-
onda na brzinu da ti odgovorim, ako nisi vec rodila 
dodjes dolje na prijem, sestra te posjedne na stolicu, ispita te sto glupavih pitanja
i da ti papir da potpises. tim potpisom ustvari preuzimas odgovornost za sve sto ce ti se dogoditi i njima dozvoljavas da cine sto smatraju za potrebno (dobro ili lose, to je druga tema). da ti spavacicu da se skines i da nju obuces. partner (dalje cu pisat tm da mi bude krace
) tu moze biti s tobom, preuzet ce tvoju "civilnu" robu, obuci ces svoje slape i sestra ce uzeti torbu i otpratiti te liftom do radjaone. tm ostaje dolje i ceka da ga pozovu gore (ako ste odlucili da ide s tobom).
kad dodjes gore, sestra tvoju torbu spremi u ormar na hodniku pred radjaonom, odvedu te u jednu sobu koja ima kupatilo i stol za pregledavanje. tu obave brijanje i klistir (sto mozes, na svoju odgovornost i odbiti). u kupatilu se mozes nakon obavljenog klistira oprati u tus kadi, sjeti se uzeti svoj rucnik i eventualno sapun.
onda krenes dalje
presretne te dezurni doktor, sjeda za pisacu masinu i postavi ti dodatnih sto glupih pitanja cije odgovore ima u trudnickoj koju ni ne pogleda
ti cupkas pod trudovima... (to je moja prica
)
napokon ulazis u radjaonu, popnes se na stol, legnes i prikopcaju ti traku ctg uredjaja oko struka. prije ili neposredno nakon toga doktor te pregleda. meni su na prvom porodu tu prokinuli vodu (bio je dr. slivar i nimalo njezan
), na drugom mi je pukla vec ranije i pregled nije bio previse neugodan (dr. kuharic). sestra ti ubaci kanilu za infuziju.
o epiduralnoj i dripu nemam informacija, nisam imala prilike koristiti ih (na srecu
)
nakon sve te pripreme, pozovu tm-a da dodje.
svako tolko te netko poprati kako si, ovisi valjda o trajanju poroda (ja nisam bila dulje od tri sata u radjaoni...)
drugi je porod vodila babica, jedna vrlo ljubazna i vrlo vrlo mlada, dr. kuharic joj je samo davao smjernice. pri prvom sam porodu rutinski rezana, na drugom je on savjetovao babicu kako da me masira i rucno mi rastegne medjicu tako da nisam rezana, a pukla jesam ali malo (2-3 sava po onom savu od epiziotomije). mozes slobodno traziti da ti pomognu da se epi izbjegne, iskreno se nadam da ce ti izaci u susret i da ces je izbjeci :D
odmah po porodu, bebu stavljaju na stomak, mozes dojiti, pomaziti se s bebom, tm takodjer :D
onda bebu uzmu, operu je, obuku, daju joj k vitamin, izmjere i daju opet tm-u ili tebi, ako hocete. nakon drugog poroda beba je stalno bila samnom, pa i za vrijeme sivanja. uglavnom, tm moze biti s tobom cijelo vrijeme dok ne rodis posteljicu, koju moraju dobro kontrolirati, moze tm dodatno pitati je li sve u redu i je li cijela :D nakon poroda posteljica tm ce najvjerojatnije morati otici.
bebu mozes traziti da bude s tobom cijelo vrijeme, ako se dobro osjecas i budes dovoljno uvjerljiva
a mogu je oni i odnijeti u djecju sobu. pri drugom porodu bebe je cijelo vrijeme bio samnom, dojila sam ga i spavao je dok su me sivali ta 2-3 sava. ostali smo u radjaoni jos 2 sata nakon poroda i onda su nas spustili u sobu.
gledaj da ti u toj torbi koja ide s tobom bude nesto za pojest (ne znas u koje doba ces stici iako su oni prilicno ljubazni i donijet ce ti nesto za pregristi do sljedeceg obroka), gacice, ulosci za tebe, par pelena za bebu, grudnjak, 2-3 rucnika i slape (da mozes s njima u tus), pribor za osobnu higijenu i foto-aparat :D ostalo ti moze tm donijeti kad budu posjete...
nadam se da ce ti pomoci i da nisam nesto vazno zaboravila :D
sretno :D:D:D:D
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma