Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Epilepsija i alzhaimer možda???

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno Epilepsija i alzhaimer možda???

Molila bih vas za pomoć!
    Moja svekrva je negdje u 7.mjesecu počela imati nekakve "epizode". Tijekom razgovora, ona se prebacila na čisto nevezanu temu i stalno govorila o nekom broju mobitela.. mi smo je samo u čudu gledali i slušali, mislili smo ispočetka da je nešto krivo čula, da ae zabunila.. onda je to postajalo sve češće i počelo je i s drugim stvarima.. stalno je nešto tražila, nije se nećeg mogla sjetiti.. pa je počelo i buđenje noći, vikanje, spominjanje stvari koje se uopće nisu dogodile.. tada su ona i svekar krenuli po doktorima. Od svih krvih nalaza, urina sve je bilo u granicama normale.. pa ct mozga, neznam kako se zove pretraga dok se neko vrijeme ne spava pa se onda opet nešto gleda "po mozgu" (nemojte mi zamjeriti)..ukratko, sve je bilo u redu. A napadaji/epizode sve češće!!
    Prije mjesec dana je inala epileptičan napad nakon što su došli sa svadbe. Hoapitalizirana je i opet nalazi u redu. Dobila je nekve tablete za epilepsiju i spavanje i prvih tkedan dana je bila ko ona stara, da bi prošli tjedan imala opet epileptični napadaj a i epizode izgubljenosti su sve jače i češće. Nitko od doktora nezna što bi to bilo. Bili su i privatno u medikolu, a imaju i termin i 1.mjesecu u Dubravi.
    Inače ima 56godina, nikakvih epileptičnih napadaja do sada, pretila je dosta, i ima nekve probleme sa štitnjačom radi čega je i nekih 4-6 mj.pila tablete.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

O suncokret, pa kako cemo mi znat ako doktori ne znaju?
    Gle, potrudite se doci do dobrih lijecnika pa suradjujte. Nista bez opseznih pretraga.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pa mislila sam ako je možda netko imao sličnu situaciju, da zna više o tome. Naravno da nisam očekivala da mi vi date točnu dijagnozu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja sveki ima alzeh. i nije ga bilo lako detektirati-nije prvi nalaz, pa čak ni drugi, to ukazivao.
    no kod nje je išlo nešto sporije, a pojačalo se psihičkim slomom zbog jedne obiteljske situacije.
    epi napada nije imala.
    ovo kod tvoje sveki je baš neobično i čudi me da se po nalazima ništa ne nazire.

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja sam prije 7 g. Imala meningoencephalitis i tri epi napada. Evo ove godine štitnjača podivljala, mršavljenje, i ponovno epi napadi, a već sam prestala uzimati antiepileptik. Kazu da štinjača nije povezana s epi napadima , ali ja imam osjecaj da je ona bila okidač. Kada tvoja mama obavi magnetsku rezonancu i EEG,znat ćete više, ali jedan napad ne cini epilepsiju

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ovi napadi izgubljenosti mozda su tzv. Petit mal napadi slabiji od velikog tzv. Grand mal. Ja sam imala epizode deja vua sa jakom mucninom.

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Oprosti-sveki a ne mama. Malo sam se uzivjela.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Napravili su ct mozga u bolnici u Gospiću i on je, kao i EEg u redu.
    Jučer joj je opet bio i loš dan, eto, to me i potaknulo da tu potražim pomoć.
    Došli smo suprug i ja k njima, vidjelo joj se na licu kao da razmišlja tko smo. Kad me je pogledala počela je govoriti o nekvom rubu majice, da to ona traži i da je to ono s tv-a (na tvu je bila Potjera).. mi smo u čudu gledali, onda je svekar promjenio temu i rekao joj nek se ništa ne brine.. i tako ide razgovor dalje, ona bulji u tv, i pita mene svekar dali smo vježbali u teretani.. znači teretana je u našoj (suprugovoj i mojoj) kući već 3 tjedna.. ona nezna koja naša kuća, koja teretana, što mi tamo radimo, totalno je bila izgubljena..
    nama svima su se oči nasuzile i suprug i ja smo otišli doma..
    Zato sam i tu napisala ako je netko kojim slučajem imao sličnu situaciju da bi barem znali kome se obratiti.. odlazi privatno u Medikol kod neurologa, pa neurolog u bolnici gdje je zaprimljena, ali nitko od njih nezna što to "gubljenje" predstavlja..

Hvala celeste na odgovoru!!

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Moja mama ima alzheimer ali kod nje nije ovako bilo osum jedne situaciju u samom pocetku kad je to sve bilo jos jedva primjetno da se satima nije znala vratiti kuci niti tko je, kasnije se ispostavilo da je to bio lagani mozdani udar.
    Alzheimer je bolest sa mnogo drugih problema, demencija je samo jedan od simptoma a ljudi cesto izjednacuju alzheimer i demenciju.
    Rekla bih da tvoja sveki ima epizode demencije a lijecnici moraju otkriti sto je uzrok tome a uzroka moze biti jako puno.

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Suncokret,neznam jesu li vas vec uputili ali dijagnozu alzheimera postavlja neuropsihijatar. Znaci pregled na psihijatriji.ugl u zagrebu je to u psih.bolnicama na gerijatrijskoj psihijatriji.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moj deda je imao svojevremeno takve epizode izgubljenosti koje su počinjale i završavale se naglo, prvo su bile izuzetno retke i trajale kratko, nakon čega je bio "onaj stari", posle su postajale sve duže da bi skliznuo u potpunu demenciju.

Mi smo isto mislili da je u pitanju Alzheimer, ali bio je drugi tip, vaskularna demencija, željka33 je stavila link na drugoj temi:

https://www.alzheimers.org.uk/site/s...documentID=161
    Nažalost, bolest je bila vrlo progresivna i brza kod njega i završila se fatalnim srčanim udarom , ali on je imao već 76 godina, i što je vrlo bitno, nije imao epi napade.

Tvoja sveki je puno mlađa, ali ako ima višak kg, moguće je da ima i neki vaskularni problem povezan sa tim, što utiče i na opskrbljenost mozga krvlju. ( ne znam šta doktori kažu, da li je moguće da je i ona imala nekakv blagi moždani udar, pa da su to posledice?)

Nažalost, to što su joj nalazi sada u redu, ne znači da će takvi biti i za mesec-dva .

Mislim da je mitovski u pravu kada kaže da tvoja sveki ima neki oblik demencije, a zaista može biti milion uzroka za to, nažalost .

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja je mama imala alzheimer. Na žalost situacije koje opisuješ viđala sam kod nje u vrijeme kada još nismo ni pretpostavljali o cemu se radi. Bile su povremene. Prošla je kompletne pretrage i to čak 2 puta, ali nitko nije postavio dijagnozu. Kao da su se svi bojali izreći - alzheimer. Nakon 2 godine obilaženje liječnika i potpune neizvjesnosti, uz
    stalno nove simptome i epizode koje su eskalirale, upućeni smo prof. Mimici u Kliniku za psihijatriju Vrapče. On je nakon pregleda svih nalaza i razgovora dijagnosticirao alzheimer. Počela je uzimati terapiju lijekovima, ali nije bilo uspjeha u usporavanju ili zaustavljanju tijeka bolesti, Možda bi da smo do njega došli ranije, terapija imala učinak na moju mamu. U sljedećih 1-2 godine moja mama je prestala govoriti. I da gotovo 30 godina mama je imala hipotireozu, redovno ju je kontrolirala i pila terapiju. Moja mama je preminula prije 7 mjeseci nakon 8 godina od prvih uočenih simptoma bolesti . Možda bi bilo dobro dogovoriti pregled kod njega ako ništa drugo da se isključi alzheimer.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Hvala na odgovorima!!
    Stanje je sve gore potpuno je izgubljena, misli da joj je tata živ, a umto je pred 3 godine, nezna da smo joj sin i ja u braku.
    Dobila je uputnicu da nekoliko dana ostane u bolnici, ali,će prije prije probati još otići u zg kod nekog doktora.
    Neznam što reći!!

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Zao mi je Suncokret, drzite se

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj suncokret19 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovorima!!
    Stanje je sve gore potpuno je izgubljena, misli da joj je tata živ, a umto je pred 3 godine, nezna da smo joj sin i ja u braku.
    Dobila je uputnicu da nekoliko dana ostane u bolnici, ali,će prije prije probati još otići u zg kod nekog doktora.
    Neznam što reći!!
    Suosjećam.... Ali ako je za bolnicu - nek bude u bolnici. Vjerojatno oni namjeravaju još neke pretrage napraviti + promatrati njezino stanje, pa će vam moći više reći.

Držite se! Ovo nije lako nikome.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

suncokret

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj suncokret19 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovorima!!
    Neznam što reći!!
    Suosjećam s tobom i potpuno te razumijem. Kod moje mame je trajalo 10 godina prije nego je došlo do ovog stanja i cijelo vrijeme sam se pripremala za taj dan kad će me pitati tko si. Užasno je bilo teško čak i kad sam znala da će do toga doći a kamoli ovako naglo kao kod tvoje mame.

Reći ću ti nešto potpuno iskreno, kao netko tko se godinama borio s tim i trebalo mi je dugo da donesem tu odluku. Prvo naravno trebate saznati o čemu se radi, a onda nakon toga ako se radi o nekom obliku demencije ili alzheimera, ako možete potražite adekvatan smještaj za mamu.
    24 satna briga za dementnu osobu razara obitelj, pogotovo ako ima i male djece. Ovaj ti savjet dajem unaprijed iako još ne znate o čemu se radi jer sam to sve prošla i bilo je jako teško, ali tek nakon što je moja mama dobila adekvatnu skrb i smještaj, smirila se i ona a mi smo počeli živjeti onako kako jedna mlada obitelj s malim djetetom treba živjeti.

Držite se, šaljem ti veliki virtualni .

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Hvala vam!!
    Teško je postaviti dijagnozu jer jedni doktori vele da je to od mozga, drugi od štitnjače a treći da je psiha.. uglavnom, stanje je isto.
    Sutra ide u zg, ali neznam točno kod kojeg neurologa, možda će ostati dan- dva na promtranju i pretragama..
    Sutra ću više znati.
    Ima jedna žena u selu koja ima bipolaran poremećaj i neke situacije su im iste, a opet ima i toliko toga različitoga da ništa ne možemo znati.
    Nije mi to mama nego svekrva.. jako je teško vidjeti supruga,svekra i ostatak obitelji kako se muče a ne možeš ništa učiniti ni njoj ni njima ..
    A suprug i ja još odlazimo na mpo i sad moramo i to odgodit jer nemožemo psihički još i to podnijeti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Suncokret, imate li kakve vijesti? Kako ste?

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jesu li iskljčili mogućnost meningitisa? Moja mama je imala slične, doduše nešto blaže simptome mjesecima. Dva puta je bila hospitalizirana i vraćena doma kao neizliječena i bez dijagnoze. Na kraju je eskaliralo jačim napadom i jedna nefrologica (!) se sjetila da bi bilo dobro napraviti punkciju leđne moždine (prije toga je rašen i eeg i magnetska i ništa nije otkriveno). Nakon više od osam mjeseci dobila je dijagnozu - netipična borelioza i izliječena je za doslovno tjedan dana. Ne kažem da je to slučaj i kod tvoje svekrve, ali nikad se ne zna. Pogotovo ako je imala ubod krpelja u zadnjih nekoliko godina.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Draga Suncokret, jako mi je žao da prolazite kroz ovu situaciju?

U koju su vas bolnicu poslali?
    Razlozi ovom stanju mogu biti doista svakojaki, to što ona ima dio simptoma sličan kao vaša susjeda ti ništa ne znači- mnoge se neurološke bolesti prezentiraju sa psihičkim simptomima. Morate otkriti organsku podlogu jer tek onda možete krenuti s terapijom. Ako ćete biti u Zgu, prof.Mimica (KPB Vrapče) je stvarno najbolji izbor.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I to su jako jako ozbiljni simptomi obzirom na njenu dob- ona je jako mlada za demenciju. I ako tako rano kreće demencija tim ju je važnije čim prije dijagnosticirati i krenuti s th.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ja sam skroz zaboravila da sam tu pisala
    Ukratko, 26.12. je imala 2 epileptična napadaja pri kojima je iščašila oba ramena. Doktori su i nas i nju, na temelju rentgena, uvjeravali da je samo nategnula mišiće/tetive. Sve dok "pravi" doktor nije pogledao snimke!!
    11.1. je zaprimljena u bolnicu Milosrdnica gdje je bila 3tjedna i nakon hrpe pretraga našli su joj upalu na mozgu koja je bila na centru za pamćenje pa i od tud problemi s pamćenjem. Primila je 3boce infuzije sa steroidima i otpuštena je doma. Već nakon par dana je stanje bilo puno bolje.
    Prije 5 dana je bila i na Rebru gdje su joj ponovili sve nalaze, dali još jednu turu steroida i uveli još jedan lijek. Otpusno pismo stiže u četvrtak jer se čekaju još neki nalazi.
    Što se tiče njenog stanja, poboljšalo se 200% ali nije jop izlječena. Npr.ona se ne sjeća bolesti,smrti i sprovoda svog vlastitog oca (ili bilo koga koga joj rečemo) ali si zapamti tu informaciju. Ne sjeća se svog boravka u bolnici u 1.mjesecu,aposlutno ništa ali pamti da je bolesna,zna što joj je i zapamti sve što joj kažemo. To je veliki napredak jer je došlo već do toga da nije znala gdje je ni koliko ima godina i i neke nas od uže obitelji nije prepoznala!!
    Ramena još nisu riješena, da oprostite, jadnica si guzicu ne može obrisat!!
    Ali mi smo sretni jer možemo s njom normalno razgovarat, ako i nešto nezna, razumije da je to zbog bolesti. Čak i meni postaje moja "stara svekrva"
    Epileptičnih napadaja više nije imala.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ja sad neznam kako je točan naziv za tu upalu, budem pročitala na novom otpusnom pismu u slučaju da nedaj Bože nekome zatreba.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme, Freja je imala pravo.
    drago mi je da ide na bolje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •