Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Iznenada promukao!

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Iznenada promukao!

Filip ima upalu grla i već 4 dana pije antibioktik. Ali jutros je skroz promukao-jadničak ne može pustiti glasić uopće! Nema temperaturu, začepljen mu je nosić. Moramo li kod doktora ili na hitnu ili što bi trebalo?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Filip je još jako mali, odite doktoru ili se bar telefonski javite.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ruby, mrzim paničariti, ali stvarno bih te htjela upozoriti na priču moje prijateljice. Beba od tri mjeseca malo se prehladila, stavila ju je na spavanje, i otišla se istuširati. Kad je izašla ispod tuša začula je hroptanje, dijete se borilo za zrak. Možeš misliti brzinu kojom je jurila na hitnu kada je mokra navukla samo trenirku, bez gaća (a imala je m) i majicu. Na hitnoj je dijete dobilo injekciju deksametazona i sve je u taj momenat postalo ok. Koliko sam shvatila, nije to tako rijetko, nije, čini mi se niti sa tragičnim posljedicama iako izgleda strašno. Bolest se zove laringitis i jedan od simptoma je promuklost. Nemoj me sad zadaviti što sam ti prenijela ovu brigu, ali stvarno se osjećam dužnom upozoriti te.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mene s pitanjem:

zara, 3 i pol godine, jučer je bila malo promukla, sve ostalo super.

noćas se 2-3 puta budila, imala sam osjećaj kao da joj nešto stoji u grlu i ne može to iskašljati. kašalj je bio promukao, ni suh ni mokar. po noći nije imala temperaturu, nos nije curio, normalno je dalje zaspala i disala, nije kašljala više. rekla je da ju ništa ne boli.

jutros, lagana temperaturica 37.1, glas i dalje promukao, nakašlje se jednom u 3 sata. i dalje tvrdi da ju apsolutno ništa ne boli. počinje lagano šmrcati, ali ništa ne curi. dobre je volje, samo je malo mirnija nego inače.

e sad, ja zbog ovih simptoma (za mene jako blagih) inače ne bih uopće išla doktoru.
    ali sad sam pročitala za laringitis :/

može li to biti to, i može li se stanje brzo i drastično promijeniti u nešto gore (ne znam što)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

našla sam recimo ovo:

Pseudokrup, još nazivan subglotički laringitis ili spastički laringitis predstavlja jedan oblik virusne infekcije gornjih dišnih putova, pri kojoj su najviše zahvaćene glasnice i strukture grkljana ispod glasnica, tako da ti simptomi dominiraju kliničkom slikom. Može biti prisutna i lagana hunjavica, ali često se laringitis javi izolirano. Pseudokrup karakterizira nagli početak, vrlo često noću, nakon nekoliko sati mirnog sna. Dijete se budi uz karakterističan, zvonki kašalj, koji se uspoređuje s lavežom psa, promuklost i otežan i čujan udisaj. Te simptome prati određen stupanj nemira djeteta, a zvukovi koje ono proizvodi pri disanju vrlo često jako uznemire i roditelje. Uzročnici pseudokrupa su čitav niz virusa koji napadaju dišni sustav, no presudna je određena sklonost reagiranju na način da se bolest očituje laringitisom. Od niza djece koju zahvati isti virus, samo će neka reagirati slikom pseudokrupa, dok će kod druge biti prisutna hunjavica ili blaga promuklost. Dolazi do otoka sluznice struktura grkljana, kao i grčenja (spazma) mišića ispod glasnica, što izaziva suženje puta kojim struji zrak i otuda karakteristični zvukovi pri kašlju i disanju. Pseudokrup se često javlja ponavljano u istog djeteta pri opetovanim infekcijama dišnog sustava, i to u male djece, u prvih 6-7 godina života. Tijek napada je najčešće nekompliciran, smiruje se za nekoliko sati, rijetko zahtijeva liječenje u bolnici, a izuzetno rijetko dovodi do nedostatnosti disanja koje zahtijeva postavljanje cjevčice kroz koju dijete diše nekoliko dana dok se upala ne smiri. Pri tretiranju pseudokrupa najvažnije je smiriti dijete i njegovu aktivnost, da bi potrošnja kisika bila što manja, pomaže i iznošenje djeteta na hladan zrak, a od lijekova se koristi kortikosteroid ili adrenalin u inhalacijama.
    kod nje je bilo slično kao ovo boldano, ali puno benignije. i nije se javilo naglo, obzirom da je jučer cijeli dan bila promukla, ali bez kašlja i čudnog disanja.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je bilo sve isto samo bez temperaturice. Prošli četvrtak noć, šuplji kašalj ..liči na lavež. Ujutro kad je pokušao duboko udahnuti je malo zapištalo...Nije curilo iz nosa, ali se je čulo nešto unutra. Hrkanje i promuklost.
    Doktorica nam je rekla da se vjerovatno radi o laringitisu (inače to može 100% ustanoviti samo otorinac), i to se javlja po noći. Potrebno je inhalirati klinca, ispirati nos sa fiziološkom, i mi smo dobili jednu žličicu sirupa Rinolana navečer. Pomaže da mu se smanji otok sluznice ždrijela (?) i da lakše diše ..
    + davali smo mu sirup za poticanje iskašljavanje i mazanje prsica i leđa sa eukaliptus masti....

