Ne mora se kupiti, ali 1987 mi smi za nastup na univerzijadi imali startasice, bile su ok i godinama poslije, ja ih nosila jos i na faksu
Mi obavili roditeljski, dobili knjige, jos moramo neke radne biljeznice kupiti, ali to cemo preko skole i likovnu mapu, tako smo se svi dogovorili, o startasicama nije bilo rijeci, u ponedjeljak smo popodne, prvo priredba pa onda ostaju nasamo cc 2 sata sa uciteljicom, prvi tjedan imaju po tri sata, onda krecu imati po pet sati.
Uciteljica mi se cini ok, jos omotamo knjige i biljeznice i mi smo spremni za ponedjeljak
Mi smo kupili baš Cvičke i to broj 34, tirkizne, dok smo bili na moru. Mogu li te biti za prvi razred tjelesnog ili baš trebaju imati tenisice? Što uopće radi na tjelesnom u prvom?
Posljednje uređivanje od andream : 02.09.2016. at 09:04
kod nas nije trebalo imati tenisice u 1-3 razredu za tjelesni, ali to ovisi od učiteljice i kaj rade
naši često idu van na tjelesnom
tjelesni u učioni? pa što rade, razgibavaju prste?
mogu raditi čučnjeve, pospremanje iza likovnog, vježbe razgibavanja i slično
usput kad sam ja išla u malu školu, u to vrijeme je to bilo u velikoj školi imali smo sve u našoj učioni i dodavanje loptama ( imali smo veliki pačvorak-tepih na kojem smo se igrali), i crtanje i pisanje, ali bi naša učiteljica često nas vodila van u šumu, livade i kod jednog suseda koji je imal izabelu pa smo mi njemu crtali a on nam davao grožđe
onda ćete kombinirati s vanjskim prostorom, sad kolko ćesto će ići do šume ne znam ( ja sam išla u gornju školu koja je bliže šumama)
Iiii? Vlada li uzbuđenje za sutrašnji veliki dan?
Mi već spremili čizmice za kišu i kišnu kabanicu, šteta da će im sutrašnje nevrijeme pokvariti donekle dolazak.
I ? Kako je prosao prvi dan skole ?
Nama je bilo super. Prezadovoljna sam jer je dobio odlicnu uciteljicu koja je na glasu kao temeljita, zahtjevna, ali i pravedna, bas ono sto njemu treba. U razredu ih je 20ak, uciteljica je za prvi dan pripremila igracke, balone i slatkise, svi su izasli iz razreda bas opusteni i veseli.
Mm i ja se jos snalazimo, blago receno :D
Vec danas je zakasnio na ulazak, pa sam ga ja uvela u razred. Negdje je isprljao hlace prije polaska, a to smo skuzili tek u autu, kada nije vise bilo vremena da se vratimo i presvucemo, pa je otisao u bez hlacama, zeleno-smedjih koljena lol. Mm je zaboravio staviti mu vodu u torbu, nadam se da nece ozedniti lol. Ukratko, danasnji dan mi je lekcija, ubuduce sve pripremiti navecer :D
Mi smo sve sinoć pripremili, torbu i odjeću, i M. je komentirao "znači ja npr ustanem, obučem se, stavim torbu i idem". I tako je i napravio, u 7:02 bio je ispred vrata obučen, obuven i s torbom na leđima. Onda sam mu skinula torbu i rekla da mora još doručkovat i oprat zube.
Jučer smo išli autom, a on je žugao da zašto idemo autom kad on zna put. Jutros idemo, on mi žuga da zašto ja idem s njim, on može sam. I da sutra ide sam
Kad smo došli ispred škole njegova je učiteljica taman uvela njegov razred, i to me spasilo što je nastala malo zbunjujuća situacija za njega, pa se nadam da će mi na račun toga dopustit da i sutra idem s njim
Jutros su imali nastavu samo sat i pol vremena, učiteljica nam je ostavila porukicu što trebamo spakirat za sutra i eto..
Školarac je zadovoljan, rekao je da danas nisu radili apsolutno ništa, iako se pokazalo da su nešto crtali, ali on to ne broji jer nisu "rješavali zadatke". Za učiteljicu sam čula iz nekoliko izvora da je odlična, i to mi je najvažnije.
Početak obećava, ali tek ćeš oko Božića/polugodišta znati kako je zapravo ispalo. Tvoje dijete je super i samostalno. Moj nije volio ići u jutarnje dežurstvo (mm i ja radili od 7, a njega ostavljali u školi - često je bio sam i nije to baš volio u prvom razredu, dok nije upoznao učiteljice u dežurstvu). Mlađi je bio kao tvoj - najradije bi sve sam radio od prvog dana.
Sad vas čeka adaptacija, ne samo na raspored, nego su ta prva tri mjeseca ključna da se razred formira kao grupa. Kod mog starijeg odlična učiteljica to je odradila kako treba. Držim fige da su glasine o vašoj točne. Odlična učiteljica puno znači. Mlađi je imao manje sreće, manje zainteresiranu učiteljicu + naporan razred, ali kad razmislim, njihova osnovna škola nekako mi je prošla brže nego vrtićke godine.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 06.09.2016. at 14:17
Ja sam pitala "može li da ti ideš sam, a ja čekam ispred škole da vidim jesi li došao"
nije pristao
znači tajno praćenje onda![]()
Tangerina, budi sretna da imas tako samostalno dijete. A mozda mu je sad fora ici sam a kasnije ipak pozeli pratnju![]()
I moja Klinka je od drugog dana išla sama i u školu i iz nje, istina ja bi bila doma kad bi odlazila, i Dočekivala sam je doma nakon škole, nakon 2-3fjedna su i neka druga djeca napose ona koja nisu Bila u boravku išli doma nakon nastave, istina mala ima ni 5 minuta do skole
M. je zadnji tjedan pred školu poželjela vratit se u jaslice. Dugo je čekala školu, jedva čeka od godine prije predškolske, i sad ju je jadnu toliko preplavilo to iščekivanje i odgovornost koju stavlja na svoja leđa (a jako je stroga prema sebi kad nešto radi) da je nakon prvog školskog dana proplakalaA zapravo je sve bilo krasno, i školski doček, i učiteljica koja mi je ostavila izvrstan dojam. Kako je dočekala djecu, kako ih je toplo pogledala u oči, stisla im ruku, pomazila ih, onih nekoliko riječi koje je rekla roditeljima kad smo otišli u razred - nije moglo bolje. Jučer popodne je došla prijateljica na igranje i spasila dan, a danas je već druga priča. Malo se požalila da su premalo radili i stalno se nešto dizali i igrali - slično kao tangerinin M :D
Prvasici neka vam je sretno. Sjecam se naseg uzbudjenja prosle godine. Curka skolu i dalje obozava.
zelim to i svima vama.
Moj prvasic je danas dosao sa zadacom da ponese sutra svoju najdrazu igracku u skoluSkola mi se sve vise pocinje svidjati :D
Posljednje uređivanje od rehab : 06.09.2016. at 20:33
Moj je odusevljen! Uciteljica je super, lijepo ih je docekala, uredila ucionicu, slikala za uspomenu, ma sve pet. Mi smo mala sredina i svi se poznajemo privatno tako da je atmosfera u ucionici jako lijepa.
Danas su cak dobili zadacu iz njemackog, nacrtati sebe i nauciti pozdravljati. Bas se potrudio, a ne voli crtanje.
Da bar tako nastavi!
Moj sutra ide sam... Točnije dogovorio se s jednim drugasem da će zajedno. A u školi mu je super samo ga smeta što ne pišu i želi zadaću. Nadam se da će sutra dobiti zadaću radi mira u kući...
Nama je jucer proslo super... Dobila uciteljicu koju smo htjeli, najbolja frendica ide u razred..
Danas izasla nasmijana iz razreda i meni je to zasad najvaznije. Najvise me bilo strah da li ce uciteljicama ista htjeti reci, jer ne prica inace uopce s odraslima koje ne poznaje dobro. Ali izgleda je ipak pricala...kad su je nesto pitale, a i kad je ona nesto trebala .
Kod nas je prvi dan bilo samo kratko upoznavanje, predstava, podjela na razrede. Odlično je što su u razredu s djecom (njih devetero) iz kvarta s kojima se druže još otkad su bili bebe. Prvi dojam o učiteljici je dobar, a djevojčice ne mogu dočekati da počne zapravo (cijeli ovaj tjedan imaju samo po tri sata zagrijavanja i upoznavanja).
Danas smo se bavili omotima, naljepnicama i prikupljanjem materijala za likovni. Sad nas još očekuje zen zabava: izrezivanje slovarica. Ne mogu vjerovati da se tu ništa nije promijenilo od vremena kad sam ja bila prvašica. Potajno sam se nadala da su u međuvremenu izdavači čuli za korisne izume kao što je npr. perforirani karton...
a zašto deca ( i roditelji) ne bi nešto konstruktivno i kreativno radili
Za nove prvasice...
E. se prosle godine borila kako razumjeti raspored i koje knjige kojem predmetu pripadaju.
Zbog toga sam oznacila sve knjige i biljeznice istom temom ( srodne naljepnice: ista zivotinja ili predmet) + natpise istom bojom. Pripadajucom bojom sam u raspored napisala koji je predmet , te sam polje rasporeda takoder obojala istom bojom.
Tako je svaki predmet dobio svoju boji i temu , i vise nije bilo problema.
a zakaj sirius to mala nije sama napravila
Jucer moje dijete izlazi iz skole s jabukom, informirani smo da svaki cetvrtak dobivaju neku sezonsku vocku![]()
kod nas 2 puta tjedno u OŠ, i jedanput tjedno u SŠ
Ne ja sam pročitala, onda sam po farbala pa po ljepila u određenim bojama
Moji imaju naljepnice s imenom, nazivom predmeta i sličicama koje bi trebalo predstavljati neki predmet(napr. Bio Ben za engleski, globus za zemljopis...., ja većinom kupim teke s istim naslovnim stranicama za određeni predmet, a oni si ometaju bas tako ili izvještaju pa stalno moraju misliti ko je kaj
kakva je situacija u vašim školama sa organiziranim marendama?
neki dan na roditeljskom sastanku učiteljica nam je rekla da se žena odluka Vijeća roditelja s kojom će se pekarom točno surađivati, ali da dijete može preko škole uzimati marendu, točno šta uključuje ne znam, ali ako se radi s pekarom pretpostavljam. Cijena je 5kn po obroku, meni se to čini malo puno, pogotovo ako će dobit tipa jednu krafnu, pa ona je jeftinija od toga.
S druge strane, u prvom razredu kad uglavnom ima po 4 sata, ne znam ni je li mu potrebna takva marenda, ili da nosi od kuće nešto tipa banana, muffin..
U zg je 3,5 kn uzina.
Moja djeca je uzimaju , iako je stariji strajkao u 2 razredu ( tada je jeo samo ABC namaz na tostu).
Uzina im treba, ali mogu je nositi od kuce ako ti se ponuda i cijena ne svida.
Moja klinka je odlučila da ne bi išla ove godine na marendu, pa si uzme sendvič ili voće ili oboje od kuće, i veliki si doma nosi klopu od kuće, bar mislim da su si sjetili danas uzet jer je škola popodne
kod nas je užina 5 kn po danu i po jelovniku koji je stavljen na stranicama škole čini mi se sasvim ok. danas su imali zdravu pizzu, prošli tjedan saft sa tjesteninom, sutra pire i ćufte, pa će jedan dan biti file ribe u sendviču sa salatom.... K je zadovoljna i veli da je fino za jesti. krenuo drugi tjedan - počele zadaće... veli K da je učiteljica zakon i to mi je super. svaki dan dolazi veoma sretna iz škole. nadam se da će se tako o nastaviti. na kraju ih je jako malo u razredu - svega 16 i to mi je isto ok jer će učiteljica imati više vremena za svako dijete.
Alec ovo što ti pričaš je kod nas kao ručak koji je iza pol12 dođe 7 kn to se naziva rucak,ujutro ili posle podne je užina koja je tipa dječjih radosti mazanci ili kila s jogurtom, sendvič, piza. Ako su djeca u boravku tada ima još jedan obrok sličan uzini u vrtiću to dođe 2.5kn
Posljednje uređivanje od jelena.O : 12.09.2016. at 20:07
Kod nas je cijena 4,80 ali opcina subvencionira pola. Ponedjeljkom i petkom je nekakav namaz ili pecivo, ostale dane variva, meso i pire, voce...
Trenutno mu je neka dobra faza tako da stvarno sve pojede i kaze da je fino. Od doma samo nosi vodu za piti na nastavi, da ne pitaju van stalno.
jelena - kod nas je to užina (ili kako tko zove) koju klinci imaju i u jutarnjoj i u popodnevnoj smjeni nevezano uz produženi boravak koji se kod nas plaća 600 kn, ali ne znam kaj sve uključuje budući da K nije u produženom boravku. baš me zanima kako će joj sutra ujutro sjesti ćufte s pire krumpirom :/. znam da ja to ne bih mogla jesti u 9.05 kad imaju veliki odmor i jedu u blagovaonici.
Kod nas mi uzina i nije nesto, jedan dan je bilo, snita kruha i kriska sira, drugi dan, snita kruha i kriska salame, treci dan pasteta, cetvrti dan pizza, to je od proslog tjedna, a danas je bilo neko pecivo u obliku puzica.
Ne znam koliko cemo placati, al hrana i nije nesto za najesti se
Kod nas nema nista organizirano. Moj ruca doma prije polaska u skolu, a u skolu nosi pecivo i vodu. S tim da je uciteljica vec odrzala roditeljski sastanak i naglasila nam da im spremamo voce za uzinu. Naravno, moj ne zeli ni cuti za to, jer svi nose pecivo, pa zeli i on.
Inace, prvotno odusevljenje mu je vec splasnulo. Zali se da mu je dosadno, da se previse igraju, on bi vise zadace... Bas se pitam hoce li tako razmisljati za koju godinu :D
kako ide prvašićima?
jeste ih upisali na neki sport?
ovdje se kod nas jako forsaju sportovi i rečeno nam je na sastanku da je poželjno 1 minimalno a 3 maksimalno. dijete je u dnevnom boravku i sad si mislimo, gdje je upisati? vremena baš i nemamo nakon što po nju dođemo, a nije još konkretizirano do kraja što škola nudi u okviru svog programa.
inače radne materijale moramo platiti 190 kn a na prvi izlet idu već početkom listopada i to u Kezele.
Posljednje uređivanje od andream : 15.09.2016. at 19:30
moj zadnje dvije godine trenira judo i mislili smo nastavit s tim, ali iskreno, tek sljedeći ili onaj tamo tjedan, da se malo uhodamo sa školom prvo
inače sam baš zadovoljna kako mu ide, tj njegovim stavom prema školi, sav je ozbiljan s tim, a ja ga guštam gledat kako si ozbiljno slaže knjige i pernicu navečer za sutra
Mi smo za sada zadovoljni sa skolom, zadace imamo svaki dan, i to se odmah rijesava poslje rucka kad dodje doma, za sada mu je zanimljivo, ide sam od proslog cetvrtka i vraca se sam, to mu je super zanimljivo i bas je ponosan na sebe.
Nismo se upisali na nikakav sport, bas mi u skoli i nema nesto, nije neka ponuda, a za vozit negdje izvan naseg mjesta mi je malo nezgodno, jer i muz i ja radimo svaki dan do 5 pola 6, i isto tako svaku subotu.
To budemo jos vidjeli, nek se jos malo uhoda u skolu.
Moji će obavezno na sport, i prvašić i vrtićarac. To mi je najvažnija izvanškolska aktivnost, ostalo po želji. Stariji će vjerojatno krenuti i na folklor, budući da to jako voli, održava se samo jednom tjedno, a treba mu 5 minuta pješke od kuće da dođe do tamo.
Lako mi je sada. Sa strepnjom čekam više razrede, kada na red dolazi glazbena škola, ministranti, ljeti tečaj kiparstva... Da ne bude zabune, to je sve što on već govori da jako želi, jer ima jako širok raspon interesa. On će to sve odraditi kako treba, ali meni je muka od pomisli na novac i vozikanja... Morat ćemo napraviti neku selekciju, samo ne znam po kojem ključu.