Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 111

Thread: Kruh i ostala cudesa od kiselog tijesta/beskvasnog tijesta

  1. #1
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default Kruh i ostala cudesa od kiselog tijesta/beskvasnog tijesta

    Evo na zahtjev otvaram temu.
    Stavit cu vam link na album danasnjeg kruha sa svim koracima pripreme i nadopunjavat cu sa novima.
    Album je otvoren za dodavanje pa mozete podjeliti vase uspjehe.

    https://goo.gl/photos/6YaFKHcPh5csUvdF9

    Pisani postupak cu kasnije dodati ili c/p vec napisano na drugom topicu



    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  2. #2

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Za one koje se odluče na pečenje beskvasnog kruha možete probati
    ispod kruha staviti tepsiju s vodom za hrskaviju koricu.

  3. #3
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    rafi od kojeg ti onda radiš raži ili pšenice?

  4. #4
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hvala ti na topicu.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    rafi od kojeg ti onda radiš raži ili pšenice?
    Ja imam kvas od pšeničnog brašna,
    ali radim svakakav kruh

  6. #6
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Radila sam do sada samo kruh koji se ne mijesi prema Kainom receptu, i sve bi bilo dobro da nije ostao stajati ipak malo dulje nego što ide u uputama.

    Ali volim domaći kruh. Mater ga često radi.

    Mogla bih i ovo probati jer se čini jbn ukusno. U Konzumu stalno uzimam te neke zdravije varijante, ali je svaki deset kn. A ovdje kila brašna deset kuna i imaš kruha za čitav tjedan. Čini se isplativije.

  7. #7
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Radila sam do sada samo kruh koji se ne mijesi prema Kainom receptu, i sve bi bilo dobro da nije ostao stajati ipak malo dulje nego što ide u uputama.

    Ali volim domaći kruh. Mater ga često radi.

    Mogla bih i ovo probati jer se čini jbn ukusno. U Konzumu stalno uzimam te neke zdravije varijante, ali je svaki deset kn. A ovdje kila brašna deset kuna i imaš kruha za čitav tjedan. Čini se isplativije.
    Imas na kvatricu 6kn kila iz mlina. Manje ga treba nego iz ducana, pokupujes razne sjemenke, koje cu ja sutra obnoviti i dobijes proteinski kruh.
    Ima i u lidlu brasno 5kg za 18kn ako se ne varam.
    Zena koja pece i dostavlja beskvasni u personaliziranom omotu naplacuje ga 20-30 kn. Svaka cast na ideji ali meni puno preskupo

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  8. #8

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Baš meni kaže svekrva eno u konzumu ovaj tvoj kruh,mala štruca,10kn
    Tako da jeftinije,i zdravije u svakom slučaju.
    A nije nikakva mudrost,samo volja.
    Ja sam do sad radila kruh s običnim kvascem i već pred kraj mi je počeo smetat okus pa
    sam probala i s kombinacijom,mrvicu kvasca i dizanje preko noći,al ipak se osjetilo.

  9. #9
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Ajmo redom. Ne mogu c/p sa proslog topica. Potrudila sam se i vagala da budem tocnija u receptu.
    Kiselo tijesto:
    1. 150-200 g brasna
    2. 1-2 dcl vode
    Zamutiti guscu smjesu, ako je prerijetka nastat ce samo mjehurici bez dizanja. Doda se brasna i nastavi dalje...
    Prvi put sam ga pustila 2 dana pa onda dohranila sa oko 100 g brasna i malo vode i tako svaki dan dva tjedna.
    Negdje pise da se moze peci prvi nakon 4 dana. Ne znam.
    Sto vise dana dohranjujete bolji bude.

    Kruh iz albuma:
    1. 300 g smjese od kiselog tijesta, pola od ukupne kolicine.
    2. 3 dcl mlake vode
    3. 500-600 g brasna
    4. 1/2 -1 v.z. soli ( ja volim slanije)

    Sol se dodaje kada se vec doda pola od ukupne kolicine brasna u razmuceno kiselo tijesto kao sto se vidi na fotkama.
    Mjesim kuhacom koliko ide i tada vec kompaktno prebacim na stol i mjesim dok ne postane glatko. Nekada sam znala raditi i malo mekse pa ga nisam na stolu vise mjesila vec bi sav posao odradila kuhacom ili mikserom. Oblikujem (na fotkama su dve struce, u jednu je dodan origano, cesnjak i kim) stavim u posudu u kojem cu ga peci, pouljim, prekrijem i stavim na toplo da se digne. Obavezno komentiram napredak, bez toga nista u zagrijani pecnicu na 180° 35-45 min

    Kada je gotov "umijem" ga i pokrijem krpom. Nakon toga drugom krpom lupam ostale po prstima dok ga pokusavaju maznuti Odustanem i odem se leci

    U albumu su fotke kako kod mene izgleda, od pocetnog jutarnjeg pa sve do zavrsnog.
    Tekstura tijesta je predivna sama po sebi, meni djeluje nekako zivo

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  10. #10

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Kris,sestro po kruhu..sve isto.
    Samo priprema kiselog tijesta:ja sam prvo izvadila jednu količinu pa onda dohranila sa istom tolikom količinom brašna i upola manje vode
    i tako svaki dan dva tjedna.Tu količinu koju sam vadila sam bacala jer nije bila spremna za uporabu.

  11. #11
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by rafi&gabi View Post
    Kris,sestro po kruhu..sve isto.
    Samo priprema kiselog tijesta:ja sam prvo izvadila jednu količinu pa onda dohranila sa istom tolikom količinom brašna i upola manje vode
    i tako svaki dan dva tjedna.Tu količinu koju sam vadila sam bacala jer nije bila spremna za uporabu.
    Nisam nista bacala, samo sam ga malo dohranjivala. Sada mi se cini da sam pretjerala u napisanom, nema sanse da sam dohranjivala sa 100 g brasna 2 tjedna, manje je bilo jer mi je sada ukupna kolicina gotovog oko 600 g.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  12. #12
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    kris predikan ti je kruh!

  13. #13

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Pa da,zato mi je bilo,vauuu,koliko ti tog tijesta imaš
    ja krenula sa 200g i uz bacanja imam oko 500g

  14. #14
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Kaj mene mući u cijeloj priči, ak se nakon nelko dana uzme pola od smjese za kruh koji se peće, i prihrani ostatak onda drugi dan je dobar taj starter?

  15. #15

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Ukoliko je tijesto spremno i poštuješ pripremu 2 tjedna.
    ja recimo danas izvadim dio s kojim ispećem kruh,prihranim i
    već sutra normalno pećem drugi kruh.
    Ali i nakon recimo 4 sata kad se tijesto nahrani i nabuja je spremno.

  16. #16
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    kris predikan ti je kruh!
    Hvala

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  17. #17
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Kaj mene mući u cijeloj priči, ak se nakon nelko dana uzme pola od smjese za kruh koji se peće, i prihrani ostatak onda drugi dan je dobar taj starter?
    Da. Ja ga neki put ne prihranim odmah(zaboravim) ili ako je jako toplo, frka me da ce podivljati pa ga drugi dan prihranim. Ovako kako je rafi napisala.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  18. #18
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    rafi kolko je težak tvoj?

  19. #19

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Kvas?
    Kažem uz bacanja i dohranjivanja 500g
    Krenula sam sa 200g

  20. #20
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Mozda misli na gotovi kruh. Moj je 1kg, koji gram sim tam.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  21. #21

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Nemam pojma.
    Zamjesim ga od 600-700g brašna i pečem
    u onom kalupu za štruce.
    Pretpostavljam da ima kila i neš

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ajd jel sam dobro polovila

    recimo danas
    umutim oko 150 gr brašna +1-2 dlc vode, dva dana odmaram
    ionda svaki dan dodajem po 100gr brašna ( to je skoro kilu i nešto do kraja?)

  23. #23

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Gledaj,ja sam svaki dan odvajala jedan dio tijesta(bacila ga)
    i istu tu količinu brašna stavljala i upola manje vode.
    Dobila sam 500g
    Kris kaže da nije niš bacala,pa možda probaj smanji,ne dohranjuj sa 100g.

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    da smanjim i početak ili da on ostane kak je?

  25. #25
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Nek ostane

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  26. #26
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Moj je danas ispao tako fin. Jucer sam zaspala i dizao se citavu noc. Radila sam neki mali pa je ispao velik ali tanak.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  27. #27

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Kris ja ga često znam ostaviti preko noći da se diže jer volimo ujutro
    se guštat u toplom kruhu.
    Pripremam se sve na neku izradu kiflica pa me baš zanima hoće li uspjet

  28. #28
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Evo, kiflice se peku. Stavim fotku kasnije. Izgledaju super u pecnici

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  29. #29
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Fotka je u albumu. Kaj se okusa tice, trebala sam ih vise pustiti da se dizu a i nisu nesto bogate dodanim sastojcima, jaje, maslinovo i mlijeko.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  30. #30
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    nas slici izgledaju sasvim ok, to si radila trokute pa kiflala ili?

  31. #31
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Da

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  32. #32

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Kris,odlične su..
    Super,sad si me ohrabrila.
    Ovaj tjedan imam narudžbu od klinaca,kiflice i buhtle...
    Ja ću probat bez jaja

  33. #33
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Jaja su samo premaz?

  34. #34
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Kris, stvarno ti je krasan kruh!

  35. #35
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    1 jaje je i unutra. Moze se i bez njega, samo sam ih zmuckala nabrzaka. I premazane su jajem.
    N.grace hvala

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  36. #36
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Dodana je u album fotka frisko pecenog zobenog sa sjemenkama

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  37. #37
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ja jučer počela dohranu, na jednom čošku se malo zasušilo to sam bacila, prebacila u veću zdelu

  38. #38
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Jelena ubaci koju fotku u album, cisto da vidimo kako napreduje

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  39. #39
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    bum navečer

  40. #40
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ajde pitanje dok ne skužim kak staviti sličke, jel kvas mora bit hermetički zatvoren ili da ima zraka??

  41. #41
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Da ima zraka ali malo...bar ga ja tak stavim

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  42. #42
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ma opet mi se skorilo ali ne sastrane nego po cijeloj gornjoj površini, to sam bacila, i dohranila, jel to ok, ili nekaj ipak ne valja

  43. #43
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Daj fotku, ne znam zakaj se susi. Stavi samo plasticnu foliju preko posude.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  44. #44

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Ne boj se jelena bit ce ti to ok.
    Zato sam ja uvijek bacala dio pa dohranjivala.I ja sam imala takav problem,
    pretpostavljam zato jer je kod mene jako toplo u stanu i u prvo vrijeme sam ga držala kraj radijatora.
    Neznam di ga ti držiš al probaj ovako kako kris kaže ili stavi samo gazu,ili poklopi na pola.

  45. #45

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Jooj da,zaboravila sam slikat buhtle jučer.
    Prebrzo su se pojele.Budem drugi put.
    Al moram priznat da su stvarno bile super.

  46. #46
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Jel takav kruh i okusom kiseo?

  47. #47
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    poklopljeno je na pol, na visokom je na gredencu ( moram se popest na stolac pamalo protegnut da do tog stignem, nemam gdi drugdje stavit da temp. bude na talnom a da klinci ne prčkaju


    kris možeš li mi na pp frknuti e-mail da ti prebacim sličke, jer ti je sanduče prepuno

  48. #48
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Pokusavam ali ne ide. Nece mi se na server spojiti uopce. Probat cu popodne s kompa ili ti preko albuma poslati mail.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  49. #49
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    si skužila koja sam ja (z.j.)

  50. #50
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Jesam. Ali nemam opciju da ti poslajem tam. Probat cu opet na pp

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •