Pamtim nazive humanitarnih organizacija još iz rata kada bi nam donosili pakete s eurokremom, mlijekom u prahu, bobom, i dr. hranom. Ostalo mi je to u lijepom sjećanju, kako nepoznati ljudi ipak brinu, stalo im je.

Tako sam odlučila prije dvije godine prići djevojci na štandu s Unicef letcima i zabilježiti se za skromne donacije jednom mjesečno.
U sljedećim mjesecima počele su stizati poštom brošure i slike djece kojoj je Unicef pomogao, za Božić, pa za moj rođendan. Sve je to lijepo naravno, ali ja ne bih bila ja da ne razbijam glavu pitanjem "A koliko to košta? Nisu li novci za dizajniranje, printanje, slanje poštom mogli biti bolje uloženi - u ono što je cilj, a to je pomoć djeci?" Poslala sam im email i zatražila da više ne šalju papirnatu poštu. Sve to mogu i emailom.

Počela sam prošle godine primjećivati jaku medijsku promociju. Puno plakata, štandova, sadržaja, i sl. Sve je to dakako potrebno, ali i košta. Upravo sam danas u HP prilikom postavljanja štanda pitala dvije mlade studentice volontiraju li. Odgovorila je jedna da su pokušali, ali nije funkcioniralo, previše je stresa. Ponudile su mi brošuru ako im se hoću priključiti.

Poznato mi je da Unicef promovira dojenje i čini mi se, nagađam, da surađuje s Rodama, jer sam vidjela plakate u ambulanti.

Također mi vrag nije dao mira pa sam pretraživala web stranice poput charitywatch, givewell.org, charitiynavigator.org. I dok jedni kažu da Unicef nije dovoljno transparentan, potonja stranica navodi da se cijelih 90 % potroši na humanitarni program koji mu je, na koncu, primarna zadaća. Godišnji izvještaj za 2015 nisam uspjela pronaći na web str. Unicefa.

Zanima me efikasnost udruge i što se uspije napraviti s donacijama, koliko ode na financiranje osoblja za prikupljanje donacija. Drago mi je što si studenti uspiju naći posao, ali nisam zadovoljna ako se većim dijelom donacije pokriva studentska plaća umjesto toplog obroka ili medicinske opreme za djecu kojoj je zaista loše.

Jesam li naivna, ili materijalistica, uskog pogleda?
Kako vi gledate na humanitarne udruge, Čuvare djetinjstva, kampanje, efikasnost svega toga?