-
Otvaranje bolovanja i obračun naknade
Situacija je slijedeća:
trudna sam 6 tjedana i imam nalaz od hitne gdje mi se preporuča mirovanje radi laganog krvarenja.
Ako otvorim sada bolovanje pretpostavljam da ću dobivati iznos plaće odnosno 4250 kn.
Zanima me ako bi se nakon nekog vremena odlučila vratiti na posao (ako bude sve OK) da li mi taj period što sam na bolovanju ulazi u osnovicu za obračun naknade koju bi dobivala na porodiljnom dopustu, odnosno da bi mi i onda naknada bila prosjek plaće koju bi dobivala da sam radila cijelo vrijeme.
Hvala na odgovoru i ispričavam se ako tema već postoji.
-
Bolovanje ne ulazi u osnovicu za novu, rodiljnu naknadu. Prekidi bolovanja nekom donesu poboljšanje prosjeka, nekom pogoršanje, nekom sve ostane isto. Teško je paušalno reći, sve ovisi o tvojim plaćama i o vremenu provedenom na bolovanju.
-
Evo, ja ću navesti svoj slučaj, ukoliko je moguće molim mjerodavnu forumašicu da mi dade konkretan odgovor.
Od 14.4. ove godine nalazim se na bolovanju na teret HZZO-a zbog komplikacija u trudnoći.
Moja plaća u ustanovi u kojoj radim iznosi 9.600,00 kn neto. Iznos naknade bolovanja je, kao što je poznato, 4.250,00 kn.
Problem je slijedeći: budući da mi naknada za bolovanje iznosi manje od pola plaće, a imam još neiskorištenog godišnjeg odmora od prošle godine, a odobreno mi je i korištenje godišnjeg odmora u ovoj godini, godišnji odmor planirala sam iskoristiti u razdoblju od 20.06. do 08.08.2006. godine, i za taj period dobit ću jednu cijelu plaću od ustanove u kojoj radim (za 7. mjesec) i dio plaće za 6. i 8. mjesec. Nakon toga ću nastaviti koristiti bolovanje radi komplikacija.
Nadam se da je iz ovog mog izlaganja razvidno da se ne želim kockati zdravljem djeteta koje nosim (moj ginekolog zaista zahtijeva strogo mirovanje zbog prijetećeg pobačaja), mirovat ću za vrijeme godišnjeg odmora, kao i za vrijeme bolovanja zbog komplikacija. Ne želim učiniti ništa protupropisno, niti prevariti HZZO, dapače, za taj period korištenja mog godišnjeg odmora HZZO mi neće isplaćivati nakandu, već ustanova u kojoj radim. Prema tome, i ja i HZZO smo na dobitku.
Pitanje glasi: da li nakon 08.08.2006. kada namjeravam ponovno otvoriti bolovanje zbog komplikacija u trudnoći, imam pravo na maksimalni iznos naknade za bolovanje zbog komplikacija (4.250,00 kn)?
U prva četiri mjeseca ove godine dobivala sam svaki mjesec puni iznos plaće, u mjesecu svibnju dobila sam za prvih 13 dana travnja koje sam radila 4.800,00 kn, a za ostatak mjeseca od HZZO-a oko 2.200,00 kn. Svibanj mi je cijeli na teret HZZO-a. Ponavljam, namjeravam koristiti godišnji odmor od 20. lipnja do 08. kolovoza, te nakon toga ponovno bolovanje radi komplikacija u trudnoći, lijepo vas molim da mi pojasnite da li će, nakon toga, tj. nakon 8. kolovoza, moja naknada s HZZO-a i dalje biti 4.250,00 kn ili će biti umanjena (u tom slučaju godišnji ne bih niti koristila)? Također, budući da mi je termin poroda 16.12.2006. godine, molim vas da mi odgovorite, da li će i porodiljna naknada biti u tom iznosu za prvih 6 mjeseci?
Drugim riječima, može li mi korištenje godišnjeg odmora na ovaj način smanjiti visinu bolovanja za komplikacije i naknade za porodiljni dopust?
Najljepša vam hvala!
Ljiljana
-
Molim vas ako netko zna da li su normalno plaćena prva tri dana bolovanja (običnog,npr. za prehladu) ili se ipak dobije manja plaća? Prije novog ministra zdravstva je bilo plaćeno , ali znam da su htjeli nešto mjenjati :?
-
migoh sva bolovanja obićna se umanjuju za 30%,jedino je drugačije ako ti tako piše u kolektivnom ugovoru ili ako poslodavac odlući više da ti plati.nema veze s ministrom.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma