta zbog siromaštva i nasilja u svijetu i koja je dovoljno bogata da si može dopustiti takve brige? Doista, što bi trebalo učiniti s čovjekom kojeg ne mogu potkupiti interesi neke korporacije zato jer je on njen suvlasnik, koji ustraje u svojim stavovima o borbi protiv siromaštva zato jer zarađuje na njen račun, koji iskreno izražava svoje stavove zato jer je toliko bogat da si to može dopustiti, koji iskazuje hrabrost i mudrost bezobzirno slijedeći svoje poslovne pothvate i ne uzima u obzir svoje osobne potrebe jer su one već zadovoljene, čovjekom koji je, povrh toga, i dobar prijatelj, napose svojim kolegama iz Davosa? Bertolt Brecht ponudio je odgovor na ovo pitanje u svojoj pjesmi "Propitivanje dobrih":

Istupi naprijed, čuli smo
    Da si dobar čovjek.
    Ne može te se potkupiti, no ni munja
    Koja pogađa kuću također
    Se ne može potkupiti.
    Držiš se onoga što si rekao.
    Ali što si zapravo rekao?
    Pošten si, kažeš svoje mišljenje.
    Koje mišljenje?
    Hrabar si.
    Protiv koga?
    Mudar si.
    Za koga?
    Ne brineš se za svoju osobnu dobit.
    Za čiju se dobit onda brineš?
    Dobar si prijatelj.
    Jesi li također dobar prijatelj i dobrih ljudi?

Poslušaj nas: mi znamo
    Da si ti naš neprijatelj. Zato ćemo
    Te sada staviti pred zid. Ali uzimajući u obzir tvoje
    Zasluge i vrline
    Stavit ćemo te pred dobar zid i ustrijeliti te
    Dobrim metkom iz dobre puške i zakopati te
    Dobrom lopatom u dobroj zemlji.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 19.11.2015. at 13:49

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

On dosta ovako voli Ayn Rand, promiče njena stajališta, a ta baba je luda. Pogledajte njene intervjue na Youtoubeu. Govori da je pomaganje drugima loše, sebično, i sl.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja kao padobranac, ali ovaj dio o islamu mi je zanimljiv, pa da se nadovežem...
    pratim na twitteru Ayaan Hirsi Ali; prije nekoliko dana objavljen joj je članak na foreignpolicy.com: http://bit.ly/AyaanHirsiAli_on_Islam

Članak ukratko: u današnjem islamu izražene su tri grupe

The first group is the most problematic — the fundamentalists who envision a regime based on sharia, Islamic religious law. They argue for an Islam largely or completely unchanged from its original seventh-century version and take it as a requirement of their faith that they impose it on everyone else. I call them “Medina Muslims,” in that they see the forcible imposition of sharia as their religious duty, following the example of the Prophet Mohammed when he was based in Medina. They exploit their fellow Muslims’ respect for sharia law as a divine code that takes precedence over civil laws. It is only after they have laid this foundation that they are able to persuade their recruits to engage in jihad.

The second group — and the clear majority throughout the Muslim world — consists of Muslims who are loyal to the core creed and worship devoutly but are not inclined to practice violence or even intolerance towards non-Muslims. I call this group “mecca Muslims.” The fundamental problem is that the majority of otherwise peaceful and law-abiding Muslims are unwilling to acknowledge, much less to repudiate, the theological warrant for intolerance and violence embedded in their own religious texts.

a third group is emerging within Islam — Muslim reformers or, as I call them, “modifying Muslims” — who promote the separation of religion from politics and other reforms. Although some are apostates, the majority of dissidents are believers, among them clerics who have come to realize that their religion must change if its followers are not to be condemned to an interminable cycle of political violence.

Budućnost islama (kojemu je nužna reforma) svodi se na to koja će od dvije manjinske grupe - medinska ili reformistička, pridobiti - mekansku.
    Islam ima "problem" dualnosti: i medinska i mekanska grupa mogu u Kuranu pronaći osnovu za svoje djelovanje - prema Kuranu, islam je i religija mira i religija nasilja.
    Ali članak je jako zanimljiv, vrijedi ga pročitati; glupo je da prepričavam

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To ja ne zovem problem dualnosti već problem kontradikcije. Od toga pate i druge religije.

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Sladjana, zanimljiv članak, hvala!

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jel neko linkao clanak s tportala http://m.tportal.hr/vijesti/405395/E...-Hrvatsku.html
    Jos nije jasno sto to tocno znaci za Lijepu nasu, no pred nama je jos uzbudljivije vrijeme nego sam ja osobno mislila.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Rat protiv terorizma nije Francuski rat. Nadam se samo da i ova situacija neće ispas kao i sa quotama oko izbjeglica. Samo Zeleni u Njemačkoj istupaju protiv vojne pomoći Francuskoj, za sada.

Danas sam inače baš pričala sa konobarom o čitavoj situaciji gdje obično pijem kavu dok mi je cura u Hrvatskoj školi. Iz Bosne je, bosanski Hrvat, kaže mi da ove godine neće ići sa djecom za Božić dole, jer moraju preći reko Brčkog koje sjedište Salafista u Bosni. Pričao mi je danas malo o stanju dole iz prve ruke, pored onog što se može nači i po internetu. U svakom slučaju nadam se da EU neće zakazati i u ovom slučaju koji se tiče čitave Europe, željela Europa to akceptirati ili ne.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni su ove teze o nedovoljnoj angaziranosti islamske zajednice i vjeronauku kao izvoru ekstremizma u najmanju ruku smijesne. Mlak odnos naspram ekstremnog islama koji propagira dzihad, serijat i ostale divote, korijen je ekstremizma u Europi, po mom skromnom misljenju. To nije nastalo jucer. Pa vec godinama se zna za npr. Gornju Maocu, kao sjediste ekstremista u BiH, i nitko ne reagira. Nadji labilnu, mladu osobu, neuklopljenu, ponudi mu ideale i smisao zivota, i dobio si plodno tlo za sijanje ekstremizma. Ma ne moramo govoriti ni o islamskom ekstremizmu, eno npr. Velimira Bujanca koji na svom fb profilu otvoreno velica ustastvo i siri mrznju protiv Srba, i jos uvijek je na slobodi. Dapace, ima i svoju tv emisiju i bio je pozvan na inauguraciju drage nam predsjednice. Pitam se, koga mi to placamo ? Kakvu policiju, kakve obavjestajne sluzbe ? Kakve politicare? Zasto se govor mrznje i ekstremizam ne reze u korijenu ?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Jucer sam na radiju cula analizu bosanskog analiticara koji slucaj u Bosni objasnjava kao slucaj pojedinacnog djelovanja, lik je bio bivsi ovisnik koji je zivio u teskim materijalnim uvjetima, i ne vide to kao organizirano djelovanje.

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su ove teze o nedovoljnoj angaziranosti islamske zajednice i vjeronauku kao izvoru ekstremizma u najmanju ruku smijesne. Mlak odnos naspram ekstremnog islama koji propagira dzihad, serijat i ostale divote, korijen je ekstremizma u Europi, po mom skromnom misljenju. To nije nastalo jucer. Pa vec godinama se zna za npr. Gornju Maocu, kao sjediste ekstremista u BiH, i nitko ne reagira. Nadji labilnu, mladu osobu, neuklopljenu, ponudi mu ideale i smisao zivota, i dobio si plodno tlo za sijanje ekstremizma. Ma ne moramo govoriti ni o islamskom ekstremizmu, eno npr. Velimira Bujanca koji na svom fb profilu otvoreno velica ustastvo i siri mrznju protiv Srba, i jos uvijek je na slobodi. Dapace, ima i svoju tv emisiju i bio je pozvan na inauguraciju drage nam predsjednice. Pitam se, koga mi to placamo ? Kakvu policiju, kakve obavjestajne sluzbe ? Kakve politicare? Zasto se govor mrznje i ekstremizam ne reze u korijenu ?

Kad se ugugla šerijat, dobiju se i neki tekstovi koji nama zapadnjacima sugeritaju da ima nesto i dobro u njemu, da je ne skroz opravdano taj obicaj dosao na tako zao glas. No, i bez toga, ajmo se slozit da nam je jasno sto je ekstremni islamizam... I ako se on uci na vjeronauku, kako mu stati na kraj? A "vjerske slobode"? A ekstremizam drugih religija? Sto se sve uci na katolickom vjeronauku sto prelazi neke granice? Mislim, nije da cu stavit Markićku i bombasa samoubojicu u isti kos, al upravo hocu. Ne zato sto mislim da je ne dat homoseksualcima prava isto sto i ubijat, nego zato sto ne znam tko moze povuci tu granicu. Mislim da je to ono o cemu Zizek pise. Al nije on ponudio nikakvo rjesenje mislim, nego je ubacio lirski moment koji govori: "ubij se/ubit cemo te, ne mozes rijesiti tu zavrzlamu" .
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 20.11.2015. at 07:11

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Sto Saudijska Arabija ima od sirenja Islama u Europi? Ne, ozbiljno? Planiraju je osvojiti?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da točno, jedna od najvećih osim Europe općenito.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ne zato sto mislim da je ne dat homoseksualcima prava isto sto i ubijat, nego zato sto ne znam tko moze povuci tu granicu. Mislim da je to ono o cemu Zizek pise. Al nije on ponudio nikakvo rjesenje mislim, nego je ubacio lirski moment koji govori: "ubij se/ubit cemo te, ne mozes rijesiti tu zavrzlamu" .
    Evo sjetila sam se. Treba napisati i potpisati nove povelje o ljudskim pravima i slobodama, promijenit ustave, i da stoji da niti jedna ideja (religijska ili bilo koja druga) ne moze biti iznad ljudskih i gradanskih prava i sloboda. I niti u jednoj sekularnoj ni vjerskoj instituciji nema propagiranja ideja koje ogranicavaju te slobode. Kako sam genijalna .
    A, zar nije vec tako? Hm...

Uostalom, velike sjetske religije bi trebale biti pase s pravilima uredivanja zivota u zajednici, to drzava radi, nije srednji vijek. Pa ajmo sve religije na individualnu meditaciju, zen, rad na sebi i svom unutarnjem bozanstvu. I tak, cujemo se za 300 godina da vidimo gdje smo po tom pitanju.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Inače, ideja ti je super. Podržavam.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, ideja ti je super. Podržavam.

Odlicno, imamo kriticnu masu . Idem pisat u UN.
    Ali, mislim da ne bi trebalo ni 300 godina. 50 do 100 bi bilo dovoljno vjerujem. Jedno 20 da se dogovore sto sve znaci netolerirati netoleranciju. 10-20 godina da ude u zakonodavstvo. Jos da se izmjene 2 generacije, i voila!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Safran malo sam se pogubila u tvojim tezama. Ti si za potpunu slobodu govora, nema govora mrznje, nek svatko prica sto hoce, na primjeru ovog foruma nisi bila za baniranje zaramie u ime liberalne demokracije koju mi ne razumijemo, kad sam napisala da bih ja kao i rehab odmah zabranila onu groznu bosansku stranicu kazes dato ne valja, nek svi pricaju sto zele, a sad ipak je cinjenica da te dzamije po europi koje propagiraju ovaj ekstremni islam treba sto tocno S njima?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Plus sto meni nikako nije jasno kako se ovaj glavni sto su ga jucer ubili, uspio iz sirije doci do pariza. Avionom. A osudjen na 20 godina zatvora u odsutnosti. Pa kako? U situaciji kad su znali da je opasnost od teroristickog napada velika.

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Mislim da je na ovom primjeru svima jasno da su tajne službe (ili netko treći) zakazale. Na ovaj ili onaj način... Koliko će još puta zakazati i koliko su uopće u stanju pratiti sve što se događa, ostaje nam da vidimo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da li ja to dobro razumijem, da ovaj bosanski islamistički portal koji slavi teror u Parizu, nije od strane bosanskih vlasti zabranjen?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Da li ja to dobro razumijem, da ovaj bosanski islamistički portal koji slavi teror u Parizu, nije od strane bosanskih vlasti zabranjen?
    Da.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

seni pa ne bi me uopce cudilo.
    postoje cijela nselja gdje se zivi po pravilima vehabija pa bosa ska vlast ne intervenira a kod njihje zivio i onaj konjicanin koji je prind par godina napravio masakr u okilici Konjica.
    i nikome nista.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.11.2015. at 00:30

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Problem je velikoj slici, nju je najteže obuhvatiti, najlakše je izvući fragment i sagraditi čitavu teoriju oko toga. Zato me Cvijeto ne razumiješ.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Između ostaloga, 12 godina, otkakako vladam njemačkim slušam muslimanske zajednice po Njemačkoj kako isslamski ekstremizam nema ništa s njima i kako to nije njihov problem. No, bilo bi zgodno čuti kako kraljevska kuća ili šeici iz Saudijske Arabije definiraju radikalizam i ekstremizam.
    Puno toga u čitavoj slici ne drži vodu, ali kažem stvar je percepcije, tko ne vidi drvo od šume, ili šumu od drva. Svakako tu igra nemalu ulogu i pristup određenim informacijama, kao i izvori.

Njemačka je od jučer upravo pred zaustavljanjem trgovinskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, koju je inaće otvorio i pokrenuo upravo bivši kancelar Schröder (lijevica, inaće moj najdraži kancelar njemačke povijesti) do kojeg je S. Arabija bila potpuno zatvorena prema zapadu. Prvo što je stopirano jest isporuka bilo kakvog oružja. Ostalo će se kao i uvijek iznjedriti samo od sebe po prirodi stvari.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I najednom sve se vrti oko Sirije. I sve je to zakuhala zapadna politika mješanja tamo, sad ću i ja uzviknuti, je rajt. Fragment ovdje, fragment ondje. A što je sa Jemenom gdje se događa pomor civila gotovo veći nego što je slučaj sa Sirijom i tko koga tamo točno. Šiiti Huti pak (jedna od političkih stranki u Jemenu) koji su okupirali veći dio zemlje kao i glavni grad gdje se vode borbe između njih i još uvijek spornog predsjednika i njegovih trupa koje podipure sunitska koalicija, prije svega Saudijska Arabija, Katar i Arapski Emirati. Hute pak podržava Iran..i tako dalje.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A što se tiče tajnih službi, u toliko ekstremno zatvorene zajednice ekstremno je teško prodrijeti, i u roku par godna procijeniti njihove točne namjere i ciljeve.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i s kojim objašnjenjem?
    ili objašnjenja nema?
    a nitko ni ne pita?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i s kojim objašnjenjem?
    ili objašnjenja nema?
    a nitko ni ne pita?
    Odnosno, moram biti korektna i napisati da je stranica srusena nekoliko puta, ali redovito nakon medijske hajke. Dok nitko ne spominje, ona stoji. Zanemarena i presucena jednako kao Gornja Maoca. Jednako kao Ilidza,koja sada izgleda kao afganistanska cetvrt i koja ima dvojezicne natpise, na latinici i na arapskom pismu. Jednako kao fb profili Bosnjaka kojo otvoreno slave i prizivaju ISIL. Jednako kao stotine zena koje secu BiH u nikabu. Ma necu dalje. Muka mi je.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U sto se je Bosna u 25 godina pretvorila?
    Čula sam i ja od ljudi koji su iz Sarajeva a žive ovdje, da se je puno toga promijenilo i to na gore.
    Ali ipak nisam mislila, da su ljudi pogubili sve konce.
    Doduše dosta je ljudi iz Bosne koji su dio ovdašnje radikalne islamističke scene. Sve je to izašlo na vidjelo, kad su kao što već rekoh, počeli gledati materijale islamskog vjeronauka, pozabavili se likovima i djelom predavača tog istog vjeronauka, te uopće time sto se u džamijama (plaćenim iz proračuna) priča.
    Da ne govorim o donacijama iz Saudijske Arabije i Turske.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Jučer se digao jedan u zrak u Sarajevu, dva civila su poginula, ljetos je IS zvao na napade po Balkanu. Bosna je na nišanu, promatra se, ali se malo o tome piše s razlogom pošto je upravo ona postala najveći centar za regrutaciju za IS u Europi sa centrom upravo u tom Gornjem Maocu, ne znam što će točno biti, što slijedi, tko zna od nas običnih smrtnika, ali mogla bi se kroz dogledno vrijeme dogoditi paralelna akcija zapadnih lidera po Europi. Naravno ovo je samo špekulacija.
    I onda dođu njemački reporteri u Donju Maocu i glasnogovornik Vehabija priča tečno bosanski i engleski, negira teroriste, prića smireno o mirnom ćžvotu i kako oni svi samo žele u miru prakticirati svoju vjeru. Dok s druge strane Suad Hasonović pripadnik specijalnih sanaga po kojim se provodila racija i hapšenje islamista damaksus 1 i 2, tvrdi naravno suprotno. A zašto još uvijek netko ne uleti tamo izvana i riješi probem, zato što to podrazumjeva i civilne žrtve, jer nitko nema detektor koji će pokazati tko je točno ekstremist, potenicjalni terorist ili simpatizer. Osim toga to ni ujedno bila i invazija na suverenost tuđeg teritorija.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Svako malo posjetim Sarajevo jer mi tamo živi dosta prijatelja i rodbine, i svaki put budem sve tužnija u šta se pretvara. Ne mislim samo na zamotane žene i muškarce u prekratkim hlačama, nego mi je nepojmljivo da na ljeto ni u jednom jedinom kafiću u centru grada nismo mogli naručiti pivo. Nema teoretske šanse, nigdje ga ne drže.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nije bosna najveci centar za regrutaciju isis-a u europi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Otkud znam. Saudisjka Arabija podupire i financira IS, a oni su se rasuli i po zapadu koliko vidimo. Saudijska Arabija štiti i promiće svoje vrijednosti i to je činjenica, koji su im ciljevi točno na zapadu, ne znam.
    Imamo familju u Kanadi, ovo ljeto smo se vidjeli u Hrvatskoj, nisu u panici, ali su zabrinuti, priča je slična kao i ova Europska.

Stranica 9 od 13 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •