-
Osoblje foruma
Iluzija je da će se glinom, škaricama i puzzlama izliječiti ili radikalno poboljšati duljina pažnje (ovo je da ne očekuješ čuda).
Kada su domaći zadaci u pitanju, trebaš sjediti s njim i inzistirati da dođe do kraja nakon kojeg slijedi neka nagrada da ima motivaciju (idemo nekamo, možeš raditi ovo ili ono).
Isto je i s čitanjem - ako je slabiji čitač, odredi svakodnevno čitanje TEBI naglas, a postepeno produljuj vrijeme. Ako je dobar čitač, na isti način može ti čitati sa zadatkom da to poslije prepriča (inače to je vrlo korisna vještina koja je kasnije ključna za učenje, pisanje sastavaka i sl.).
Usmeno vježbajte automatizaciju zbrajanja i oduzimanja u što kraćim intervalima, neka si za točne odgovore sam piše plusiće ili neka slaže magnete ili sl.
Kada nešto uči napamet, dio gradiva, pjesmicu, definicije... pusti ga da se kreće po sobi, neka trči ili plješće u ritmu pjesmice, neka balansira ma jednoj nozi ili radi stoj, što blesaviji način, to bolje pamte.
Glavni model učenja i pamćenja mojoj su bile asocijacije i rime, moraš mu naći NJEGOV način.
Meni su uvijek govorili - 20 min.rada, 15 min.pauze, a kod moje kćeri to nije funkcioniralo jer se ona više nije mogla nakon pauza vratiti. I danas radi dok ne završi, a ta svijest da je poslijw čeka SLOBODA, motivira je.
Nagrađuj ga za svako pozitivno školsko ponašanje, a učiteljica ga MORA za isto pohvaliti javno. Osvješćivanje tog "ja to mogu" čuda napravi jer cijelo vrijeme slučaju samo "nemoj, hajde, daj i prestani".
Ako je nakon skole sam doma, uvedi stroga pravila u redoslijedu. Moraš oprati ruke, moraš uzeti ručak i vodu, i odmah krećeš sa zadaćama. Ako je u boravku, nađi drugi model.
Inzistiraj na autocheck-u u SVIM situacijama: što ono moram napraviti? Aha, krenuo sam po škarice, idem po škarice, jesam li uzeo škarice, evo ih donio sam ih. Ovo smiješno zvuči, ali je korisno za gomilu škol.obaveza i sitnica.
Radite na samostalnosti, ne znam je li sam doma nakon škole, ali davanje ovlasti koje ne očekuje (brini se da je stan zaključan, nahrani mačku, pospremi suđe iz perilice, pometi balkon, baci smeće, odi u dućan po to i to, nazovi me kad kazaljka bude na 12 itd.) podiže samopouzdanje i želju da savjesno napravi zadano i obraduje te.
Kontroliraj napravljeno telefonom i ne šizi ako bude i koja šteta.
Izaberi par stvari na kojima ćeš inzistirati, a ostale detalje zanemari. Npr.meni je bilo važno da se sjeti uzeti doručak i ručak, da zadaća i rad imaju apsolutni prioritet, zatim da uzme torbu, jaknu, cipele i zaključa stan.
Je li pidžama ostala na podu kuhinje ili je zubna pasta posvuda nije mi u toj dobi bilo važno. Kasnije postepeno očekuješ više.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma