Kako oprati skolsku torbu?

Thread: Kako oprati skolsku torbu?

1. olja's Avatar

olja said:

Default Kako oprati skolsku torbu?

Pretrazivac mi nista ne izbacuje, sorry ako se vec o ovome pisalo.

Elem, malecka ima rozu anatomsku skolsku torbu, Target, sa svim onim "podloscima" na ledjima, sljokicastom Hello Kitty i pratecim cirkoncicima, koja se, naravno, isprljala k'o carapa. Jasno mi je da je ne smijem frknuti u masinu, ali obicno brisanje joj ne moze pomoci. Smijem li ja fino prasak rastvoriti u toploj vodi i potopiti torbu da odstoji, pa je onda lagano istrljati i dobro isprati? Pazila bih aplikacije... Je li iko probao prati anatomske torbe na ovaj nacin?

2. AdioMare's Avatar

AdioMare said:

ja sam prala našu hammu u kadi, u rastvorenom prasku. nisam ju pustala da odstoji u toj lukšiji da se ne izblijedi nego sam s mekanom stranom spuzve prešla gdje je trebalo, istusirala je i sušila na zraku.

3. Beti3's Avatar

Beti3 said:

ali, kratka je tema. Treba novih ideja.
    http://forum.roda.hr/threads/86690-pranje-školske-torbe

4. olja's Avatar

olja said:

Hvala, AM, i ja cu nasu koliko sutra tako oprati, valjda ce biti OK.

5. olja's Avatar

olja said:

Ocito moram jos vjezbati koristenje pretrazivacem, hihi. Odoh citati...

6. sillyme's Avatar

sillyme said:

Kemijsko? Kada? Ja sam mislila samo je malo istrljati carobnom krpom, pa koliko ide... ne zelim riskirati ostecnje torbe zbog malo prljavstine (iz istog razloga mi se dijete vratilo u skolu s prljavim tenisicama, ja sam svoje zeznula na zadnjem pranju pa nisam htjela riskirati )

7. Forka's Avatar

Forka said:

Ja sam sve školske torbe, osim prve, uredno prala u vešmašini i bile su k'o nove.
    Prva torba je bila Scout i imala je onu čvrstu plastičnu potporu, pa sam nju prala u kadi...

8. Cathy's Avatar

Cathy said:

Ja perem u kadi sa deterđentom za suđe, onako na spužvicu, oribam i onda dobro istuširam. Tako mi obično najbolje odu masne mrlje od ruku.
    Do sada su sve preživjele a bilo ih je. Ove sada od klinca su mila majka prema rozima od cura.

9. AdioMare's Avatar

AdioMare said:

ma i ja bih naše prala u veš mašini da sam ih mogla gurnuti kroz otvor mašine, a nisam jer su bile velike i krute k'o kufer.
    ili kofer, nikad ne znam kako se kaže.
    mislim da im manje ili jednako našteti mašina na 30 nego rifljanje u kadi, a tko ju želi još više poštedjeti može isključiti centrifugu.
    ako baš ima neka fleka ili je jače prljavo treba malo ručno prijeći po tom mjestu bez obzira na mašinu.
    meni se tenisice ne operu fino ako ne oribam onu gumu sa strane spužvom i deterdžentom, tek onda bljesnu.

10. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ja sam prala našu hammu u kadi, u rastvorenom prasku. nisam ju pustala da odstoji u toj lukšiji da se ne izblijedi nego sam s mekanom stranom spuzve prešla gdje je trebalo, istusirala je i sušila na zraku.
    Isto ovako.

Kasnije sam se opametila i dobro pazim kod kupovine torbe - mora mi stati u mašinu. Ali to je problem kod prvašića - njihove torbe su obično krute (jer služe kao ormarić, pogotovo djeci u boravku) i teško ih je ugurati u vešmašinu.

11. MikiMama said:

Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Ja perem u kadi sa deterđentom za suđe, onako na spužvicu, oribam i onda dobro istuširam.
    ovako onu od prvašića, a sve druge u vešmašini

12. Cathy's Avatar

Cathy said:

Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    ovako onu od prvašića, a sve druge u vešmašini
    Isto

13. AdioMare's Avatar

AdioMare said:

pa lako je vama, moja je prvašićku torbu nosila 3 godine

14. MikiMama said:

i moja
    i još ju mlađa nosi sad već drugu godinu
    i spužvica skida sve!

15. olja's Avatar

olja said:

Oprala, rastvorila prasak u vodi, a na spuzvicu malo deterdzenta za sudje na najkriticnijim mjestima. Cini mi se da je sinuo. Isprala tusem i okacila da se ocijedi. Valjda nece ostati one fleke od susenja.