-
Rektalno mjerenje temperature kod beba
Pratim Rodinu grupu potpore dojenju na fb, i u dva dana već dvaput sam naletila na tvrdnje savjetnica da se bebama ne treba/ne smije mjeriti temperatura rektalno. Eh sad, da ne spamam tamo, s obzirom da je primarna namjena grupe, očito, savjetovanje o dojenju, odlučila sam pitati ovdje. Zašto ne mjeriti rektalno, postoje li kakva istraživanja koja pokazuju da je to opasno i/ili nepouzdano? Tamo na raspravama se tvrdi nešto u tom smjeru, ali bez navođenja izvora tih informacija, a kad sam sama probala naći neki relevantni članak, studiju i slično, nisam uspjela naći ništa, dapače, većinom se navodi da je to kod beba i dalje najpouzdaniji način mjerenja.
Možda da još obrazložim zašto me to dosta zanima, naime, starija curka je imala u nekom trenutku febrilne konvulzije i pouzdano mjerenje temperature nam je bilo prilična noćna mora (a vrlo bitno) dok se nismo uspjeli dogovoriti oko dovoljno dugog držanja običnog alkoholnog toplomjera pod pazuhom. Ušni digitalac Braunov za kojeg svi tvrde da je jako pouzdan nam je pokazivao sve i svašta, a rektalno nisam ni pokušavala nakon što je bila par mjeseci stara. Eh sad, nije me frka za stariju curku, kao što sam napisala, s njom se sad mogu dogovoriti, ali uskoro bi nam trebala doći nova beba i iskreno nemam pojma čime i gdje da joj mjerim temperaturu dok je još premala za desetominutno držanje klasičnog toplomjera pod pazuhom. Razmišljala sam da kupim posebni rektalni za bebe jer sam dosad nalazila da je tako najpouzdanije, a sad su mi ovo nove informacije da nije tako.
Dakle, ima li netko tko može navesti pouzdane izvore za ili protiv?
-
Nisam iščitavala komentare, a jedinu objavu koja se tiče temp sam zapazila onu o strahu od temp. Ovo:
http://pathwaystofamilywellness.org/...the-fever.html
Da im je to službeni odnos u Udruzi vjerojatno bi išla i neka objava, a tu savjetnicu si trebala pitati bar u inbox otkud joj to.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma