-
Papirologija za skrbinštvo
Pozdrav,
imam jedno pitanje. Otac mog djeteta (2 god) i ja smo se razišli nedavno i to sporazumno. Dogovorili smo se da bi skrbištvo bilo pola - pola. Nismo vjenčani niti ikako registrirani, on je zaveden kao otac kad se dijete rodilo. Zanima me da li, pošto se sad i formalno rastajemo (živjet ćemo odvojeno), moramo negdje prijaviti svoju situaciju, tj. da li se to pitanje skrbništva mora i službeno negdje registrirati pa da imamo na papiru svoja prava i obaveze?
Hvala na odgovoru!
-
oprosti što se ubacujem, ali sam i ja htjela postaviti to pitanje, odn. priupitati kakva je procedura. moja situacija je slična, dakle, otac je priznao dijete, ali nikad nismo bili u braku. problem je taj što živi u drugoj državi.
malo smo u ok odnosima, malo nismo, da ne ulazim u detalje.
zanima me da li i kako mogu postati skrbnik svoje kćeri, jer sam čula da se mogu pojaviti problemi oko npr. putovanja i sl.stvari?
nije da ću otići odavdje, ali me zanima...
još jednom isprika na ubacivanju!
-
Nema problema kaj se mene tiče, ljepše je čekati u društvu na odgovor
-
Ako ste u dobrim odnosima,onda zajedno odete u centar za socijalnu skrb prema mjestu stanovanja i tamo pred socijalnom radnicom izjavite kako mi mislite ubuduće da to skrbništvo bude riješeno(samo tebi,samo njemu,podijeljeno..)i kažete joj da ste sporazumno tako odlučili,ona će vam napisati takvo rješenje i to je kraj priče.Ukoliko se sa bivšim možeš dogovoriti,najpametnije je da skrbništvo ide na tebe,jer je tako jednostavnije i za buduća putovanja,dokumente i sl.jer dijete će, pretpostavljam ostati s tobom.
Ako bivši radi probleme i dogovor nije moguć,onda ide tužba na općinski sud,a to je puno duži i kompliciraniji postupak tako da u svakom slučaju se bolje dogovoriti.
-
uh. a na koji sud se ide kad je u pitanju otac koji živi u drugoj državi?
pretpostavljam ovdje, ali kako ga natjerati da dođe na ročište. ili ja moram putovati tamo?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma