Jel normalno da su mi kore za medenu pitu kad su se ohladile, skroz tvrde, ono ko kamen doslovce, kad sam ih vadila iz pećnice bile su mekane...Jesam ih prepekla ili je to normalno, možda će otpustiti s vremenom( nafilala sam je) ?
i meni djeluju super ovi trinini, i još imaju kardamom![]()
moji nemaju jer trina ne zna što je kardamon. Gotovi su. Ne da nisu raspuknuti, nego izgledaju ko razlitana hrpica neke smjese. Ali su super za jesti
kardamom ti je 3ći najskuplji začin iza šafrana i vanilije,prisutan u smjesi za medenjake npr....može ga se stavljati u kavu,ja sam se jedno vrijeme navukla na kavu sa kardamomom.... evo sam ga maloprije taman upotrijebila za moje LCHF medenjake...
a sad kidam s ove glutenske teme,pu pu pu....![]()
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 23.12.2015. at 18:43
joj, a ja isprintala recept i vec se nabrijala da ih veceras napravim
cak i kardamom imam doma
tako su mi oni coko budnici jedne godine ispali savrseno, nisu mi vjerovali da su domaci, a druge se pretvorili u crne frizbije, plakalo mi se kad sam ih vidjela kako su se rastalili
ja sam jos uvijek na nula kolaca, al veceras cu nesto zamutiti
isprintah (to je pola posla):
nutella cheesecake
bombice s ljesnjacima, al necu radit bombice vec kao neku salamu
ove raspuknute i tortu di nada - nju nisam dugo a jede mi se![]()
Ovo sa crnim frizbijima se meni ove godine dogodilo sa lagano slanim čokoladnim keksima.
Već sam ih par puta radila, i bili su super - a ove godine su se pretvorili u crne palačinkice.
Nemam pojma u čemu je stvar.
Medenjaci. Ali u njih ove godine nisam stavila orahe. Ima raznih recepata.
Jedva sam se uspjela sjetIti još kojeg: karlbadska pita, dolje je prhko tijesto s orasima, pa kiselkasti pekmez, pa biskvit, pa sjeckani orasi.
Raspucani kifli su isto fini ali ne znam da li ser ačunaju pod kekse ili ne.
ovo http://ljiljananieder.com/recept/bozicni-kolac-2/ je ispalo savršeno, a baš sam se bojala da neće
Prijavljujem keksice raznih oblika...djeca s kalupima radila, zvjezdice cemo ljepiti pekmezom, čupavci, mak kocke s pekmezom i sutra baklava još.
nadjev:
30 dkg mljevenih oraha
10 dkg šećera (slobodno više, tko voli slađe)
1 vanilin šećer
1 dcl mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
pomiješati orahe, šećer i vanilin, preliti kipućim mlijekom, dodati rum, dobro izmiješati i pustiti da se malo ohladi
bjelanjke istući u čvrst snijeg i lagano umiješati u nadjev
kad radim makovnjače, u nadjev od maka onda stavim više mlijeka (2dl) i manje bjelanjaka (1 bjelanjak)
kad radim od rogača onda ide 25dkg rogača, 1.5dl mlijeka i dodatno 2 jušne žlice pekmeza i malo cimeta, ostalo (šećer, bjelanjak...) isto kao kod oraha
Ostala mi 3 bjelanjka, sto mogu s njima osim puslica ili u skrinju?
meni ostalo 14
od silnih planova pala knjiga na dva slova
napravila sam fritule
i umjesila kuglofe, peći ću ih sutra
vjerojatno ću još, već tradicionalno, na staru godinu raditi vanilice
u 8 navečer
od bjelanjaka planiram raditi šamrloe
možda čokoladnu pavolovu s malinama iz leda, nije kao sa svježima, ali ni s jednim voćem, koje je sada u svježem stanju, mi nije tako fina
i možda, možda, ali čisto sumnjam da ću se u to upustiti, makronse
Sinoć ukrasavale do 11. Dijete će mi skroz podivljati.
Još danas taj čoko kruh... Ali razmišljam i o prhkim orehnjacama. Koliko vremena treba za napraviti ih?
ja napravila, biskupski ( pol ga nema), ko i ala biskupski s kokosom ( ista ga sudbina snašla), kekese od sirius,makovnjaču+rogača,
ak bum dobre volje i ako kupim kekse možda i sarinu bajaderu ok kokosa napravim, ak ne onda za tjedan dana.
za klinca mafine, i nešto sitno sa strane ( možda popodne mi naprvaimo skup neke kuglice s prosom)
mašnice, stavi bjelanjke u nadjev s orasima, makom, rogaćem
Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.12.2015. at 07:34
ja sam napravila dvije rolice od 200 g maka i jednu od 100 g oraha
Hvala.Ja ću obratno, dvije s orasima i jednu s makom.
I još jedno pitanje... koliko debelo mora biti tijesto? Ja si nekako zamišljam da je između 5 i 10 mm? Točno?
pa da, nema tu baš puno tijesta
Ok. Hvala.
Mislim da ću ih napraviti, sad kad je još daska za valjanje tijesta vani.
napravila sam prhke orehnjače
sad idem raditi rusku pitu
muž i cure će peći kekse punjene marmeladom od marelica
nama je to sve previše, dio sutra nosimo bakama
Da se pribiljezim kao i svake godine, no ove se bas i nisam iskazala...radila sam medenjake, krancle, coko kuglice, sape s orasima, lazne cupavce (Peterlin, zasto mi se fil odvaja od biskvita?!), neke keksice i to bi bilo to.
Kod mame ceka 6 vrsta, pa ce biti slatkog preko usiju.
Sretne vam i slatke blagdane zelim!
ja sam se došla pohvaliti da ne radim više ništa
napravila orehnjačice n.grace
biskupski kruh
bijela pita
linzeri
salama čokolada orah
Jozefina torta
SVE popucalo
pripisujem brašnu, temperaturi, svemiru, novom mandataru...
sad ležim sa sve 4 u zraku
![]()
Ove godine nisam napravila niti jedan jedini kolac. Apsolutna nula.
Ja gledam u svojih gotovih narucenih 3 kg i divim se sama sebi na mudrosti. :D
i ja se divim tvojoj mudrosti sirius
aliiii ručak za 18 osoba?![]()
možda se boje da te ne uvrijede, da ne pomisliš da misle da si loša domaćica i kuharica ako bi ti ponudili da oni preuzmu![]()
Ja sam napravila i ove:
http://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/...---365489.html
Odlični su. Dio sam zalijepila marmeladom, dio polila čokoladom. Kako ne jedem kolače, morala sam od svakog po jedan probati i puknut ću
Napravila prhke orehnjace i makovnjacu, kruh gdjice. Poldi u zvjezdastom kalupu.
Idem sad preci na rakiju.
ja sam već prešla
ćin-ćin!
sirius neka, meni je to baš lijepo
mi tradicionalno za Božić kod svekija a za NG kod nas
ali nas je 9 sve skupa pa nije neka tlaka
Moji pojeli više od pola kaj je ostalo doma, odtalo jutros prenijeli na mojubivšu adresu
Nego trina kakav je ukus tim suhima kad ide kuhana jaja u to?
Prijavljujem svoja skromna tri,mak i ljesnjak keksići,keksi od badema i narance sa marmeladom od mandarine i kiflice sa orasima.
Izaslo je preko 150kom,raznih oblika... I sve to nakon 12sati šihte! Nista od mađarice,MM mi je olaksao i ipak pozelio browniese,pa ću to zamutit veceras
A vama cure moje svaka cast,neznam kako ste to sve stigle!! Uzivajte![]()
I bozicni panj zavrsen.
https://goo.gl/photos/H4EepZMviPsHFNSm9
U kremu sam stavila sjeckanu bj coksu...valjda ce biti dobro
Zelim vam sve najbolje i da vam svi kolaci i klopa budu onako kako ste si zazeljeli. Puno ljubavi, mazite se i pazite
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Ja sam na rakiji od jutra
I pelinkovcu
I kuhanom vinu
I sad crnom vinu
Kolaca skoro vise i nema![]()
Ja na kraju kupila neke obicne sugar cookies i dala djetetu grozotu od boja da mulja po njima. Instant zabava i pokloni za rodbinu.
Kolaci su gotovi, curka vec odavno spava, muz ce joj se pridruzit, a ja cu krenut na ponocku. Svako va
m dobro za Bozic zelim!![]()
Moj konacni popis koji sam odradila za ovaj Bozic:
- slane kiflice sa sirom i sezamom
- šape
- cimet rolnice
- cupavci (pravi)
- metarski kolac
- nutela mascarpone kuglice
- cokoladni muffini
- dobila sam i nesto rafaelo kuglica i kupila sam nekoliko breskvica
I sada lezim na kaucu, jedino svjetlo su lampice na boru i vatra u kaminu, pokloni su spremni, pijuckam limoncelo... od ljepote i topline ne mogu zaspati.
Sretan Božić svima!
I moj popis: zvjezdice s marmeladom i čokoladom,mađarica, čupavci, šubarice i kiflice s orasima
A ja u temperaturi i povracanju. Ne pamtim kad sam bila bolesna i eto, bas sad me uvatilo. Danas mi je bolje no lista se svela na ostatke malih orehnjaca. Od silnih planova. Nema veze, Sretan vam Bozic!
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 25.12.2015. at 10:47
sretan Božić!
draga cvijeto, da nam što prije ozdraviš, a za kolače ima vremena
Jao, mene vise strah Trine na kolacima nego novog mandatara. Sta ucini forum od ljudi! Trina, ne daj se!!!
Sretan vam Bozic svima!