Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 111

Thread: Avokado

  1. #51

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Baš sam ga danas nosila za gablec
    Avokado, nakapala limunom, sol (dobra grublja sol da je osjetiš), malo aceta
    + tost
    Vrhunski!
    :njami:

  2. #52
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Meni je avokado fin kao i kod aleks
    Samo što ja košticu posadim, pa imam stabalce. Ne mogu se ja prisiliti da ga pojedem.
    Ili mango. Kao da smolu jedem
    Moj muž obožava svo to egzotično voće, ali meni nema do domaćeg (naročito onog iz svog vrta).

  3. #53
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,240

    Default

    Mangoto vole klinci, zovu ga mango plavi kupim kad je na akciji
    Avokado ne vole,ali klinka kaže da je super u namazu pa ćemo kuoiti

  4. #54
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Avokado = sapun

    Meni je to na listi izrazito neomiljene hrane. Imam o tome stav kao moj sin o batatu - nije namirnica za moj grunt. Osim što je vrlo teško pogoditi optimalan trenutak zrelosti, čak ni tada mi se ne sviđa taj okus. Znam da je subjektivno, ali tako je.

  5. #55
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Zanimljivo je kako imamo razlicite okusne pupoljke i dozivljaj namirnice. Recimo, mene avokado podsjeca lagano na klorofilaste pinjole.
    Ne bih ga nikada povezala sa sapunom sto sam cula i od jednog poznatog hrvatskog kuhara. Njemu je avokado sapun od jorgovana.

  6. #56
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    zanimljivo, nikad nisam probala niti jedan sapun, sem sapunice, a kud jos od jorgovana

  7. #57
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Ja pak ne mogu povezati mango i smolu. Mango obožavam, baš jako, iako mi se vlakna znaju zavuči za zube. Smolu nisam probala ali njena konzistencija mi nema nikakve veze s mangom.

    Javite ak negdje vidite akciju

  8. #58
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    avokado sam mi je nefin, ali guacamole obožavam. i često radim čokoladni mousse ili sladoled od avokada. i gotovo uvijek ga imam u dubokom za krizne trenutke

  9. #59
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Gdje kupujete dobar avokado

  10. #60
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Najbolji je bio iz Špeceraja. Velik ko ananas. Mekan, sočan, ukusan. Grehota bi ga bilo miksat ili išta. Jela sam ga kao jabuku. Kad sam skin'la koru, lol.
    Last edited by zutaminuta; 22.01.2020 at 11:50.

  11. #61
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ma Konzum, Lidl, Spar. I to kad je na akciji.

  12. #62
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    U centrima sam rijetko potrefila dobar avokado, a i kad bi bio zreo znao je iznutra biti crn ili prošaran crnim. Možda se to sad popravilo, ali znam da i kad su bili onako školsko zeleni i mekani opet je falilo okusa. Jer su brani nezreli i pitaj bokte otkud.

  13. #63
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Zuta, a koliko košta u Špeceraju? Sad sam išla guglati gdje je to, čak mi i nije izvan ruke. Za dobar avokado bih potegnula do tamo.
    Last edited by Angie75; 22.01.2020 at 11:58.

  14. #64
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Mislim da je 55 kn / kg, a jedan avokado teži cca 400 g. Komad oko 20-25 kn ako se sjećam. Ne znam imaju li ih sada.

  15. #65
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Ja pak ne mogu povezati mango i smolu. Mango obožavam, baš jako, iako mi se vlakna znaju zavuči za zube. Smolu nisam probala ali njena konzistencija mi nema nikakve veze s mangom.

    Javite ak negdje vidite akciju
    Ima onako blag miris na bor ili borovicu (smreku). Meni ne smeta, ja ga volim

  16. #66
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Opa, puno

  17. #67
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Meni je ok računica kad uzmem da sam iz centara znala uzeti četiri komada i tri baciti jer su iznutra bili odurni. Jedem ih sada rijetko, rijetko.
    Last edited by zutaminuta; 22.01.2020 at 12:16.

  18. #68
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ja pazim da su lijepo zeleni kad ih kupujem, nebitno mi je jedu li tvrdi ili su već za konzumaciju. Tvrde stavim uz jabuke i kontroliram, tako da mi rijetko kad propadnu.

  19. #69
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Znali su mi stajati po punih tjedan dana, na stolu gdje držim i drugo voće, i iznutra samo pognjiliti, a bili su zeleni i tvrdi kada sam ih uzela, iz Konzuma.
    Last edited by zutaminuta; 22.01.2020 at 12:21.

  20. #70
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ima onako blag miris na bor ili borovicu (smreku). Meni ne smeta, ja ga volim
    Ozbiljno? Nikad to nisam osjetila.

    Inače, avokada kod nas ima barem 2 vrszte, onaj zeleni s glatkom korom i onaj skoro smeđi s nešto hrapavijom

  21. #71
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Znali su mi stajati po punih tjedan dana, na stolu gdje držim i drugo voće, i iznutra samo pognjiliti, a bili su zeleni i tvrdi kada sam ih uzela, iz Konzuma.
    Isto ovako.
    Meni je avokado preslastan. Ali svi koje trenutno vidjam su zeleni i prije ce istrunit nego dozrit.

  22. #72
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Neće svi, velim da ih ja relativno često kupujem za gablec na poslu. Ostavim ih par dana na sobnoj temperaturi (bez jabuka) i budu OK. S tim da kupujem kad je akcija. A kad je akcija onda baš dobe puno tih novih nezrelih, koji nisu stajali tjednima u dućanu.

    Inače, meni na fejsu stalno iskače neka stranica Egzotično voće - imaju svega i po dosta povoljnim cijenama, ali nikako se nisam raspiotivala gdje prodaju i otkuda im svo to voće. Oo su oni:
    https://www.facebook.com/Egzotično-v...1499962567199/

  23. #73
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni točno kako žutaminuta opisuje, kupim tvrdi pa mi često propadne. Zato mi je super informacija za Špeceraj!

  24. #74
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Nama je ovakav guac najbolji, samo ne stavljam cesnjak i ljutu papriku (ovo zadnje zbog djece): https://www.allrecipes.com/recipe/14231/guacamole/

    Naravno, kod nas ne raste pa ga nabavljamo iz Meksika ili Kalifornije. Hass (tamni i hrapav) je obicno neusporedivo bolji od onog zelene glatke kore. No to bi opcenito bolje mogla ocijeniti kli_kli jer vjerojatno imaju puno kvalitetniji avokado nego cemo mi ikad imati.

    Ja sam, uz godine iskustva kupovanja svakakvog uzasa, naucila ocijeniti opipom. Ne znam kako bih opisala kad valja, ali s obzirom da k nama stizu vjerojatno u slicnom stanju kao i u Hrvatsku, taj neki prozorcic u kojem su dobri je poprilicno malen.

  25. #75
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ajme pa kud senf i jaja....


    Ups ...racunala sam da ce to biti kao domaca pasteta...hehe ma bilo nam jd fino i dijete i ja se udavili. Drugi put bude bolja
    Last edited by mašnica; 22.01.2020 at 19:42.

  26. #76
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa šta, kuhana jaja super pašu s avokadom.

    Ja ga zgnječim s malo soli i limuna namažemo na tost i gore stavimo kolutiće kuhanih jaja.

  27. #77
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Uh, ma dobro, ... meni je užas i ono kad ljudi rade francusku tako da pomiješaju jaje, sir, šunku, majonezu i povrće. Meni je to to kad spojim majonezu i povrće.

  28. #78
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Meni je avokado fin kao i kod aleks
    Samo što ja košticu posadim, pa imam stabalce. Ne mogu se ja prisiliti da ga pojedem.
    Ili mango. Kao da smolu jedem
    Moj muž obožava svo to egzotično voće, ali meni nema do domaćeg (naročito onog iz svog vrta).
    Mango mi je daleko najdraze voce. Prije cu "pasti" radi njega nego cokolade npr...Meni ima okus izmedju breskve i celera...tj. celerasta breskva xD uopce ne znam kak je smola usla u tu pricu

  29. #79
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Mango mi je daleko najdraze voce. Prije cu "pasti" radi njega nego cokolade npr...Meni ima okus izmedju breskve i celera...tj. celerasta breskva xD uopce ne znam kak je smola usla u tu pricu
    Dijelim mišljenje - mango je meni osobno najfinije voće, a avokado bih odmah dala u dobre ruke

  30. #80
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Još jedna ljubiteljica manga.

    U stvari, volim sve voće. Al mi mango spada u favorite. I jako volim pomelo - od ovih malo egzotičnijih. I plod kaktusa.

  31. #81
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Marmelada od kaktusa je nešto prefino mmm

  32. #82
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Taman sam za gablec pojela mango (5 ili 6 kn u konzumu) i pokušavala sam doći do okusa smole. Iako pojma nemam kakav smola ima okus, al fakat nema mi nikakve veze s mangom

  33. #83
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja sam maloprije pojela avokado iz Lidla i bio je za moje pojmove savršen, pa sam razmišljala o tome je li to dobro ili loše što nikad nisam jela nijedan avokado koji nije iz trgovačkog centra

  34. #84
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,240

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Taman sam za gablec pojela mango (5 ili 6 kn u konzumu) i pokušavala sam doći do okusa smole. Iako pojma nemam kakav smola ima okus, al fakat nema mi nikakve veze s mangom
    Muž je kupio par manga koja mislim da nisu zreli rekla sam klincima nek ostanu koji dan doma da će tad dobiti

  35. #85
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Ja sam svoje kupila u petak, a danas pojela. Do tada su stajali na sobnoj temperaturi. I nisu bili blizu jabuka

  36. #86

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Mango & avocado...yammi

  37. #87
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Kaj ne uzgajaju na Visu avokado kod nas? Ako se dobro sjecam, mislim da je neki otok u pitanju i super im ide. Kod njega je karakteristicno da pocne dozrijevati tek nakon branja. Ja ga volim(ne kao mango) ..na zlicu ili uz jaja/salatu itd...
    Last edited by KrisZg; 28.01.2020 at 18:57.

  38. #88
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Sva tu egzotiku jela sam ucŠpanjolskoj to je toliko drugačiji okus i miris nego nasi...

  39. #89
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Ja sam jučer kupila u Konzumu za 20 kn, 6 manjih avokada u mrežici zapakirano.
    Kaže muž da su super.
    Ja to ne jedem pa ne bih znala.
    Mango i meni ima okus i miris kao da jedem smreku.
    Brrrr


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  40. #90
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Uzela sam u Sparu jedan danas. Savršeno mekan, ali iza jedenja ostavlja opori okus u ustima.

  41. #91
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,240

    Default

    Avokado zuta?

  42. #92
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Više vuče na mango

  43. #93
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Da, avokado.

  44. #94

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Ne znam, moj mango je uvijek vrlo sladak. Avokado uvijek uz malo limuna, ako ništa drugo, limun je obavezan.
    Last edited by annie84; 28.01.2020 at 22:23.

  45. #95
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Uzela sam u Sparu jedan danas. Savršeno mekan, ali iza jedenja ostavlja opori okus u ustima.
    Može biti da je ubran prije optimalne zrelosti. To je problem s većinom južnog voća i općenito biljaka koje dolaze iz dalekih krajeva.

    Jednom sam se u Singapuru iznenadila fantastičnim okusom svježeg voća (koje je ovdje egzotično, a tamo nije) - ananas, banane, žute lubenice, mango, a pogotovo liči i te kojekakve sitne voćke - ne znam ni kako se zovu... U usporedbi s onoim što kupujemo ovdje, razlika je nebo i zemlja.

    Transport ne doprinosi kvaliteti, jer se to voće mora ubrati poluzeleno da bi preživjelo, pa onda ga hlade i tretiraju koječime, tako daaaaa... ima to i svoju lošu stranu. Možda bi se meni avokado svidio da ga uspijem probati u zemlji u kojoj raste.

  46. #96
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Kaj ne uzgajaju na Visu avokado kod nas? Ako se dobro sjecam, mislim da je neki otok u pitanju i super im ide. Kod njega je karakteristicno da pocne dozrijevati tek nakon branja. Ja ga volim(ne kao mango) ..na zlicu ili uz jaja/salatu itd...
    i ja sam čula za taj uzgoj na Visu i jako me zanima gdje se taj viški avokado prodaje, nisam ga nigdje srela

  47. #97
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Maloprije sam u Bio&Bio vidjela lijepi avokado.
    Paket od tri komada 28 kn.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  48. #98
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    i ja sam čula za taj uzgoj na Visu i jako me zanima gdje se taj viški avokado prodaje, nisam ga nigdje srela
    Pa tek je posađena plantaža, nije to još u rodu: https://www.otoci.eu/vis-posadena-pr...ntaza-avokada/

  49. #99
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Pa bili su objavili da bi bila berba već ove godine.

  50. #100
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Ovdje piše da su zasađeni 2017., a da se očekivala berba već 2018.: http://maslina.slobodnadalmacija.hr/...zu-u-hrvatskoj

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •