Dostupnost 24/7 spada u domenu menadzerskih ugovora i zlatnih padobrana, al mislim da ne pricamo tome.
Dostupnost 24/7 spada u domenu menadzerskih ugovora i zlatnih padobrana, al mislim da ne pricamo tome.
Ne znam sto je zlatni padobran, ali moj ugovor o radu je - menadzerski ugovor, samo bez konotacija koje uz to idu u HR. U prijevodu, titula mi je manager, imam nadredjene i podredjene i radno mjesto, samim tim (u velikoj vecini organizacija u SAD-u) ukljucuje dostupnost i fleksibilnost, sto samog radnog vremena, a sto samog radnika. Ocekuje se da ne podivljam od bijesa ako me nazovu u nedjelju u 11 ujutro, ali isto tako ni oni nece podivljati ako dolazim na posao u 10 ili radim s Marsa. Zapravo, kad se potpisuje ugovor na godisnju placu (ovdje), ocekuje se da zaposlenik odradi posao koji treba odraditi, a posao sam po sebi je moguce odraditi unutar prosjeka od 40 sati tjedno (nekad i manje, ovisi o dogovoru).
Ma vjerujem da to uglavnom nikome ne odgovara, osim mozda tu i tamo. Bitno je naci neki balans. Rekla sa da, meni konkretno, odgovara da sam dostupna kad treba jer nitko ne zloupotrebljava to sto me moze nazvati i sto zna da cu odgovoriti. I odgovara mi da nekad (sad, 2-3 tjedna) radim cijeli dan (s pauzama za razvazanje i hranjenje djece, koje usput koristimo i za druzenje, plus svi troje idemo zajedno na sport dva puta tjedno) jer znam da cu sljedecih X mjeseci raditi kad meni pase.
Hocu reci, ta raspolozivost stvarno moze biti ok, ako niti jedna strana ne iskoristava drugu.