Stranica 14 od 17 PrviPrvi ... 41213141516 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 820

Tema: Prvašići 2016/2017

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ok, razumijem da možda ovdje pišeš u trenutku frustracije, a da prema njemu možda i nemaš takav pristup
    ali kao reality check, šta misliš da direktno pitaš učiteljicu "dobro šta se to čini Vama, to njegovo čitanje, je li očekivano za tu dob ili može malo bolje? trebamo li vježbat malo, umjereno ili puno?"

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evelina,

sorry al baš si nabrijana prema sinu tj. njegovom čitanju i on to osjeća. Moraš malo poraditi na svom pristupu i vjerujem da će onda doći do promjena.
    Svako dijete je priča za sebe, čemu forsiranje.
    i valjda on ima i drugog roditelja koji možda nije tako rano naučio čitati pa je nešto i od njega naslijedio ?

Ovakvim načinom možeš stvoriti samo još veći otpor. Udahni, opusti se i prepusti sina njegovom tempu (uz tvoju podršku).
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.02.2017. at 15:12

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mozda drugi roditelj ima disleksiju.
    To bi bilo zanimljivo.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

@ sirius. Je, znam, razumijem.
    I dijelim tvoj stav.
    Kod drugih roditelja i druge djece.
    Kod sebe je to mrrrvicu teže. :D
    Posljednje uređivanje od Evelina : 01.02.2017. at 15:14

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, razumijem da možda ovdje pišeš u trenutku frustracije, a da prema njemu možda i nemaš takav pristup
    ali kao reality check, šta misliš da direktno pitaš učiteljicu "dobro šta se to čini Vama, to njegovo čitanje, je li očekivano za tu dob ili može malo bolje? trebamo li vježbat malo, umjereno ili puno?"
    Pitala sam, da, naravno. Po njoj "sve ide uobičajenim tempom, znate, sve vam je to u prvom razredu tako, a on je jedan od boljih".
    I dođe mi doma s peticom iz čitanja.
    I još se pohvali "mama, dobio sam pet iz čitanja, a govorio sam napamet, pa je mislila da čitam".
    :rolajz:
    Da, memorija mu je odlična, dovoljno mu je da čuje nešto jednom i ponovit će napamet.
    I kak da ja znam da je on nešto "pročitao" ili "izrecitirao"?

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Evelina,

sorry al baš si nabrijana prema sinu tj. njegovom čitanju i on to osjeća. Moraš malo poraditi na svom pristupu i vjerujem da će onda doći do promjena.
    Svako dijete je priča za sebe, čemu forsiranje.
    i valjda on ima i drugog roditelja koji možda nije tako rano naučio čitati pa je nešto i od njega naslijedio ?

Ovakvim načinom možeš stvoriti samo još veći otpor. Udahni, opusti se i prepusti sina njegovom tempu (uz tvoju podršku).
    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda drugi roditelj ima disleksiju.
    To bi bilo zanimljivo.
    E, nema.
    Mislim, glupo mi je navoditi primjere da ne bi bilo da smo "posebni" opet, ali muž je čitao dva pisma do prvog razreda.
    Ok, s njim je "radila" baka do škole doma.
    Tak da mi očito po tom pitanju nismo neki utješni primjer.
    Zvučim nadrkano, al fakat nisam
    Posljednje uređivanje od Evelina : 01.02.2017. at 15:20

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa nije rad sa nekim jedino mjerilo napretka ili usvajanja neke vjestine. Posebno rad sa nekim ne odreduje tempo kojim ce netko napredovati. Tu su jos karaterene osobine, sposobnosti i motivacija, ono sto odreduje napredak i tempo napretka.
    Nije dijete prazna ploca da ti ispisujes po njoj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko kasnije? I ima li smisla da ga opet provjeravam, možda je tada, od pete do šeste godine, bilo prerano za ustanoviti tako nešto?
    I dokad se tolerira to slovkanje?
    Negdje čitam da u drugom polugodištu prvog razreda traže da bude "ko vodu pit", a drugdje čitam da je to "sve oke do kraja drugog razreda"...
    A kaj veli učiteljica? Ako veli da je ok, opusti se. Ako veli da ima razloga za provjeru, naruči se s djetetom nekamo na dijagnostiku.

A doma mu nervozom i nestrpljivošću baš ne činiš dobro...
    S druge strane, ako ti je puno na ekranima, ne čudi me. Pogasi, oduzmi i zabrani. Ukloni ometače pažnje.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Koliko kasnije? I ima li smisla da ga opet provjeravam, možda je tada, od pete do šeste godine, bilo prerano za ustanoviti tako nešto?
    I dokad se tolerira to slovkanje?
    Negdje čitam da u drugom polugodištu prvog razreda traže da bude "ko vodu pit", a drugdje čitam da je to "sve oke do kraja drugog razreda"...
    Uciteljica mog sina je u prvom razredu rekla dabi svi trebali nauciti citati do kraja drugog razreda.

Curica mi je predskolac, slovka po malo, ja ne forsiram, analizu I sintezu je svladala, slogove jos ne.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moja curka je sa slovkanja presla na citanje cijelih rijeci.nikad preko slogova.a logopedica mi je rekla da to ovisi o djetetu i ne citaju nuzno svi preko slogova.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sad ste me podsjetile na mog pradjeda i prabaku koji su u svoje vrijeme imali vinograd i njive kraj škole.
    Prabaka je bila nepismena, pa bi pradjed pošizio kad bi mu ona dala da joj nešto pročita : "20 godina prolaziš kraj škole, a još nisi naučila čitati"
    E tako i mi našoj djeci : "7 godina ti čitam priče, a ti još nisi naučio čitati"

Evelin hug, I feel your pain. I ja sam "čitačica" od najmlađe dobi. Dok sam krenula u školu, već sam iza sebe imala brdo pročitanih knjiga, pa me blago nervira ta sporost, ali ne pokazujem to pred djetetom

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evelina, moja kći je vrlo rano znala pročitati riječ slovkanjem, ali isto joj je dosta dugo trebalo da pređe na 'tečno' čitanje. Pomogao joj je njen učitelj koji joj je pokazao čitanje 'slijevanjem' , dakle prelazak sa slovkanja na tečno čitanje (umjesto M-I-Š J-E U R-U-P-I čitati MMMMMMMMIIIIIIIIIIIIIIIŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ JJJJJJEEEEEE U RRRRRRUUUUUPPPPPPIIIIII tj. držati glas) - moja je na taj način doslovce preko noći počela tečno čitati.
    Još bi najbolje bilo da mu to pokaže učiteljica, jer djeca prije poslušaju učiteljicu nego mamu.
    Ne brini za čitanje - i ja svojoj čitam od malena, ja sam prije škole pročitala brdo knjiga, a ona je samostalno počela čitati knjige tek negdje u 3.-4. razredu, a sada naveliko guta knjige, i čitanje joj je druga najdraža zabava (prva je crtanje)

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evelina, ja mislim da trebaš maknuti svoje frustracije jer to je nevažno i usredotočiti se na dijete, zašto ima problem.

Meni učiteljica nije nikad rekla da bi mi mali trebao kod logopeda. U prvom razredu je krenuo i još dan danaas ide.

Nije mogao naučiti slovkanjem čitati, naučio kod logopeda slogove, pljeskanjem i način čitanja zaokruživanjem slogova i od onda on čita.
    Sad je drugi razred, dobije 5 iz čitanja iako po mom mišljenju još nije to to ,ali bude.

Mogao je on i bez logopeda proći prvi razred, a i drugi, ali veiki problemi bi nastali kasnije kada bi bilo puno teže ispravljati sve unazad.

Zato ti savjetujem, ne diži tenzije, ne krivi dijete, odi kod dobrog logopeda i počnite rješavti poteškoću.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Također pišeš da čita napamet. Koliko puta on mora pročitati to da nauči napamet.
    I radi tog dolazi do problema u kasnijim razredima, jer se neki klinci provuku kroz 1. 2 pa i treći, ali kad dođe 4. razred i veliki tekstovi e onda više nema napamet.
    Kao i ostali predmeti, npr priroda, da bi ju ispravno i na vrijeme riješio moraš sve točno pročitati.

Nije sramota otići logopedu, to ne znači da to dijete nije bistro, pametno, napredno već ima poteškoću koju treba na vrijeme otkloniti.
    Posljednje uređivanje od oka : 02.02.2017. at 17:42

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

To što ja pišem su riječi naše najbolje logopedice.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Također pišeš da čita napamet. Koliko puta on mora pročitati to da nauči napamet.
    I radi tog dolazi do problema u kasnijim razredima, jer se neki klinci provuku kroz 1. 2 pa i treći, ali kad dođe 4. razred i veliki tekstovi e onda više nema napamet.
    Kao i ostali predmeti, npr priroda, da bi ju ispravno i na vrijeme riješio moraš sve točno pročitati.

Nije sramota otići logopedu, to ne znači da to dijete nije bistro, pametno, napredno već ima poteškoću koju treba na vrijeme otkloniti.
    X

Osim toga, logoped zna procijeniti i ODABRATI metodu učenja čitanja koja je prikladna za pojedino dijete. Učitelji obično poučavaju svu djecu na isti način (uz časne iznimke) i često im nedostaje baš ovaj uvid u moguće probleme koje logoped ima. Pa nije to bez razloga posebna struka. Moja oba sina su se dobro okoristila. Ne mogu ni zamisliti kako bi izgledalo učenje govora kod starijega i čitanja kod mlađega da nismo imali pomoć, na vrijeme.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Joj ženske...

Kad ne čitate. Pa lijepo pišem da je pohađao logopeda godinu i pol. Kakve sramote? Oka, na satu.
    I rekla sam da mu treba jednom da nešto čuje i reproducira. Baš zato me to i brine.
    Jer ne mogu biti sigurna da to učiteljica kuži. Mislim, ja kužim, jer ga znam. I u vrtiću mi je teta znala često komentirati da joj je sjajan, tipa dvije su grupe za učenje nekih pjesmica, svaka grupa ima jednu, a on u isto vrijeme vježbanja ulovi i svoju grupu i ovu drugu, a ako je bila slučajno i treća, nema beda, ulovi i nju.
    Dakle, on može zavarati, ja sam tog svjesna.
    Sad, valjda iskusnu učiteljicu ne može...šta ja znam.
    Što se logopeda tiče, on je izričito rekao tada, kad je išao, između pete i sedme godine, da nema nikakvih elemenata disleksije, ni bilo kakvih drugih odstupanja.
    E sad, jel može i logoped biti zavaran? :misli:

Ne trebaju meni litanije oko moje živčanoće, i da osvijestim problem, ja sam davno već sve preventivno i korektivno odradila i zato mi ova sporoća ide na živce.
    Jer me svi smiruju, a ovaj nabada to slovkanje i nabada, još kad mi, kao jučer, da odradi na brzaka "padne u vatru" pročita "padne u vodu" samo zato jer je "v" na početku pa pretpostavi u što je pano...(to jest riječ, jel? )...pa kak da žena ne stisne usne u nevjerici?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evelina, ne spavam, vidjela sam ja to, ali tada si rješavala jedno, a sada bi trebala rješavati drugo, kužiš?
    I moj nema ful tešku disleksiju, nema uopće disleksiju dijagnosticiranu, ali ima te sitne poteškoće, upravo tako je bilo kod njega kao što ti opisuješ kod svog.

Slovkanjem nije uspio ništa, naučio slogovanjem kod logopeda, od tada on čita, bez tog bio bi siroče.
    Poneko preskakanje slova u pisanju, glasa u izgovoru, zamjena slova, zamjena glasova, kasnije poteškoće sa čitanjem točke i zareza.
    Sve uspješno savladava uz pomoć logopeda. Da se razumjemo, on ga više ne bi trebao, ali ja želim da ga ispegla do kraja, i pomogne da mu bude lakše kod učenja.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Jer me svi smiruju, a ovaj nabada to slovkanje i nabada, još kad mi, kao jučer, da odradi na brzaka "padne u vatru" pročita "padne u vodu" samo zato jer je "v" na početku pa pretpostavi u što je pano...(to jest riječ, jel? )...pa kak da žena ne stisne usne u nevjerici?
    Trudi se čitati brzo pa čita napamet, isfrustriran je, i moj je isfrustriran i davno bi riješio svoje probleme da nema učiteljicu koja ga je isfrustrirala da je spor.
    Sada brzo ružno piše, a sporo prekrasno, i žuri kad čita jer je učiteljica najvažnija.

Da se razumijemo, možda tvojem djetetu ne treba logoped, ali moja pretpostavka da svakako treba pregled logopeda.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

To mi je najmanji problem, zaista, dapače.
    Mislim, pregled.

Onda se postavlja pitanje ići li kod ovog s kojim imam (sjajna) iskustva ili tražiti nekog drugog.
    S tim da je on naučio slogovanje, i vremenom se prešlihta na to, ali uvijek, uvijek, uvijek na početku čitanja, svaki dan, ipak krene prvo slovkanje.
    I ovo povremeno preskakanje i pogađanje.
    Baš me skida s kičme, samo da odradi.
    Vječito nadmudrivanje.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nije nadmudrivanje, dijete ne može drugačije, ima problemčić kojeg će sigurno brzo salvladati uz pomoć prave tehnike.
    Nemoj da osjeti tvoju tugu, pokušaj biti uz njega i što prije logopedu po upute za učenje.
    Npr. moj kad je učio čitao je tako da je naučio način, pa mu je logopedica zaokruživala tako da je pohvatao brzo.
    " pa d ne u vo du , sve što sam razdvojila bilo je zaokruženo i on i dan danas u slučaju da zapne pročita na ovaj način lijepo.

A gle, ako si bila zadovoljna, zašto ne, tada niste mogli rješavati slova i čitanje jer je bio mali, da niste tada riješili problem sada bi vam bilo teže, a ako imaš nekog da ti da preporuku upravo sa pozitivnim iskustvom kao što je moje, onda vidi što ćeš odlučiti. Ali puno je do logopeda, znam ljude koji su išli nekim logopedima i bezuspješno.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ali mi jesmo "rješavali" slova i čitanje, jer više nije bio mali, to je bila predškolska godina.
    Sinteza i analiza i vježbanje.
    Dakle, prošao je to uspješno.
    Kužiš?

E, zato me to nervira - tu nema tuge.
    Sve sam proš'o, svuda bio ( ), al i dalje nabadam.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa ne znam, ja bih tu istu situaciju na skroz drugačiji način interpretirala
    da sam na tvom mjestu, ja bih mislila "ok, napravili smo sve što smo trebali, mišljenje stručnjaka je da on problema nema, on treba savladati čitanje tek za godinu dana, dakle jednostavno nije zreo još za glatko čitanje, sad čekamo samo klik od mozga i strpljivo ćemo vježbati i čekat da se to sazrijevanje dogodi"

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

On je čitao tada?
    Pa tada se trebalo posvetiti igri prstičima, plastelinu.... i rugačijem načinu vježbanja.
    Mjenjaj logopeda.

Ja bi tako napravila.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

omg nije čitao nego je znao analizu i sintezu, kao što zna i sada, i u tom smislu mu nije uopće potreban logoped

dijete jednostavno treba 'kliknuti' i počet će čitati jer ima sva potrebna predznanja

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A gle, teško je to sada ovako reći, ali činjenica je da ima poteškoću. I na tvom bi mjestu otišla po drugo mišljenje.
    Jer mnogo ovisi od učiteljice do učiteljice pa tako mnogo ovisi od logopeda do logopeda.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uopće ne bih rekla da je to poteškoća. To je poteškoća kao što je poteškoća da dijete od 15 mjeseci ne hoda, a puzi, ustaje uz namještaj, samo što eto ne hoda a druga djeca već hodaju u toj dobi.

Tu je jedino poteškoća što je dijete očito pametno pa kompenzira (uči napamet)

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A gle, teško je to sada ovako reći, ali činjenica je da ima poteškoću.

uopće se ne slažem da je tako bjelodano da dijete ima poteškoću

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    omg nije čitao nego je znao analizu i sintezu, kao što zna i sada, i u tom smislu mu nije uopće potreban logoped
    Upravo to.
    Već se brinem kako dopirem do ljudi.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

To što dijete uspjeva naučiti napamet i kompenzirati je dar djeteta i dokaz da je snalažljivo, pametno, mudro i ništa više.
    Čim dijete kompenzira je dokaz da jednu manjkavost mijenja sa svojom prednošću, dakle poteškoća postoji.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kakvu poteskocu?
    Tek je krenuo u drugo polugodiste drugog razreda?! Pa ne ocekuje se da cita glatko i bez slovkanja vec sad.
    Jedino se treba brinuti ako postoje neke druge naznake , koje je solidni logoped vrebo primjetiti i prije skole.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ok odjavljujem se s teme, rekla sam dovoljno i previše
    Sretno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To što dijete uspjeva naučiti napamet i kompenzirati je dar djeteta i dokaz da je snalažljivo, pametno, mudro i ništa više.
    Čim dijete kompenzira je dokaz da jednu manjkavost mijenja sa svojom prednošću, dakle poteškoća postoji.
    Mozda je poteskoca u tome sto roditelj ima neka svoja nerealna ockivanja, a dijete zeli zadovoljiti roditelja?!

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Možda i jest, ja ne velim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, ali njegova manjkavost ne mora biti posljedica poteškoće, nego činjenice da se od njega očekuje da tečno čita, a njemu to još ne ide. Pa to kompenzira.

Ako dijete ima usvojenu analizu i sintezu riječi - onda ima predčitalačke vještine, i nema nekog razloga za razmišljanje o poteškoći.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Gledaj, moze biti i disleksija u pitanju, ali nju ne dijagnosticiraju prije kraja drugog razreda.
    Mislim da je moje dijete jedno od rijetkih kojoj je disleksija i disgrafija dijagnosticirana u prvom polugodistu 2 razreda , ali samo na moje inzistiranje. Ja sam sumnjala u potrskocu od njezinih 5,5 godina, a sa 6,5 sam bila skoro pa sigurna u cemu je problem. Ali njezini mehanizmi kompenzacije i motivacija su ogromni, niti danas ju nitko iz sustava ne bi posla na obradu .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali njegova manjkavost ne mora biti posljedica poteškoće, nego činjenice da se od njega očekuje da tečno čita, a njemu to još ne ide. Pa to kompenzira.

Ako dijete ima usvojenu analizu i sintezu riječi - onda ima predčitalačke vještine, i nema nekog razloga za razmišljanje o poteškoći.
    Slazem se.
    jedno je stvarna poteskoca.
    drugo nasa nerealna ocekivsnja ( uz skroz normalan razvoj).

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

@sirius, samo ispravka, nije drugog razreda, već prvog razreda (drugo polugodište prvog razreda).
    Zato pitam, jel paničarim, jel paranoiziram?
    Jel mudro pustiti ga pa će "doći" ili ne pustiti nego čačkati.

Ono što ću svakako napraviti jest još više smanjiti elektroničke podražaje, kako Peterlin kaže.
    Posljednje uređivanje od Evelina : 03.02.2017. at 12:14

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prvi razred. Znam da je prvi.
    tipkala sam krivo.
    to je skroz ocekivano u drugom polugodistu prvog.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evelina, ja u tvojoj situaciji ne bih uopće mislila da dijete ima poteškoća, nego baš ovako kako Mima i tangerina pišu. Eventualno bih se dogovorila s učiteljicom da zadaje vježbe tipa: obavezno svaki dan pročitati neki broj rečenica nepoznatog teksta (van udžbenika), i s njom bih prokomentirala to njegovo izuzetno dobro pamćenje.
    Edit: učiteljica najstarijeg je uvijek govorila da prvi razred služi za naučiti čitati. A pravo čitanje s razumijevanjem se očekuje tek u trećem, ako ne griješim?
    Posljednje uređivanje od vertex : 03.02.2017. at 12:23

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ni moje dijete nitko nije poslao kod logopeda. Uvidjela sam "poteškoću" a to znači da mi je alarm počeo zvoniti da želim stručno mišljenje pa ako je ok, još bolje.
    Moj alarm je bio opravdan. Da nisam krenula odmah, kao što ste navele gore, vidljivo bi bilo u kasnijim razredima.

Učiteljica je stalno govorila, netko prije netko kasnije (a s druge strane ga je isfrustrirala na satovima da je spor i zadnji), ali moj se nije, po mom mišljenju, radi svojih "poteškoća" uklapao u tu priču.
    Tako je i bilo.

Ne kažem da Evelinino dijete treba logopeda naglasila sam da bi ja na njenom mjestu otišla po stručno mišljenje kada ju već to toliko opterećuje, a i za djetetovo dobro.

Kad kažem poteškoće, ne mislim na ne znam kakve poteškoće, mislim na ove primjere koje je Evelin navela, koje mogu značiti nešto, a i s druge strane ne moraju, slažem se sa svima kad kažu da ne mora biti. Ali ne znači da nije ili da neće biti, a to može samo stručna osoba utvrditi.

A zašto idemo na vrijeme stručnim osobama, da u slučaju potrebe rješimo problematiku kad je vrijeme, a ne kad je prekasno pa je stiuaciju kasnije mnogo teže rješavati.
    Tako ja funkcioniram od kad su mi klinci bili bebe.

