Kako i gdje se moze testirati dijete na ADHD?
da li se moze preko socijalnog ili moram privatno?
Kako i gdje se moze testirati dijete na ADHD?
da li se moze preko socijalnog ili moram privatno?
Meri , isprobaj pretraznik svasta ima na ovu temu.
http://forum.roda.hr/threads/13143-o...vnošću/page2
koliko je dijete staro?
probala sam, nisam nasla. hvala ti, procitati cu.
za mjesec dana ce imati 7 godina.
Rebro, Klaićeva, Kukuljevićeva, Poliklinika za zaštitu djece, ERF, Suvag.
Ukoliko treba za školu donijeti papire, onda traži timsku obradu.
Ja bih za takve i slične poteškoće preporučila svakako ERF, jedino je lista čekanja poprilična....
I ja, samo neki školski liječnici traže timsku obradu u koju je uključen i psihijatar. Dakle, ukoliko je nalaz potreban za IP onda svakako tražiti timsku, a ako je za privatne svrhe, onda ERF, samo se i on plaća oko 300 kn, nisam sigurna.
za pocetak mi treba da mi neko testira dijete i potvrdi ili opovrgne moje sumnje. a onda dalje. ne znam da li mi treba nalaz. ovisno o tome da li na nalazu pise samo dijagnoza ili i nekakve upute kako postupati sa djetetom. malo mi je daleko zg. da li se moze za sta od toga dobiti uputnica (pa s time i putni nalog)?
MI smo bili u Suvagu zbog tih problema, pa nam je psihologica rekla, da šta bi mi htijeli, da ni ona ne može sjediti 5 min mirno, a kamo će onda dijete od 6 godina. Sad smo u Klaićevoj.
Mozda u tvom gradu ima defektolog i psiholog? U bolnici, pri školi? Uvijek je bolje da testiranje obavi netko iskusan, mozda i u vise dolazaka jer loš ili dobar dan jako utječe na rezultat.
Tkđ.ukoliko sumnjaš na adhd i bude ti trebala odgoda škole, onda je dobro imati nekoga pri ruci za savjetovanje oko kućnog rada tijekom te jedne dobivene godine inače odgoda nema smisla. Ukoliko su teškoće u grafomotorici, pojmu broja, analizi, sintezi tj.svim onim predškolskim vještinama, bilo bi dobro konzultirati se i s logopedom.
u bolnici se kod nas ceka na red godinu dana.
Oprosti, sad vidim da je dijete prvašić. Čitajući članke o adhdu i općenito o poremećaju pažnje, možeš si i sa pomoći i procijeniti, roditeljsko mišljenje i opažanja iz kućnog rada i ponašanja od velike je pomoći stručnjaku.
da, citam...
sad trebam informacije kako i odakle krenuti, kamo ga je najbolje odvesti na testiranje... da onda vidim sta i kako cemo dalje. najvise zbog skole.
sta ste rekli djeci kad ste ih vodili na testiranje? da li ste im rekli otvoreno gdje i zasto idu ili?
Da, od 6.g. znala je kako joj se teškoća zove i da znači preživahnost i teško održavanje pažnje.
Prije 6.g.govorila sam joj da ide na radionice gdje se uči strpljivosti, neupadanju u riječ, boljem držanju olovke, vježbama koje je pripremaju za školu itd.
Vidim samo da ti piše "obala" kao lokacija, pa pokušaj ovdje http://www.budenje.hr. To je link udruge rodit3lja djece s takvim smetnjama. Imaš na linku kontakt za Rijeku i Split, možda ti to bolje odgovara nego Zagreb.
Iskreno, papir o smetnjama je za školu i roditelja dobar, ali nije dovoljan. Vjeruj, znam jer imam dvojicu iz te vreće, iako s drugačijim problemima, nije adhd u pitanju. Naši papiri su iz Suvaga. Važnije je što dalje, kad se dobije dijagnoza. Dapače, i prije postavljanjq dijagnoze puno toga može se napraviti i samostalno.
Sama znaš u čemu je problem. Ako je to kratak interval pažnje, treba ga sustavno produljivati. Ako je motorički nemir, treba djetetu omogućiti dovoljno tjelesne aktivnosti itd. ( Sorry, teško mij e pisati s tableta, pa ću više nadrobiti kad se dočepam neke tipkovnice.)
Puno znači podrška drugih ljudi koji su u istoj situaciji i zato toplo preporučujem pridruživanje udruzi, ako ikako možeš. Sretno! Sve su to rješive stvari, ali traju dugo i traže dost angažiraanja.
Za brze informacije uključi se i u FB grupu navedene udruge, sigurno će se naći netko iz tvoje okolice.
da rijeka mi u svakom slucaju odgovara vise nego zg, makar mi je i to daleko. meni sam papir nije toliko bitan, bar za sada. nego bas to, sta dalje, kako mu pomoci. problem je kod njega i nemir i paznja. ukljucila sam ga u sportsku aktivnost, ali to njemu ni izdaleka nije dovoljno, a sa paznjom ne znam ni priblizno odakle da pocnem da se bar malo produzi. to mu je jaaako veliki problem i to mu ustvari i stvara najvise problema (pogotovo u skoli).
I ne očekuj puno od škole, savjet stručnjaka i "u se i u svoje kljuse" je još uvijek jedina sigurna metoda, znači informiraj se, pronađi najbolji način kako dijete uči i nauči ga tome. Isto je i s korekcijom ponašanja.
Pišem to zato jer ti se može dogoditi da neko testiranje ne pokaže bogzna što, otprave te da "vjerojatno nije adhd", a ostane ti isti paket problema.
da, kuzim. zato trazim preporuku za nekog strucnog koji moze postaviti dijagnozu i usmjeriti me kako dalje.
Za početak nađi vremena za svakodnevan rad za školu i dodatne zadatke u podrucjima koja mu štekaju, uvedi čvrst raspored (spavanja, jela, rada, odmora) i disciplinu, nađi što bi ga moglo motivirati i svakako mu objasni i imenuj teškoću da zna zašto nešto radi.
Budi drug s učiteljicom, pomozi joj tako da ona zna pomoći njemu.
to vec sve radim, poprilicno sam cvrsta sa pravilima i disciplinom. sa uciteljicom sam uspostavila dobar odnos. ali da bi njemu mogla to reci ili uciteljici, prvo moram dobiti potvrdu svojih sumnji, tj. dijagnozu.
Za dijagnozu treba kompletna obrada. Nije to samo jedan pregled. Pregledi uključuju psihologa, logopeda, ponekad neurologa, ponekad druge struke (jedan moj sin tu je još imao fizijatrai oftalmologa, a drugi alergološku obradu). Ponekad prehrambene i dišne alergije mogu biti uzrok problema ili pogoršavati smetnje koj3 dijete ima neovisno. Dobivanje dijagnoze je često dugotrajna procedura, ali kreni pa ćeš vidjeti kamo stvar ide. Ne mora biti da je adhd u igri. Tko zna...
A dugoročno gledano, nek se papiri nađu. S njima se može djetetu olakšati upis u srednju školu iako je to tebi na dugačkom štapu. Za sada slušaj čokoladu, dala je odlične savjete.
je. hocu. hvala.
znam da je procedura, zato zelim krenuti cim prije. pa da, mozda nije adhd, zato zelim kod strucnjaka.
Pomozimo djeci s invaliditetom* je naziv grupe na FB-u, ima članova iz cijele Hrvatske, vjerujem da će vam znati dati smjernice...
meri, sad su me vlastiti klipani podsjetili što još jako nepovoljno utječe na pažnju i koncentrsciju. Ekrani svih vrsta. U to ime, odoh ja svoju djecu potjerati s istih, a usput i sebe. Jedan se mora primiti lektire, drugi povijesti, a ja uloge žandara, he he he... Odoh!
mjesec,dva, nismo dugo.
Sad smo kod Vukadin, nisam baš zadovoljna s njom, ali s obzirom na Suvag je dobra. Šta god ja rekla, ide ona pitati malog dal je to istina, a on ju ne sluša, samo govori da je i dalje se igra. Kaže ona meni, da kako nema konc, kad se tu igra već 10 min. Rekla joj da su to nove igračke, da se on navikne na nju, nebi znao kud sa sobom. Dok je sjedio ispred nje, samo što nije pao sa stolca, koliko se je migoljio na stolici. Njoj je to ok, rekla je da će u školi imati sigurno pažnju (iako ju nema u vrtiću i doma).
X
Teško je klincima satima sjediti. Teško je i meni.
Učiteljica mog starijeg provodila je pola vremena u prvom razredu s klincima na tepihu, drugu polovicu u klupama koje su često preslagali u krug ili 2 po 2 za rad u grupi, tako da su djeca imala prilike postupno se priviknuti na sjedenje. Nažalost, svi učitelji nemaju tih mogućnosti, a neki ni vještina. Sinov kolega iz razreda s dijagnozom adhd imao je asistenta i sve što mu je trebalo za uspješno praćenje nastave.
ne sjede oni satima. sjede 15 minuta, onda ih digne, rade nesto fizicki, pa ih onda opet malo sjedne, pa izadju malo van (imaju sumicu kraj skole) i tako..... nema za sad konstantnog sjedenja u njegovom razredu.
da, uciteljica je super, za sada. ne znam kako ce biti sada u drugom polugodistu.
ne brine me cak ni taj njegov nemir toliko. najvise ima problema sa paznjom, to ga najvise ometa, ne samo u skoli, nego opcenito u svakodnevnom funcioniranju.
Posljednje uređivanje od *meri* : 06.01.2016. at 10:09
Probaj poraditi malo na tome. Za početak razmisli koje aktivnosti ga vesele i što mu najdulje drži pažnju, a da nije televizija ili kakav drugi ekran. Moji su voljeli lego kocke. Voljeli su puzzle, igre s glinom, kolaž, slikanje prstima, slqno tijesto, karte...
Dobre su ti društvene igre tipa čovj3če ne ljuti se. Ljeti pecanje. Sviranje bilo kakvog instrumenta...ima toga . Nađi ono što mu paše i pomalo produljujte interval pažnje.
meri, moj malac nema tih problema, ali dođoh podržati ideju da se pažnja produžuje nečim što voli.
npr, moj voli legiće, ali ne toliko koliko slaganje sličica nogometaša (sam nogomet nije bitan, već sličice).
znao bi satima sjedit i slagat-naučio je i slova i brojeve i države i zastave...eto...samo kao ideja....
jedino ga za sad crtanje i bojanje moze duze zadrzati u jednoj aktivnosti ali samo onda kad crta ono sto on zeli, u skoli naprimjer mu to uopce nije zanimljivo ako je tema zadana.
lego kockice slaze duze vrijeme samo ako ne mora dugo traziti neku kockicu (znaci ako mu je sve pri ruci), ako mora duze traziti neku kockicu onda izgubi strpljenje. pocne histerija, plakanje (da ne moze naci) dok trazi neku odredjenu kockicu izgubi i ono sto je do tada slozio....... puzle slozi par komada i odustane..... kad mu dam da nesto izrezuje, izreze par komadica i odustane... glina mu uopce nije zanimljiva, previse mu je tu pipkanja. kad igramo covjece ili neku drugu drustvenu igru, kad odigra svoje (dok je neko drugi na redu) on ode i pocne raditi nesto drugo......
ne znam, puno je toga. puno primjera i to onih najosnovnijih stvari: skine pidjamu i umjesto da uzme hlace, ponovo obuce hlace od pidjame. kad ga posaljem po nesto u sobu, ode i ostane tamo jer vise uopce ne zna zasto je uopce isao u sobu. posaljem ga da opere ruke on ode u wc, ali ide piskiti umjesto da opere ruke. kad mu dam da nesto cita (dobili smo zadatak da citamo preko ferija) nakon dvije rijeci, usred recenice on pocne pjevati neku pjesmicu. kad rjesava zadacu iz matematike rjesava npr prvi zadatak i za to vrijeme gleda u drugi ili treci zadatak, pa radi toga pomjesa zadatke. u skoli lose rjesi ispit ne iz neznanja, nego jer zbog nemogucnosti koncentracije ne prati upute..........
kad prelazi cestu (s time da sam ja kraj njega i da mu govorim da gleda na cestu i da gleda dali ide auto) gleda do pola puta ( i to samo ponekad) i onda na pola puta pocne trcati i skakutati jer zaboravi da je na cesti.......
jako je puno primjera. mozda ovo ni nisu najbolji pokazatelji, ali to mi je sad prvo palo na pamet.
Vid i sluh ste provjerili?
a one bojanke za odrasle...mislim da ima slično i za djecu.
znam da je jedna forumašica vodila klince na posebne radionice gdje su vježbali bojanjem (istop vezano za pažnju)
posudila mi je knjigu koja se zove Izvornik fraktalne mudrosti gdje se govori baš o tome
proguglaj malo, slabo sam upućena, alimožda nađeš koji savjet, ideju...
jesmo. dobro on vidi i cuje, u to sam se puno puta uvjerila, a i dr je provjerila.
Bili ste od okuliste? Iskljucili astigmatizam i slicne egzotike?
iskljucili ste probleme sa sluznom paznjom ?
Onda je slijedeci korak -psiholog? Osnovni testovi da se vide kapaciteti. Po mogucnosti vise njih , koji pokrivaju vise podrucja . I vise nacina testiranja ( ne samo papir i olovka).
Cime se inace voli baviti?
I kako vam je izgledalo testiranje pri upisu u skolu? U vrticu i na samom upisu?
ne znam sta je to.
nismo bili kod okuliste, dr je ispitivala vid na sistematskom (dva puta). sluh je ispitivao ORL.
kod psihologa nismo bili, za to sad trazim savjet i preporuku od koga da krenem.
u vrticu nije bilo testiranja, nego u skoli. prvo je bilo zajednicko testiranje (pismeno) kod psihologa, on je to rjesio jako dobro. nakon toga sam ja trazila dodatno testiranje jer sam smatrala da on ipak nije spreman za u skolu, da je prezaigran. to smo bili kod pedagogice u skoli. kad je ona vidjela njegov rezultat na pismenom, bilo joj je cudno zasto da trazim dodatno testiranje. ona me uvjeravala da je on spreman za skolu (isto tako i psihologica i dr koji je radio sistematski). okolnosti su bile takve (da sad ne duzim o tome) da sam ja popustila pred "strukom" i upisala ga u skolu. tek sad vidim da je to ipak malo dublji problem a ne samo prezaigranost.
inace voli sport, aktivnost... trcanje, skakanje....... sve ostalo mu jako kratno zadrzi paznju.
Koliko je trajao taj pismeni test? Sat vremena? Onaj sto testira 5 podrucja?