Imam bogato iskustvo o tome, pa da počnem:
Počela sam nositi isto tu negdje s 15 jer je preporuka oftalmologinje bila da će mi to usporiti rast dioptrije. Ne znam jesu li, ali dioptrija mi nije puno rasla do danas.
Išli smo u Vinogradsku u kabinet za leće kod dr. Šarića. Tamo sam dobila dioptriju za leće i s tim smo išli u Opto Centar, Vlaška 64. HZZO odobrava popust svakih dvije godine.
Leće tipove mislim da ne možeš birati. Idu prema kategorijama: meke - niske dioptrije, polutvrde - srednje dioptrije, tvrde - visoke dioptrije.
Možeš birati tipa kvalitetnije recimo sa zaštitom od računala. Preporuka.
Dosta novca ode na preparate za čišćenje: imaš par vrsti otopina. To će ti sve objasniti tamo.
Navikavanje ide, eh, kako kome. Ja sam plakala i mučila se jer u početku nisam znala tehniku kako dovoljno dobro isprati leću da ne ostane detergenta, jer od njega najviše peče oko.
Pripremi se na situacije da je leću lako izgubiti, recimo meni u par navrata kada bi mi se oko posušilo, pogledam u stranu i leća hop.
Zato je dobro koristiti kapi za oči.
Smanjiti buljenje pred ekranima jer oko još manje trepće, a to vodi crvenilu i iritaciji.
Držati se uputa o nošenju, posebno onom početnom prvi dan tri sata, sljedeći dan tri i pol, itd. Jer ozbiljna iritacija je gadna stvar. Jednom prilikom sam morala ići na hitnu gdje mi je doktor umrtvio oko zbog neopisive boli. Taj dan sam nosila leće od pet h ujutro, do iza dva u noći sljedeći dan. Putovala sam negdje i zaboravila skinuti.
Kada se čovjek navikne leće lijepo olakšavaju život jer izgubiš onaj osjećaj da si čoravac.
Treba paziti na tjelesnom, i u vodi.
Voditi računa o higijeni jer ima raznih beštija koje vole papati oko.
Pitaj još ako te što zanima.

Odgovori s citatom
a ako padnu sa prsta dok ih stavljaš...veće su pa ih je lakše naći, ali treba jako paziti da ih dobro očistiš. Ustvari, treba jako paziti da ne padne s prsta.
)

ajmo reć da te razumijem.