Joj i ja sam gledala tu emisiju...prestrašno!![]()
Sjećam se da su pokazivali slike maloga i izgledao je kao mala kopija tate.
Joj i ja sam gledala tu emisiju...prestrašno!![]()
Sjećam se da su pokazivali slike maloga i izgledao je kao mala kopija tate.
Užas, takav teški nemar nema opravdanja, nadam se samo da je sudac bio dovoljno oštar prema njemu, po meni minimum 15 godina za takve kretene, zaslužuju to! Smrznem se kad se sjetim kako je naš zakon preblag a kaj se sve događa..Sjećam se nastavnika matematike iz osnovne koji je redovito šamarao učenike, većinom dečke, ali ponekad i cure, ako nešto nisu znali - i nikad mu se ništa nije dogodilo..
E, kad već spominješ nastavnike, sjećam se, isto iz osnovne škole, nastavnika iz povijesti. Maltretirao je svih, nije nas tukao, ali smo uvijek bili kažnjavani bez veze, ustvari sjećam se da je jednog dečka udario sa knjigom po glavi, ali onom tvrdom stranom gdje je uvez, onako okomito.
Dok sam bila u srednjoj čula sam da je ubio svoju ženu. Katastrofa. :shock:
što se tiče ostavljanja djeteta u autu..prijateljica je bila na svadbi na kojoj je majka jednomjesečnog djeteta isto ostavila u autu da samo spava ..kao, dijete je mirno, najede se i spava..dakle, ti na svadbi, a jednomjesečna beba sama u autu na parkiralištu u mrko doba noći?..i sad ti shvati ljude
koja kretenka! najgore je valjda kaj njoj samoj to uopće nije "big deal"sofke prvotno napisa
i kaj da se to jadno djetešce probudilo?
Ništa čudno, na žalost.sofke prvotno napisa
Mi smo bili na nekom vjenčanju u jednom srednjovjekovnom dvorcu. Obred je bio popodne, a večera oko sedam, pa smo Fionu vodili sa sobom i kad smo skužili da je skroz umorna, oko deset, otišli smo svi zajedno u sobu na spavanje (u dvorcu je bio i hotel u kojem su bili smješteni gosti).
Svi gosti koji su imali bebe i malu djecu su nam se čudili
a) jer smo došli na večeru s bebom (ona je tada imala oko godine dana), a oni su svoje bebe ostavili u sobama, naravno same
b) jer se nismo vratili na večeru nakon što smo ju ostavili na spavanju, nego smo ostali s njom u sobi.
Meni je njihovo čuđenje bilo nepojmljivo, no u cijelom tom društvu mi smo bili iznimke, a ne oni.
I još naglašavam da je bila riječ o srednjovjekovnom dvorcu debelih zidova u kojima ne funkcioniraju ono baby-telefoni za nadzor djece, jer signal jednostavno ne prolazi kroz te zidove, tako da zaista nema šanse saznati je li dijete budno ili nije, plače li, hoda li noću samo po hotelskoj sobi, itd.
Prošle godine, bilo je ljeto, ne baš zvizdan u podne, ali dosta vruće, ispred MM-ovog posla žena je ostavila curicu cca 2 god. u zaključanom autu, sa samo malo odškrinutim prozorom i otišla u dućan. Mala je počela plakati i MM i kolega su izašli, probali su otvoriti vrata, naravno nisu uspjeli, mala je tako vrištala da su bili na rubu da idu razbiti prozor kada je mama dotrčala s bebom na rukama. Oni su je napali, a ona se prvo počela na njih izderavati što se mješaju, ali je onda uzela dijete iz auta, počela ga tješiti i plakati skupa s njim. Rekla je da je curica zaspala i ona je uzela bebu i samo htela nešto uzeti u dućanu. To je sve trajalo 10-tak minuta, mislim da žena stvarno nije imala loše namjere, ali joj je bila definitivno kriva procjena.
A zamisli da je netko s lošim namjerama USPIO otvoriti vrata...
oprosti, ali ne možeš tako puknuti i ja bih ovo nazvala zlostavljanjem, a ne greškom!sandraf prvotno napisa
![]()
I jaluce2006 prvotno napisa
![]()
![]()
ovo je "STRAŠNO" ali moram reći da mi je koma kad šetam i vidim neke roditelje flagma voze a iza djeca nevezana zure kroz prozor od nekih 4 i 6 g.![]()
I još kad divljaju po stražnjem sjedalu,a tata se nonstop okreće i leluja po cesti!valentinaal prvotno napisa
![]()
Zna se vidjeti i malu djecu koja tako skaču i po prednjem sjedalu. :shock:
I ja, točno mi se slika stvorila pred očimaNea prvotno napisa
Vozila sam jednom iza auta u kojem su bili tata (vozio), mama (naprijed pored tate), klinac 5-6 god. (hopsa po stražnjoj klupi). Tata se svako malo okretao da zvizne klinca po glavi, a auto je cijelim putem dok sam ja vozila iza njih (cca 2 km) vijugao po cesti i prelazio na suprotni trak :shock:
eto točno to se i meni desilo nedavno! :shock:Honey prvotno napisa
kada vidite dijete samo u autu slobodno nazovite policiju ili ako ste hrabriji recite koju riječ roditeljima
to sam i ja učinila - beba je spavala u autu, ja sam pitala po dućanima uz koje je bio parkiran automobil čije je dijete - jedna se mama čudom javila i kaže da je tata tu, a ja njoj: "Ne, nije." On je pak otišao do kioska.
Navela sam im mogućnost prijave itd....
Otišli su, nisam sigurna da neće to ponovno učiniti jer su me gledali kao da sam s Marsa pala.
Inače, MM je jednom to učinio na parkiralištu vrtića - zaboravili su igračku i on je otrčao do njihove prostorije, a dijet eje ostavio u sjedalici - uglavnom, nadam se da mu više nikada neće pasti to na pamet![]()
danas na knežiji (albaharijeva), prelazim preko ulice. "mama" VUČE dijete (dečkića) za ZGLOB rukice, iz parka pokraj konzuma, u ulicu tina ujevića. visoka, s naočalama, podignute kose. maleni možda ima 3 godine.
u drugoj ruci nosi biciklić, zubi stisnuti, pogled ravno - a dijete plače. ja slušam, i očekujem - neću doma, hoću u park, ili nešto slično...
maleni kroz suze govori:
mama JAKO SI ME STISNULA
mama BUBA MEEEEEEEEE
mama BUUUBA MEEEEEEEEEEEEE
pogledam rukicu, a šakica sva crvena.
![]()
![]()
da je mene primila tom snagom, mislim da bi se i ja derala.
stvarno ružna scena.sorciere prvotno napisa
ali... ne znamo što je tome prethodilo. možda je mama maloga pola sata na finjaka i sve moguće načine nagovarala da sjedne na biciklić jer moraju doma a on neće pa neće, neće hodat, neće vozit...i šta da žena napravi? da ga ostavi u parku? da ga nosi a ostavi biciklić u parku?... ne znam, može žena bit najveća zlikovka i zlostavljačica, ali malo mi je too much opisivat je kao na tjeralici zbog jedne scene izvađene iz konteksta...![]()
Ali, dijete joj je reklo da ga boli. Ja imam dečkića koji se nikada ne da - kad smo doma ne da se u park, kad smo u parku ne da se doma. I znam se iznervirat, ali ne bih prečula kad bi mi on rekao da sam ga stisnula i da ga boli.
reakcija je nažalost dvosjekli mač, mislim, roditelju kojem je normalno tako ostavit dijete u autu uglavnom je sasvim svejedno što drugi misle o tome, ili, ako vide da su izazvali negativne reakcije okoline, dijete bi moglo na kraju nastradat kad dođu doma...neznam...
baš tako. BOL je bila ključna u cijeloj situacijiZdenka2 prvotno napisa
. a da vam dijete dođe s TAKVOM rukicom - sigurno bi mu odmah stavljali obloge...
ninni, ja mogu shvatit vrisku oko odlaska iz parka, i roditeljsku odlučnost - ali ovaj postupak ne spada u normalu.![]()
Da i meni je to jako jako strašno. Ma ja baš ne razumijem ni kako ljudima uopće takvo nešto može pasti na pamet...
A za ovog malog bebača koji je umro na vručini jer ga je tata zaboravio, gledala sam i ja i mogu samo reći užas...Ali bez obzira na to što je on zaboravio. nije mi jano kak možeš zaboraviti da ti je dijete u autu, da ga uopće ne registriraš kad izlaziš iz auta i zaključavaš ga. Pa kaj se taj u busu vozi???
sorciere prvotno napisa
ma, joj..mene tak žaloste takve priče. pa kakva se to majka ne obazire na bol svog djeteta, a koju mu ona nanosi..![]()
pa da joj je ne znam kako loš dan i da je bubek ne znam kaj napravil..
mogla ga je uzeti na ruke, a ne vuci ga dok on place da ga boli, i jos uopce ne obracati paznju na toninni prvotno napisa
.
Jedna od zgrada na Malesnici, oko osam ujutro, puse vjetar, pada kisa...klinci se igraju vani dok teta cistacica dolazi ocistit ulaz, i jos nesto obaviti. Cca podne, teta se vraca malci plavi tule ispod balkona:"Mamaaaaaaaaaa, smijemo li SAD doma?" Cuje se mama odozgora" NE SMIJETE JOS!" i sirocici tuzno krenu dalje. Pita ih teta cistacica zar su cijelo jutro vani (naravno da jesu) i jesu li uopce sto jeli (nisu), pa im kupi nesto za pojesti u ducanu.....na cjelokupnu situaciju regiraju normalno, znaci nije prvi put....![]()
:shock: .Storma prvotno napisa
Pa neki ljudi stvarno nisu zaslužili da inaju dijecu!!!
Ja sam jednom dok sam studirala u Puli naišla na jedan auto parkiran ispred apoteke na +35 sa malom bebicom na prednjem sicu koja je bila sva crvena i zajapurena i plakala je na sav glas. Otišla sam do apoteke i pitala da li zna netko čije je to dijete u autu a jedna je gospođa rekla moje znam jako je zločesta i stalno plače. Bila sam ljuta ko ris i rekla joj nek ju odmah ali baš odmah izvadi iz auta jer ću inače zvato policiju.
...i? Kakva je bila njena reakcija?
Brzo se pokupila pognute glave.
Ovakvu mamu imam i ja u svojoj zgradi. Klinci su po cijele dane vani, i sad po ovim vrućinama. Par puta sam naišla kad su uletili u stan, a ona zagrmi: Gubite se van... i zatvaraj ta vrata, klima mi radi!!!Storma prvotno napisa
![]()
Da ona će hladiti svoju guzicu dok joj djeca vani umiru na vrućini. Krava odvratna! Ma nek se niko ne ljuti na izrazu ali stvarno me jaaako ljute ovakve stvarimakka prvotno napisa
![]()
Trebala bi socijalna služba ispitati zašto ta djeca ne smiju doma.makka prvotno napisa
Ne znam kako je dalje, ali ovdje oko mene kad bi se provjeravalo tko je kakav roditelj, mislim da bi mnogi izgubili taj status!
"Normalno" je djecu tući, psovati ih, ostavljati same u kući. Pod normalno mislim kako velika većina to čini, i ta većina za mene i druge roditelje koji slično razmišljju misle da smo nenormalni ekscentrici koji će razmaziti svoje dijete.
Viđala sam svašta, i mislila da sam vidjela kakve sve gluposti daju bebama jesti, a onda danas čujem jednu mamu kako je svojoj jednoiplgodišnjoj curici dala malo votke da lizne. Svi su se nasmijali na to, valjda im je to bilo slatko.
Bože dragi, plačem ko kišna godina!! Pa ja živim u svijetu bajke-to za mene ne postoji!! Pa kad bi ja tako nešto vidjela, vjerojatno bi instiktivno odalamila majku, ako uopće mogu izgovoriti tu riječ za takvu osobu!
Pa već sam negdje pitala, što učiniti u takvoj situaciji???
Eto neki dan kad sam išla na posao vidim auto parkiran na cesti (na nogostupu više nije bilo mjesta) ispred porezne uprave u Grada Vukovara (tko je iz Zagreba zna kakav je tu promet), u njemu dvoje djece, dječak od svojih 4 godine i djevojčica od oko 7. Dečkić urla, plače, zalijepio lice na staklo, na licu grč.
To što su to bili mali Romi meni je bilo važno samo utoliko što sam im lakše pronašla roditelje među onima koji su čekali da se otvori uprava. Lijepo sam pitala jesu li ono njihova djeca koja plaču sama u autu, a otac kaže:'uh, majku mu, šta se opet deru', a na moj komentar da ne bi baš trebalo djecu same ostavljati u autu rekao mi je :'GLEDAJ SVOJA POSLA!!!'
A što da je naletio kakav tegljač, što da su djeca otvorila vrata i izašla ravno pred neki jureći auto, a što da... mogla bih strašno puno takvih scenarija smisliti, a samo jedan ostvareni bi bio dovoljan da te djece više ne bude.
Slična stvar se dogodila mužu moje kolegice. Zamislio se i odvezao do svog posla, zaboravio je da je mala u autu i da ju je trebao ostaviti u vrtiću. Hvala Bogu, kad je došao na parkiralište od posla skužio je da mala iza spava.andrea prvotno napisa
Mislim da nije baš takva rijetkost da ljudi "automatski" voze. Znam da se mom tati znalo dogoditi da pogriješi skretanje kada bi nekuda išli jer bi utonuo u misli i vozio kao da ide na posao.
ovim topikom poceo tekst u danasnjem vecernjaku strana 40, 41.
Evo i teksta:
Sjedim u autu ispred Konzuma. Žena dolazi s dvogodišnjim djetetom. Dijete plače, ona viče na njega da prestane, ponavljajući mu da će ga ostaviti u autu. Uzima ga iz kolica, stavlja u autosjedalicu i odlazi. Ubrzo sam shvatila da nije otišla vratiti kolica, nego u šoping! Dječak je u suzama gledao za njom onim tužnim pogledom! Užas! Nisam znala što učiniti... riječi su žene koja je na Rodinom web forumu svjedočila o nebrizi jedne mame, dvojeći je li trebala pozvati policiju ili Centar za socijalnu skrb.
Vjerojatno bi se i većina nas užasavala i ne bi ništa učinila. No, nakon tragedije s dvogodišnjom djevojčicom iz Rijeke, koja se u stanu ugušila u požaru, i apela dječje pravobraniteljice Mile Jelavić da se predškolaska djeca ne smiju ni na trenutak ostavljati sama, ni u parkovima ni u stanovima, jer će roditelji zakonski odgovarati, mnogo toga bi se moglo promijeniti! Zbog djeteta samog u stanu, lupanja po guzi, pljuske..., roditeljima u najblažem slučaju Centar za socijalnu skrb može izreći mjeru upozorenja!
Što se sve razumijeva pod nebrigom za djecu, a koja se sankcionira po Obiteljskom zakonu, razgovarali smo sa stručnjacima. Sutkinja za maloljetnike Lana Pete Kujundžić ne dvoji nimalo da bi na mjestu majke s početka priče odmah pozvala policiju ili Centar za socijalnu skrb.
Nedopustivo je ostaviti dijete samo u autu, parku ili stanu, uz izliku roditelja da je otišao nakratko nešto obaviti. Brinuti se za dijete nije lako, no roditelji su ti koji su ga odlučili imati i moraju preuzeti odgovornost. Ako dijete ne čuva punoljetna osoba, moraju ga uvijek voditi sa sobom, i na plac, i u trgovinu, kamo god idu, koliko god im to nespretno i teško bilo.
Inače je riječ o nebrizi i zapuštanju djeteta. Ostaviti danas predškolca samog u stanu u kojem se može popeti na prozor i pasti s kata, popeti se na plinski štednjak, gurnuti prst u utičnicu, znači pristati na mogućnost da mu se u trenu nešto loše dogodi kaže sutkinja.
No, hoće li roditelji odgovarati za zapuštanje djeteta, za što je predviđena zatvorska kazna, ili će im se izreći mjera upozorenja? To će ovisiti o tome je li se to dogodilo jednom ili se roditelj češće tako ponaša te jesu li se dogodile posljedice.
Jednokratno lupanje po guzi djetata ili jedna pljuska amoralno je kažnjavanje! Hoće li roditelj kazneno odgovarati ili će mu biti izrečana neka od mjera iz Obiteljskog zakona, tako da ga se, primjerice, pošalje u školu za roditelje ili ga socijalni radnici upozore da to više ne čini, ovisi o načinu na koji je pljusnuo dijete! Ako je to učinio s izrazitom grubošću uz očitu zloporabu moći, onda i jedna pljuska može biti kazneno djelo. No, u pravilu se kazneno goni roditelj kad se ne može učiniti boljim unutar sustava socijalne skrbi kaže sutkinja Kujundžić.
Pedijatrica Diana Puževski kaže da se djeca o kojima se loše brine lako prepoznaju.
Pregledi te djece traju puno dulje jer su nemirnija, plačljivija, agresivnija u ordinaciji. Kad mi roditelji dovedu dijete koje ima astmu, a odjeća mu sva smrdi po dimu, iako sam ih molila da ne puše u stanu, treba li se pitati jesu li to dobri roditelji?
Ako djeca adekvatno dobi ne dobivaju na težini i visini, ako su anemična, češće ozljeđivana, kažem roditeljima da ću dijete morati uputiti na dulju obradu u bolnicu. Roditelji koji su sami odgovorni za nenapredovanje djeteta obično se prestraše da će im netko uzeti dijete i već za dva mjeseca krvna slika djeteta se popravi! Ako se stanje ne promijeni, kontaktiram i s vrtićem i Centrom za socijalnu skrb kaže dr. Diana Puževski.
Kao primjer loše brige o djetetu ističe i roditeljsko "podmetanje" bolesnog djeteta u vrtić te odbijanje vegetarijanaca i makrobiotičara da djeci daju meso unatoč mišljenju liječnika da ga djeca barem do 15 godine moraju jesti. Kaže im da svoj izbor prehrane nemaju pravo nametati djeci. No, dodaje da se glavnina roditelja njezinih malih pacijenata dobro brine o djeci, pa su rjeđi primjeri da mora, kao u slučaju jedne majke ovisnice, redovito pisati izvješće Centru za socijalnu skrb o tome je li dijete ozljeđivano te kako napreduje.
Psihologinju Gordanu Buljan-Flander iz Poliklinike za zaštitu djece nedavno je nazvala gospođa i rekla joj: "Jedna je majka je u parku maloprije tako pljusnula dijete da je sve zvijezde prebrojilo." Ona je odmah obavijestila Centar za socijalnu skrb. Takvih je prijava sve više u Poliklinici, ali i na Hrabrom telefonu. Psihologinja kaže da ne bi trebalo ostavljati samu djecu mlađu od devet godina. Nisu zrela da se snađu u neočekivanim situacijama te nije sigurno da neće dirati plin ili struju. No ni djecu mlađu od 13 godina koja se ne osjećaju dobro sama te stalno provjeravju hoće li netko provaliti ne bi trebalo forsirati da ostaju sama.
obože... a kako ta ista teta tumači činjenicu da vrtići, pa čak i neki državni, imaju vege menije za malene???Amalthea prvotno napisa
Kill me, ali ubijat dijete batinama i tjerat ga da bude stajaznam vegetarijanac, meni nisu ni priblizno iste stvari
Danas scena u Kaptol Centru. Mama trci za djecakom od cca. 2.5g i vice: baci tu cokoladu, neces to jesti! Maleni drzi u ruci onu jednu malu cokoladci koja se dobije uz kavu i place....Mama urla: najveca greska u zivotu ti je sto si meni rekao ne!!!!! I
ma užas! stvarno grooozne priče...
sjećam se dva primjera:
- tata je svoju kćer od 4 godine iz vrtića vozio na motoru, ali ODOSTRAGA! mislim, nek mala nekaj vidi, digne rukice i oooodeee... užas!
- tata u dubrava vrtiću koji svom klincu od također 4 g. da kutiju šibica i petarde da se igra s djecom...
ma, svakaj se vidi i čuje... na žalost...
ali mislim da ti roditelji nisu ni svjesni kako se ponašaju. a garant se ponašaju onak kak su se njihovi ponašali prema njima. sve je to začarani krug![]()
Imala sam nesrecu dva puta po deset dana u mjesec i po dana biti u bolnici jer mi je malisa imao urinarnu infekciju. E pa cega sve tu nema... od 'banalnijih' stvari tipa pocetka dohrane s 4 mj krafnom (!) i posjedanja bebe od 2,5 mj ('da se malo odmori od lezanja'), ostavljanja djece koja placu jer su mame kolektivno otisle pusit ili gledat Big Brother do roditelja koji tri dana ne dodju vidjeti osmomjesecno dijete (ne zive u istom gradu, mozda nemaju novaca za prijevoz ili za biti kod nekog u gradu pa to nekako jos i mogu shvatiti iako sama to ne bih nikad napravila) - ali onda kad dodju ga ne zele uzeti u ruke da se ne bi razmazio!!! I jos se cude meni koja nosim svoje dva krevetica pored i savjetuju me da to ne valja... A komentar na plakanje maleckog je bio - 'Budes li jos tako zlocest mama ce te ostavit zauvijek u bolnici!' Mladi roditelji, prvo dijete... Malisa ih je na kraju ignorirao i samo se okretao i plakao za med. sestrama, jer je u tih petnaestak dana u bolnici vise od njih dobivao ljubavi i paznje...
Ubijte me, al ja to ne shvacam...
mišljenja sam da na takve neprilične situacije od strane roditelja uvijek treba odreagirati.
Prošle godine , u predbožićnom raspoloženju, šetala sam sa svojom obitelji, i začula psovke, pogledam , a tata od dva metra, psuje djevojčici pred tramvajskom prugom, na TRgu u centru Zagreba, odmah sam ne razmišljajući krenula u tom smjeru i zatekla dva mladića kkao lijepo govore čovjeku da se tako ne ponaša. Onda je tata odalamio mladića i oni su se udaljili, ja sam pokušala smiriti situaciju, pozvana je policija. i bla, bla, zvali me na saslušanje nakon par dana. Malu je policija uzela ocu i predala majci, otac je ostao u pritvoru. Nikada neću zaboraviti taj tužan dječji pogled, bespomoćan....
Ja cesto ne reagiram upravo radi toga - da me se ne odalami - jer moram biti ziva i zdrava radi svojeg djeteta. Koliko god mi je zao tog drugog djetetapafi prvotno napisa
![]()