-
Hvala puno cure na odgovorima!
Martina, i mi imamo te opsesivne faze. Jedno vrijeme marke automobila. Svi se igraju u parku, a mi idemo po parkiralistima i ja moram imenovati marke.
Sad su vec neko vrijeme prometni znakovi, semafori, raskrsca.
Jako me u cijeloj prici brine i taj govor. Citala sam negdje da veliki postotak adhd-ovaca ima usporeni govorno-jezicni razvoj. Progovorio je s 2 god i 3 mj, do tada samo zargon. Sad, nakon godinu dana, ima recenice od 3-4 rijeci, u pocetku je sve bilo uzasno agramaticno, sad je vec puno bolje-poceo je kuziti padeze, polako i vremena i lica. Jos cesto grijesi, ali stalno napreduje. To mi je najbitnije.
Jesu li cure vasa djeca imala problema s govorom ili razumijevanjem?
Martina, tvoj je znaci citao prije 4. rodjendana? Zanimale su ga slikovnice pa je tako krenulo ili?
Mi jos uvijek ne mozemo procitati najednostavniju slikovnicu, on stalno hoce vrtiti stranice i nema strpljenja cekati da procitam tekst na stranici pa da krenemo na sljedecu. Voli da mu pricam pricu ili slusati s CD-a. Cesto ponavljamo jedne te iste price koje su mu poznate jer kad krenemo s novom odustaje jer ne razumije. Po Reynellu mu razumijevanje kasni cca 4 mj sto uopce nije strasno.
Ne dozvoljavam mu puno, ali kad ima priliku vrlo zainteresirano ce gledati pjesmice na youtube s brojevima, slovima, bojama... Crtici ga toliko ne zanimaju, nego bas te pjesmice. Speluje na engleskom (tu i tamo koje slovo fula ili se ne moze sjetiti), imenuje brojeve... Npr. kako voli promet, dok hoda po cesti speluje imena ulica na tablama i govori kucne brojeve.
Po pitanju oblacenja ako je jako motiviran ce obuci hlace, carape, cipele, majicu ne zna navuci. Zna sam oprati ruke, zube i sudjeluje kod kupanja. Ima jos pelene. Ovo ljeto, s nepune 3 god, smo probali, ali nije islo. Sad rijetko ide piskiti, ali vecinom u pelenu. Najavljuje da ide kakati, obavi to u pelenu i kaze da ga se ide presvuci. Kad zatopli mislim da cemo to rijesiti.
S hranom muku mucimo. Skoro nista ne jede. Nikad sam ne jede, ja ga moram hraniti. Mislim da je tu stvar senzorike. Uzasno je opcenito gadljiv.
Sto se tice igre, odavno on vec ima simbolicku igru, ali je to sve kratko. ima faze kad povremeno crta. To je jos uvijek saranje i uz veliki moj poticaj kroz igru uspije nacrtati krug (sto bi po RTČ-u trebao s 3 god).
Ukljucen je u sportske aktivnosti. Odmah je vidljivo da je drukciji jer dok su gotovo svi u stanju poslusati kratku uputu, on to nije. On sa strane skace, zagleda se, odluta... Kad imaju zadatak, on to djelomicno ispunjava jer valjda na pola puta zaboravi po sto je isao.
Motoricki je vise manje kao i vrsnjaci.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma