Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Kolike, grcevi.. beba od 1.5 mjesec

enolee avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno Kolike, grcevi.. beba od 1.5 mjesec

Drage mame, od 3. tjedna mucimo muku s grcevima, eksplozivnom stolicom, sluzavom stolicom, bolovima i inim tuznim popratnim sadrzajima bivanja bebom. Ona place svaki budni trenutak. Nema osmjeha, nema niceg, samo neutjesno plakanje i vristanje. Uspije se smiriti u marami, ali posla s dvoipol godisnjakinjom uz nju, a i k tome smo same, ima i previse. Kolike, koliko znam, pogadjaju uvijek isto doba dana.. Nama nema pravila. Ujutro, popodne.. Stavljam ju na prsa jer se jedino tako smiri. Iskljucivo je dojena i na tezini dobiva 400 g u niti 2 tjedna primjerice. Danas sam bila kod ped koja je dala uputnice za stolicu i urin te savjet da bebi dajem kasicu/sok od prokuhane i pasirane mrkvice. (Jeste li to probale mozda?) Ne znam vise sto raditi.. Od moje dijete do probiotika, sve sam probala. Trudim se biti cool da ne prenosom nervozu, you name it. Hoce li proci? Pomalo sam ocajna.. Hvala sto ste procitali jadikovku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Proći će... Probava je po svoj prilici još nezrela.

Pogledaj ovaj tekst na portalu, tu ti piše sve bitno: http://www.roda.hr/article/read/grcevi-kod-dojenih-beba

Kao mama djeteta koje je imalo takve probleme do početka dohrane, savjetujem ti da pripaziš na prehranu: izbaci sve mlijeko iz vlastite prehrane, a s dohranom još debelo pričekaj.

Ostalo što pomaže:
    - masaža trbuščića u smjeru kazaljke na satu
    - pri presvlačenju masaža kukova (kruženje i pritiskanje na trbuh) koja pomaže da izađu crijevni plinovi
    - dojenje u što uspravnijem položaju, da ne guta previše zraka
    - povremeno prekidanje dojenja, da podrigne + obavezno nakon podoja staviš bebu na rame da izađe suvišni zrak i gore i dolje
    - čvrsto povijanje
    - termofor (zagrijavanje trbuščića)
    - kupanje u mlakoj vodi s par kapi lavandinog ulja, za opuštanje

Još dodatno - nazovi SOS telefon za dojenje, moja djeca su već velika, pol sam zaboravila, a cure na telefonu su u toku i mogu te savjetovati. Sretno!

suma avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2015

Početno

Peterlin je lijepo sve napisala. Probaj izbaciti mlijeko iz svoje prehrane. Nama je za popodnevne grceve pomogao kompot od suhih sljiva. Ja sam ga pila (a ne beba). Skuhala bi si kompot od raznog voca, ali obavezno suhe sljive, i to mi je bio desert iza rucka. Vidjela se razlika u grcevima kada bih popila kompot i kad ne bih. I moja beba je voljela biti gola, kod nas je bilo toplo u kuci i skinula bih joj pelenu i ona je gustala mlatarati nogicama i prditi. Kad je bila gola uopce nije trazila nosenje. Na krevet stavim podlogu za prematanje, pa nju i eventualno joj zavezem tetru da ne popisa i posere krevet. Sretno. Proci ce.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj enolee prvotno napisa Vidi poruku
    Drage mame, od 3. tjedna mucimo muku s grcevima, eksplozivnom stolicom, sluzavom stolicom, bolovima i inim tuznim popratnim sadrzajima bivanja bebom. Ona place svaki budni trenutak. Nema osmjeha, nema niceg, samo neutjesno plakanje i vristanje. Uspije se smiriti u marami, ali posla s dvoipol godisnjakinjom uz nju, a i k tome smo same, ima i previse. Kolike, koliko znam, pogadjaju uvijek isto doba dana.. Nama nema pravila. Ujutro, popodne.. Stavljam ju na prsa jer se jedino tako smiri. Iskljucivo je dojena i na tezini dobiva 400 g u niti 2 tjedna primjerice. Danas sam bila kod ped koja je dala uputnice za stolicu i urin te savjet da bebi dajem kasicu/sok od prokuhane i pasirane mrkvice. (Jeste li to probale mozda?) Ne znam vise sto raditi.. Od moje dijete do probiotika, sve sam probala. Trudim se biti cool da ne prenosom nervozu, you name it. Hoce li proci? Pomalo sam ocajna.. Hvala sto ste procitali jadikovku.
    Beba ima tri (3) tjedna. NIKAKO, NIKAKO, NIKAKO ne kasicu, ni od mrkve, ni od bilo cega drugog. Tvojoj bebi treba majcino mlijeko, a sve drugo ce joj nepovratno nastetiti. Uz ovo, ja bih osobno od ovakve pedijatrice otisla zauvijek, jer ne znam sto bi bila u stanju napraviti na medicinskoj bazi nakon ovoliko pogresnog savjeta oko prehrane novorodjenceta.

Drugu stvar koja se ne preporuca ovako rano i 'samo' nakon pojave normalnih problema (odnosno normalnog razvoja probavnog sustava dojene bebe) je izbacivanje necega iz tvoje prehrane. U dobi od 3 tjedna je posve normalno da dijete ima grceve jer mu sazrijeva probavni sustav i to - boli. Grcevi prolaze, proci ce i njezini. Pusti je neka sisa koliko god zeli, to joj treba, neovisno o grcevima. Ovo sa stolicom i urinom bih preskocila, osim ako ne sumnjas da je dijete bolesno (nakon prvog loseg savjeta pedijatrice, bila bih jako na oprezu oko mogucih daljnjih terapija i savjeta koje bi mogla propisati).

Stvarno, proci ce. Do tad, nosajte se i dalje, neka sisa koliko god zeli, isprobavajte vjezbice, polozaj za kakanje (bez pelena): http://erinmidwifecom.fatcow.com/wp-...1-881x1024.jpg

Ja bih izbacila probiotike jer cesce skode ili ne rade nista, nego sto pomazu, pogotovo kad je rijec o razvojnoj fazi male bebe.

I da, nazovi SOS telefon. Bit ce ti lakse cuti malo direktnog ohrabrenja i jos pokoji savjet.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Beba ima 1 i pol mjesec. No, svejedno, jako mi je čudan savjet pedijatrice da se već daje sok. Mislim da ne bi bilo mudro prihvatiti taj savjet, unatoč znanju vaše pedijatrice, no naravno da ćeš ti sama odlučiti.

Kada kažeš da bebica stalno plače, da li je to kad ju legneš ili i u tvojim rukama? Da li spava danju? Zaspi li na dojci, u rukama ili ju staviš u krevetić? Ako se umiri u marami, možda bi vam pomogao swadling. Za neke bebe je to spas.

Da li ju brat budi? Možeš li se ti posvetiti istovremeno objema ? Jer, trebala bi. tako će biti manje plača i više osmijeha. A teško je, znam koliko je teško, no jednostavno to mama mora. Ako ne želi da joj dječica plaču <3

enolee avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

drage cure, evo probat cu po memoriji odgovoriti na neka pitanja i prijedloge (hvala i na jednom i na drugom).
    sve navedene metode (masaza, povijanje, dojenje u uspravnom polozaju.. rode na sos telefonu su puno pomogle, hvala im, inzistiranje na zasnjem mlijeku..) sve medote koristim vec neko vrijeme.
    bebica place i kad je na rukama i kad ju spustim. u marami se smiri i zaspe (ali ne kad je vrsni sat za plakanje, primjerice predvecer kad je najgore).
    na dojci ne zaspe. kad zakunja, za 10 min krene plac. ali kad zaspe bas bas, u periodu od 13h-17h je spavanje, u 2 etape, onda ju seka ni nitko ne moze probuditi. posvecujem se maksimalno. koliko mogu. imam pomoc preko dana pa nije nemoguce. ali stolice su katastrofa. tekuca sluz joj izlazi iz guze, a prvi mlaz kad krene papat cicu je ko eksplozija. oprostite na slikovitosti.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

S obzirom na sluzave stolice i moguci jak refleks otpustanja mlijeka, kakve su dojke? Zvuci kao da postoji problem s prepunjenoscu, povrh jakog letdowna.

Uz to, isprike, sad vidim da je bebi mjesec i pol, a da se muci od treceg tjedna. No isti savjeti koje sam pisala gore stoje i za tu dob.

enolee avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

kaae, da, letdown je jak, moram izdojiti u tetru, a ne bih znala sto bi znacila prepunjenost dojki. rijetko kada su tvrde, pune. ali iako nisu klasicno nabrekle kao kad npr. dobijete mlijeko, uvijek u njima ima mlijeka. koliko god da ona vuce, tog mlijeka ima. a ja u 3-4h nudim istu dojku jer mlijeka-ima. medjutim, ona u epizodama placa cica po 5-6 puta u razmacima od po 10min (cca), a vuce po 10-15min. onda sama izbaci bradavicu, ja mislim da joj je dosta, ona pocne plakati za 10mim i onda opet trazi cicu... tako da ne znam vise sto koliko kada, samo hodam po kuci s cicama na izvol'te. hocete mi, molim vas, pojasniti ovu prepunjenost? pokusala sam dobiti sos veceras, ali bas mi je telefon zakazao i malena je nadglasavala misli. e da, bebica se naguta zraka, to je jasno. mozda izdajanje pa da joj dam u bocici? za izdajanje bih trebala el. izdajalicu jer na ovu rucnu nikako ne ide..

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako dojke nisu (stalno) tvrde i prepunjene na dodir, onda najvjerojatnije nema problema s pretjeranom produkcijom i ne trebas brinuti o tome. Mlijeka uvijek ima kad bebe sisaju i super je sto joj nudis kad god trazi. Dogadja se da neka djeca bas intenzivno (i duze nego neka druga) prolaze kroz periode stalnog sisanja, ali - proci ce. Nije bitno koliko cesto jede, s obzirom da jede cesto... nemoj ni brojati, bit ce ti lakse.

Sto se gutanja zraka tice, tu bebi mozes pomoci barem donekle. Uz izdajanje u tetru, pokusajte dojiti tako da je beba iznad razine bradavice. Podriguje li unutar podoja? Ako ne, pokusaj i to. Ne bih savjetovala izdajanje i bocicu, samo ce zeznuti prihvat bradavice pa se uz ove, vjerojatno samo pocetne probleme, mogu stvoriti i raznorazni dodatni.

Nadam se da ces sutra uspjeti doci do SOS-a.

enolee avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

veliko hvala svima! <3

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •