Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1231

Tema: Sobno bilje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

blago tebi pulinka.
    zamišljam da su ti dvorište i kuća ko kod moje mame: cijela tropska šuma

ja sam druga priča, ne znam da li je (i) do toga što nam je dnevni boravak jako svijetao, topao i zrak zna biti suh,
    ali ja stalno imam problema sa velikolisnim biljkama.
    evo sada npr. imam jedan, ja mislim filodendron (ne mogu naći sličan na netu), dakle veliki listovi, izdubljeni
    kao kod Monstere, ali ne oštro nego baš kao veliki (debeli) prsti, uzela sam ga mami, već je kod nje bio bljedunjav, svjetlozelen,
    ja mislila da je zbog toga što je kod nje u sjeni pa ga ja stavila kod sebe u boravak.
    no on sada postaje još svjetliji, strah me da se ne počne sušit. imate li kakav savjet, baš mi je lijepa biljka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj orange80 prvotno napisa Vidi poruku
    blago tebi pulinka.
    zamišljam da su ti dvorište i kuća ko kod moje mame: cijela tropska šuma

ja sam druga priča, ne znam da li je (i) do toga što nam je dnevni boravak jako svijetao, topao i zrak zna biti suh,
    ali ja stalno imam problema sa velikolisnim biljkama.
    evo sada npr. imam jedan, ja mislim filodendron (ne mogu naći sličan na netu), dakle veliki listovi, izdubljeni
    kao kod Monstere, ali ne oštro nego baš kao veliki (debeli) prsti, uzela sam ga mami, već je kod nje bio bljedunjav, svjetlozelen,
    ja mislila da je zbog toga što je kod nje u sjeni pa ga ja stavila kod sebe u boravak.
    no on sada postaje još svjetliji, strah me da se ne počne sušit. imate li kakav savjet, baš mi je lijepa biljka

Hvala, sad vidim, tropski je, čak i previše ponekad . Podelila sam sve viškove kako sam i očekivala, čim su otišli u školu našli su sebi nove vlasnike ili mesto na prozoru. Baš sam srećna .
    Filadendron nikad nisam imala i ne znam o njima puno, ali ja bih rekla slično kao Vera M, da oni vole vlažan vazduh i senku, kao i većina tih tropskih velikolisnih biljaka. Ipak, listovi mogu da žute iz niza suprotnih razloga- previše vode, premalo vode, prehladno, pretamno, neke štetočine u zemlji ili na lišću, siromašna zemlja bez dovoljno humusa... Pok. baka je držala velike monstere i uvek su najbolje rasle leti u dubokoj senci, čak su i redovno cvetale, dok bi zimi uvek malo patile i žutile koliko god se baka trudila da im ugodi.

Pre par godina sam pročitala da tropske biljke treba staviti na povišeno ili toplotno izolovati od poda, npr. staviti saksiju na podlogu od par cm stiropora, jer su osetljivi na hladnu zemlju oko korena. Otkako to radim sa bendžijima, uopšte mi više ne bacaju lišće kad ih unesem unutra, budu predivni zeleni i lisnati čitave zime. Iako mi je soba na 23-25 C zimi i podovi nisu hladni, očigledno im znači ta dodatna izolacija korena.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •