-
Pravo korištenja roditeljskog u djelovima
Dugo me nije bilo ovdje...
Ali najbitnije da znamo kamo se obratiti kad mi/nam je potrebno 
Pravo korištenja roditeljskog u djelovima:
da li je nužno obavijestiti poslodavca 30 dana prije željenog datuma o promjeni statusa korištenja roditeljskog dopusta?
Radi objašnjenja situacije:
12.01.2012. rođeno je treće djete
21.04.2013. je prestalo korištenje roditeljskog radi povratka na posao (dakle ostalo za korištenje nešto manje od 1 godine i 9 mjeseci)
27.03.2014. rođene su blizanke , 4. i 5. djete (roditeljski do 14.3.2017)
19.08.2015. status je iz roditeljskog dopusta prešao u poštedu od rada (tvrtka u kojoj sam bila zaposlena otišla u stečaj) (pošteda do 26.03.2017.)
02.11.2015. prekinuta pošteda radi zaposlenja
30.04.2016. ističe Ugovor o radu, oni bi ga produljili, još ne znaju da sam se ja premišljala, ali radi privatne situacije moram ostati doma (djeca su prva, zar ne?!)
Danas je 9.4. ... dakle, u ponedjeljak već 11.4. .. da znam idem li odmah ujutro u HZZO ( i kasnim na posao) ili odmah u firmu ...
1. da li mogu podnjeti zahtjev za roditeljski (tu se upliće onih 30 dana)
2. koji roditeljski moram (ili mogu) koristiti prvi,
3. da li se kumuliraju oba vremenska perioda roditeljskog dopusta (1 god i 9 mjeseci za teće, 1 god i 5 mjeseci za blizanke, s tima da nakon tih 3 god i 2 mjeseca treće djete je još uvijek mlađe od 8 godina )?
4. da li poslodavac mora dati suglasnost ili ga trebam samo obavijestiti?
Da se razumijemo, isčitala sam sve Zakone, neke sam odgovore pronašla, ali ne i ovo "križanje" statusa iz zaposlene u nezaposlenu, iz roditeljskog u poštedu pa opet u zaposlenu ...
HELP!
Jedno je sigurno, do daljnjeg ostajem doma sa dječicom, samo ... htjela bih srediti status, barem da mi ide staž ...