Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Evo, kada kliknem na ovaj tvoj link, meni se otvara ova adresa http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje...mislilo-981008

a u tekstu piše ovo, stvarno nije teško naći gde:

Korištenje elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja, pokazalo je istraživanje, imasnažan učinak na san i budnostte može imati ključnu ulogu u stalnom nedostatku sna. Istraživanje je provedeno na 12 sudionika tijekom dva tjedna koji su čitali e-knjige na iPadu četiri sata prije spavanja svake noći pet dana zaredom. Isto je učinjeno i s običnim knjigama, a dio ispitanika je prvo čitao na iPadu dok su drugi prvo počeli s knjigama.
Dakle, ja sam mislila na to, nisam čitala ostale tvoje linkove.

Na čemu temeljim mišljenje da su ekrani štetni, hm, dobro pitanje, zapravo ne znam.
Pravi odgovor je: na temelju svog znanja i na temelju mog poverenja u tuđa saznanja.

I baš zato što cenim tuđa saznanja i tuđi naučni rad, smeta mi kad pročitam da je neko posmatrao 12 ispitanika i onda zaključio nešto, pa sad taj zaključak pokušava da podigne na opšti nivo, tipa cele ljudske vrste. Tebi taj premali uzorak ne smeta? To ti je iste relevantnosti kao da se sakupi 12 mama i kaže: "našoj deci ne smeta plavo svetlo, dakle, zaključujemo da nijednom detetu na smeta."

Ono što je ključno za istraživanje je metodika kojom je rad rađen. Ako je metodika loša, to može da dovede u pitanje verodostojnost celog rada.
A jedna od ključnih stavki je odabir dovoljno velikog uzorka, na osnovu koga će rad imati dovoljnu "težinu", tj. na osnovu koga će ćezultati moći da budu smatrani verodostojnim, a ne slučajnim.

Da želim da oborim tezu da su ekrani štetni, ja bih prvo prečešljavala metodiku istraživanja.