Results 1 to 28 of 28

Thread: Ljutomani zbor!

  1. #1
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default Ljutomani zbor!

    Taj sam. Evo danas uz ručak smazao Carolinu. Jučer Jolokiu. Ima li još ekstremista?
    Dolazi duga zima. Pa još duže proljeće. A tek krajem ljeta stižu novi plodovi. Trebat će se nekako snaći do onda.

  2. #2
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default



    to su neke papričice ljute?

  3. #3
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,294

    Default

    Ne jedem ih, ali ih uzgajam Jer su mi lijepe. Još uvijek je vani grmić pun jako ljutih, ali sam zaboravila ime. Najprije su žute, pa ljubičaste i na kraju, kad ozore jako crvene. Našla sam link : http://chili-papricice.com/proizvod/aurora/

    Imam grmić Aurore! Nemam pojma što ću s njima. Osušit ih ili u ledenicu? Inače volim ljuto, ne previše, ali toliko da peckaju usne i usta. Mrvica hot papričice u nekoj hrani baš paše.

  4. #4
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    Mi volimo vrabanero od volim ljuti

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Mi volimo vrabanero od volim ljuti
    Za ovu nisam čula. Habanero voli moj mlađi sin. Da li je to ista?

  6. #6
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja ne znam niš kako se zove.

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja ne znam niš kako se zove.
    Bome nisam ni ja znala, dok se nije moj mlađi za to zainteresirao.... On zna bolje - postoji cijela lista, gradacija po ljutini. Evo, ovo sam doslovce prvo našla: http://www.cayennediane.com/big-list-of-hot-peppers/

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ont.

    Ja znam kupiti na placu slatke feferone (za ukiseliti) ali ove godine sam zaribala - pukla mi je jedina staklenka s njima tijekom pasterizacije.

    Ljute kupim crvene, nanižem na vijenac i držim u špajzi da mi tjeraju moljce i žiške. Obavezno držim u suhom grahu, a i otkinem komadić i stavim u grah dok ga kuham. Stavljam i u ajvar. Kolegica mi je znala donijeti baš te habanerose, ali to je meni preljuto. Stariji sin ih isto zaobilazi, ali mm i mlađi bi imali više za napisati na ovu temu. Doduše, budući da sam ja dežurni nabavljač, obično ostanu kratkih rukava. Snađu se tako da si nabave tabasco sos sa tim habanerom i obični i to si stavljaju u variva kao dodatak, da bi stariji i ja mogli jesti hranu bez toga.

    Još jedna ljuta stvar koju vole, a nije paprika: wasabi - imam doma wasabi pastu.

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Zaboravih napisati - wasabi nabavljamo ovdje: http://www.panasia.hr/

  10. #10
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    A ja se nadala da će biti ljuti recepti...

  11. #11
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    A ja se nadala da će biti ljuti recepti...
    Pa sad.... ja ti baš to i ne jedem, ali ovo je klasika: http://www.coolinarika.com/recept/729440/

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Od ljutih stvari volim ajvar (isto ne smije biti preljut, ali smije se osjetiti), kobase i krvavice koje moraju biti dooobro začinjene i nikako bez pimenta.

    Baš razmišljam imam li kakav recept za ponuditi, pa nemam.

    Više od papričica kod mene se koristi hren: hren sos klasični, hren sos s jabukom, cikla s hrenom... čak i obični sirovi ribani hren uz uskrsnu šunku mi je zakon.

  13. #13
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Volim chilli con carne! I fajitas i curry i pastu arrabiatu i indijsku piletinu (nisam sama pravila, jela u indijskom restoranu)... Tražim nešto novo!

  14. #14
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    i ja volim ljuuto. Od dugodojećeg staža smanjila mi se tolerancija na extremne ljutine, ali halapenjo, chilli i obavezno na stolu imam onu tucanu ljutu papričicu...mmmm

  15. #15
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    na indijsku ljutu piletinu
    jela, ali ne znam što je to tako ljuto crveno i kremaste teksture a da ne peče nego grije
    joj nisam trebala otvarati ovu temu

  16. #16
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    U ovim krajevima je jako popularan video jednog lika koji jede bhut đolokiju https://youtu.be/2MDqUPB500A

    U zadnjih samo nekoliko godina uzgojeno je puno novih pakleno ljutih vrsti, tako da je đolokija postala "umjereno ljuta" među ekstremnima. Samo milijun skovila. Meni je najdraža jer ima krasnu aromu koja podsjeća na zrele guave. I ljutinu koja se vremenom pojačava. Najzabavnije je nekakvih 5 do 10 minuta nakon prvog ugriza.

    Entry level među ekstremno ljutima je habanero, koja je jedina dobavljiva svježa kroz cijelu godinu. Ako ti se posreći ima oko pola milijuna. Obzirom da nije posebno masivna, tamani se relativno jednostavno, ali svejedno hoće izazvati štucanje. Ima oštru ljutinu koja te kresne odmah, ali dosta brzo pusti. Ima prepoznatljivu voćnu aromu.

    Carolina... izgleda kao da je netom izašla iz pakla, sva crvena i namreškana. Posebno lijepi primjerci imaju i repić - samo rogovi fale. Za sada se smatra najljućom, ali pitanje koliko dugo će ostati na tronu. Prilično je lagahna i nema neku specijalnu aromu, a vrsta ljutine je poput habanere. Bubaju usnice, usta, krajnici, tibica... nije za neinicirane.

    Već habanera ima ljutine koliko cijeli ceker ljutih feferona tako da nisu za zezanje. U odnosu na ekstremne, tabasco ti dođe nešto kao kapi za oči.
    Zli jezici kažu da je užitak u jedenju usporediv s pobjedom smrti, jer kod posebno opakih je jedina stvar koja te drži na životu znanje da se od toga ne umire. Osim ako si ne skratiš muke.

    Naravno da su jako zdrave.

  17. #17
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,848

    Default

    Javljam se.

    Tek sam nedavno otkrila Tabasco.

  18. #18
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    U ovim krajevima je jako popularan video jednog lika koji jede bhut đolokiju https://youtu.be/2MDqUPB500A

    U zadnjih samo nekoliko godina uzgojeno je puno novih pakleno ljutih vrsti, tako da je đolokija postala "umjereno ljuta" među ekstremnima. Samo milijun skovila. Meni je najdraža jer ima krasnu aromu koja podsjeća na zrele guave. I ljutinu koja se vremenom pojačava. Najzabavnije je nekakvih 5 do 10 minuta nakon prvog ugriza.

    Entry level među ekstremno ljutima je habanero, koja je jedina dobavljiva svježa kroz cijelu godinu. Ako ti se posreći ima oko pola milijuna. Obzirom da nije posebno masivna, tamani se relativno jednostavno, ali svejedno hoće izazvati štucanje. Ima oštru ljutinu koja te kresne odmah, ali dosta brzo pusti. Ima prepoznatljivu voćnu aromu.

    Carolina... izgleda kao da je netom izašla iz pakla, sva crvena i namreškana. Posebno lijepi primjerci imaju i repić - samo rogovi fale. Za sada se smatra najljućom, ali pitanje koliko dugo će ostati na tronu. Prilično je lagahna i nema neku specijalnu aromu, a vrsta ljutine je poput habanere. Bubaju usnice, usta, krajnici, tibica... nije za neinicirane.

    Već habanera ima ljutine koliko cijeli ceker ljutih feferona tako da nisu za zezanje. U odnosu na ekstremne, tabasco ti dođe nešto kao kapi za oči.
    Zli jezici kažu da je užitak u jedenju usporediv s pobjedom smrti, jer kod posebno opakih je jedina stvar koja te drži na životu znanje da se od toga ne umire. Osim ako si ne skratiš muke.

    Naravno da su jako zdrave.
    Ja sam istu probala bas nekako u to vrijeme. 15min kurenja po jeziku, od tada vecinu ljutoga solidno podnosim.
    Jedna zena na tresnjevackom ima solidnu ponudu svih papricica, poneke izgledaju kao trinadad ali ne bih rekla po ljutini. Naga viper nije losa ali ne vidim u kaj bi ju stavljala.Najfinija mi je jedna kojoj sam zaboravila ima, zuta, cvrsta, manja i okus joj pomalo vuce na ananas.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  19. #19
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    ...Najfinija mi je jedna kojoj sam zaboravila ima, zuta, cvrsta, manja i okus joj pomalo vuce na ananas.
    Ako je izdužena vjerojatno je fatalii, ali meni je više citrusna. Apsolutna ljutina joj je ispod habanere, ali vrlo oštra pa ostavlja dojam da se radi o superljutoj.

  20. #20
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Ja ne volim ljuto, ali voli mm. U srbiji smo uspevali da zajedno narucimo indijsku hranu, pa je meni najmanje ljuto bilo podnosljivo, a njemu najvise ljuto takodje podnosljivo ljuto :D
    Ali ovde jedva pojedem mild :D, a njemu je taman.
    Gajim jalapenos, to su mu omiljene (nisu najljuce, ali ukusne i dovoljno ljute da pojede celu uz obrok).

  21. #21
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    kad sam pričala pričala sam o https://www.volimljuto.com/ ovo https://www.volimljuto.com/product/v...ol-sa-zacinima kupujemo u Veroniki tj. kupili smo sad trošimo

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Vrabeci su zakon. Pripravci su im super, ali svježe papričice su im ove godine posebno dobre. Bhut đolokija je ogromna i posebno ljuta. Jedino Jamaican red im je nekako blaga ... u odnosu na normalu. OK, i dalje je u stanju ubiti konja, ali nije u skladu s očekivanjima. Evo, malac smaže pola i kaže da je baš fina.

  23. #23
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Majko mila, vi ste svi ludi ja nisam ni znala da postoji ista ljuce od feferona. Fora!
    Last edited by cvijeta73; 24.11.2015 at 22:35.

  24. #24
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Ako je izdužena vjerojatno je fatalii, ali meni je više citrusna. Apsolutna ljutina joj je ispod habanere, ali vrlo oštra pa ostavlja dojam da se radi o superljutoj.
    Je je...ta je

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  25. #25
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    A mislim, mali i ja se natjecemo tko moze ljuce...uvrnuto skroz, znam bolje je podnio nagu viper nego kaj sam mislila

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  26. #26
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Vi'š, ima nas još.

  27. #27

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Pa sad.... ja ti baš to i ne jedem, ali ovo je klasika: http://www.coolinarika.com/recept/729440/
    to je onaj dućan kraj GŠ?

  28. #28
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Asian cash and carry? Da. Nemoj sa sobom uzeti previše novaca

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •