Ne znam, mi u Komiži smo sretali puno više Splićana nego Zagrepčana a i inače idemo na manje napučene plaže. Meni je lijepo kad mi se teta u dućanu i na pjaci obrati ikavicom, ja se sva istopim, al svjesna sam da je to do mene, ja sam u prošlom životu živjela dole negdje na kamenu u Splitskoj županiji![]()
pa u Osoru na samoj obali živi jedan ribar. pričekaš ga ujutro kad dolazi s mora i kupiš ribu.
breskve i pomidore možeš vidjeti i po osorskim vrtovima, da ne govorim da se može i do nerezina ili lošinja na plac.
a o mirisima da ne govorim, pa čim se siđe s trajekta smilje i kadulja mirišu tako opojno da ja sva četiri prozora odmah spuštam!
da na Lošinju ima raznog bilje, mirisi su predobri - ali domaće povrće nisam našla.
kaj ja znam, meni je baš gušt jesti to domaće povrće, pa ribu, pa kaj ja znam domaći kozji sir, pa limunadu od domaćih limuna, ao vinu i rakiji da ne pričam, pa svašta nešto - to mi uz čisto more spada pod gušt ljetovanja.
Lošinj je predivan otok, ali mu fali ovo kaj sam napisala
kako ste vi sve romanticne. mirisi, povrce......
jedne godine sam bila na hvaru, kampirala na muzevoj zemlji, tusirala se medju domacim pomama i salati, plaza drugima savrsena, skrivena. a meni konformisti falio krevet, hotel, servirani dorucak, rucak![]()
Evo mi u Velom Losinju. Grozdje ako je i domace, 55 kn!!! U konzumu je 20kn. Pa da ne znam kakvo je, ja nemam toliko love... a mi pojedemo dnevno preko kilu grozdja. Sa svim ostalim vocem i povrcem je isto.
Tako da ja biram domace kupovati u Zagrebu, a na moru sto mi je jeftinije.
Prosle godine smo bili u apartmanu gdje nam je grozdje raslo nad glavom, e to je bilo super!!!
Južna Dalmacija je prekrasna, odnosno sve ono što čovjek (moderni) nije dotakao. Ma samo kad usporedim npr wc u trajektnoj luci prema Cresu i prema Mljetu, slabo mi je.
Po meni je ta regija jako precijenjena u odnosu na Sjeverni Jadran. Sve mogu shvatiti i svatko ima svoje gušte, ali ne volim kad se podcjenjuje moj kraj![]()
možda mi kao turisti ne vidimo neke stvari, ali stvarno baš na Lošinju nism vidjeli niti vinograd, niti smo uspjeli doći do domaćeg pov5ća.
Na Krku, isto tako ima i vinograda, i vrtova i možeš kupiti domaće.
No dajte me prosvijetlite za Lošinj - gdje su vinogradi i gdje se kupuje domaće povrće. ?
Meni je glavni razlog odlaska na jug - sigurnost vremena - ono, ljeto je i želim se kupati svaki dan i temperatura mora (volim toplo more), a uživanje u hrani i piću mi dođe usput.
Nikada se nisam nasmrzavala i nanosila kišobrana, kao jednog ljeta na Krku - tak da kad već trošim novce, želim i lijepo vrijeme
Mi smo trenutno u Dalmaciji i predivno je, ali Istra i Kvarneri tamosnji ljudi
![]()
![]()
Nano, tu npr. http://visitlosinj.hr/ListItem.aspx?id=2036&lang=hr-HR
istina da nema baš vinograda (bar ja ne znam), ali masu ljudi imaju posađeno grožđe kao brajde.
Sori što skačem, nešto sam danas posebno lokalpatriotski raspoloženaValjda zato što su mi klinci dolje, a ja moram raditi još mjesec dana
![]()
Uh, baš mi je žao da niste mogli do domaće hrane, to mi je nevjerojatno za Cres/Lošinjjer npr. na Cresu ima mesnica od poljoprivredne zadruge, takvu janjetinu nigdje nećete naći. Pa njihove trešnje, nadaleko poznate. Maslinovo ulje valjda prvo u RH koje je imalo oznaku izvornosti. itd, itd!
OK, protiv creske janjetine nemam niš - . Inače, osobno, Cres mi je baš prekrasan otok.
Ono za hranu sam pisala za Lošinj - za povrće i voće
Slažem se s ovim, al Mljet nije u mom svetom Trojstvu Hvar-Brač-Vis (zapravo i Korčula).
A čuj Nano je u pravu što turistima znači da netko ima svoje voće ako ga na nekom vidljivom mjestu ne prodaje, pa tko bi za svaku stvar išao do nečijeg polja pitat jel prodaje, a i ta mesnica miša mu šta ne mogu neku bolju reklamu stavit, pa promet bi im bio samo takav kad je tako fino meso.
U Dalmaciji po selima i mjestima gdje ja ljetujem ne moraš do placa jer na svakoj petoj kući fino na kartonu piše što domaće prodaju
Na Mljetu je isto bilo nemoguće nabavit svježu ribu pored toliko mora okolo moraš kupovat smrznutog oslića grr...
Pa sve manje i manje ljudi se bavi poljoprivredom tako da nije jednostavno doći do domaćeg. Mi imamo svoje povrće ali kad mi je npr trebalo maslinovo ulje nisam imala u koga kupiti jer ljudi prodaju govno. Isto vrijedi i za vino. Oni što se bave s tim prodaju smeće a sebi ostavljaju ono što valja. A ako ja ne mogu doći do onog što valja, mogu misliti što se podvaljuje turistima.
Ali zato ribe ima svugdi, prave, friške i odlične. Ali opet treba znati u koga uzimati. Na ribarnici nikad. Treba se raspitati ko se od domaćih ljudi bavi ribarstvom, onako na malo. I nabaviti broj pa se dogovarati s čovjekom.
Drago mi je Trina da si napisala što si napisala - jer ti živiš dole. Mi smo ipak turisti, pa pišemo nebuloze, a sveznajuća Beti osim što zna uvrijediti ne zna potkrijepiti činjenicama svoj stav.
najzgodnije je kada ljudi prodaju ispred kuće - jednom, smo u gradu Visu naletjeli na prodaju domaćeg krumpira. iako sama nisam ljubiteljica istog, to je bio tako dobar krumpira da ga još pamtimo.
Ok, ljudi ostave sebi ono kaj je bolje, ali baš na Lošinju nam je upalo u oko kako nismo vidjeli niti vinograde, niti voćnjake, niti vrtove - ono - živimo od iznajmljivanja soba/apartmana i čistog mora i lijepih plaža i to je to
Beti pše svoje iskustvo iz svog kraja, ja pišem svoje. A nismo naivna djeca da ne znamo da su ljudi pokvareni.
Ja sam lani goste poslala kod susjeda koji ima vinograd i domaće voće i povrće. Gosti su kupili vino a ovi su im prodali kvasinu. Od onda ne preporučam nikoga osim brata mog muža za ribu, koji svako jutro donese ribu ulovljenu tu noć ili to jutro i nikad u životu nikome ništa nije podvalio
gle Trina, ti iz kraja koji je uvijek bio poznat po poljoprivredi, a pojma nemam otkuda je Beti, ali ona zvuči kao poruke s Jana boce. - sve je divno i krasno. Još kada bi malo skratila doživljaj bezobraštine, fakat bi mogla stavljati svoje umotvorine na Janu
Postira, Brac - kraj trznice kuca sa zeleno ofarbanim drvenim vratima (ono trznica je ispred tebe, more iza ledja - lijevo kuca), a dida u konobi prodaje odlicno maslinovo ulje, crno vino.. ne mogu se sjetiti za povrce, proslo je tome vremena... Nadam se da je jos tamo
I kad bi se iza toga opet vratili na Brac, opet smo isli kod njega, cak iz drugih mjesta. Ako je netko tamo, pogledajte, pa javite.![]()
A npr. prosle godine nisam mogla dobiti maslinovo ulje iz okolice Vodnjana jer su masline jako lose rodile (vlastite iz istog razloga cak nisam ni brala, pa sam se obratila frendu maslinaru... nije mi imao sto prodati).
Treba se i ovakve stvari nazalost uzeti u obzir...
Sad ste mi dale ideju za širiti biznis. Uz apartmane u ponudu dodati i ribu i maslinovo ulje. I pet pamidora koje mi nisu smrdljivi martini unišitliMasline rastu isprid kuće, riba se u dvorištu sortira, kraj mriže koja se čisti. I svi non stop pijani od domaćeg vina
da, da - to pod obavezno. Znalci će platiti
ajme Elly da samo znaš kako si lijepe uspomene sad u meni pobudila. Ta malena tržnica s kamenim stolovima mi je jedna od najdražih i najljepših tržnica koje sam ikad vidjelaa i Postire obožavam.
Super si opisala potpuno mi je jasno o kojoj lokaciji kuće govoriš, a ja sam u Postirama u obliženjoj konobi jela najbolje patlidžane u životu, nemam pojma kako su spravljeni i s kakvim začinima al bili su takvi da ih još danas pamtimmislim da je konoba bila pod nekim dudom, znala bih je prepoznati zasigurno da odem ponovno.
i oduševio me posebno onaj dučančić na rivi s unikatnim stvarima: nakit od drveta masline, unikatne haljine s morskim motivima, raznorazni suveniri od bračkog kamena ... u Postiri nema onih groznih China shopova, baš obako Mediteran kao što je nekad biopa čak i oni novi hoteli su se fantastično uklopili u autohtoni izgled mjesta.
baš oNako..
nego koje ste vi odabrali destinacije za ovu godinu?
Lošinj povrće blizu crkvice sv. A ne u velom,voce blizu lječilišta ali većinom egzotika i mandarine, limun i.... zizule
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 11.07.2016. at 20:07
Jelena, pa ne budem valjda budilucu navijala i na godisnjem![]()
budilicu
Možeš naviti, ali vjerujemo da buus se zbunila prije nje
Beti, majketi, nemoj vise...
Ja bas napisala kako su ljudi iz tvog kraja i okolice divni pa nemoj kvariti sad
Ja eto, bas jako, jako volim Istru i Kvarner, tamo mi je bas uvijek predivno
Ljudi su posebni
Sto se tice otoka, moram priznati da se meni Brac jako zamjerio, od smjestaja, ugostiteljstva pa na dalje
Doduse, prije puno godina, al mislim da me vise vidjeti nece![]()
Meni su na Bracu broj 1 Postira i Sutivani Pucisca su fora ma sad bi na moreeee....
MM se budi i ide po ribu.
Ali npr u Komizi do nje nismo nikalo mogli doci. To mjesto s toliko ribarske tradicije, ribe u slobodnoj prodaji gotovo i nema. Ono malo sto dodje, prodaju svojima.
Ak je netko blizu Zadra, imam preporuku za kusaonu vina s odlicnim pogledom, i vinom, naravno
spajalice
kao da si mene opisivala
s tim da se ja nisam ni dala navući na divote prirode
kad mi pričaju od savršenstvu kampiranja
meni prvo padaju na pamet zajednički wc
i prođe me volja za prirodom
Ma i mene iako sam s roditeljima kampirala.
Ali i dalje mislim da se turizam nemre bazirati samo na moru i suncu, vec treba prosiriti ponudu. I to prvo prek ica i pića.
Bas sam gledala kako su opet Ravni kotari ozivjeli
aaa... ja bi kampirala... al ne ljeti na Hvaru... nego u proljece ili jesen na Velebitu...
Md i ja kampirali na ovoj stazi u Kanadi:
http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/exp...e_fuca/photos/ - nesto nevjerojatno lijepo. Staza prati dio obale Vancouver otoka. A koncipirana je tako da se po danu hoda (planinari) po (ne previsokim) brdima, al se na kraju svakog dana zavrsi na kampiralistu na plazi. A osim na prvo i zadnje kampiraliste na ostala se ne moze doci nikako osim prateci stazu.
Je ali nabaviš broj ribara, nazoveš ga par dana prije i kažeš da ti za taj i taj dan ostavi toliko kg ribe i onda se digneš u 10, lagano prošetaš do njegove kuće i tamo te čeka to što naručiš. Tako on radi. Ide svaku večer, zna koliko u prosjeku lovi, a uvijek je ista riba u pitanju i ljudi ga zovu. Jedini problem je ako je loše vrijeme pa ne ide. Ali to on unaprijed zna par dana
Aaa, ma neeeee!
Nisam bila na Silbi, al pozdravljam te s Prvića. Došla na 2 tjedna, a samo razmisljam o tome kako da ostanem 2 mjeseca.
Kad sam bila mladja, obisla sam puno, cijelu Istru, i unutrasnjost i obalu, na Kvarneru sto puta, Hvar i Brač svako selo, sve oko Zadra i Šibenka, malo Splita, puno Dubrovnika i okolice, i ja bih ljetovala na Prvicu zauvijek. (Nemam nista svoje, iznajmljujemo apartman...).
Uvijek smo (prije djece, a djelomicno i s njima) ljetovali tako da samo idemo okolo... Ja dodem na Brac na 14 dana, i svaki dan se kupam u drugom mjestu... Ujutro obilazimo, popodne stanemo negdje na kupanac. Nekad jedemo u restoranu, nekad kruh i parizer, bitno je samo da guza vidi puta.
Sad mi je na Prvicu super, jedan ducan, 2 kafica. Al ja i u taj ducan odem 3 puta. Sve ponesem iz Zagreba, kad potrosimo nema. Kad popijem jogurt, nema jogurta, ima nesto drugo... Kruh ni u Zagrebu ne kupujemo svaki dan... I nisam dosla jesti :mcgreen:, sto imam imam. Kad mi je bas usput stat u ducan, ajd sjetit cu se sto bi mi dobro doslo... Kupimo 1-2 ribe i voca/povrca na jedinom standu.
A ne radim nista. Nisam od plaze cijeli dan, mi smo do 11 i od 17h. Al zato mi je Prvic super jer ima super park, i super nekih kutaka u hladu... Brojimo skakavce, bacamo kamencice, mirisimo bilje, hodamo po vrtu domacina... Ono, ne radimo nista, i to mi je zakon. Ne znam sto je tvojoj djeci zabavno, al da nisam otkrila Prvic ljetovala bih na Silbi.
Bit ce ti super.
P.S. Ne citaj na GO novine. Ja nikad ne citam, i ne otvaram portale... Skicnem samo neku light temu ovdje, al ni tu ne otvaram linkove. A jos gore od novina su mi casopisi. Samo me posdsjecaju da mi ljetni outfit nije dovoljno in. Knjiga, tenisice, smilje i bilje i zen
.
a znam trina, al ovo što kaže nano je istina, trebala bi ponuda biti malo bolja. al meni je ok, ja ne volim promjene :D
42 godine, koliko ljetujem u istom mjestu, na tržnici uvijek isto - pomidori, paprike, krastavci, eventualno salata, lubenice, breskve, dinja, fažoleti, blitva, krumpir i kapula. i to je to :D meni paše.
svatko ima drugačije poimanje odmora, evo bubilo ne čita novine, i ne jede :D a meni je to neizostavni početak dana, kava i slobodna dalmacija. pa pjaca, brzinski ručak - uvijek ista salatai kilo frigane ribe koju je kupila susjeda koja se diže u šest:D .
ja se preselim 4 tjedna, i ta 4 tjedna živim dolje. najveći pomak mi je do šibenika, ako i to, najviše 1 večer :D . i to je meni ljeto i odmor.