Pregled nije nikako beskoristan, ali dolazi prekasno.
Kad je moja velika imala 4,5 g.odavno sam vec sumnjala na ADHD i bas bila u cekanju termina kod priv.psihol.
Dobila sam sluzbeni poziv od inace sjajnih, vrlo iskusnih teta da dodjem na razgovor. Docekale su me pomalo istaknutih štitova, i 15-ak minuta mi opisivale djetetovo ponasanje u vrticu: bez problema u ponašanju, ali leti s cvijeta na cvijet, ne sudjeluje u grupnom radu, ne crta nista, samoinicijativno ide na wc i ne vraca se dugo ili nikako (tj.zabavi se cetkicama za zube ili sl.), oni joj nesto kazu, a ona zaboravi i ne poslusa itd, itd.

Zakljucak nije bio da dijete nije u skladu s ocekivanim miljokazima pa neka potrazim pomoc, nego imate posvojeno dijete kojem niste postavili granice i preblagi sto je i razumljivo s obzirom na okolnosti. Ona mora slusati upute, mora crtati kad i drugi, mora se odmah vratiti s wc-a, mora mirno sjediti kad svi drugi mirno sjede.
Pozitivno je sto su me pozvali, ali i zalosno da niti jednom riječju nisu spomenuli poremecaj paznje, nego sve svalili na odgoj. Dakle, tete NISU educirane, a strucno se osoblje bavi samo ogromnim problemima, kao sto logoped radi samo s djecom iz depriviranih obitelji (ovo je
izjava strucne sluzbe, da ne bi bilo zabune).

Na kraju razgovora ispricala sam o svojim sumnjama i da smo naruceni na obradu, ali vidjeli se da mi ne vjeruju odnosno da pojma nemaju o cemu pricam.