Drage mame i savjetnice,
potreban mi je savjet oko toga kako se što efikasnije boriti protiv gljivične infekcije na areolama i bradavici.
Da krenem ispočetka. Pred četiri tjedna me je malena krivo uhvatila na obje dojke (zaspala bih dok bi dojila) i malo mi oštetila kožu na areolama. Sad više ne spavam dok dojim. Naučila sam lekciju.Kako se dva tjedna crvenilo nije povlačilo već je postalo intenzivnije, otišla sam kod doktorice opće prakse koja mi je dala Rojazol i rekla da mažem dva puta dnevno i da odem provjeriti da li beba ima soor kod pedijatra. Pedijatrica je u razgovoru sa mnom rekla da bi možda bilo dobro da mažem četiri puta dnevno s obzirom da dojim na zahtjev i obavezno ispirem dojke prije podoja kako čudan okus ne bi odbio dijete od dojenja. Kod malene nije bilo nikakvog traga gljivicama (pregledala ju je pedijatrica), pa mi nije dala nikakvu terapiju za dijete. Rojazol sam koristila tjedan dana i ništa se nije promijenilo na koži, crvenilo je i dalje bilo prisutno.
Kasnije sam na Sos grupi na Fcb pročitala od jedne savjetnice da beba obavezno mora paralelno primati terapiju. Nazvala sam pedijatricu i rekla joj da mala ima naslage po jeziku pa nam je dala Daktarin gel. To je bilo tjedan dana nakon što sam počela primjenjivati Rojazol.
Suma svega: ja koristim Rojazol već dva tjedna, beba već tjedan dana koristi Daktarin i vidljiv je samo mali pomak na bolje na mojoj koži. Nekako mi se to čini presporo. Bili smo kod pedijatrice na pregledu i rekla je da joj se čini da vidi malo bijelih naslaga kod male jako duboko na jeziku i rekla nam da joj damo dozu gela još samo dva dana i to pomoću dude varalice tako da uspije bolje doprijeti do tog dijela (inače nam beba ne koristi dudu). Kaže i da ne bi bilo dobro da nastavim dalje s terapijom Rojazolom da se ne bi stvorila rezistencija i da ona misli da su do sad gljivice odumrle.
Nisam pametna što da radim. Nastaviti mazati sebe? Dijete? Kupila sam u ljekarni probiotičke kapsule koje poboljšavaju mikrofloru u majčinom mlijeku (kažu da se daje kao prevencija za mastitis) i farmaceutkinja s kojom sam razgovarala misli da bi to možda moglo malo pomoći da se prvotna zdrava mikroflora obnovi.
Što još mogu napraviti da si pomognem?
Ne nosim grudnjak, mijenjam majice u kojima sam svaki dan, pokušavam se što zdravije hraniti.
Beba inače sisa bez problema, normalno se razvija i ponaša, mene isto ništa ne boli unutar sisa, samo mi je mrvicu bolan taj dio koji je upaljen.
Hvala unaprijed!