Results 1 to 10 of 10

Thread: patka u pećnici

  1. #1

    Join Date
    May 2007
    Posts
    1,269

    Default patka u pećnici

    može neki isprobani recept? tražim i ima raznih recepata i sve mi kad čitam izgleda ok, al bih voljela čuti od vas (može i link na neki od isprobanih). imam patku koju upravo odleđujem, nešto sitno ispod 2 kg. pekla bih sutra.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Evo isprobano, ja sam pekla ovako:
    Patku nasoliti i natrpati u nju šta se nađe; jabuka, mandarina, naranča, u to nabosti par klinčića...
    Staviti patku u vrećicu i peći cca 1-1,5, temperatura oko 180, meni je bolje na nižoj temperaturi, pa duže pečem. Ako je patka veća produžiš vrijeme pečenja.
    Izvaditi patku iz vrećice (izvadiš tepsiju, razrežeš vrećicu škarama i izvučeš) i zapeći još 30-45 minuta dok ne dobije lijepu boju.
    Ja je volim premazati par puta s limunom i medom (sok 1 limuna i oko 2 žlice meda) u ovoj zadnjoj fazi, ali može i bez toga.
    Mi patku obavezno jedemo s mlincima tak da druge priloge nisam radila.
    Voila!
    Last edited by gita75; 30.12.2015 at 15:07.

  3. #3
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Recept moje mame, odličan.

    Patku nasoliti večer prije.
    Bijelo meso obložiti trakama malo deblje rezanog špeka, domaćeg po mogućnosti i da ima više bijelog.
    U utrobu patke staviti oguljenu cijelu glavicu luka.
    Dobro ju je peći na rešetki u protvajnu da ne leži u masnoći koja se topi sa nje.
    Ali je zato krumpir mljac pečen u toj masnoći.
    Peče se otklopljena, a vrijeme i temperatura zavisi o tome je li domaća trkaća ili neka mlada iz masovnog uzgoja.
    Ja domaće volim peći na 160 onoliko sati koliko kg ima.

  4. #4
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    Evo isprobano, ja sam pekla ovako:
    Patku nasoliti i natrpati u nju šta se nađe; jabuka, mandarina, naranča, u to nabosti par klinčića...
    Staviti patku u vrećicu i peći cca 1-1,5, temperatura oko 180, meni je bolje na nižoj temperaturi, pa duže pečem. Ako je patka veća produžiš vrijeme pečenja.
    Izvaditi patku iz vrećice (izvadiš tepsiju, razrežeš vrećicu škarama i izvučeš) i zapeći još 30-45 minuta dok ne dobije lijepu boju.
    Ja je volim premazati par puta s limunom i medom (sok 1 limuna i oko 2 žlice meda) u ovoj zadnjoj fazi, ali može i bez toga.
    Mi patku obavezno jedemo s mlincima tak da druge priloge nisam radila.
    Voila!
    I mi volimo vocnu varijantu. Punimo sljivama i jabukama, a tijekom pecenja podlijevamo vinom i sokom od pecenja.

    Kada je patka gotova, ovo voce se moze propasirati i promijesati sa mjesavinom vina i soka od pecenja i to je onda odlican umak za meso i mlince.

  5. #5
    suma's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    u sumi
    Posts
    193

    Default

    by the way patka nema bijelo meso... ima prsa...
    ja je pecem dugo na oko 180. cca 2-2,5h jer volimo da je mekana (nase su trcale).
    isto ju volimo s mlincima.
    a od voca i povrca stavis sto inace volite...
    to je moj recept

  6. #6
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Svu avijaciju mazem kombinacijom meda i soja sosa, a u gujicu im trpam narance s korom. Jedino tako ih, u principu, volimo.

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,340

    Default

    i ja imam domaću patku. Jel se moze peći pokrivena u pekaču ?
    Puricu sam za Božić tako pekla i bila je odlična, bez otkrivanja.

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by larmama View Post
    i ja imam domaću patku. Jel se moze peći pokrivena u pekaču ?
    Puricu sam za Božić tako pekla i bila je odlična, bez otkrivanja.
    Naravno. Tako se ne zašprica i ne zasvinji pećnica, a vrijeme pečenja se skrati za najmanje četvrtinu, ako ne i trećinu. Samozadnjih 10 min ili čak 5 min pečeš otvoreno, da dobije koricu.

  9. #9
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Ja sam ju punila sa nadjevom od kruha i jetrica. Stavila u pekač na korjenasto povrće i luk, podlila sa jedno deci vode i tako cca 2 sata u na 150. Od tog povrća i narančinog soka sam napravila umak, ostatak soka iskoristila za mlince koje sam zapekla sa patkom.

  10. #10

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,340

    Default

    Hvala :-)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •