Moje drugo dijete, sad joj je mjesec i pol, ima trenutno osjetljivu kozu. Kazem trenutno jer ovdje nitko ne zeli donositi zakljucke o kozi tek rodjene bebe, sto mi je skroz logicno. Rodjena je 10 dana nakon termina i imala je potpuno ispucanu kozu, izgledala je kao tlo u Sahari, a na nekim dijelovima je imala ispucanu kozu do krvi. Iako su ovdje svi, ukljucujuci naseg pedijatra, skroz protiv kupanja novorodjencadi (ne kupaju ih ni u rodilistu, osim ako roditelji zele), za nju mi je savjetovano da pocnemo s kupkama cim otpadne pupak. Pupak je otpao u prvom tjednu, a s kupkama smo ipak pricekali do navrsenih tri, najvise iz inercije. Savjet je mazati je uljem po izboru, zatim kupati u blagom sapunu, a nakon toga opet dobro namazati kremom koja joj odgovara.

Oko navrsenih mjesec dana smo rijesili problem izuzetno ispucane, suhe koze, ali onda se osula onako hormonski i dobila tjemenicu po celu i u obrvama. To sad tretiramo na isti nacin.

I nije da je kupam cesto, do sad se tako temeljito oprala u kadi jedno tri puta. Za do kraja ispucanu kozu i za mjesta gdje od bljucanja nastaju ojedine, preporucen nam je hidrokortizon od 1%, ali nismo ga koristili, niti necemo.