Znači meni je alarm:
    Meni tak na živce ide to slovkanje kod čitanja.
    Da bi počeo u slogovima treba mu bar jedna stranica da se prešlihta, i to uz moje upozoravanje svakih par riječi
    Ne muče ga kratke riječi, to pročita odmah, ali dulje od pet slova...samo ga čujem kako si šapće "o d i j e l o". Recimo, ne konkretno tu riječ, ali nju sam izabrala jer dobije slom živaca kad naiđe na slogove koji nisu nužno od dva slova, već od jednog ili tri, to mu nikako nije jasno.

I još se pohvali "mama, dobio sam pet iz čitanja, a govorio sam napamet, pa je mislila da čitam".
    "padne u vatru" pročita "padne u vodu"
    Eto , na to sam mislila kad sam pričala o poteškoćama. Ne mora biti problem, ali s obzirom da je dijete već imalo radnije potrebu za logopedom, nikako nije loše napraviti kontrolu kod stručne osobe.

Eto, to je moj način razmšljanja, a svaki roditelj neka postupi po svom načinu.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja ima blaže dis - teškoće vezane uz poremećaj pažnje. U 1. je razredu imala stalne dvojke i trojke iz čitanja, zalijetala bi se, čitala napamet ili isprekidano po slogovima, brkala slična i obrnuta slova itd.
    Čitanje se drastično popravilo nakon ljeta prije 2.r.tijekom kojeg mi je tri mjeseca čitala naglas SVAKI dan bez iznimke, ne sjećam se više koliko, mislim da je bilo ujutro i popodne po pola sata.
    Prisilila sam je da čita sporijim tempom i ritmično.

Inače dobar je savjet dala Mima, pjevanje slijevanjem slogova odlična je metoda. Tako je moja u 2.polugodištu i krenula od slogovanja prema spajanju.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kako su prvašići?
    Kako obrađuju lektiru i što trenutno čitaju?? Imaju li ocjene iz iste?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

naši obrađuju lektiru na satu
    pročitaju, naravno, doma a onda u razredu još jednom učiteljica pročita, razgovaraju o tome, te nešto nacrtaju i napišu u bilježnicu
    iza svega toga slijedi listić sa pitanjima o pročitanome (u stilu čitanja sa razumijevanjem), i to se ocjenjuje

moja za sad niže petice, i nekako mi se čini da ovaj prvi razred odrađuje sa pola lijeve ruke, naročito matematiku i prirodu - ti joj predmeti ne predstavljaju ama baš nikakav izazov jer je sve to znala davno prije (tipa dane u tjednu, doba dana, operacije s brojevima do 20...)
    zabavlja ju pisanje pisanih slova, to do sad nije znala pa je sva posvećena tome...
    piše za zabavu gdje god i kad god stigne, samo da piše (dodje joj prijateljica na igranje i onda se igraju škole ), jedna drugoj zadaju diktate, presmiješne su...)

i dalje ostavljamo torbu u školi, u boravku obavi sve, i vikendom nemaju zadaće, samo se pohvali sa bilježnicama i to je to

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

naši isto rade lektiru kao i kod buba klare. radi se ... testovi se pišu punom parom. skoro svaki dan pa neka ocjena. vidim da se baš trudi. puno više nego u prvom polugodištu. tu i tamo joj bude naporno kad se poklopi dosta zadaće (mislim da se razumijemo za njene pojmove dosta zadaće ) i izvanškolska aktivnost. ali za sada vrlo uspješno gura i ja prezadovoljna .

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Molim vas, kako ste riješili ovu zagonetku, u Pčelici, radna bilježnica.

Šareni se,
    nije cvijeće,
    al' na njega
    rado slijeće.

Ona kaže da je odgovor: leptir, ali meni to nije logično

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Koja stranica? Javim navečer.
    Ali meni ima logike.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, leptir je, tek sada sam skužila da se ono "na njega" odnosi na cvijeće. Pametno dijete, a ja gnjavim

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

A na kaj si mislila da se "na njega" odnosi?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A na kaj si mislila da se "na njega" odnosi?
    Pa, na leptira! Očito čitam sa nerazumijevanjem.
    Nisam spojila "njega" i "cvijeće", mislila sam da se radi o zamjenici muškog roda genitiv jednine, a to je srednji rod u množini. Valjda. Uf!
    Uglavnom, što se tiče škole, doma treba slušati učenika

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mame i tate prvašića, bližimo se kraju... Kako se osjećate i veselite li se praznicima?
    Moj je trenutno u školi u prirodi i uopće ne mogu vjerovati kako veliko dijete već imam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •