Čestitam!
Kad se sjedim svojih dečki, u toj dobi ljeta su bila najgora noćna mora. Skoro tri mjeseca praznog hoda... Trebalo je dosta mašte i kreativnosti za popunjavanje ljeta.
Imaju li smisla za neke radove rukama? Vole li kopati po zemlji? Imate li priliku za to? Mi imamo vikendicu koja je raj za poljoprivredne početnike. Moj mlađi je dobar u tome, orezivanju granja, košnji trave i slično, jedino mi je upropastio puno škara za granje (ljevak je pa ih stisne u kontra smjeru)... Stariji je dežuran za ispumpavanje vode iz šahta, čišćenje i rastavljanje kosilice i slično - svaki prema afinitetima.
Još ideja: rad s drvom - rezbarski luk, čavli, čekić, pila, turpija... Najbolje ono čime se i roditelji u slobodno vrijeme bave i o čemu nešto znaju. Mogu uskočiti i drugi članovi obitelji. Mog mlađeg sina je deda učio vezati flaks na udicu.
Električna željeznica je mojima u višim razredima OŠ bila neiscrpni izvor zabave (još im je bilo zabavno, a mogli su slagati sami). Imali smo posuđenu garnituru koju smo kasnije vratili. Osim toga, Elektropionir (to još imamo, mm je to dobio u osnovnoj školi, a ima i sada za kupiti:
https://www.grafocentar.hr/pokus-set...97921/product/)
Mikroskop imamo klasičan i digitalni koji se veže na računalo, imamo dva teleskopa (iako su nam se bolje pokazali u vikendici gdje nije toliko svjetlosno zagađenje), origami, izrada kućica od kartona (naravno, dok su bili mali mi smo im to radili, a kasnije su sami preuzeli), u vikendici imamo šator za dvoje koji je također bio odlična i dugotrajna zabava. Dok su bili mali - mi smo ga sastavljali, ali kasnije su sami preuzeli.
Pravi alat je isto korisna zabava - popravljanje bicikla, zamjena gume i zračnice, bušilica i električni odvijač itd... Za dečke dušu dalo. Zaboravih lemilicu, ali ne mogu se sjetiti kad smo im nabavili prvu. Zadnja je upravo krepala. (Offt. Spremam se mlađem sinu za rođendan nabaviti neku malo bolju lemilicu. On je radioamater, veselit će ga. )
Kuhanje i priprema hrane - to je isto korisna i zabavna aktivnost. Čišćenje kuće, krečenje, gletanje... Mi smo obično djecu u početku puštali da farbaju i gletaju u vikendici, a sad ravnopravno rade gdje god treba. Zabavno je i korisno.
Eto, probajte ponuditi nešto od toga. Ne očekuj u početku da će se zainteresirati na dulje vrijeme, ali nikad se ne zna - možda nešto od toga ispadne baš korisno.
Sretno i uživajte u odmoru.