Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Njihanje glave

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno Njihanje glave

Znate ono kada dijete pitate nešto, i onda umjesto riječima "da" njiše glavu naprijed nazad?
    Primijetila sam da moja osmomjesečna beba tako njiše glavu. Ponekad. Čini mi se kada je umorna.
    To radi onako, rekla bih svjesno. Ne znam zapravo.

Jesu li vaša djeca takvo što slično izvodila?

barca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno

Moja mala (9mj) je to pocela raditi prije tjedan dva. Sama od sebe. Gledam ju iz druge sobe otpuze do prozora i ide naprijed nazad s glavom. Prvo sam mislila da to radi samo kad joj pjevam, par puta sam nesto pjevusila i ona je pocela to radit, pa sam mislila da je mala "uhvatila ritam" , no medjutim to se ponavlja i u drugim situacijama, pa se i ja pitam koja joj je to fora.

Christine avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

Ja zapravo ne znam puno o tome, ali sam pomislila po opisu da je to neka stereotipija.

Evo kopiram:
    "Ritmičke motoričke stereotipije u većini slučajeva su primarne, fiziološke i mogu se smatrati normalnom pojavom. Njihovo etiopatogenetsko tumačenje je vrlo različito, od psiholoških utjecaja do poremećaja u sazrijevanju moždanih (kortiko-strijatalanih) putova.
    Obično spontano nestaju sazrijevanjem motorike u doba malog djeteta. U slučajevima njihovog perzistiranja trebalo bi razmotriti razvoj trajnog poremećaja, te proširiti neuropedijatrijsku obradu.

Fiziološke stereotipije mogu se podijelitu u tri skupine:
    1. najčešće – ljuljanje tijela u smjeru naprijed-natrag, sisanje palca, griženje usana i obraza npr.
    2. njihanje glave (i trupa);
    3. složeni pokreti ramena i ruku."

http://www.klinfo.hr/savjeti/tikovia...kom-ponasanju/

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ima pod 1 (griženje usana) i 2 (njihanje glave). Ovo treće ne znam što bi bilo.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim da skoro svaka beba to radi u tom uzrastu.

Naučila je novi pokret. Stekla još bolju kontrolu nad svojom glavom. Znaš ti koji je to uspeh za jednu bebu ?
    Verovatno je zabavlja da pokret ponavlja. Možda primećuje da to tebe zabavlja
    Uostalom, repetitivni pokreti deluju smirujuće na pospane bebe, zato ih i ljuljuškamo...
    Dokle god to radi samo ponekad, i ne posvećuje tome neko značajno vreme, ja ne bih nimalo obraćala pažnju.

Moja ćerka je to radila namerno, iz igre, cereći se, dok nije opalila bradu o ivicu kreveta tako jako da je prosekla sebi gornju usnu tek izniklim donjim sekutićima. Onda je vrištala...Za pola sata je mlatila glavom opet i cerekala se...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da skoro svaka beba to radi u tom uzrastu.

Naučila je novi pokret. Stekla još bolju kontrolu nad svojom glavom. Znaš ti koji je to uspeh za jednu bebu ?
    Verovatno je zabavlja da pokret ponavlja. Možda primećuje da to tebe zabavlja
    Uostalom, repetitivni pokreti deluju smirujuće na pospane bebe, zato ih i ljuljuškamo...
    Dokle god to radi samo ponekad, i ne posvećuje tome neko značajno vreme, ja ne bih nimalo obraćala pažnju.

Moja ćerka je to radila namerno, iz igre, cereći se, dok nije opalila bradu o ivicu kreveta tako jako da je prosekla sebi gornju usnu tek izniklim donjim sekutićima. Onda je vrištala...Za pola sata je mlatila glavom opet i cerekala se...
    Sviđa mi se ovo i slažem se... moj stariji se tako uspavljivao u nekoj dobi. Nije me brinulo tada, nego kasnije, kad je počeo lupati glavom o pod u kuhinji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •