ja stvarno ne kužim
zar je toliko teško shvatiti da nismo svi isti i da ako netko ima problem da to ne znači da vrijedi za sve?
da ja za nečiji zdravstveni problem kažem, to ti nije od toga što ti misliš, ja znam od čega ti je?
ja stvarno ne kužim
zar je toliko teško shvatiti da nismo svi isti i da ako netko ima problem da to ne znači da vrijedi za sve?
da ja za nečiji zdravstveni problem kažem, to ti nije od toga što ti misliš, ja znam od čega ti je?
Ovako. Nisam odgajana da propuh ubija, ni hladni beton ni hladna voda. Zamisli.. Dijete mi pliva i usred zime ne suši kosu na bazenu, već joj nabijemo kapu i kapuljaču i ide doma. Ona ne posjeduje papuče.
Ne svrstavaj me u kategoriju 'propuh ubija' jer nisam ta.
Kad sjednem na ledeni beton drugi dan me peče, boli, mokrim i nemam uvijek bakterije u urinokulturi.
Apropos "balkanskih priča" o propuhu:
sto reci nama koji smo iskusili neuralgiju trigeminusa koju kod mene osobno aktivira propuh, ali uvijek, bez iznimke?
Psiha, umisljeni bolesnici? Bakterija i virus sigurno ne.
Zuta, kuzim da si frustrirana zbog svoje privatne situacije, ali sorry, nemas ekskluzivu na uvjerenje koje je jedino ispravno.
Btw...ja ne vjerujem koja rasprava se razvela na temu "jel vam hladno?"
Jel samo mene hvata nostalgija za "starim" forumom?
To ide i obratno, ... prehladim se, svi grakću da mi je od mokre kose... a nije.
Pravi uzrok ostaje skriven, ništa nije riješeno i izliječeno, a čovjek se nastavi mučiti.
Dok je bivši bio, ... kronični rinitis i povremena jaka lumbalna bol, naravno, od propuha. To što sam si htjela u ljeto na +40 rashladiti sobu, a cirkulacija zraka nepostojeća... da, eto, to je uzrok rinitisa i kičmobolje. Ne duhan i tko zna kakva flora i fauna nosa.
Mislim da smo mi kolektivno izmučeni i ubijeni u pojam propuhom. Ne kužim kako sjeverni narodi uopće još žive. Trebali su crč.
Okej, pretjerala sam.... odjava za danas.
Žuta ti si samo ljuta na babu
Ne ljutimo se, što ti je
Ali ljudi su različiti i različito reagiraju tako da i to treba uzeti u obzir
je, ljuta je na babu
žuta, na tebe grakću da ti je od mokre kose, mene ismijavaju i uvjeravaju da nije od sjedenja na hladnom (što sam čula od više liječnika, ali ne, ni to nije dovoljno jer su svi prepametni)
blago vama koje možete sjediti na betonu i u mokrom badiću bez posljedično groznih bolova, par kapi na wc-u i šake suza. ja vas sigurno neću uvjeravati da će vam se to dogoditi ako niste tome sklone, kao što neću visokotlakašu reći da izbaci sol i smanji stres pa mu neće trebati antihipertenzivi.
Žuta, covjece al si nabrijana i frustrirana danas.
Meni tvoj ton prelazi svaku granicu pristojnosti i dobrog ukusa, a mogu zamislit kako su ga tek dozivjele cure koje imaju navedene zdravst.probleme, čije uzroke ti znas bolje od njih samih. Dapace, poznajes njihova tijela (a i psihu) bolje od njih.
Svaka cast!
To su posebna umijeca, posebno onaj placebo efekt.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.01.2021. at 12:41
Ja cekam odgovor vezano za moju neuralgiju trigeminus koju uvijek okine propuh ili klima.
Nema hladnog puhanja-nema neuralgije.
Babske price, ha? Reci cu to sljedeci put mojoj neurologinji...
Samo da kazem da cak i Nizozemci priznaju da se moze dobit upala mjehura od sjedanja na hladnom. Samo sam letimicno procitala, za detalje se moram udubit.
Naravno da moze. Samo je to “hladno” vrlo subjektivna kategorija.
Uf, sestro po boljci. Ne samo to nego sokovi prevruce pa naglo hladno, meni te tranzicije moraju bit blage, a propuh je prenagla tranzicija koja koji put u sekundi trigerira sijevanja i onda ne da smeta propuh, nego najblazi dodir. Meni se dosad ugl smiri nakon 10 dana. Vezano za grlo, mozda ti je ista stvar s onim glosofarengalnim il kako se kaze zivcem? Meni je zadnja epizoda neuralgije zivca bila trigerirana kusanjem prevruceg jela pa onda naglo hladna voda za kao sanirat opekotinu. Pijenje na naglo neceg jako hladnog bi na isti nacin mogli zivac trigerirat. Moje najgore epizode nisu samo propusi, nego npr. znojan u klubu na eekundu ispod mlaza ventilatora il klime. Al mislim da je to ipak posebna osjetljivost i mislim da sam citala da toga u dalm ima vise, mislim da ima neka genetska podloga da su pareze cesce. Al mozda sam i zabrijala. Nije to samo hrv boljka, bas sam na nekom americkom forumu nevezanom za ista di je zena napisala da se morala osisat jrt joj je dodir kose po licu izazivao napade. Ko to nije prosao, ne moze shvatit kako jr kad svakih 10-tak s3c imas munje /ubode nozem po licu. Enivej, neuralgicari se propuha stvarno moraju cuvat.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.01.2021. at 19:30
A za jel vam hladno, cekaj perimenopauzu, pa ce ti bit bolje . Ja sad radim uz otv. prozor (ako nema propuha ), a svi ??? znajuci koliko sam (bila) zimogrozna. Sreca u nesreci da se poklopilo s pandemijom. I cini mi se da, kad me napune intravenski zeljezom, da mi je manje hladno.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.01.2021. at 19:35
I ne samo hladnog puhanja, nego i toplog puhanja, npr. grijenje na klimu ako mlaz dolazi po faci Moram se skoncentritat il da sagnem glavu od tog snajpera il da polako prelazim u drugu prostoriju kojaa je manje grijana. Dakle, nije samo propuh il samo hladni zrak, al definitivno je triger i propuh jer dovodi do brze izmjene toplo-hladno. Vani je taj probl mamje izrazen, al isto u planinarenju volim usporit i osusit se prije nego cu se uspet na vrh, ako je vjetrovito. A vani nije propuh, nego obican puh tj vjetar normal. Osjetljivi na zivce u smislu neuralgija ne vole te sokove zivaca.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.01.2021. at 19:41
Uff ina...zao mi je.
Da tesko je vjerovati da je moguca takva hipersenzibilnost koja rezultira bolovima koji mogu biti za ubit se...mene je najgora faza neuralgije trigeminusa tjerala na svakakve misli...
Porod je meni bio mica-maca u odnosu na te bolove.
Cula sam da je nekima triger i smijeh, zamisli!
Uglavnom, ja nisam osjetljiva na nista osim na propuh, klimu i hladno jelo i pice, hladno je big no-no.
Kad sam imala "izložen" korijen jedne sedmice (nakon vađenja osmice) ajme kad se sjetim, zimi nisam smjela doslovce udahnut svježi hladan zrak, to bi bilo ko da me netko iglom u živac i onda to trajeee, glava tutnji, piti vruće-hladno užas, pranje zubiju noćna mora, morala je biti topla voda i posebne paste za osjetljive zube, srećom s vremenom se taj dio desni podignuo kako je zarastala osmica al trajalo je sigurno godinu i pol.
Tako da iskreno suosjećam curke s vama jer je kod vas puno gore.
i onda ti netko dođe i kaže: A ne, ne... umišljate vas dvije rosa i ina33, ne može nikome ništa biti od hladnoće i propuha .... a ni curama s upalom mjehura..
Meni ne smeta ništa od navedenoga na ovom topicu, al potpun orazumijem da je svaki organizam drugačiji.
Svatko zna svoje tijelo najbolje.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.01.2021. at 12:02
Meni je tako kad mi zubarica radi ono dubinsko poliranje korijena (protiv paradontoze). Em se radi u anesteziji (po 3-4 injekcije u svaku četvrtinu čeljusti), em dugo traje, em odvali zubno meso. Danima ne smijem ni na toplo ni na hladno, hranim se jogurtima i frapeom na slamku i izbjegavam propuh. Moram dooobro paziti i koje je doba godine (proljeće ili jesen, ne smije biti ni prehladno ni pretoplo). Ali to je cijena - još imam svoje zube.
Svima vama kojima ne smetaju propuh, hladnoća i slično samo upozorenje - dosta toga dođe i s godinama. Puno toga nije ni meni smetalo u mladosti, a sad mi smeta.
To stoji. Sad me sve boli, s dvadeset ništa, osim što od malena imam taj problem s mjehurom. Razlika je što kao dijete i kao djevojčica nisam pazila pa sam se nauživala više upala mjehura, a onda sam se naučila pameti da ne sjedim na hladnom i da presvučem kupaći čim izađem iz mora jer meni to smeta i drugi dan patim.
Moj je tata imao karcinom mjehura, a i teta tako da od malena sam osjetljiva, očito i genetika ima prste pa moram jako paziti na mjehur.
Pa kakve sad veze imaju bolesti i stanja kojima smeta hladnoca s recimo zdravom djecom ili odraslima kojima hladnoca ne smeta?!
I moji zubi su osjetljivi na hladnocu oko tjedan dana nakon dubinskog ciscenja za lijecenje/sprjecavanje paradentoze (pokorno odradjujem jer je ima puno u obitelji, a naslijedila sam koma zubalo, samo ja odbijam anesteziju za to), ali kad prodje, nikom nista. Za neuralgiju trigeminusa je isto tipicno da joj je cesto triger hladnoca.
Od kada sam smrsavio 30 kila stalno mi je hlado
Smrzavam se ko guzica evo non stop, grijala ne grijala. Sinoć se tresem pod poplunom.
To je u pravilu točno, ali ne i trenutno... Ja sam jučer došla s joge i obično mi poslije bude ok cirkulacija, pa sam se u roku sat vremena svejedno smrzla, jer me na putu doma (550 koraka samo) propuhalo do mojih duboko ukopanih kostiju Ko da se marčana bura pretvorila u aprilsku. I sad puše tako da je u Dalmaciji na puno mjesta ograničen promet.
Uf užas s tim vjetrom u zadnje vrijeme.
Mislim da nikad nisam imala više treninga po vjetru ko zadnjih godinu dana.
Moj termostat je namješten na 20.5 oC i zapravo se jako rijetko uključivalo grijanje ovih dana. To je batina s dva kraja - nije da je hladno, ali bratemili, veš se suši 100 godina i moram uključiti sušilicu da ga bar djelomično osušim. Sušim ja veš na balkonu, ali slabo to ide, tako da ne znam što je gore - trošiti struju za sušilicu ili plin za grijanje.
meni je 19.5 prehladno za ugodan boravak
a doma volim da mi je ugodno
22 bar
Kad je temperatura u stanu 19.5 - ja.
A kad je temperatura vani 19.5 ovisi gdje sam: kod sebe doma, u uredu, u uredu u kojoj točno sobi itd. Istočna soba koja ima minimalno svjetla - vjerojatno bih palila grijanje. Jugozapadna soba koj se kupa u suncu - vjerojatno bi palila klimu možda. Pls specificiraj .
Posljednje uređivanje od ina33 : 04.11.2024. at 22:40
Ako imaš lošu izolaciju, hladan pod, pogled na sjever, i još sjediš za kompjuterom 19,5 je da se smrzneš. Ali ako imaš dobru izolaciju i susjede ispod koji griju na 23, radiš nešto po kući, 19,5 može biti skroz ok.
Msm da je jedino izolacija kolko tolko ok od nabrojanog, osim kaj kuhinjski mali prozor stalno držim nagnuto otvoren.
[QUOTE=zutaminuta;3270571]Msm da je jedino izolacija kolko tolko ok od nabrojanog, osim kaj kuhinjski mali prozor stalno držim nagnuto otvoren.[/QUOTE]
A zašto u ovo doba godine, kad je puno magle, smoga i vlage??
Naravno da ti je onda svježe u stanu.
Jer pvc nema dihtunga i onda ako kuham ili se svo četvero kupamo navečer bude više vlage, a plašim se vlage nakon onog stana. Ili da samo razluftam sve na pet minuta, ali dođe na isto. Def mi treba mjerač vlage.
Onda ću razluftat nakon kupanja i kuhanja i držati zatvoreno poslije, ali je nemoguće da u nekih 48 m2 vlaga značajno ne naraste poslije tri sata kuhanja.
ako je kuhinja izdvojena, ja bih držala otvoren prozor na kip
pa nije to ne znam kakav gubitak topline, a barem se malo zrak mijenja
iako, treba se prilagoditi vanjskom vremenu
kad je vani visoka vlaga, onda i nije toliko korisno
ne bih se složila s tim
posebno u potpuno novim zgradama u kojima nije još sve ni suho, a često budu odmah useljene
a i kod nas kvaliteta gradnje, izolacija i sl. je vrlo šarolika u novogradnjama
također, ako su pvc prozori, nema veze je li novogradnja ili nije, potrebno je često luftati (i dapače, možda imati i otvoren prozor na kip)
Imam pvc i nemam otvoren prozor na kip, ne vidim razlog zasto bi to imala i rashladjivala stan.
Imamo super izolaciju, skoro da ne trebamo palit grijanje osim ako nisu vani baš minusi. Oko nas su drugi stanovi. Boravak i kuhinja su cijelom duzinom na jug, sve je u prozorima (poput staklene stijene), efekt staklenika
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.11.2024. at 22:17
Provjetrim kad kuham, ako je bas hladno vani, cak tada ni ne otvaram nego mi to posluzi ko grijanje. Vise vjetrim radi mirisa.
Žuta a kakvi su prozori?
I jel ti kuhinja u nekom ćošku s prozorom .ima li kupaona prozor?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 06.11.2024. at 20:23