Uglavnom...kašalj se promijenio i napokon je počeo iskašljavati. Sa učestalim ispiranjem nosa, napokon su počeli izlaziti šmrkeci (to još nisam vidjela) i smanjuje se promuklost...

Uglavnom, potrebno je paziti da ne prijeđe u bronhitis...i ako se uz sve javi i temperatura, naša pedica inzistira na preslušavanju.

Eto od mene štreberice.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Au, mamma san, Andrej ima jako slične simptome ovima koje si opisala. Sad si me malo zabrinula, jer ja sam to njegovo hrkanje i krkljanje i promuklost pripisala prehladi, osim što se borimo s fiziološkom (kapanje + inhalacija od jučer), ne činimo ništa drugo. Nema temperaturu, živahan je, ali glas mu je kao u mutirajućeg trinaestogodišnjaka.
    Kakav je to sirup Rinolan?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, ja ne bih ni razmišljala o odlasku doktoru, da nisam naišla na ovaj topik

(ok, nisam slučajno naišla, nego mi je ostao u sjećanju naslov o promuklosti pa sam ga potražila, glupača...)

tako da idemo danas popodne...
    zari je sad temp. 37.4, promukla je, ne kašlje, nos nešto bezveze kao curi, ali zapravo i ne, rekla je u jednom momentu da ju boli grlo...
    jedino neće ništa jesti, samo doji.
    i malo mi je umorna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanja_b, samo ga inhaliraj, i drži mu nos prohodnim. Rinolan ti je antihist...blabla bla nešto, smanjuje otočenost sluznice kod alergija i pomaže kod laringitisa (prije se davao Klaritin, kojeg više nema).
    Kod laringitisa najviše pomažu inhalacije i prohodnost noseka, a Rinolan stoji sa strane..pa ako miš počne kašljati i onak ko da se guši (ajme grozno mi je i napisati), sauna-kupaona i Rinolan...daj molim te pročitaj o laringitisu. I uopće ne mora značiti da Andrej ima laringitis i nešto tako...jednostavno mu možda curi nos...samo ga inhaliraj.

Lutonjica, ako Zara ima temperaturu (bez obzira koliko visoku), kašlje, ne jede, umorna je...ideš doktoru bez razmišljanja. Ta klonutost i umor + temperatura kod male djece se ne zanemaruju.
    Toplo se nadam da nije niš...

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    evo mene s pitanjem:

zara, 3 i pol godine, jučer je bila malo promukla, sve ostalo super.

noćas se 2-3 puta budila, imala sam osjećaj kao da joj nešto stoji u grlu i ne može to iskašljati. kašalj je bio promukao, ni suh ni mokar. po noći nije imala temperaturu, nos nije curio, normalno je dalje zaspala i disala, nije kašljala više. rekla je da ju ništa ne boli.

jutros, lagana temperaturica 37.1, glas i dalje promukao, nakašlje se jednom u 3 sata. i dalje tvrdi da ju apsolutno ništa ne boli. počinje lagano šmrcati, ali ništa ne curi. dobre je volje, samo je malo mirnija nego inače.

e sad, ja zbog ovih simptoma (za mene jako blagih) inače ne bih uopće išla doktoru.
    ali sad sam pročitala za laringitis :/

može li to biti to, i može li se stanje brzo i drastično promijeniti u nešto gore (ne znam što)?
    kod nas su identični simptomi, čak i sa onim "iskašljvanjem nečega", ali ja ga neću vodit doktoru.(ako ostane na ovom stadiju, pojačat ćemo sok od mandarine-narandže i grejpa, to uvijek pali kod disajnih puteva)

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Bomballurina prvotno napisa
    Ruby, mrzim paničariti, ali stvarno bih te htjela upozoriti na priču moje prijateljice. Beba od tri mjeseca malo se prehladila, stavila ju je na spavanje, i otišla se istuširati. Kad je izašla ispod tuša začula je hroptanje, dijete se borilo za zrak. Možeš misliti brzinu kojom je jurila na hitnu kada je mokra navukla samo trenirku, bez gaća (a imala je m) i majicu. Na hitnoj je dijete dobilo injekciju deksametazona i sve je u taj momenat postalo ok. Koliko sam shvatila, nije to tako rijetko, nije, čini mi se niti sa tragičnim posljedicama iako izgleda strašno. Bolest se zove laringitis i jedan od simptoma je promuklost. Nemoj me sad zadaviti što sam ti prenijela ovu brigu, ali stvarno se osjećam dužnom upozoriti te.
    ist stvar kao kod nas kad je ivan imao 7 mjeseci, pedijatrica nam je ponudila da zove hitnu ako mi nismo mobilni kako bi što prijedošli do bolnice, tamo je primio injekciju i ostali smo jedan dan inoć na promatranju
    nakon toga ko da ništa nije bilo, a nije se ni ponovilo...

izuzetno je opasan kod tako malih beba

mislim da svakako treba ići pedijatru

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjica, ako Zara ima temperaturu (bez obzira koliko visoku), kašlje, ne jede, umorna je...ideš doktoru bez razmišljanja. Ta klonutost i umor + temperatura kod male djece se ne zanemaruju.
    ja ti to oduvijek zanemarujem. svjesno i namjerno. slušam samo svoj instinkt i idem doktoru samo kad mi on (instinkt) kaže kaže da je to stvarno potrebno.

do sada sam se samo jednom zeznula - kad mi je instinkt rekao "ne idi", a ja na nagovor otišla. i dijete dobilo antibiotik. prvi u životu.
    a na kraju joj nije bilo ništa, trodnevna viroza. prvi (i jedini) antibiotik uzalud popila.

zvuči malo radikalno. ali jako dobro poznajem zaru + nisam paničar i mislim da mi to pomaže da jako dobro procijenim situaciju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    kod nas su identični simptomi, čak i sa onim "iskašljvanjem nečega", ali ja ga neću vodit doktoru.(ako ostane na ovom stadiju, pojačat ćemo sok od mandarine-narandže i grejpa, to uvijek pali kod disajnih puteva)
    w-m, prvi put čujem ovo za mandarinu-naranču-grejp. Dosad sam čula upravo suprotno, da agrumi pojačavaju proizvodnju sluzi i da ih treba izbjegavati kod prehlada. Jesam li u krivu? Možda imaš neko drugo objašnjenje za sve to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ti to oduvijek zanemarujem. svjesno i namjerno. slušam samo svoj instinkt i idem doktoru samo kad mi on (instinkt) kaže kaže da je to stvarno potrebno.

do sada sam se samo jednom zeznula - kad mi je instinkt rekao "ne idi", a ja na nagovor otišla. i dijete dobilo antibiotik. prvi u životu.
    a na kraju joj nije bilo ništa, trodnevna viroza. prvi (i jedini) antibiotik uzalud popila.

zvuči malo radikalno. ali jako dobro poznajem zaru + nisam paničar i mislim da mi to pomaže da jako dobro procijenim situaciju.
    Iskreno uvijek poludim na blesavo i širokogrudno dijeljenje antibiotika od strane doktora.

Ja moram priznati da moja doktorica NIKAD ne daje antibiotik, bez da se dokaže da se radi o bakteriji. Mi ga do sada nismo nikad niti primili (kuc-kuc-kuc).
    Zbog toga moram priznati da se za sada NIKAD nisam razočarala u njen pristup nekoj Lovrinoj bolesti.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

upravu si tanja, ali mi nemamo produktivan kašalj, dakle nema sluzi

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

. . . . .sada me malo prima strah: moj maleni (19 mjeseci)već par dana noću kašlje i ujutro mi zvuči promuklo.
    :? :? :?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

odi s njim u svakom slučaju kod pedijatra.
    Ne mora značit ništa, možda vam je suh zrak u sobi u kojoj spavate. :/
    Pa čisto da smiriš sebe,otiđi i bićeš načisto

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Joj, ljudi laringitis kod male djece gotovo uvijek nastaje tijekom viroze, može biti i posljedica naprezanja glasnica (jakog plača,. vrištanja itd...). Ali ako im curi nos, kašljucaju, čak i ako nemaju temp. uzročnik je virus. Ako kod sasvim malih beba počme naglo i ako je pračen otežanim i zvučniem udisajem može dovesti do zamora i iscrpljenja dišne muskulature i tako manje dopreme kisika u krv. U takvim situacijama treba trčati doktoru. Kod veće djece je laringitis bez stridora posve bezopasan. Pogotovo ako traje danima.
    I antibiotik je u takvim situacijama- bespotreban.
    Lutonjice, slušaj instinkt.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Lutonjice-mi smo imali slicnu situaciju s Filipom. Prvo je bila temperatura, onda curkanje nosa i promuklost, a kaslja skoro nista. I nije jeo, ali to on tako svako malo. Kako je to pokupio od susjedice, a i njena mama isto, onda sam pitala mamu kako joj je i ona mi je rekla da mu obavezno dam nesto za iskasljavanje jer je to u grlu kao oklop od shlajma koji ne ide sam van.
    U apoteci mi dali bisolex, poslije kojeg je poceo kasljati ko lud, ali uskoro i jesti.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Isto sve kao kod nas, kompletna familija je izgubila glas na nekoliko dana,niska temperatura ili je i nema, nos prohodan,nema curenja, boli grlo naročito noću,nismo još ni došli sebi a sad nalijepili novu virozu i svi povraćamo,virozetine na bezbroj načina i pun ih je grad.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prošlo već skoro mjesec dana, i bolesti odavno nema, ali morala sam doći reći da mi je instinkt i ovaj put bio u pravu

MM odveo zaru doktoru jer se on uspaničio, doktorica dala kapi za nos i rekla "ma nije joj niš, virozica". kak došlo, tak prošlo, čak i bez kapi za nos ili bilo kakvih drugih lijekova :D

ali sam zato ja zaradila tu istu virozu, koja mi je, zbog vrlo niskog imuniteta, rezultirala gnojnom upalom sinusa, te ja jesam završila na antibioticima

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa da, ja ne bih ni razmišljala o odlasku doktoru, da nisam naišla na ovaj topik

(ok, nisam slučajno naišla, nego mi je ostao u sjećanju naslov o promuklosti pa sam ga potražila, glupača...)

e ja dosla napisati "dijete mi se probudilo promuklo" i onda naidjem na ovo!
    Lea je u "trodnevnoj virozi".
    juce je bio 4. dan i prvi sa samo povisenom temperaturom (37.5 u uhu)
    juce popodne se osula, danas ujutro sam je jedva prpoznala- sva je u tockicama.
    ali je promukla. ima glas, ali promukli. nisam ni znala da mogu tako mala promuci.
    nema kaslja, nema zastopanog nosa, nema temperature....ima 16 mj. i sta da joj dam? sok?
    popodne cemo svakako pedici (ide na godisnji pa da prekontrolira osip) ali do tada....sad me panika lovi nakon ovog topika.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •