ne znam, peterlin....
meni se cini da treba ici tamo, gdje srce vuce.
danas se sve tako brzo mijenja, ono sto je jos jucer bilo super, danas je passe. i obrnuto.
kuzim ja sto ti mislis. i sama uvijek kazem djetetu, da u prosjeku gledano sto bolje obrazovanje - zaci veci izbor, bolje mogucnosti.
ali ako nekoga zaista srce vuce prema umjetnost, onda zasto ne.
pa danas postoji i cijeli kulturni management, mozes raditi jako puno poslova sa nekim kulturno/umjetnickim backgroundom, jos ako na to ide nekakav mba, mogucnosti se sire.
Posljednje uređivanje od seni : 23.02.2016. at 15:10
Ja je nisam pustila ali je vec sada gnjavim manje. Ne vidim smisla u gnjavazi, imamo mi i svoj obiteljski zivot uz skolu ( sport, putovanja, planinarjenje,...) a ne da cijele popodneve sjedimo uz nju. A i dvoje skolske djece koje ne zrlim zanemariti. Popustili smo kriterije, hvalabogu, u Ri jos uvijek mozes upisati normalno stednju skolu ako prolazis sa 4 i nesto.
Jedan primjer prijateljice - njezina mala je prosla 5r sa2,7!, sesti isto tako, onda se malo trgnula i digla, upisala ekonomsku 4g skolu i sada prolazi sa 4. I moci ce na fakultet ako bude htjela.
Posljednje uređivanje od In love : 23.02.2016. at 15:11
Kad smo ovog mojeg pitali sto bi zelio biti kad odraste on je iz srca odgovorio: smetlar ili zidar. Nemojte mi samo reci da je to divno jer nitko nije sretan ako je to zelja njegovog djeteta. Zato je vjestica tu fa mu nudi neke druge opcije koje ne moraju ukljucivati gimnazoju i fakultet.
Magriz, jesi li ti htjela biti glumica?
Moj je dojam da se na ADU dobije lijepo široko obrazovanje, ne samo zanat.
Posljednje uređivanje od Jurana : 23.02.2016. at 15:11
Evo ja to nisam znala (mogla) tako direktno reći kao vertex.
Ja sam dvojial između 2 potpuno različita faksa, mogla sam upisat bilo koji i prošla bih, al to su bila 2 potpuno različita prijemna.
Jako sma se grizla jer je moj otac očekivao da ću upisat taj tehnički faks, to mu se podrazumijevalo al mene je srce vuklo na ovaj drugi.
Uvijek ću biti mami zahvalna jer mi je rekla: Dijete upiši ono što ti voliš i smatraš da je tvoj izbor! Tako i bješe.
Zahvaljujući mojoj hrabrosti u to vrijeme (jako teško se upadalo na taj faks al sam išla samo na taj prijemni) danas imam jako zanimljiv posao vezan uz putovanaj što mi je oduvijek bila velika želja
A motivirala sam se u OŠ gledanjem u kartu Europe na svom zidu iznad radnog stola i razmišljanjem kako ću jednog dana raditi i puno putovati.![]()
Peterlin, a zasto ne glumac? Da moju nesto tako zanima ja bi je odmah usmjerila.. Ali dobro, ima ona jos vremena, ima tu umjetnicku dusu i crtu pa budemo vidjeli.
Lili, da bi mogli birati trebaju im ocjene.
A inace, mislim da su ti postovi, onako, lebdeci, u oblacima...
Svemir se uroti... mozes si misliti.
Ne kazem da treba prisiljavati, mada...
Znam za jednu priču, mozda uopce nije istinita, dječak nakon odlicnih ocjena u osnovnoj, najbolji na skoli... odluci biti vlakovođa.
I na kraju roditelji popuste.
Ne znam, ne mogu 100 posto tvrditi, ali ja ne bih. Mozes graditi vlakove, projektirati ih... s vremenom dovoljno zaraditi pa si kupiti jedan. Ali sa 14 god usmjeriti si život u tom smjeru, a kasnije skuziti da si se zaje...
Uf...
![]()
ma nije sto je 4 iz glazbenog nego eto mogla je pitat da odsvira nesto za 5 a nije jer je nije briga. isto tako, druga 4 je bila iz engleskog
koji joj je uvik izmedju 4 i 5 jer ona knjige ne otvori. to me ljuti, sta je mogla! oba predmeta su joj bila izmedju i zakljucena joj je manja ocjena
jer se nije potrudila.
sad kad citam ovu raspravu o bodovima za srednju skolu sve me strah jer ja jos uvik nemam pojma o tome.
mislim da je kod mene lakse upisat gimnaziju, bar je nekad prije bilo.
ja bih njemu lijepo stvroila neku priliku da malo radi kao zidar, negdje kod susjeda koji gradi kuću ili još bolje da skuplja smeće ili neki otpad uh da vidiš kako bi lijepo promijenio mišljenje.
Znam jednog koji je godinu dana na trešnjevačkkom placu pekao piliće jer mu ne treba fax, nakon godine dana upisao se na pedagoški smjer likovna kultura (inače je nadaren za to područje).
Danas radi u školi kao profesor likovnog, povremeno ima neke druge angažmane i sretan je, inače jako spretan i okretan, ne treba mu puno da napravi svašta iz ničega.
lili, sto ti je zanimanje, odnosno koji je to faks bio /znatizeljna baba
je pa Cubana zato ga se mora "osvijestit" u pravo vrijeme da bez određenih ocjena nema određenog zanimanja.
Al za glumu npr, presudit će definitivno talent a ne ocjene i ne vidim razlog zašto sšputavat dijete ako to voli i želi raditi.
Ok vlakovođa mi fakat nijeal bilo koje zanimanje koje podrazumijeva da si visokoobrazovan meni bi za moje dijete bilo ok ako ona/on to voli i želi raditi.
I da sigurna sam da pravi talenti uvijek dobiju neku priliku da realiziraju svoj potencijal pogotovo ako su bili hrabri kad je trebalo odlučivat.
Znati što želiš je velikaaaa stvar u životu.
Meni malo smeta ova sudbinska crta u nekim vašim postovima. Mislim da ima prilika u životu i kasnije, kad se hoće. Za promjenu, za dodatno obrazovanje, za kurseve ove i one...
Posljednje uređivanje od vertex : 23.02.2016. at 15:23
rijetko tko zna u toj dobi sta zeli biti kad odraste... jbmu, ja jos uvik ne znam sta zelim bit kad odrastem![]()
Moj zidar/pitur/postavljač pločica/električar... nam je s vremenom postao obiteljski prijatelj. Nakon nekoliko godina poznanstva sam saznala da je defektolog, s puno godina rada u struci iza sebe :D
Ja cak ni ne zelim da je moje dijete visokoobrazovano, ako je ono sretno bez toga sam i ja sretna. Moja zeli biti frizerka ali je fora u tome sto ona nema pojma sto to znaci ( stajanje do 60g zivota)... Njoj je fora ceprkati po kosi i tako je ona odlucila da bi bila frizerka.
mene ne zabrinjava hoce li biti visokoobrazovani, dokle god rade sta vole i sretni su.
Možda je to bilo lakše prije, mogli ste i završiti fakultet, pa upisati još jedan ako ne bi imali posao ili bi vam u međuvremenu postalo jasnije čime bi se u životu bavili.
Ja nisam polagala drž. maturu, znači, kad bi željela upisati faks, morala bi na drž.maturu. Joj, rezultati nakon ovoliko godina bi bili zastrašujući.
Iskreno, ja svoju L. uopce ne vidim u nekoj zahtjevnijoj gimnaziji. Ali u gimnaziji je vidim, prvo zato sto ce je ta skola najbolje pripremiti za drzavnu maturu, koja joj je potrebna za neki od dva fakulteta koje spominje da zeli upisati. I na kojima bi, vjerujem, bila dobra. Jer te predmete i sad voli raditi. Drugo, zato sto se ona ne pronalazi ni u jednom zanimanju koje se moze steci u nekoj od strukovnih skola.
Dakle, oslanjam se na njene snove, na ono sto ona zeli raditi u zivotu.
Ne mislim da si bez gimnazije i fakulteta propalitet. Jako cijenim primaljsku skolu, medicinsku, skolu za zdravstvene tehnicare, bolje tehnicke skole itd. Ali moje dijete ne zeli nista od toga. Pa je onda poticem da se trudi da uspije u onome sto ona zeli.
Spominjala je da bi htjela biti i asistent u nastavi. Pretpostavljam da ni to ne moze bez faksa.
mozda bi njoj bila bolja srednja turisticka (HTT) od jezicne gimnazije,
HTT ima jednaki broj sati matematike i hrvatskog kako i opca gimnazija te vise sati 1. strango jezika
tako da drzavna matura ne bi trebala biti problem,
nema prirodoslovnih predmeta, ali ima tri strana jezika
http://ss-hotelijersko-turisticka-zg.skole.hr/nastava
Mislim da asistent u nastavi nije "profesionalan" posao.
ja mislim da sam danas na stranicama pučkog vidjela da ima osposobljavanje za asisatenta u nastavi (ako nisam nešto pomiješala)
eto moj glumac ide za HTT. Ne znam što bih rekla. Mislim da je manje zahtjevno nego što mu je bilo u oš, stvarno. I onda to mog kampanjca potakne da još manje radi,a lijevom nogom bi mogao s pet prolaziti.
velim glumca jer već 9 godina ide u ZKM, glumi i u jednoj od predstava ZKM-a, ali vrlo je oprezan u izjavama da bi mogao biti glumac. Mislim da im oni tamo poprilično realno prikazuju taj život i mogućnost upisa na akademiju.
Ja se gimnazije nekako bojim. Ja nisam išla, mm je. Ukoliko se ne završi faks, što se točno radi sa gimnazijom? Koje se ima zvanje/zanimanje. Ne znam. Ja se toga plašim. Mom muškom djetetu bi savjetovala neku strukovnu školu, a ako i bi gimnaziju, onda bi strukovnu završavao u "večernjoj školi". Ili, ako mu ne bi išao faks, libertas i slični uvijek može, naravno ukoliko bi mm i ja imali love za školarinu.
Mislim da nam je sustav školstva poprilično zbrčkan!
I onda opet dođemo do MIOC-a i 5. gimnazije .....![]()
a bas vrijeska. ja imam taj dojam da stalno pisemo o miocu i petoj. Pustite tu djecu na miru
ako za peticu toliko mora uciti u osnovnoj skoli i toliko se muciti zajedno s roditeljima, a onda nisu za peticu. Bez obzira jesu glupi, lijeni, nemaju radne navike, vaki, naki. Treba imati mjeru, a cini mi se da je granica tanka.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 23.02.2016. at 22:10
Sve je to divno i krasno, ali mog sina srce vuče prema kauču i ekranu mobitela. Ne muči mene njegov izbor, nego njegov nerad. Što bi falilo da sad upiše neku opću gimnaziju, da si omogući par godina za razmišljanje što dalje, a ne puf u strukovnu školu, jer misli da tamo treba manje raditi.
Eto, to me smeta, odnos prema radu, a ne izbor.
mene nešto zanima: zar je stvarno svaka zagrebačka gimnazija zahtjevnija od bilo koje strukovne?
Nemojte me nervirati s MIOC-om i Petom
Ja sam završila gimnaziju u malom gradu, jednu jedinu koju smo imali. Čak ne jezičnu, bila je samo opća. Upisala bez problema anglistiku, 15. na rang listi (od 300 koji su pisali prijemni). I nikako ne mislim da samo te razvikane gimnazije valjaju.
Ali stvarno mislim da je faks (barem one fakultete koji moju zanimaju) lakše upisati ako imaš podlogu u gimnazijskom programu, nego iz strukovne škole.
Pa, ne mogu reći da je na primjeru našeg prvijenca izbor dobre škole nešto značio za radne navike.
Ono, neke dane radi 0 minuta, neke se skupi sat, valjda. Grozno, ako mene pitaš, što se njega tiče, problema nema.
Onda se ja razrednici zgražam nad ocjenama i neradom, a ona mi kaže: a nisu vam te ocjene toliko loše, puno njih vam ima takve ocjene, samo šta u njega nema podočnjaka, on je uvijek svjež i naspavan![]()
Vertex, u koju školu ide? Što bi bile loše ocjene u srednjoj?
(Ja sam u gimnaziji imala 2 iz matke i fizike, 3 iz kemije, sve ostalo petice. Samo treći razred prošla s 5, ostale s visokom 4. )
Pituljice, a jel ti sin zadovoljan u X?
Mislim, znam da to nije MIOCali nije valjda baš takva katastrofa?
(moja diplomantica je završila X, i cura je bila sasvim draga, pametna i sposobna, nije izgledala kao da ju je njena srednja škola hendikepirala)
Pitam radi ovog mog, koji je bistar, a nije baš previše marljiv, i volio bi ići u matematičku gim., pa mu dolaze u obzir X, III ili XIII (ta nam je blizu, a kažu da se popravila zadnjih godina).