Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Rodiljni dopust nakon neplacenog dopusta

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Rodiljni dopust nakon neplacenog dopusta

Molim pomoc, za moju ne tipicnu situaciju. Trenutacno sam na neplacenom dopustu do 7.1.2016. Trudna sam i termin poroda mi je 15.12.2015.
    Trazila sam poslodavca, prekid neplacenog dopusta i koristenje godisnjeg odmora, a zatim porodiljnog. Poslodavac nije sklon takvom rjesenju, to mi je priopceno usmeno od strane kadrovske sluzbe.
    Sto mi je ciniti? Koja su moja prava? Zelim koristiti pprodiljni, ali poslodavac to izbjegava. Kada se prijaviti na burzu ako poslodavac odbije sve moje zahtjeve? Da li nakon neplacenog dopusta imam pravo na godisnji u 2016.god? Da li se tek nakon godisnjeg prijavljujem na burzu?
    Molim pomoc, ili me uputite koga pitati. Zvala sam u hzzo, ali oni ili ne znaju ili nisu sigurni, sve je do poslodavca. Radim u visokom obrazovanju.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Porodiljni mozes otvoriti 28 dana prije poroda, to si vec trebala uciniti , i to nema veze s poslodavcem ( ali ne znam kako se izracunava naknada obzirom da nisi radila. Vjerojatno kao nezaposlenoj osobi.)
    Godisnji odmor ti ne mora dati koristiti, to je njegova dobra volja.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala na odgovoru, u hzzo su mi rekli da ne mogu otvoriti porodiljni kada sam na neplacenom, nego moram prvo biti par dana na Godisnjem. Probkem nastaje jer dok sam na neplacenom nemam zdravstveno osiguranje. Ne uplacujem ga sama. Ginekolog mi ne moze otvoriti porodiljni jer nemam zdravstveno....
    Dosta zez situacija...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imas pravo na zdravsteveno ili preko muza ili kao nezaposlena osoba.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nije nezaposlena pa ta mogućnost otpada.
    Traži pismenu odluku u kojoj će navesti da ti odbijaju raniji povratak na posao, odnosno, nek napišu to što su ti u firmi usmeno rekli.
    Iz mog iskustva znam da se stvari drastično mijenjaju kad zatražiš pismenu odluku.
    Sretno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tanci, znam ljude koji su otisli na neplaceno. tad imas i prekid staza. I imaju zdravstevno kao nezaposlene.
    naime neplaceni dopust ti dodje kao cuvanje radnog mjesta na dogovoreno vrijeme. znam da to nije to, ali zdravo sljeacki ti dodje na to.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a opet s druge strane možeš neplaćeni uvijek prekinuti, traži od njih da te vrate kao koji dan na posel ( možda da i sama platuš davanja za tih par dana) , otvori porodiljni

ili
    ne znam jel si pitala kaj ak ti to ne da i rodiš štajaznam 12.12 ili 30.12 svejedno, dal onda imaš pravo na povratak

zeznuto u svakom slučaju.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Spajalica ja upravo koristim taj neplaćeni dopust do 3.-će god djet.života i imam prekid radnog odnosa i zdravstveno osigurana preko muža. To je jedina opcija-tako su nam rekli u hzzo-u prije par godina... Znam da je jos mm komentirao a šta da nije udana, kako bi bila osigurana? Žena se doslovno počešala po glavi i rekla da takav slučaj nisu imali i da ne zna kak bi onda...
    A nemože ostvarit kao nezaposlena jer se ne vodi kao nezaposlena tj ne prijavljuje se na burzu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kolega nije ozenjen, pa se osigurao zdravstevno. nije tu da, pa ga ne mogu pitati za sve detalje. ja nisam nikad osobno koristila pa ne znam. samo sam napisala ono sto znam od osoba oko mene.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Po meni si trebala puno prije prekinuti taj neplaćeni ( rok je mjesec dana prije da obavijestiš poslodavca kad se želiš vratiti) i čim bi prekinula odmah bi imala zdravstveno, a s poslodavcem se dogovoriti ako ti ne da godišnji odmah otvoriti bolovanje .
    E sad pošto si fulala sve vremenske rokove možeš jedino moliti poslodavca da ti izađe u susret i odmah prekine neplaćeni, znači kao vraćaš se na posao-odmah si zdravstv.osigurana i odmah otvoriti porodiljni. To naravno pod uvjetom da si zaposlena na neodređeno. Ako si na neki ugovor koji ističe onda ne znam ...onda moraš preko burze na onu minimalnu naknadu?

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Spajalica- a možda su se ipak onda modernizirali i prilagodili u međuvremenu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mene iskreno nervira sto sa HZZO nikad nije sve jasno. i svako ima drugacije iskustvo. iako bi trebalo sve biti propisano pravilnicima.
    a kado dokaz mogu priloziti niz tema koje su ovdje otvorene. ne vezane samo za ovaj slucaj.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Baš! To si dobro rekla .
    Preko telefona ti kažu jedno, kad dođeš neki drugi činovnik ti kaže drugo... Pa se čude da tko vam je to rekao ili nije rekao...A da ne pričam o razlikama od ureda do ureda, od grada do grada...

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala svima na odgovorima. Javila sam se ja njima dva mjeseca prije za pisanim zahtjevom da prekidam neplaceni i da bih koristila godisnji. Oni su mi odgovorili usmeno! Znam i zasto, da se zastite. Zaposlena sam na visokoj odgovrnoj poziciji koja se ocito netkome jako svidja i zele me skloniti.
    No sad cu traziti pisani odgovor, razloga odbijanja moga zahtjeva.
    Otvoreno mi je receno telefonski da se njima na poslu ne da mene opet prijavljivati kao zaposlenu, pa opet porodiljni. Pismeno mi je voditelj kadrovske u mailu, potvrdio da imam pravo na godisnji.
    I sad ti budi pametan.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

E pa onda ako si ti odigrala po pravilima i imas dokaz da si dva mj prije to pismeno zatražila onda oni ne igraju po pravilima i povrijedili su tvoja prava. Trebala si prije reagirati , mislim da sad nema otvaranja i prijave unatrag, ali ja bi iz ovih stopa otišla tamo ili poslala mm-a zaprijetila tužbama ako danas vec ne riješe tu zavrzlamu...

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno da imam dokaz, celnik ustanove mi je odgovorio na mail da ce sve biti kako zelim. No nakon razgovora s kadrovskom shvacam da su ipak malo promjenili plocu.
    Upravo im pisem malo zesci mail, pa javim sto su odgovorili.
    Bolje da MM ne ide, jer je jako zastitnicki nastrojen i ne voli kada se netko tako ponasa.
    No kao sto sam vec napisala, radi se o odgovornoj poziciji, pa znam puno toga o svim strukturama, pa cu se malo praviti luda i to suptilno spomenuti.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj angel 1 prvotno napisa Vidi poruku
    Spajalica ja upravo koristim taj neplaćeni dopust do 3.-će god djet.života i imam prekid radnog odnosa i zdravstveno osigurana preko muža. To je jedina opcija-tako su nam rekli u hzzo-u prije par godina... Znam da je jos mm komentirao a šta da nije udana, kako bi bila osigurana? Žena se doslovno počešala po glavi i rekla da takav slučaj nisu imali i da ne zna kak bi onda...

A nemože ostvarit kao nezaposlena jer se ne vodi kao nezaposlena tj ne prijavljuje se na burzu.

Ja ću ti reći što ako nije udana?!,
    Ništa.
    Plaćaš si sama osiguranje.
    Tako sam ja.
    Spajalica, ne može preko burze jer osoba nije nezaposlena.
    Ne može nikako, osim preko muža.
    Prošla sam to sve i pišem iz osobnog iskustva.
    Raniji povratak na posao treba zatražiti pismeno 30 dana prije.
    U ovom slučaju to otpada.
    Ali kao što sam već rekla: treba tražiti odluku, bilo kakvu, napismeno.
    Mene su isto pokušali zezat, prijetili otkazom i sl. sve usmeno.
    Ali
    Kad sam to isto zatražila pismeno, sve se okrenulo.
    U moju korist.
    Zapravo, po zakonu.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno, ja zelim da bude po zakonu. Jedino tako i funkcioniram, ne zelim za sebe nikakve posebne uvjete, niti zelim ostetiti drzavu i poslodavca. No isto tako ne zelim da mene netko pravi ludom. A kako sam pred porod hormoni su mi na visokoj razini zastite sebe i svog djeteta.

martincius avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Imam pitanje za prijateljicinu situaciju.
    Zaposlena je u znanosti, sad je na postdocu u inozemstvu, u HR joj isplacuju placu jos par mjeseci i onda ce iducih cca godinu dana biti na mirovanju radnog odnosa u HR, sve dok se ne vrati iz inozemstva. Radno mjesto u HR je ceka.
    Ako zatrudni, ima li pravo na punu porodiljnu naknadu ako ce raditi manje od 12 mjeseci uzastopno u HR, ili se ta njena situacija gleda kao da je bila nezaposlena do tada?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •