Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 111

Thread: Avokado

  1. #1
    barca's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    288

    Default Avokado

    Nedavno sam pocela ovu odlicnu namirnicu koristiti vrlo cesto. Prvo sam pocela curki raditi kasice od njega u kombinaciji sa drugim vocem/zitaricama a onda sam otkrila jos brdo recepata i za svoj gust. Najdrazi mi je guacamole, i radim ga bar jednom tjedno i jedem uz tortille. ( obavezno kad je neki dobar film). Dalje, volim ga i kao namaz, usitnim ga sa cesnjakom, malo soli, limunovim sokom, rajcicom, svjezim sirom i namazem na prepeceni kruh. Savrsenstvo. U salati ga jos nisam probala, nemam ideju koja kombinacija bi bila fina. Kako ga vi jedete ? I ako imate koji zanimljiv recept, pisite.

    Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk

  2. #2
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Mi ga jedemo samog, u sendvicu, u salati, s chilijem, radimo guacamole, stavljam ga u quiche...

  3. #3
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,819

    Default

    Ja ga ogulim i pojedem samog.
    Ranije sam radila guacamole, mogla bih opet.
    Baš sam ga htjela maloj uvesti u jelovnik. Morat ću vidjeti recepte na netu.
    I vidjela sam recept za mousse. Doda se onaj kakao, slatki, gotov, za napitke, i izmiksa skupa s avokadom. To sam jednom radila, ali nisam neki fan.
    Last edited by zutaminuta; 17.02.2016 at 07:17.

  4. #4
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    kod nas najčešće završi u salati sa kozicama
    avokado se nakocka, nakapa sa malo limunovog soka i pomiješa sa kiselim vrhnjem.
    očišćeni repovi kozica se lagano propirjaju na maslacu, doda češnjaka, malo slatkog vrhnja, soli, vlasca.
    kad se kozice ohlade, pomiješaju se avokado i kozice, na vrh žlićice senfa i voila

  5. #5
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    U zadnje vrijeme ga najčešće samo narežem, posolim, popaprim i nakapam limunovim sokom. Jedini je problem što ga sama smažem za tili čas, uz pečena jaja npr., a nije baš nekaloričan

    Moji ga svi najviše vole u salati s tunom - narežem ljubičasti luk, kuhana jaja, avokado i tunu iz konzerve - začinim limunovim sokom, masl. uljem (vrlo malo jer je i sam avokado mastan), soli i paprom i voila.

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Namaz od avokada i sira.

    Ont. kod avokada treba jaaaako paziti da bude optimalno zreo - ni previše ni premalo.

  7. #7
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    ja sam ga jedno vrijeme često jela pa ga se zasitila.. a ovdje je u trgovinama nerijetko ili prezreo ili trul iznutra,ono izvana još tvrd a crn unutra...nakon što sam ga par puta bacila odustala od kupovine...sad su u Lidla neki čudni manji i okrugli,jeli zna itko valjaju li? ne ulijevaju mi povjerenje na izgled...

    curi sam preklani pravila rodjendansku tortu sa kremom od 5 avokada,kakaa itd...mljac...
    Last edited by zasad skulirana; 17.02.2016 at 10:08.

  8. #8
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,819

    Default

    Jako je teško naći dobar avokado. Ovi iz Konzuma budu sirovi, i ako ih ostaviš da odstoje direkt pređu u gnjilo.

  9. #9
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    U Lidlu su trenutno neki okrugli i sjajni. Kad je probni sazrio, između kore i mesa bilo je zraka i lako se gulio. Ja već mislila "evo ga, trul je". Ali bio je lijepe boje i jaaako ukusan. Sad još dva dozrijavaju.
    Sa Konzumovim imam isto iskustvo kao i Žuta.

  10. #10
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Hvala ti, maco, u ime skulirane i moje ime

  11. #11
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ja se držim ovog principa, ako mi se na pritisak čini dovoljno mekan i zreo, pogledam za svaki slučaj još pod kapicu http://www.thekitchn.com/use-this-si...-kitchn-172933

  12. #12
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Jedino ja ne volim avokado?

    Toliko zdrava namirnica, a diže mi se želudac na taj okus. Probala sam ga zamaskirati ali ne ide , preuzme mi glavni okus, osjećam ga i ne mogu.
    Nisam jela samo jedan, nije sigurno pokvaren

  13. #13
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    meni su skoro svi dobri, iz Konzuma, Interspara i Lidla, mislim da sam samo 1-2 bacila od.. puno njih
    kupujem kad ih snize na 10 ili 7 kn po komadu

  14. #14
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Jedno vrijeme im je bila užasno skočila cijena, tad smo i mi apstinirali. Sad ih opet nađem za 9 ili 10 kn.

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Jedino ja ne volim avokado?

    Toliko zdrava namirnica, a diže mi se želudac na taj okus. Probala sam ga zamaskirati ali ne ide , preuzme mi glavni okus, osjećam ga i ne mogu.
    Nisam jela samo jedan, nije sigurno pokvaren
    Ni ja nisam oduševljena. Zato sam i spomenula namaz sa sirom - tako mi je PODNOŠLJIV, he he he....

    Bolja mi je krumpir salata s lukom i bučinim uljem !

  16. #16
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    meni se skoro povraćalo kad sam ga prvi put provala prije 10tak god ali sad mi je OK...dajte si šansu!
    odlično,fala na info maca, onda ću kupit ove u Lidla..

    sjećam se da mi se jednom ful jeo a bio zelen zelen...zatvorila sam ga u vrećucu sa jabukom i sutradan se mogao jesti!
    istom sam triku pribjegla kada su mi trebali 5 very ripe avocados za tortu a u butizi samo zeleni....

  17. #17
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Da, to s jabukom pali i kod kivija.

  18. #18
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    i kod kaki jabuke

  19. #19
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    i kod kaki jabuke
    Vidiš, to nisam znala.

  20. #20
    barca's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    288

    Default

    Ja ih vecinom kupujem u Billi i u Lidlu, stvarno su kak trebaju biti. U Konzumu sam par puta kupila, jednom je bio toliko tvrd da ga nisam mogla prerezati, a drugu put je bio sav neki truljikav. Tako da se drzim Bille i konzuma. maca- ja sam par puta radila sa kozicama, nasla neki recept na coolinariki i stvarno je odlicno, samo nisam stavljala slatko vrhnje i senf na kraju- kladim se da to jos poboljsa cjelokupan dojam tako da cu probati svakako.

    Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk

  21. #21
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Molim recept isprobani za namaz od avokada. Moje dijet to negdje jelo i oduševljen je. Znamo da ide limun i češnjak...što jos?

  22. #22
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,461

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Molim recept isprobani za namaz od avokada. Moje dijet to negdje jelo i oduševljen je. Znamo da ide limun i češnjak...što jos?
    Guacamole? Ima hrpa recepata...
    Nemam svoj, jer ga najrađe jedem čistog.

  23. #23
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Avokado zgnjeciti vilicom ili u muzaru. Neka ostane komadica. Dodati sjeckani paradajz (mi stavljamo cherry jer od svih ducanskih ima najvise okusa), sjeckani korijander, sok limete (moze i limuna) i sol i papar.

  24. #24
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja uz ovo sto je nabrojala munkica znam staviti i sitno nasjeckanu ljutiku

  25. #25
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Napravila sam neku verziju s neta na kraju. Cesnjak, malo senfa, limun, sol, papar i kuhano jaje. Fino je trebala sam samo jace zakiseliti

  26. #26

    Join Date
    Jan 2020
    Location
    Rijeka
    Posts
    3

    Default

    Ja sam avokado jela cijelu trudnoću zbog zdravih masnoća. Volim ga i sada i pomalo dajem bebi (2 godine).

  27. #27
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    U Kaliforniji guacamole je avokado, limeta, crveni luk, i listovi korijadera, a zaljutiti se moze jalapeno papricicama.

  28. #28

    Default

    što bi se reklo pratim
    jer mi je jedno iskustvo jedenja avokada potvrdilo da je ovo jedini način
    https://www.youtube.com/watch?v=MVomMKOUxmg
    ali rado bih mu opet dala priliku

  29. #29
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    što bi se reklo pratim
    jer mi je jedno iskustvo jedenja avokada potvrdilo da je ovo jedini način
    https://www.youtube.com/watch?v=MVomMKOUxmg
    ali rado bih mu opet dala priliku


    Alex

  30. #30
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Hehe, slažem se.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  31. #31
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Obožavam avokado, i to jednostavno posoljen, popapren i s limetom ili limunovim sokom.

    a namaz isto s tim, eventualno još dodam češnjaka i dobro izmiksam.

  32. #32
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Ha ha aleks.

    Ja avokado raspolovim, maknem košticu i jedem žličicom. Obično ga kupim kad je na nekoj akciji

  33. #33
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Obožavam ga i na salatu - nasjeckam na kockice, dodam narezano kuhano jaje, konzervu tune i ljubičasti luk. Prefino, mljac! I obavezno začiniti limetom/limunom, to je must kod avokada, bar meni.

  34. #34
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ja isto
    obožavam guacamole, volim ga dodanog u salate i slično, ali na kraju mi se 99% vremena ništa od toga ne da, kad je zreo prepolovim ga i pojedem sa žličicom
    zadnjih godinu dana se često može nabaviti po nekim normalnim cijenama, normalna cijena za mene je 8 ili manje kn po komadu, prije su akcije bile rjeđe pa sam imala razvijenu mrežu ljudi s kojima si međusobno dojavljujemo akcije

  35. #35
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Da, kad ga nađem po ca 8 kn, kupim odmah 5 komada

  36. #36
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni je najveći problem zrelost.

  37. #37
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Pa ostaviš ga koji dan na sobnoj temperaturi, i onda bude OK. Oni to sve beru nezrelo

  38. #38
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ma stavit među jabuke i začas je zreo!

  39. #39
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Najveći je zez kad kupiš 5 i onda svi sazriju u isto vrijeme

  40. #40
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    Ma stavit među jabuke i začas je zreo!
    Da, jabuke ispuštaju etilen koji ubrzava sazrijevanje drugog voća. Ako kupiš više komada avokada, treba ih stavljati među jabuke jedan po jedan.

  41. #41
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Upravo u Intersparu imaju akciju za 7 kn komad

  42. #42
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,819

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Napravila sam neku verziju s neta na kraju. Cesnjak, malo senfa, limun, sol, papar i kuhano jaje. Fino je trebala sam samo jace zakiseliti
    Ajme pa kud senf i jaja....

  43. #43
    filip's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sesvete
    Posts
    1,035

    Default

    Ja ga nikad probala,kakav mu je okus,docarajte.

  44. #44
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    kao maslacu

  45. #45
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    ma daj, meni nije po maslacu. Foilip, uzmi 7 kn, i u Spar i probaj sama

  46. #46
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    pa ćeš otkriti spadaš li u onu skupinu ljudi kojima ima okus po slami
    ili u onu "mmmmm avokadoooo"

  47. #47
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    ma daj, meni nije po maslacu.
    meni je to tropski maslac, reci što hoćeš
    (al ja obožavam svaki maslac, možda i to ima veze)

  48. #48
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Mislim da je to okus na koji se navikavaš i da je teško da će se oduševiti otprve.
    I da će kasnije doći mmm avokadoooo

    Ima nešto maslacasto u njemu, ali prije bih rekla da je to tekstura, nego čisti okus.

    Ja sam baš u Sparu zadnji put našla sasvim zrelih (a bilo je i tvrdih). Jela sam ga čim sam došla kući

  49. #49
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    aleks
    ja ga ne bih mogla jesti samog, bilo bi mi kao da jedem sapun

  50. #50
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Rekla klinka kaj frenfičina mama radi fini namaz
    Skuha jaje ili zdrobi avokado i sjedini
    Ja pitala mamu danas

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •