-
Pozdrav žene,
nemam dijagnozu iako sam tip koji se "brine" i znala sam u životu suludo zabrijati najcrnje scenarije. Zanimljivo je da mi se redovito događalo da me lupi navečer kaos u glavi, a onda iduće jutro vidim da sam dobila mjesečnicu i sve je kul. Hormoni su očito bili velik faktor kod mene. Mene su trudnoća i porod "osnažili" i smirili, pa više nemam te predmjesečnične fore i općenito sam neke stvari prevazišla valjda - možda se promijenio fokus, ne znam. Upadam zapravo jer ako dobro vidim ne spominjete rad rad na razini tijela, bavim se time i vidim da ima vrlo korisnih alata za otpuštanje anksioznosti na razini refleksa, kroz tjelesne reakcije, bez provlačenja kroz mentalno. Ta mogućnost me odvela iz moje bazične profesije (psiholog) u shiatsu i osteopatiju.
Kao što znate, napetost utječe na tijelo i dio nje se pohranjuje u tijelu (isto kao što se pohranjuje i fizički stres, npr. trzajne ozljede), recimo dio misli i emocija koji potisnemo, ne "probavimo", iskontroliramo da bi mogli u pojedinoj situaciji nastaviti "normalno" funkcionirati. Ta tenzija utječe na cijelo tijelo, a organ koji ju najočitije pohranjuje je fascija (koja je prisutna u svim dijelovima tijela). Super stvar je da se ta napetost može otpustiti radom na tijelu - vježbama, plesom ili tretmanima i tako si olakšati. Tu spadaju razni oblici kretanja koji su poznati jer povoljno djeluju na stres (yoga, tai chi, do-in, ples 5 ritmova i općenito slobodan ples i sve slično tome), ali posebno su korisne tre vježbe koje rade baš specifično na otpuštanju tenzija iz fascijetre= trauma releasing exercise). Postoje i terapeuti koji su poput mene fascinirani fascijom i imaju iskustva u radu s psih. poremećajima, a naći ćete ih s raznim titulama: shiatsu terapeuta, osteopata, bowenovaca, fizioterapeuta koji rade s trigger točkama itd. vjerojatno ih ima više no što ja znam.
Htjela sam to spomenuti jer me zanima radite li na tom polju i jer mislim da može dosta pomoći. U psihoterapiji zna se dogoditi da se vrtiš u krugovima ili svijest ne dopušta zagrebati preduboko u nesvjesno. A tijelo i um nerazdvojni su i konstantno utječu jedno na drugo - tijelo u stresu mijenja lučenje hormona koji djeluju opet na naše emocije i tako u krug. Ima smisla raditi na svim razinama.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma