-
Fikusi su zapravo totalno nezahtevni- jednom kad otkriješ mesto koje im odgovara
.
Iz mog iskustva - u kući ne vole strujanje hladnog vazduha/hladnu promaju, nisu sretni kad su uz hladno prozorsko staklo, mrze pomeranje i često premeštanje.
Vole da im i je koren na toplom, pa je dobro postaviti stiropor ispod njih ako je podloga ispod saksije od nekog hladnog materijala, metala, kamena, keramike itd.
Trpe i manju količinu svetla, pogotovo ako nije prošarani varijetet nego običan sa zelenim lišćem, tako da ne mora ići na južni prozor.
Ne znam kako podnose centralno grejanje i suv vazduh, ali moji su voleli veću vlagu i toplotu u kuhinji.
Zalivam ih umereno, da se ne isuše sasvim, ali ne smeju baš biti ni natopljeni.
Leti ih izbacim na dvorište, u najdublju senku, i obilno zalivam. Onda rastu ludačkom brzinom, ne smeta im ništa, ni vetar, ni hladnoća, ni vrelina.
Često se desi da propadaju ne zbog uslova sredine, nego zato što su zapatili neke štetočine - ali do sada su mi insekticidi rešavali te probleme, samo je bitno pažljivo pregledati biljku čim lišće počne da žuti i opada.
Sa druge strane, bendžiji su totalni drama queen - u stanju su da bace svo lišće zbog štetočina ili stresa, i jednako su u stanju da uspešno uskrsnu od potpuno golih i naizgled mrtvih grančica u bujno zelenilo kad se oporave.
Ako nisu zapatili neke stakleničke štetočine, i ako se nisu negde smrzli u transportu, verujem da ćeš uživati u svojim novim fikusima. Ovako nakon 20+godina druženja sa fikusima, čak bih rekla da su mali fikusi veći izazov nego već formirane velike biljke, nekako su sve manje osetljivi što su stariji.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma