zašto se ružmarin stavlja u tamnu bocu da pusti korijenje? vidjela sam piše po netu kao da je korijen osjetljiv na svjetlo, međutim trebao bi mi se iovako primiti, stavila sam u običnu prozirnu čašu
zašto se ružmarin stavlja u tamnu bocu da pusti korijenje? vidjela sam piše po netu kao da je korijen osjetljiv na svjetlo, međutim trebao bi mi se iovako primiti, stavila sam u običnu prozirnu čašu
Evo ga, ružmarin se opet nije primio. Obično mi povene i onaj ukorijenjen iz trgovine.
Imam i tu neku pachiru aquaticu. Čudna biljka, ispušta kapljice vode po svojim listovima pa mislim da ima previše vode, onda prestanem zalijevati i počne venuti.
Hello,
Tko je vidio saditi zimi? Prije travnja zaboravi priču. Ružmarin zapelcaš od obične grančice, ali u proljeće. Možeš ga staviti i da se zakorijeni u vodi. U oba slučaja bolje ide ako je mlada grančica, ne previše drvenasta. Treba poštivati vegetativni period. Zimi se biljke ne razmnožavaju, čak i ako su sobne.
Za ovu pachira biljku nisam do sad čula, ali vidi što kaže internet pamet:
Zaključak: biljka treba uravnotežene uvjete (vlage dosta, ali ne premalo, temperatura stalno ista, a kad joj nađeš dobro mjesto na svjetlu i bez propuha, ne treba je preseljavati.Pachira aquatica voli vlažno, ali ne preplavljeno tlo. Pazite da korijenje ne stoji u vodi, jer to može dovesti do truljenja. Temperatura: Najbolje uspijeva na temperaturama između 18°C i 26°C. Ne podnosi hladnoću i treba je zaštititi od propuha.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.01.2025. at 09:08
Da, pasalo joj je tu na svjetlu ovih mjeseci, i onda sam je zaboravila politi par dana.
A kaj se zime tiče, više liči na proljeće.
Moje cureee... uzela jučer u konzuma dvije teglice za doslovno 20 centi svaka, bile su malo posahle, ali ne značajno, lavanda anguetifolla, i spathiphyllum
izgledaju značajno bolje od jučer
i još sam danas uzela mali đumbir kojem je izbacilo klicu
pachira aquatica mi izbacuje smolu opet, ali se drži dobro
ružmarin se primio
imam neke pelcere paprike koje ću s djecom prebacit u posudice jogurta... još samo čekamo gradski vrt![]()
Spatifilum je jako osjetljiv na sušu i doslovno "čučne" ako ga se ne zalijeva redovito, ali isto ne voli ni mokre noge. Inače, to je biljka iz porodice kozlaca (otrovni su) pa nije prikladna ako imaš kućne ljubimce. Kažu da apsorbira zračenje ekrana, pa ga ljudi obično stavljaju u blizinu televizora i monitora.
nemam ljubimce ne shvaćam kak bi upilo zračenje možda filtrira zrak msm da sam to čitala isto ko sanseverija... i nju moram nabavit
Sigurno ima više takvih biljaka
Evo malo tuđe pameti https://net.hr/magazin/uradi-sam/jed...3-0242ac130016
ne mogu vjrv kolko je ružmarin osjetljiv, dva dana nisam zalila gotovo
kak izdrži u priobalju gdje je sve suho?
Potpuno je drugačije jel ružmarin raste u tlu/zemlji ili u tegli.
U tlu se neće posušit, u tegli jako brzo kao i lavanda.
jel ima neka da koristi ljuske od jaja za biljke?
čitam da se mogu namakati, pa onda time zaliti bilje (sobno me zanima)
ima li kakve vajde od toga?
Ja sam u biovrt grupi dobila odgovor da se nekaj miješa s octom i tak sheme inače se godinu dana čeka da počne otpuštati...
ima li kakvo stablo koje bi moglo preživjeti ljeta i zime na balkonu (zimi bez zalijevanja, ali na otvorenom bi kiša padala, alis amim time i bilo bi izloženo vjetru), u Dalmaciji, a da se razgrana i napravi hlad (pitala sam i google i chatgpt, maslina je uvijek na prvom mjetu... maslini treba cijelo stoljeće da se razgrana... ili čemres sempervivum, to mi ne pruža hlad...; limunu isto treba jako puno godina...)
eh, da, i da nije plastično (je l mi vjerujete da sve više balkona i terasa u apartmanima vidim s velikim plastičnim biljkama ... ajme užas)
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 25.06.2025. at 09:56
Možda bugenvilija? Piše da ne voli niske temperature, a nama na kontinentalnoj viksi raste kao luda, nitko ne brine o njoj, samo ju svako toliko skratimo, jer nam ode na krov.
Talijani imaju krasne balkone, možda da guglaš slike talijanskih balkona.
probat ću s talijanskim balkonima, nije mi palo napamet
bugenvilija jedva preživljava... ništa od nje na balkonu u tegli
(sad vidim da je ovo tema sobno bilje ...)
bambus, eukaliptus
Trachelospermum jasminoides. Toskanski jasmin. Zimi ga gotovo nisam zalijevala, a i ljeti rijetko ako nas nije bilo doma. Jedino treba potporu za penjanje.
može u tegli biti?
bambus raste ko lud i preživljava kontinentalne zime (ove blage, kakve jesu zadnjih 10 godina)
evo u lidlu imaju lavandu u tegli...
bor mi se opet posušio... više ne kupujem borove u tegli
dva su presađena u zemlju dva se osušila...
Ispravno!
Rijetko koji preživi čak i ako ih presadiš, jer im je korijen oštećen. Biljka u zemlji ima puno veći korijen nego što stane u teglu, pa ga na silu prikrate i onda biljka ugine.
Inače, nama su se primili borovi koje smo u rasadniku kupili (pa ga tamo izvade ili si ga sam izvadiš), a oni koji su stajali u trgovačkim centrima ili na štandu dulje vrijeme, ti su obično krepali.
Ovo nisu takvi izgledaju kao da su i bili zasađeni u tegli. To su bile one male teglice u lidlu za cca 4-5 eura. Dobro se držao gotovo cijelu zimu i proljeće. Jedan dva dana zab zaliti i eto ga.
Uzela aloa veru, ostavila je na prozoru i slučajno pričepila jedan list i sad sam ga odsjekla, na mjestu gdje je odrezano počelo puštati sluz. Hoče sve biti u redu s biljkom?
Tu u ovim zgradama ima taj neki balkon na koji se ne može okačiti teglica nego samo staviti iznad, međutim kad puhne jači vjetar strašila bih se da ne sruši dolje. Uzmem li od prave teške terakote masivne tegle i stavim puno kamenja to bi trebalo izdržati i jake vjetrove, tipa onaj prošle godine kad je trgalo grane?
Ta ograda je više noseći betonski blok širine cca 25-30 cm, zakačit se ne može zbog te širine.
je l ima rupa u betonskoj ogradi u donjem dijelu?
ako ima, onda se može napraviti nosač od deblje špage, provlačenjem ispod i preko betonske ograde.
napravi se kao džep u koji se smjesti tegla (na unutarnju stranu balkona)
jednostavnije je kupiti višu teglu za cvijeće i višu biljku ili stabalce koje će rasti u visini ograde (npr. neki borić ili lovor višnju ili sl. )
https://www.bauhaus.hr/posude-za-cvi...ose/p/25897588
opcija je i da kupiš ljestve, prisloniš na zid i na to objesiš tegle s biljkama