Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Strah od nepoznatih ljudi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno Strah od nepoznatih ljudi

Ovo je više da se ispušem, a manje pitanje, ali nadam se da ćete napisati iskustva sa svojim malenima. Evo napunile smo 4 mjeseca. Do sad nismo pretjerano išle okolo da bi bila u situaciji s nepoznatim ljudima, ali u zadnjih tjedan dana nam se to dogodilo dva puta da smo išle u posjet (jednom kolegicama, jednom rodbini) i shvatila sam da ju je strah nepoznatih odnosno to izgleda ovako. Promatra sve kad je na meni, nasmijat će se nakon nekog vremena, čak i guguće, ali ako je netko uzme ili joj se previše približi, pa ju dira ili je glasan, usnice joj se onako namreškaju prema dolje, brada počne drhtati i krene u plač. I to onaj neutješan plač da ju ja kad ju uzmem natrag moram smirivati neko vrijeme. I sva izgleda kao da je nervozna. Čim smo izašle i maknule se iz te situacije odnosno krenule prema autu u oba slučaja postala je ona beba kao inače. Sve je bilo super. Kod kuće se smije svima koji s njom borave skoro svaki dan (tete, nona, nono...) i beba je za poželjeti. I onda mi užasno ide na živce kad ostali komentiraju kako ona stalno plače, kako je sigurno gladna ili joj treba presvući pelenu, kako je nervozna, pa kako ja mogu s njom izaći na kraj itd. Dijete mi ispada kao da je grozno i nije mi jasno kako ne shvaćaju da jednostavno djetetu treba vremena jer su oni njoj stranci. I to su sve ljudi koji već imaju djecu, uglavnom veliku. Meni to stvara nervozu i samo se iznerviram, a ne želim je opet držati pod staklenim zvonom kod kuće. Meni ne smeta što se ona rasplače, ali me izbace iz takta komentari koji slijede.
    Jeste se susretale s takvim situacijama? Utješite me

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Normalno je. Svi smo to prošli.

Što možeš učiniti? Ništa posebno - ne uzrujavati se oko toga, ali ni ne pretjerano izbjegavati takve situacije jer dijete mora dobiti priliku da stekne pozitivno iskustvo komunikacije s drugim ljudima. Ali stigneš, mala je još...

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Mislim da je to samo faza... i mi smo evo jos malo 4mj... beba koja se uvijek svima dala nosit, smijala, gugutala.. odjednom se pretvorila u bebu koja place i kad vidi baku, kamoli nekog nepoznatog... samo bi mamu i tatu i onda joj je super.
    Ja sam se prvo bojala da se navikla samo na nas i da to nije dobro, da ce se pocet bojat ljudi i da nece htjet bez nas nigdje. Sad znam da je stvarno samo faza koja ce proci, mora i ona "nauciti" da postoje i nepoznati i glasni i simpaticni i svakakvi, a onda samim time nauci se i nositi s njima.
    Ignoriraj sta ti drugi kazu i eto savjet sta ja radim: kad zaplace uzmi je i pokazi joj da je mama tu i da je sigurna, objasnis joj da je to teta/baka/susjeda koja ju je samo dosla pozdraviti i nece joj nista i ne treba je se bojati... mislim da razumiju oni nas sasvim dobro

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivana.sky prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je to samo faza... i mi smo evo jos malo 4mj... beba koja se uvijek svima dala nosit, smijala, gugutala.. odjednom se pretvorila u bebu koja place i kad vidi baku, kamoli nekog nepoznatog... samo bi mamu i tatu i onda joj je super.
    Ja sam se prvo bojala da se navikla samo na nas i da to nije dobro, da ce se pocet bojat ljudi i da nece htjet bez nas nigdje. Sad znam da je stvarno samo faza koja ce proci, mora i ona "nauciti" da postoje i nepoznati i glasni i simpaticni i svakakvi, a onda samim time nauci se i nositi s njima.
    Ignoriraj sta ti drugi kazu i eto savjet sta ja radim: kad zaplace uzmi je i pokazi joj da je mama tu i da je sigurna, objasnis joj da je to teta/baka/susjeda koja ju je samo dosla pozdraviti i nece joj nista i ne treba je se bojati... mislim da razumiju oni nas sasvim dobro
    Pa normalno, kako dijete raste - tako mu raste i razumijevanje, tj. razumije da nije svaka osoba mama.... Bit će toga još, raznih faza. Ali to prođe brzo....ja se nisam ni okrenula, a prošla je osnovna škola. Samo kroz djecu vidim kako brzo starim, he he he...

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

moja beba 10 mj...poznaje dosta veliki krug ljudi ali kad dode u kontakt sa nepoznatom osobom boji se. npr kad ga uzme u ruke ona nikad nece zaplakat pa da ja kazem boji se daj mi je, treba se naviknit...nego beba reagira tako da napravi tuzni izraz lica kao da ce zaplakat ali se suzdrzava i malo pocrveni. ja primjecujem da joj je jako tesko i da je uplasena ali to nitko ne primjecuje jer kao beba ne place a to automatski znaci da je ok sta je drze. a meni je nekad glupo rec daj mi bebu nazad, boji se, kad se radi o izrazu lica koji samo ja kuzim.tako da cekam dok ne pocne plakat i onda odma je tek uzmem..

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Ti najbolje poznaješ svoju bebu i nema razloga da je kada vidiš da se ne osjeća ugodno uzmeš natrag u naručje i pokažeš da si tu za nju. Kako će beba odrastati, strah će biti sve manji, pa će i prilika za druženje i nošenje biti više.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •