Citiraj Amondi prvotno napisa Vidi poruku
Evo da održim post živim, a i usput podijelim s vama iskustva ovih naših roditeljskih početaka, opet pišem. Dakle, naš "medeni mjesec" je definitivno prošao; djeca su se opustila, pokazala gotovo sve svoje strane i sad slijedi nova faza. Suočavamo se i sa teškoćama; mlađi pokazuje neviđen prkos i inat kad nije po njegovom. Preživjeli smo njegov prvi tantrum. Nije bilo lako; čovjek se osjeća potpuno nemoćnim, stalno se propitujući radimo li sve dobro, mi samo želimo da oni budu sretni.
Bilo bi mi dragocjeno da vi koje ste prošle slično podijelite svoje iskustvo ili udijelite koji savjet ..sve je dobrodošlo!
Amondi, često dođem na forum samo da vidim ima li što novo na ovom topicu...

Što se tiče ovog s inatom - nemam iskustva s adoptiranom djecom, ali imam s rođenom. Sve što ti mogu reći je "dobrodošla u svijet roditelja". Svakako je zahtjevnija situacija kad imaš usvojeno dijete koje ima mogućnost usporedbe situacije kod udomitelja itd. Ne mogu ti ništa savjetovati jer nisam to prošla, ali ovo mi je palo na pamet - da li bi pomoglo nazvati udomiteljicu i pitati da li su imali takvih situacija s njim i kako su oni to rješavali?

Što se iskustva s tantrumima tiče - ja sam kroz godine shvatila da je za mene najbolje ne reagirati emotivno, nego smireno. Često mi uspije, ponekad ipak ne (ljudi smo, nismo strojevi). Ovo što opisuješ čini mi se kao klasično testiranje granica. Ja sam svom djetetu ponekad uvažila zahtjeve, ponekad ne (uz obrazloženje), a bilo je stvari oko kojih se nije pregovaralo. Crta tj. granica negdje mora biti.

Dajte sebi i djeci vremena. Ne znam koliko se smatra da traje adaptacija na novu obitelj, ali to je svakako proces i sadrži učenje i privikavanje. Bit će još svakakvih situacija. Za djecu je najvažnije da shvate da im želite bezuvjetno dobro (svejedno je da li su usvojena ili rođena - djeca moraju steći povjerenje u roditelje). Eto, meni se čini da ste na dobrom putu, a nadam se da će se javiti roditelji sa sličnijim vlastitim iskustvom. Sretno! Nek vam bude što više lijepih i sretnih dana.